..................................................................................................PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI SUNT ILEGALE ȘI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

Totalul afișărilor de pagină

joi, 1 iulie 2021

Mierea.

 Daniel Marian

De fiecare dată când vorbesc cu un client nou despre albine şi miere apar parcă inevitabil întrebările:
Mierea cristalizată este falsă?
Mierea cristalizată mai are proprietăţile deosebite ale mierii lichide?
Dacă mierea este cristalizată înseamnă că în ea a fost adăugat zahăr?
Mierea cristalizată nu este nici falsă şi în ea nu a fost adăugat nici zahăr.
Dar ce se întâmplă de fapt?
Mierea este o hrană vie, care nu moare odată ce este scoasă afară din stup.
În timp mierea „lucrează” şi începe să formeze cristale, popular după cum ştii se spune că mierea „se zahariseşte”, de aici probabil a pornit şi mitul prin care cristalizarea mierii se produce din cauză că apicultorul adaugă zahăr în miere.
De fapt cantitatea de zahăr rămâne aceeaşi, doar că zaharurile sub starea de soluţie trec în formă solidă.
Acest proces absolut natural nu înrăutăţeşte calităţile respectivului produs.
Ceea ce se produce în miere este se pare doar rezultatul schimbării proporţiei între cantitatea de fructoză şi glucoză.
Explicaţia din punct de vedere chimic al acestui fenomen este că glucoza este mai puţin solubilă în apă decât fructoza.
Fenomenul se pare că nu este pe deplin elucidat, însă odată cu trecerea timpului cantitatea de glucoză creşte în defavoarea proporţiei de fructoză, sub influenţa temperaturii scăzute, prin urmare încep să se formeze mici cristale de glucoză.
Mulţi consideră că mierea s-a cristalizat din cauza evaporării apei.
Nimic mai fals....dacă o încălzim, mierea revine la vâscozitatea iniţială.
Prin urmare ,la a două întrebare cu privire la calitatea mierii cristalizate îţi răspund cu DA, mierea zaharisită îşi păstrează toate calităţile terapeutice pe care le-a avut şi în starea fluidă.
De ce totuși să cumpăr miere cristalizată ?
Toţi apicultorii ştiu că există acest mit prin care mierea cristalizată este suspectă de a fi falsă. Paradoxul este însă că cristalizarea poate fi un indicator al calităţii mierii.
De asemenea, apicultorii ştiu că marea majoritate a clienţilor preferă mierea fluidă. Prin urmare:
„clientul nostru, stăpânul nostru”.
Apicultorul înainte să ducă mierea spre vânzare, o fluidizează prin încălzirea acesteia la temperaturi de până la 40 grade, astfel încât mierea să aibă şi aspect comercial, dar să-şi păstreze şi calităţile terapeutice.
Aşa se lucrează corect!
Însă ai încredere că toţi apicultorii păstrează indicaţiile cu privire la temperatura la care mierea se fluidizează ?
Unii apicultori ca să termine într-un timp mai rapid cu dezaharisirea mierii, încălzesc produsul la temperaturi mai mari de 50 grade. Prin acest procedeu însă mierea pierde enorm în calitate.
Lichefierea mierii la temperaturi mai mari de 50 grade ,duce la distrugerea enzimelor şi a substanţelor antimicrobiene, de asemenea duce la pierderea unei bune părţi din vitamine, mierea fiind transformată într-un simplu amestec de zaharuri, fără efect terapeutic.
Dacă ai încredere că apicultorul lucrează corect, atunci cumpără cu încredere miere fluidă de la el!
Însă, dacă cumperi de pe marginea drumului sau de la apicultori străini, atunci pentru o mai bună siguranţă cumpără miere cristalizată..!

https://www.facebook.com/ApiRegal/photos/a.988622114667899/1655076191355818/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu