..................................................................................................PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI SUNT ILEGALE ȘI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

Totalul afișărilor de pagină

marți, 22 martie 2016

7 MOTIVE SA BEI CAFEA CA SA TRAIESTI MAI MULT


7 motive sa bei cafea ca sa traiesti mai mult

Cafeaua este unul din obiceiurile pe care il trecem la "De lasat anul acesta" pe lista intocmita inca din prima zi a anului. Motivele pentru care ii uram aceasta soarta pe lista viciilor noastre sunt numeroase. Problemele de sanatate, petele pe care le lasa, cheltuiala, pentru toate acestea, unele persoane renunta la bautul cafelei.



Din fericire pentru iubitorii de cafea, nevoia de a renunta la cafea este prost alimentata. Cercetarile arata ca bautul cafelei are beneficii importante. Chiar 20 de teste demonstreaza ca persoanele care beau cafea pot trai mai mult decat cele care renunta la cafea. Lucrurile stau mai degraba astfel: riscul de a muri mai devreme, din orice cauza, este cu 14% mai mic la persoanele care beau cafea decat la cele care nu mai beau.
Veste proasta! Chiar daca inlocuiesti cafeaua normala cu cea decafeinizata, nivelul acestui risc nu creste.
Cei care isi propun sa faca economii sau sa isi protejeze dintii se intreaba cum e posibil sa intretii un asemenea viciu. Pare de necrezut ca unul din cele mai mari vicii ale tale iti poate aduce beneficii. Si, totusi, sunt motive pentru care sa bei cafea!
1. Te fereste de atacurile de cord
O societate americana dedicata studiului inimii sustine ca cei care beau o cana de cafea pe zi reduc cu 20% eventualitatea producerii unui atac de cord. Studiul acestei societati a daramat un mit, deoarece se stia că unele proprietati ale ceaiului dau acelasi rezultat.
2. Previne bolile de inima
Cantitatea de cafeina continuta in cafea este benefica functionarii inimii. In cantitati normale, sanatoase, are un efect pozitiv asupra metabolismului. Stimuleaza sistemul nervos, dar si elibereaza acizii grasi din tesuturile grase.
Evident, prea multa cafea afecteaza ritmul inimii. Desi exista o disputa privind efectul sau real asupra bolii de inima coronariene.
3. Previne sinuciderile
Un studiu realizat de Universitatea Harvard demonstreaza si o legatura intre bautul cafelei si rata mica de sinucideri. Acesta sugereaza ca adultii care beau 2 sau chiar 4 cani de cafea pe zi au de 2 ori mai mici sanse sa se sinucida decat cei care beau mai putina sau deloc.
Ulterior, s-a demonstrat ca aceasta ipoteza nu se aplica si celor care beau cafea decafeinizata. Acestia din urma sunt asemenea nebautorilor de cafea. Rezultatele unui asemenea studiu sunt valabile doar daca vorbim de cafeina. In doze normale, aceasta se comporta ca un antidepresiv usor, care ajuta creierul la eliberarea de dopamina, serotinina si noradrenalina.
4. Previne bolile neurologice
Cafeaua te poate feri de bolile neurologice care apar, de regula, la varste inaintate. Tot studiile arata ca cei care beau cafea au cu 65% mai putine sanse sa dezvolte dementa sau boala Alzheimer. Rata de a avea boala Parkinson la batranete este cu 32-60% mai mica la bautorii de cafea.
 
5. Previne diabetul de gradul 2
Cafeaua ajuta la prevenirea aparitiei acestui tip de diabet. Un alt studiu sugereaza ca o cana cu cafea inainte de masa duce la un nivel ridicat de glucoza in corp dupa terminarea ei. Rezultatul este si un nivel ridicat al rezistentei insulinei, foarte bun pentru prevenirea diabetului. 
Cafeaua previne, dar nu si trateaza diabetul de tip 2. Din contra, are efecte negative asupra celor care sufera deja de aceasta boala.
6. Arde grasimi
Dupa cum s-a notat mai sus, cafeaua are efecte asupra anumitor procese metabolice. Aceasta poate mari ritmul metabolic cu 3-11%. Atunci cand organismul primeste un "kick", este mai usor sa ardem grasimi. Persoanele obeze pot arde cu pana la 10% mai multe grasimi, in timp ce persoanele cu greutate normala pana la 29%. 

Totusi, o cana de cafea cu ciocolata si extra topping de frisca nu ne va ajuta niciodata sa ardem grasimi. Toata aceasta cantitate de zahar anuleaza orice efect pozitiv al cafelei.
7. Protejeaza ficatul
Ficatul este esential pentru functionarea organismului si poate fi afectat de cateva boli. Acestea pot duce la ciroza, caz in care ficatul devine inutil. Cafeaua il protejeaza de ciroza, doar in cazul acelor persoane care beau cel putin o cana pe zi. Acestia au cu 80% mai putine sanse sa aiba aceasta boala a ficatului decat cei care beau mai putin.
Persoanele declarate fane ale cafelei se pot bucura! Pentru ca barmanul le pregateste licoarea imortalitatii. Bineinteles, trebuie sa fiti si nefumatori pentru a avea macar cu 15% mai multe sperante de viata lunga. Va puteti lasa de acest viciu, dar de cafea nu.
http://www.sanatatesistaredebine.ro
================================================

SOMNUL DE DUPA CAFEA ESTE MAI EFICIENT DECAT CAFEAUA IN SINE SAU UN PUI DE SOMN

de  la 15 mar. 2016

Este ora 2 dupa-amiaza si te simti deja extenuat. Munca se intensifica, mesajele nu inceteaza sa soseasca, iar singurul lucru la care te gandesti cu disperare este cum sa tragi un pui de somn.

La urma urmei, un pui de somn este cea mai buna metoda de a-ti incarca bateriile, nu? Sau poate ca o cana cu cafea te-ar ajuta mai mult? Poate ca nu. Oamenii de stiinta considera ca somnul de dupa o cana cu cafea este mult mai eficient. Ce inseamna somnul de dupa cafea? Inseamna sa savurezi rapid o cafea si apoi sa tragi un pui de somn pentru 20 de minute, inainte ca substanta numita cofeina sa ajunga la creier. Iar cand te vei trezi te vei simti plin de energie. 
 
Ti se pare ca suna ciudat? Sa stii ca acest lucru este dovedit stiintific
Atat somnul, cat si cafeaua au un lucru in comun: amandoua ajuta la diminuarea adenozinei, o molecula a creierului care se acumuleaza in timpul zilei si care provoaca starea de somnolenta. Somnul ajuta la eliminarea acesteia din organism, iar cofeina se aseamana atat de mult cu adenozina incat o poate inlocui, blocandu-i actiunea. 
 
Cafeaua si somnul ajuta la combaterea oboselii
Cu totii stim ca un pui de somn are beneficii uimitoare asupra sanatatii si randamentului nostru. Acesta imbunatateste memoria, luarea deciziilor, activitatea motrica si perceptiile, dar si multe altele. Un avantaj suplimentar este faptul ca acesta reduce tensiunea arteriala si ne ajuta sa facem fata stresului de zi cu zi. Insa, un simplu pui de somn te poate face sa te simti la fel de obosit ca si inainte, din cauza acelei cantitati de adenozina care nu a fost eliminata din organism. Cafeaua, sau mai exact cofeina din cafea, este una din cele mai importante arme folosite impotriva oboselii. Daca te simti cu adevarat foarte obosit, iar adenozina nu a fost eliminata din corp, atunci cofeina in sine nu va fi suficienta. Tocmai de aceea, consumul de cafea insotit de un pui de somn va da cele mai bune rezultate. Este ca si cum inamicul este atacat din doua parti diferite. Iar acest lucru este si dovedit stiintific. 
 
Ai grija sa masori durata somnului cu atentie
Cofeinei ii ia 20 de minute sa treaca din intestinul subtire, in sange si apoi la creier. Pentru a obtine cele mai bune rezultate, trebuie sa bei rapid o cana cu cafea, indiferent ca este un espresso sau o bautura rece, si apoi gaseste-ti un loc pentru a trage un pui de somn. Astfel, vei profita de acea perioada linistita de 20 de minute inainte ca efectul cofeinei sa se faca simtit. Daca vei petrece 30 de minute in timp ce iti savurezi cafeaua la o mica discutie cu prietenii, atunci vei pierde acea fereastra in care te-ai fi putut odihni. 
 
Daca esti in grafic, atunci vei beneficia atat de somnul odihnitor, cat si de energia oferita de cofeina. Rezultatul? Acea dupa-amiaza neproductiva se va transforma dintr-o data in cateva ore in care iti poti rezolva toate treburile. 
 
Exista insa si o parte negativa... nu exista intotdeauna?
Oricat de ciudat ar suna, nu vei dori sa dormi prea mult. Orice minut pe care il dormi peste cele 20 te va arunca intr-un somn profund, din care te vei trezi mai mult ametit decat odihnit. De obicei, aceasta asa-numita "inertie a somnului" nu dureaza mult, insa uneori poate persista timp de pana la 4 ore. Si astfel se ajunge la distrugerea productivitatii. Prin urmare, este important sa urmezi programul somnului de dupa cafea, pentru a-ti asigura succesul. 
 
Deoarece nu exista foarte multe studii referitoare la acest somn, poti face chiar un mic experiment. Data viitoare cand te vei simti extenuat dupa-amiaza, incearca sa bei o cana cu cafea si apoi sa tragi un pui de somn si vezi cum te simti cand te trezesti. Poate ca aceea va fi dupa-amiaza cand gramada de documente de pe birou nu ti se va parea atat de mare. 
http://www.sanatatesistaredebine.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu