Postul alimentar are virtuţi preventive, purificatoare şi vindecătoare
de Melania Radu
Motto: „Cu cât hrăniţi mai mult şi cum nu trebuie un bolnav,
cu atât mai mult îi dăunaţi.” – Hypocrate
Principalele
efecte ale postului sunt acelea de repaus al întregului tub digestiv,
de facilitare a unor procese şi schimburi interne, de eliminare a
reziduurilor metabolice şi de purificare a întregii fiinţe. Cercetări
ştiinţifice recente arată că postul are inclusiv puternice virtuţi
antioxidante.
Când vorbim despre post ne
referim, în principal, la postul negru, repausul alimentar complet
realizat într-un anumit interval de timp în care nu se mănâncă nimic şi
se bea doar apă. Postind o zi pe săptămână - aceasta fiind o frecvenţă
optimă pentru practicarea postului alimentar total - îi oferim corpului
timpul necesar pentru regenerare şi purificare. Folosirea apei, cel
puţin 1,5 litri în 24 de ore, este obligatorie pentru a evita
deshidratarea corpului şi blocajul renal. Cei care se simt devitalizaţi
în timpul postului sau după aceea vor trebui să bea mult mai multă apă
decât de obicei (chiar 3 sau 4 litri). Cel mai bine este să ţineţi post
începând din seara zilei precedente zilei de post şi ieşind din post
numai în dimineaţa zilei următoare – altfel spus, ziua de post nu se
termină seara, după 24 de ore de la ultima masă!
Acest
tip de post este indicat drept cură de dezintoxicare, fiind terapia cea
mai puternică şi cu efectele cele mai rapide, atât pentru vindecarea
trupului, cât şi a sufletului, reprezentând deci o modalitate esenţială
nu doar pentru vindecare, ci şi pentru transformarea fiinţei umane.
Practic, putem spune că postul acţionează la nivelul tuturor
structurilor fiinţei, începând cu cele subtile şi, prin rezonanţă, are
efecte puternice şi la nivel fizic.
Postul, un subiect la modă în lumea ştiinţifică
Postul
alimentar, înţeles ca post negru, a ajuns în ultimii 5-10 ani să
capteze treptat şi atenţia cercetătorilor. Posibilele aspecte
psihologice şi spirituale ale postului alimentar reprezintă încă un mare
mister pentru lumea medicală ştiinţifică, la acestea concurând şi
sărăcia modalităţilor actuale de cuantificare şi monitorizare a unor
procese mai puţin concrete. Deşi enigmele lui nu au fost încă elucidate
complet, este unanim acceptat că postul alimentar are un efect
anti-îmbătrânire şi reduce riscul de dezvoltare a unor stări patologice.
Ştiinţific,
se atestă că omul poate trăi fără hrană până la 100 de zile, rezervele
interioare depozitate în organism pentru cazuri de nevoie fiind
suficiente pentru a-i întreţine viaţa, fără hrană din afară, pe toată
durata unei boli obişnuite. Sunt numeroase exemplele celor care au ţinut
post negru timp de 40 de zile pentru a se vindeca astfel de boli foarte
grave ori pentru a se apropia de Dumnezeu.
Nutriţie şi longevitate
Un obicei tradiţional având drept
scop menţinerea stării de sănătate, încă practicat în Orient, este acela
de a te „ridica de la masă pe jumătate flămând” sau altfel spus, cu
stomacul numai pe jumătate plin. Nutriţioniştii moderni subscriu la
acest punct de vedere, considerând supraalimentaţia ca unul dintre
motivele apariţiei unor afecţiuni, inclusiv a obezităţii.
Hrană pură şi hrană impură
Orice
aliment, chiar dacă este natural, lasă în organism unele reziduuri.
Atunci cand mâncăm, organismul absoarbe ceea ce îi este necesar din
mâncare, apoi încearcă să se debaraseze de resturi. El nu poate face
această eliminare eficient atunci când este mai mereu supraîncărcat sau
când – aşa cum este de cele mai multe ori cazul – mâncarea pe care i-o
oferim este greu digerabilă. Reziduurile se acumulează atunci în
diferite organe, dar mai ales în intestine, unde putrezesc, fiind astfel
o sursă de dezechilibru şi boală pentru întreaga noastră fiinţă.
Tradiţional, se vorbeşte despre hrană „pură” (cea care este benefică organismului nostru din toate punctele de vedere) şi hrana „impură” (cea care ne dăunează, indiferent de motiv). Aceste apelative nu se referă nicidecum la faptul că alimentele sunt spălate sau curăţate, ci se referă la calitatea lor. Cum putem distinge hrana pură de cea impură? Hrana care putrezeşte repede şi lasă multe reziduuri în organism nu este considerată pură, chiar dacă este preparată din ingrediente bine spălate şi corect preparate. Un exemplu de hrană pură îl constituie alimentele care rămân proaspete mult timp, cele care sunt aproape integral absorbite de organism fără a lăsa decât puţine reziduuri, fructele şi legumele coapte natural, care sunt pline de energie solară.
Tradiţional, se vorbeşte despre hrană „pură” (cea care este benefică organismului nostru din toate punctele de vedere) şi hrana „impură” (cea care ne dăunează, indiferent de motiv). Aceste apelative nu se referă nicidecum la faptul că alimentele sunt spălate sau curăţate, ci se referă la calitatea lor. Cum putem distinge hrana pură de cea impură? Hrana care putrezeşte repede şi lasă multe reziduuri în organism nu este considerată pură, chiar dacă este preparată din ingrediente bine spălate şi corect preparate. Un exemplu de hrană pură îl constituie alimentele care rămân proaspete mult timp, cele care sunt aproape integral absorbite de organism fără a lăsa decât puţine reziduuri, fructele şi legumele coapte natural, care sunt pline de energie solară.
Corpul emite semnale care arată necesitatea purificării
Importanţa
acţiunilor de purificare şi dezintoxicare este prea puţin înţeleasă şi
pusă în aplicare, astfel încât corpul este obligat adeseori să se ocupe
singur de aceasta, folosind „mecanismele de urgenţă”. Avem uneori din
senin febră, ne curge nasul, apar erupţii cutanate. Toate acestea nu
reprezintă altceva decât mijloace naturale de purificare la care
organismul apelează când e forţat de împrejurări. Persoanele care au
febră au aproape automat tendinţa de a posti, adică nu simt nevoia să
mănânce, şi acest lucru este chiar salutar atunci, deoarece se ştie că
procesele digestive duc la ridicarea temperaturii corporale.
Este
important să ţinem periodic o zi de post, mai ales atunci când remarcăm
că reziduurile eliminate prin intestine şi prin transpiraţie au un
puternic miros neplăcut. Atunci putem fi siguri că suntem ori urmează să
fim bolnavi, chiar dacă boala nu s-a manifestat încă, fizic sau psihic.
Mirosul şi secreţiile corporale depind foarte mult de hrana pe care o
consumăm, dar şi de stările psihice prin care trecem. Dacă ne vom urmări
cu atenţie, vom observa că atunci când suntem anxioşi sau supăraţi,
furioşi sau geloşi, mirosul corporal se schimbă, devenind neplăcut.
Mirosul unei persoane este revelator pentru starea sa de sănătate şi,
susţin iniţiaţii, chiar pentru nivelul ei de evoluţie spirituală.
Postul declanşează mecanismele de purificare ale organismului
Atitudinea
înţeleaptă în această situaţie este aceea de a aştepta cu răbdare să se
încheie acţiunea naturală de eliminare a toxinelor. Este importantă
încrederea în transformările binefăcătoare pe care postul le va produce
în fiinţa noastră. În scurt timp disconfortul va dispărea făcând loc
unei stări de bine şi de linişte interioară. Devenim mai uşori şi mai
fericiţi. Aceasta pentru că prin post se elimină chiar şi reziduurile
karmice, adică urmele lăsate în fiinţa noastră de greşelile pe care
le-am săvârşit în această viaţă ori în cele anterioare, încălcând legile
universale ale firii.
Revenirea la alimentaţia obişnuită se face treptat
Pentru
a menţine cât mai mult timp starea de bine pe care ne-o aduce postul e
bine să fim prevăzători şi în momentul revenirii la regimul alimentar
obişnuit. La prima masă după un post de 24 de ore cel mai bine e să
mâncăm o salată de fructe sau legume crude şi să evităm alimentele mai
grele (lactate, uleioase) pe care le putem consuma după 2-3 ore. Dacă
postul (negru) este mai îndelungat, revenirea la alimentaţia obişnuită
trebuie făcută gradat, în acelaşi număr de zile cât a durat şi postul,
începând cu supe foarte diluate, în care s-au fiert anumite legume sau
cereale (de obicei morcov şi orez). George Bernard Shaw, celebrul
scriitor englez care era adept al dietei vegetariene, spunea: “Orice
prost poate să ţină post, dar numai un înţelept reuşeşte să procedeze
corect la revenirea din post.”
Un post negru mai
lung de trei zile este bine să fie făcut sub supravegherea unui medic
naturist. Postul negru nu este recomandat persoanelor subponderale, cu o
vitalitate scăzută, hipotensive, cu carenţe grave de minerale şi
vitamine. În aceste cazuri, sunt de preferat curele cu sucuri de legume
şi fructe.
Postul ca modalitate de transformare a fiinţei umane
De-a
lungul istoriei civilizaţiei umane, postul alimentar a fost investit cu
valenţe curative nu numai în ceea ce priveşte corpul fizic, dar şi
psihicul, sufletul şi chiar spiritul, fiind un element central al
majorităţii religiilor: creştinism, hinduism, budism, iudaism, islamism
etc. Practica postului alimentar, se afirmă în textele antice ale
omenirii, te învaţă autocontrolul global al fiinţei pornind de la
supunerea şi educarea senzaţiei de foame. Dacă învăţăm să ne abţinem de
la hrana fizică învăţăm să ne abţinem şi de la sentimente, gânduri şi
tendinţe negative. Astfel ne redobândim ori ne păstrăm puritatea şi
libertatea.
„Şi nu uitaţi că fiecare a şaptea zi
este sfântă şi închinată lui Dumnezeu. Timp de şase zile hrăniţi-vă
trupul cu darurile Mamei Pământeşti, dar în a şaptea zi sfinţiţi-vă
trupul pentru Tatăl vostru Ceresc. Şi într-a şaptea zi nu mâncaţi
mâncare pământească, ci trăiţi numai din cuvintele lui Dumnezeu. Şi fiţi
toată ziua cu îngerii Domnului în Împărăţia Tatălui Ceresc. Şi în a
şaptea zi lăsaţi îngerii lui Dumnezeu să clădească Împărăţia Cerurilor
în trupul vostru, aşa cum voi munciţi şase zile în Împărăţia Mamei
Pământeşti. Şi nu lăsaţi mâncarea să tulbure munca îngerilor în trupul
vostru în timpul celei de-a şaptea zi. Şi Dumnezeu vă va da viaţă lungă
pe Pământ, ca să puteţi avea viaţă lungă în Împărăţia Cerurilor. Pentru
că vă spun cu adevărat, dacă nu mai vedeţi nici o boală pe pământ, veţi
trăi veşnic în Împărăţia Cerurilor.” (Evanghelia Păcii după Ioan)
Corelaţii astrologice
Postul
negru realizat într-o anumită zi a săptămânii ne pune în rezonanţă cu
influxul subtil astral al planetei care influenţează în mod predominant
ziua respectivă. Efectuarea cu regularitate a postului în aceeaşi zi a
săptămânii duce în timp la asimilarea în fiinţa noastră a aspectelor
benefice corespunzătoare respectivei sfere de forţă şi influenţă
planetară. De exemplu: postul negru de marţea (zi aflată sub influenţa
subtilă planetară a lui Marte) amplifică masculinitatea şi ajută la
eliminarea situaţiilor de viaţă ce implică violenţa; postul negru ţinut
miercurea (zi aflată sub influenţa subtilă planetară a lui Mercur)
permite obţinerea succesului material; postul negru de vinerea (zi
aflată sub influenţa subtilă planetară a lui Venus) favorizează
asimilarea aspectelor ce ţin de iubire, armonie, frumuseţe, pace
lăuntrică şi fericire; postul negru de duminica (zi aflată sub influenţa
subtilă a Soarelui) solarizează şi purifică, arde karma negativă
acumulată, favorizează apropierea de Dumnezeu. Pentru a ajunge
la efectele dorite este necesar să ţinem post cu regularitate în aceeaşi
zi a săptămânii; după 3-4 luni efectele încep să se facă simţite, iar
după doi ani se obţine o stabilizare a lor.
yogaesoteric
ianuarie 2008
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu