..................................................................................................PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI SUNT ILEGALE ȘI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 22 iunie 2022

Inteligența artificială, monopolul care va stăpâni lumea

Celebrul astrofizician Stephen Hawking susține că inteligența artificială ar putea fi cea mai gravă greșeală a omenirii: mașinăriile inteligente se dezvoltă într-un ritm atât de rapid încât nu peste prea mult timp ar putea înlocui oamenii. Această afirmație contrastează cu climatul de interes care domnește în prezent în rândul puterilor mondiale.


Potrivit Boursorama, ideea inteligenței artificiale (IA) pare să fi apărut în anii 1950, când Alan Turing se întreba dacă o mașină poate „gândi”. 

În articolul „Mașinile de calcul și inteligența”, Turing propunea un test de inteligență artificială, celebrul „test Turing”, care caută să depisteze momentul când o mașină va deveni conștientă. Lansată între universități, cursa pentru dezvoltarea inteligenței artificiale este acum susținută de guverne și companii precum IBM și Google, Apple, Facebook, Amazon și Microsoft (GAFAM).

Predicția lui Putin

Mulți cercetători au considerat că inteligența artificială va modifica doar tranzacțiile manuale. Fals, astăzi IA s-a extins în sectoare precum transportul, serviciile bancare sau sănătatea. A patra revoluție industrială, despre care s-a vorbit tot mai des odată cu criza provocată de Covid, va perturba activitățile economice, piața muncii și, la scară mare, societatea în ansamblu. Vladimir Putin, conștient de puterea IA, a declarat în septembrie 2017 că pentru el inteligența artificială este viitorul nu numai al Rusiei, ci și al întregii umanități: „cel care va deveni lider în acest domeniu va fi stăpânul lumii”.(C.M.: amintesc și aici că actualul personaj Putin este o sosie, originalul fiind mort, ca trup fizic, de mai multă vreme; responsabilă: Cabala)

IBM l-a făcut mat pe Kasparov

În anii 1980 IBM a dezvoltat un „supercomputer”, Deep Blue, capabil să joace șah. Cântărea 1,4 tone și calcula până la 200 de milioane de poziții pe secundă. Șapte ani mai târziu, 6 milioane de oameni au urmărit prima victorie a unei mașini împotriva campionului mondial Gari Kasparov – în doar 19 mutări. 

Progresele în inteligența artificială sunt posibile prin puterea calculelor pe care un calculator le poate face, algoritmii asociați, datele și metodele de învățare. Această metodă este o variantă a clasicului „Machine Learning” folosit de Deep Blue și se bazează pe o rețea de neuroni artificiali creați după modelul creierului uman, al cărui principiu este de a trimite cantități substanțiale de date mașinii, astfel încât aceasta să detecteze tiparele recurente. Potrivit unui studiu din Edinburgh, singura limitare a acestei metode este puterea de calcul a computerului.

SUA și China: protagoniștii

GAFAM: acest acronim este simbolul succesului SUA în dezvoltarea IA. Aceste companii și-au construit puterea și bogăția pe creșterea internetului prin standardizarea software-ului și a motoarelor de căutare utilizate. Scopul lor este de a deveni primii furnizori de inteligență artificială. Pentru aceasta, GAFAM investește masiv în cercetare și inovare. De exemplu, în 2017, Amazon a cheltuit peste 16 miliarde de dolari pentru aceste strategii. Silicon Valley atrage specialiști din întreaga lume, cu 15.000 de start-up-uri specializate în IA.

Potrivit Comisiei Europene, aproape 240.000 de europeni au lucrat acolo în 2017. În plus, marile grupuri americane nu ezită să cumpere aproape sistematic orice companie inovatoare în domeniul inteligenței artificiale pentru a-și consolida propria capacitate și a-și crea monopolul.

În fața liderului incontestabil al IA, numai China este un concurent puternic. Beijing-ul vrea să facă din țara sa noul lider mondial în IA, până în 2030. Pentru a ajunge din urmă Statele Unite, autoritățile chineze au investit deja nu mai puțin de 70 de miliarde de dolari, și doresc să continue în această direcție. China poate conta pe BHATX (Baidu, Huawei, Alibaba, Tencent, Xiaomi), companii cu nimic mai prejos decât cele din SUA.

Cu toate acestea, gigantul asiatic se confruntă cu mai multe obstacole și încearcă să împiedice „exodul de creiere” către Statele Unite și să reducă dependența de procesoarele americane de înaltă performanță. Guvernul a creat special o universitate în Tianjin capabilă să pregătească viitorii specialiști în IA, iar autoritățile oferă cetățenilor săi expatriați salarii echivalente cu cele pe care le-ar putea primi în Silicon Valley, pentru a reveni în țară pentru ca de roadele muncii lor să beneficieze China, nu alții (nota C.M.: din păcate, aceasta nu este și o preocupare a statului român care, prin indiferența și politica sa iresponsabilă, poate chiar criminală, contribuie la alimentarea occidentului cu mințile cele mai luminate ale țării. Pe total, se estimează că 8 milioane de români lucrează peste hotare; printre aceștia se regăsesc și cei mai buni, performanți și inteligenți specialiști și cercetători; plus cei care activează în România pentru companiile străine. Cumplit ! )

 https://yogaesoteric.net/inteligenta-artificiala-monopolul-care-va-stapani-lumea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu