..................................................................................................PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI SUNT ILEGALE ȘI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

Totalul afișărilor de pagină

luni, 17 iunie 2019

Dr. Mircea Ciuhrii, doctor docent în virusologie, a demascat isteria gripei aviare din perioada 2005-2006 (I)

Expunem mai jos părerea unui specialist, exprimată la momentul respectiv, asupra epidemiei de gripă aviară din 2005 şi a isteriei mediatice conexe, care a fost declanşată în urma apariţiei şi identificării virusului H5N1, cauzator de cazuri de gripă aviară la păsări în România, iniţial într-o localitate din judeţul Tulcea.
Doctor în biologie și medicină, Mircea Ciuhrii, cunoscut din paginile revistei Formula Aspentru extraordinarele sale invenții în materie de medicamente, este o somitate de nivel mondial în domeniul virusologiei. A înființat primul laborator din lume de virusologie și microscopie electronică, de cercetare a virusurilor. A fost șeful diviziei de cercetare în domeniul virusologiei al celui mai important Institut din fosta URSS și a coordonat cercetările în zona armelor biologice, în întregul spațiu al fostului Pact de la Varșovia. Descoperirile și invențiile sale în domeniul virusologiei sunt cunoscute în întreaga lume științifică. „Toată viațaˮ, spune dr. Ciuhrii, „asta am făcut: am studiat legitățile dezvoltării epizootiilor virale, felul în care virusurile pot fi folosite.ˮ Este autorul a șase arme biologice care pot fi folosite împotriva unor dăunători din natură, arme biologice omologate de Organizația Mondială a Sănătății. A descoperit zeci de feluri de virusuri, a creat primul atlas al virusurilor din lume, a publicat sute de articole științifice în revistele internaționale, a fost președintele Comisiei Internaționale de Standardizare a Armelor Biologice. A pus la punct arme biologice pe bază de virusuri, care se folosesc și astăzi, inclusiv în România, pentru distrugerea de pildă a unor dăunători ai pădurilor. A lucrat în Franța ca expert în laboratoare de biologie moleculară și inginerie genică a virusurilor, în cadrul unor proiecte finanțate de OMS și Ministerul Apărării francez. A câștigat, cum spune el, „un sac de medalii de aurˮ pentru descoperiri în domeniul virusologiei și, recent, ca o recunoaștere a meritelor sale științifice, a primit titlul de „Comandor și mare ofițerˮ în științe, din partea Regatului Belgian.
Acest om, care în orice țară din lume ar fi fost apreciat și consultat în domeniul în care este expert, la noi a fost pur și simplu ignorat. Proiectele de cercetare pe care le-a propus Institutului Cantacuzino, și mai înainte, Ministerului Cercetării, au fost tratate cu indiferență. În plină criză a gripei aviare, când autoritățile administrative, dar și cele științifice descoperă, pur și simplu, că nu pot stăpâni răspândirea faimosului virus H5N1, nimeni nu s-a gândit să profite de prezența în România, unde s-a stabilit din 1995, a acestui mare expert în virusologie care este dr. Mircea Ciuhrii. Opiniile acestuia, în ceea ce privește gripa aviară, reprezintă o noutate absolută și totodată niște soluții care ar fi indicat să fie aplicate.
***
Gripa aviară, «o isterie dictată de interese economice»” – interviu cu dl dr. Mircea Ciuhrii, doctor docent în virusologie, virusolog de renume mondial, membru activ al Academiei de Știinţe din New York, director al Centrului Știinţific Aplicativ „Insect Farm” din Bucureşti.
– Domnule Ciuhrii, cum apar infecţiile virale, epidemiile?– Orice virus poate apărea sau se poate reactiva în situații de stres. Acest aspect este valabil atât pentru speciile din regnul animal, cât și pentru cele din regnul vegetal. Dacă găinile, de exemplu, sunt prost hrănite, dacă au o densitate mare în halele de creștere, dacă a fost cald sau au existat alte cauze de stres, poate apărea și o infecție virală. Virusul se poate reactiva din stare latentă și poate provoca o epidemie. De aceea eu consider că toată această zarvă și situație cu gripa aviară din România este provocată special de către unii oameni din Uniunea Europeană sau chiar din Organizația Mondială a Sănătății. Totul pare a fi pus la punct (în ceea ce priveşte această infecţie) împotriva României, Bulgariei și Turciei, țări care vor să intre în UE. Nimeni nu se ia de Germania sau de Franța, cu toate că astfel de probleme, cu virusul gripei aviare, au fost și acolo, dar nu s-au luat măsurile acestea, de masacrare a păsărilor! Când acest virus a apărut la o fermă din sudul Franței, nu s-a petrecut nimic. Au fost infectate aproape un milion de găini, dar nu s-a trecut la masacrarea tuturor găinilor din zona respectivă așa cum s-a procedat la noi.
– Credeți că sunt interese economice legate de gripa aviară?– Sunt convins de asta! Lucrez cu virusurile de zeci de ani.... Virusul este foarte bine specializat. El nu infectează decât specia din care a apărut. Acum, eu nu știu din ce cauză s-a dat dispoziție să se omoare toate păsările, și curcani și găini și rațe la grămadă! Tot se omoară! Mai mult, a apărut o idee cum că în Tulcea și în Constanța să nu se mai crească păsări timp de zece ani, pentru că acolo a apărut virusul gripei aviare. Vă închipuiți că aceasta este o lovitură extraordinar de mare nu numai pentru țărani dar și pentru economia românească!
– De ce nu era cazul să se procedeze astfel?– Pentru că, prin eutanasierea în masă a păsărilor s-a distrus și fondul genetic rezistent la virus. Virusul niciodată nu omoară tot. El poate ataca și infecta 50-70% din găini, de exemplu, iar restul găinilor rămân sănătoase, formând o populație rezistentă la virus și asigurând continuitatea speciei. Ca să înțeleagă toată lumea, virusul nu-și taie niciodată craca pe care stă, nu-și distruge niciodată în totalitate posibilele gazde pentru că și el este nevoie să existe în natură. Eu am lucrat toată viața cu virusuri și mai ales cu reovirusuri, din care face parte și virusul gripei aviare. Cunosc foarte bine răspândirea infecțiilor, a epizootiilor. În situația din România eu n-aș fi recomandat să se facă eutanasierea tuturor păsărilor. Infecția s-a răspândit tocmai pentru că au fost distruse complet fondurile acestea genetice rezistente la virus.
– Se poate transmite acest virus de la găini la rațe sau de la curcani la găini, să zicem?– Este imposibil! Așa cum am spus, virusul este foarte bine specializat. Mai mult, în experiențele mele, pentru că am produs infecții foarte multe, am găsit de fiecare dată populații din aceeași specie care sunt rezistente la virusul care a produs infecția.
– În cazul de la Codlea se spune că infecția a trecut de la puii de curcă la găini...– Asta a fost o constatare greșită, mai exact o directivă care a dus la pierderea multor găini de acolo, la distrugerea fermei respective și la sărăcirea economiei acestei țări.
 Din ce cauză credeți că a apărut virusul acolo?– Așa cum am spus, din cauza unui stres. În fermele cu foarte multe păsări, în fiecare dimineață se începe lucrul cu eliminarea acelor cadavre de la păsările care mor noaptea. Dar nimeni, niciodată până acum, n-a învinuit vreo astfel de fermă că acolo este o epidemie și pot apărea nu știu ce mutații ale virusului care ar putea afecta oamenii. Și aceasta este tot o minciună! Dar eu cred că o altă cauză, mult mai aproape de adevăr, a „aparițieiˮ acestor infecții și a acestei spaime generale legată de gripa aviară este producerea vaccinurilor. Că mor găinile, asta-i una! Dar noi am fost puși în situația fricii că acest virus poate trece la om și atunci poate provoca o epidemie de gripă la oameni. Cea mai mare frică insuflată este că pot să moară foarte mulți oameni. Timp de zeci de ani, în lume s-au produs foarte multe vaccinuri împotriva gripei. În ultimul timp, oamenii au pierdut speranța că un vaccin contra gripei poate stopa infecția. Așa și este, pentru că virusul gripei este unul variabil. În toate depozitele farmaceutice s-au adunat foarte multe vaccinuri care nu s-au vândut, iar un scenariu pentru a vinde aceste vaccinuri a fost cel cu gripa aviară în România, Bulgaria și Turcia. Ori, acum s-au vândut toate vaccinurile în aceste trei țări, care și așa sunt economic prea slabe, dar au cumpărat vaccinuri contra gripei în valoare de sute de milioane de euro pentru a salva populația. Aceasta a fost cea mai mare tragedie...
– Ce părere aveți despre măsurile de dezinfecție care s-au luat?– Virusul nu merge pe șosea ca să ne infecteze roțile la mașini. Aceste așa-zise stropiri de dezinfecție sunt doar așa pentru a da impresia că situația este sub control.
– Pot exista soluții pentru combaterea acestui virus?– Nimeni nu a elaborat vreodată metode de combatere a infecțiilor virale. Sunt interferonii, sunt vaccinuri. Dar vaccinurile sunt doar preparate preventive. Odată ce a început multiplicarea virusului într-o celulă, nu există metode de stopare a acestei multiplicări. Omul nu poate stopa o epidemie mai ușor decât se stopează ea singură. De aceea se fac tot felul de învinuiri aiurea. De exemplu, am auzit vorbindu-se de o moțiune simplă în Parlament pe motiv că Guvernul n-a fost în stare să stopeze gripa aviară. O prostie mai mare decât asta n-am întâlnit! Nu poate fi vinovat de epidemie nici ministrul Flutur și nici cei de la Codlea. Degeaba se agită toți să stopeze infecția, pentru că ea se stopează de la sine, când ajunge în ciclul terminal. Mai mult, nimeni nu poate spune astăzi că a cumpărat vaccinuri de sute de milioane de euro și au avut sau n-au avut efect aceste vaccinuri. De aceea, eu cred că aceste vaccinuri s-au făcut fără rost, iar efectul lor a fost zero.
– Cum se identifică existența virusului?– Prin microscopie electronică. Este un test rapid, cu contrast negativ, pe un țesut infectat, în cazul gripei aviare – țesutul pulmonar. Așa se obține și se arată fotografia virusului. Or, până acum n-a fost arătată nicio fotografie a acestui virus.
– Se vorbește de existența virusului H5, care s-ar putea combina cu N1, mutație mortală pentru oameni...– Este ca în povestea cu drobul de sare. Degeaba vorbim de H5, de N1, pentru că acestea sunt tulpini ale virusului. Că aceste tulpini se pot modifica și pot apare mutații mortale pentru unele specii este doar o teorie, pure speculații...
– Dar au murit oameni din această cauză! Au fost câteva cazuri confirmate și în Turcia...– Sunteți sigur de asta? Cine a confirmat și cine a stabilit că mutațiile pe H5N1 au fost cauza reală a deceselor? Așa cum am spus, teoretic este posibil orice, dar eu nu cred că s-a petrecut asta. Am destulă experiență în virusologie pentru a nu crede în astfel de povești.
– Prin urmare, sunteți sigur că toată această situație legată de virusul gripei aviare în România este o făcătură...– Noi este necesar să fim conștienți că omul nu poate elabora metode de stopare a epidemiilor virale și, în același timp, să nu cădem în panică. Dar vreau să vă spun altceva. Eu utilizez virusurile pentru reglarea densității altor animale. În cazul pe care vreau să-l prezint este vorba de insecte. În România există o insectă numită omida păroasă a stejarului sau fluturele stejarului – Lymantria dispar. Este foarte răspândită și lasă pădurile goale, fără frunză. Pentru a decima populațiile formate de această insectă, eu am înregistrat și omologat un virus foarte util sistemului de protecție al pădurilor. Dl. ministru Flutur cred că știe lucrul acesta și înțelege la ce mă refer. În acest an, preparatul viral s-a utilizat pe aproximativ 1000 de hectare cu păduri de stejar. Am constatat că răspândirea infecției în rândul acestor omizi corespunde cu cea creată de virusul gripei aviare, care este mult mai slab decât virusul polinozei nucleare pe care îl utilizăm noi pentru a combate omida păroasă a stejarului. Așa că, omul învață cum să dirijeze aceste procese de infecție, nu pentru a distruge, ci pentru a regla anumite componente ale biocenozelor naturale. Numai că, în cazul gripei aviare, eu cred că s-au reglat doar anumite interese economice.
– Prin urmare, pot românii să consume fără nicio teamă carne de pasăre de la fermele din România?– Fără nicio frică! Eu am încredere în medicii veterinari și sunt convins că și ei au fost induși în eroare. Cea mai sigură carne de pasăre este cea abatorizată și comercializată în magazine. Riscul nu este mare nici la păsările de curte și, dacă în perimetrul apropiat sau în satul respectiv n-au murit păsări, carnea poate fi consumată cu încredere. La fel și ouăle. Dar pentru a nu exista vreo reținere, vreau să adaug că, prin fierbere se omoară orice virus. Dacă și la penitul păsărilor și la spălatul cărnii se utilizează apă fierbinte, așa cum de altfel se procedează încă din vremuri imemoriale, chiar că nu mai există absolut niciun fel de pericol.
***
„Virusul nu a venit de nicăieri. A fost aici. Este pretutindeni.ˮ
– Domnule doctor Mircea Ciuhrii, România este singura ţară din regiune în care virusul nu numai că a reapărut după eradicarea focarelor de anul trecut, dar s-a şi extins cu o rapiditate explozivă. Care sunt motivele pentru care s-a petrecut aceasta?– Este necesar să fie spus în primul rând că o infecţie virală de acest tip nu se răspândeşte neapărat pe orizontală, adică de la un organism bolnav la altul sănătos. S-a presupus că virusul a fost adus de păsările migratoare sau că a fost adus din ţările dimprejurul României prin importuri insuficient controlate, în schimb a fost complet ignorată posibilitatea ca virusul să se afle deja, în stare latentă, în genomul păsărilor autohtone, timp de generaţii. Aceasta este cea mai probabilă ipoteză, ţinând cont de faptul că virusurile pot sta timp de ani de zile fără a fi activate. Faptul că anul trecut au fost stinse toate focarele de gripă nu înseamnă că virusul a dispărut. Aceasta este imposibil.
Virusul a existat tot timpul, dar în stare latentă. Aşadar, este necesar să fie puşi în discuţie factorii care ar fi putut duce la activarea lui, iar cei mai importanţi factori sunt aceştia: în primul rând, densitatea prea mare a populaţiei de păsări, fie că este vorba despre crescători particulari, dar cu atât mai mult în cazul fermelor. Când zeci de mii de păsări sunt înghesuite într-un spaţiu prea mic, riscul declanşării unei epidemii este maxim. Alt factor important este calitatea hranei pe care o primesc păsările. Hrana inadecvată creşte riscul activării virusului. Ar mai fi factori externi, precum temperaturile extreme, fie prea ridicate fie prea scăzute, cum au fost în iarna trecută, ori apariţia unor agenţi patogeni care să fi activat infecţia virală. În cazul crescătorilor de păsări la scară industrială, în ferme, goana după profit creează automat premisele declanşării epidemiei. Cât mai multe păsări pe metru pătrat, hrănite cât mai ieftin, cu chimicale şi hormoni de creştere accelerată, iată deja mediul ideal pentru activarea unui virus latent.
Această situaţie nu se petrece numai la noi, ci şi în alte ţări în care scopul este „eficienţa economicăˮ. Am văzut în Belgia o crescătorie în care pe o parte, pe bandă, intrau ouă, şi pe partea cealaltă, la interval de două luni, ieşeau găini de 5 kg, pline cu activatori de creştere. Foarte eficient economic, dar dramatic pentru imunitatea păsărilor şi pentru sănătatea oamenilor care le consumă.
Un virus este modalitatea naturii de a reduce o populaţie de animale sau de păsări care e prea numeroasă, adică exact ceea ce se petrece în crescătorii. Poate că natura ne dă semne că ar fi necesar să fie regândit felul în care să fie crescute păsările, semne că ceva este fundamental greşit. Ca să revenim, autorităţile administrative, sanitar-veterinare au căutat sursa infecţiei oriunde, la păsările migratoare, în importuri, numai acolo unde era cel mai probabil să fie găsită, nu. Cu tot respectul pentru veterinari, dar virusologia este un domeniu aparte. Există un Institut de Virusologie, dar din nefericire nu am auzit să li se fi cerut părerea specialiştilor de acolo, astfel că s-au făcut erori enorme în administrarea crizei.
„Masacrarea tuturor păsărilor este o enormă eroareˮ
– Ce erori credeţi că s-au făcut?– Cea mai mare eroare este uciderea tuturor păsărilor dintr-un focar. Într-adevăr, orice focar este necesar să fie izolat, dar păsările în niciun caz nu trebuie ucise. În lumea virusologilor, este ştiut că orice virus omoară un anumit procent dintre organismele infectate, dar nu pe toate. În general, putem vorbi despre circa 30% dintre indivizi care supravieţuiesc. Acest procent este extrem de important, pentru că el constituie fondul rezistent, imun la virusul respectiv, care poate fi folosit ulterior la prevenirea unor epidemii viitoare, şi ar urma să constituie baza unor viitoare populaţii de păsări domestice imune la virus. Aşadar, masacrarea tuturor păsărilor este nu numai ceva inutil, dar o enormă eroare.
La noi au fost ucise toate păsările fără nicio noimă, ca la Tulcea, găini, raţe, gâşte la un loc, în condiţiile în care a fost dovedit demult că virusurile sunt organisme extrem de specializate. Toate cercetările de până acum sugerează că ele nu trec de la o specie la alta, ca să nu mai vorbim despre ideea hazardată că ar putea trece la om. Acest fapt nu a fost niciodată dovedit şi este extrem de improbabil, ca să nu spun imposibil. Nu a fost dovedit nici măcar că ar putea trece de la pasărea migratoare la cea domestică, şi totuşi, auzeam păreri ale unor „specialiştiˮ care propuneau îndepărtarea, inclusiv a păsărilor migratoare, cu ajutorul unor ultrasunete. Aberaţii!! Ar fi fost necesar, simplu, să izoleze păsările bolnave şi să le lase să moară singure, câte ar fi murit. Punct. Consecinţa directă a faptului că au fost omorâte toate păsările este aceea că virusul se extinde, în loc să-şi consume forţele pe arii limitate şi controlate. De fapt, măsurile luate nu au făcut decât să conducă la extinderea virusului pe arii din ce în ce mai mari, cu o rapiditate extraordinară.

(va urma)
yogaesoteric
16 iunie 2019
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu