Traducere
Const. Mihăilescu
Cei
care căutați metode naturale de scădere a glicemiei, nu sunteți
singuri.În America diabetul afectează aproximativ 30,3 milioane de
adulți și iar alte 84,1 milioane au prediabete.
Prediabetul
și sindromul metabolic al vărului său apropiat pot duce la diabet
zaharat de tip 2 (debut la adulți) atunci când o persoană nu face
modificări dietetice și în stilul de viață.
În
datele de mai sus nu au fost incluse femeile cu diabet de gestație -
intoleranta la glucoza care se naste in timpul sarcinii - și nici
persoanele care sufera ocazional de creșteri mari dar reversibile
ale zahărului în sânge. Dacă s-ar adăuga și acestea, numărul
diabeticilor și al celor cu simtome diabeticre ar fi foarte mare.
Vestea
bună este că există modalități naturale neinvazive de a menține
glicemia în limite normale.
Respectați
următoatrele indicații și vă veți îndepărta de posibilitatea
de a deveni diabetici. În cele ce urmează, vom discuta despre cele
mai indicate alimente care reduc zahărul din sânge, dar și despre
cele care trebuie evitate.
Mai
întâi trebuie să înțelegeți mai exact ce este diabetul și
care sunt diferitele lui forme.
Diabetul
de tip 1:
În
această stare, numită și diabetul juvenil, pancreasul produce o
cantitate insuficientă de insulină sau deloc.
Insulina
este un hormon care permite glucozei să intre în celule și să
producă energie. Această formă de diabet este întâlnită în
special la copiii și tinerii cu vârste sub 18 ani.
Deși
persoanele cu diabet zaharat de tip 1 trebuie să ia insulină,
zahărul din sânge poate fi reglat în continuare prin alegeri
dietetice sănătoase și alte metode naturiste.
Diabetul
de tip 2:
În
cazul
diabetului
de tip
2 ( diabet zaharat la adulți), organismul nu răspunde la insulină,
așa cum ar trebui, și în timp, pancreasul nu poate produce
suficientă insulină.
Această
formă este, de obicei, provocată de proastele obiceiuri în ceea ce
privește dieta sau stilul de viață. Dacă nu se reglează bine
prin modificări ale regimului alimentar, exerciții fizice crescute
și alte modificări ale stilului de viață, diabetul de tip 2 poate
duce la complicații suplimentare de sănătate.
Prediabetici:
Persoanele
cu prediabete au niveluri ale zahărului din sânge mai mari decât
în mod normal, dar nu ca la diabetul zaharat; aceștia prezintă un
risc crescut de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet
de tip 2. Adoptarea unui stil de viață sănătos poate inversa
adesea cursul prediabetelor și poate trimite oamenii înapoi în
intervalul normal.
Sindromul
metabolic:
această
afecțiune implică un grup de factori de risc care pot crește
riscul de boli de inimă, diabet și accident vascular cerebral -
incluzând zahăr din sânge
ridicat,
hipertensiune
arterială,
depuneride grăsime în jurul taliei, niveluri ridicate ale
trigliceridelor și niveluri anormale de colesterol.
Cum să-ți reduci zahărul din sânge
Indiferent
dacă aveți diabet zaharat sau aveți niveluri de zahăr din sânge
pe care doriți să îl controlați din alte motive, o dietă
sănătoasă, o mulțime de exerciții fizice și alte măsuri de
viață sănătoasă, după cum se arată mai jos, pot fi modalități
naturale minunate de scădere a zahărului din sânge.
1. Exercițiu
A
fi activ vă poate ajuta să vă controlați glicemia. Acest lucru nu
este valabil doar pentru persoanele supraponderale;un studiu din 2017
a arătat că la adulții cu greutate normală, activitatea fizică
scăzută a determinat creșterea zahărului din sânge.[2]
Creșterea
activității fizice la aproximativ 150 de minute pe săptămână de
exerciții
moderate
(aproximativ 30 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână) poate
ajuta. Alternativ, o scurtă creștere a exercițiilor de intensitate
ridicată - cum ar fi 30 de secunde de sprint, urmată de mersul pe
jos sau de jogging lent - poate ajuta la scăderea zahărului din
sânge timp de una până la trei zile, potrivit unui studiu.[3]
2. Stați hidratat
Consumul
de lichide suficient este o modalitate ușoară de a ajuta la
scăderea nivelului de zahăr din sânge. Când te deshidratezi,
zaharurile din sângele tău se concentrează, crescând nivelul de
glucoză. Evitați băuturile cu sifon și băuturi zaharoase și
alegeți apă
distilată cu
suic de lamaie
.Comnsumați
cel puțin opt pahare
de apă pe
zi sau până la jumătate din greutatea dvs. în uncii (dacă dacă
cântăriți 200 de kilograme, beți 100 uncii pe zi). Această
cantitate poate include alte băuturi sănătoase care vă mențin
hidratarea, păstrând în același timp zahărul în sânge la un
nivel normal. Asigurați-vă că nu beți mai mult de 27 - 33 uncii
într-o oră, pentru a evita stresarea rinichilor.
3. Pierde Greutate
Studiile
arată că scăderea moderată a greutății poate duce la scăderea
nivelului glicemiei la persoanele supraponderale și la cei obezi. Ca
urmare, asistenții medicali vor recomanda scăderea în greutate ca
o strategie de tratament pentru diabetul de tip 2.[4]
Prin
pierderea între 5 și 10% din greutatea corporală, persoanele cu
prediabete sau cu sindrom metabolic pot reduce riscul de a dezvolta
diabet de tip 2 cu 58%.[5]
Dacă
sunteți interesat să pierdeți câteva kilograme, consultați
sfaturile
noastre
pentru
articolul
de pierdere
în greutate.
4. Reducerea stresului
Când
sunteți supus stresului, corpul dumneavoastră creează hormonul
cortizol, care stimulează producția de glucoză. Starea de stres
constant sau obișnuit, poate crește nivelul de glucoză din sânge.
Reducerea stresului scade nivelul glicemiei.Citiți tehnicile noastre
pentru reducerea expunerii la factorii
de stres din mediu.
Unele sugestii includ rezervarea timpului pentru a vă relaxa în
fiecare zi, prin plimbări în aer liber, folosirea aromoterapiei
sau
învățarea unei tehnici de relaxare, cum ar fi meditația,
mindfulness
sau
yoga.
5. Renunță la fumat
Nicotina
din țigări vă face corpul mai rezistent la insulină. Când
organismul nu răspunde corect la insulină, nivelul glicemiei
crește. Studiile arată că fumătorii diabetici necesită o doză
mai mare de insulină pentru a controla nivelul glucozei din
sânge.[6] Prin renunțarea
la fumat, puteți oferi corpului dumneavoastră șansa de a evita
efectele dăunătoare ale zahărului din sânge ridicat - printre
toate celelalte beneficii de sănătate pe care le veți vedea din
eliminarea acestui prost obicei.
6. Ajungeți la somn suficient (dar nu prea mult)
Unele
studii leagă privarea
de somn de
niveluri mai ridicate de zahăr din sânge. Interesant este ca ambele
variante (somn prea mult și somn prea puțin) pot creste nivelul
glucozei din sange. Într-un studiu efectuat la peste 4.800 de
persoane cu diabet zaharat tip 2, a rezultat că cei care au dormit
mai puțin de 4,5 ore pe noapte și cei cu mai mult de 8,5 ore pe
noapte au avut niveluri mai ridicate de A1C (nivelurile medii ale
zahărului din sânge într-o perioadă de 2-3 luni) decât cei care
au dormit între 6,5 și 7,4 ore pe noapte [7]
7. Respectați o dietă sănătoasă
Adoptarea
unei diete sănătoase este una dintre cele mai eficiente modalități
de a reduce nivelul de zahăr din sânge. Urmați reguli precum:
Evitați
alimentele cu conținut
ridicat de glucide :
O
alimentație
bogată
în glucide vă face să crească rapid glicemia. Sunt incluse în
lista de alimente cu conținut ridicat de glucide: dulciurile,
bomboanele și zahărul, dar și alte alimente cu indicele
glicemic ridicat ,
precum pâinea albă și pastele, cartofii albi și orezul alb.
Alimentele
glicemice ponderate: includ boabe întregi cum ar fi pâinea
integrală de grâu și orezul
brun,
precum și legumele non-amidonice cum ar fi frunzele verzi, broccoli,
ardei gras și altele asemenea. (Vezi secțiunea " Alimente
care reduc nivelurile de zahăr din sânge, de mai
jos.")
Alegeți
proteinele slabe: Consumați
proteine pe bază de plante, cum ar fi fasolea, leguminoasele și
nucile.O dietă pe bază de plante vă va oferi o sănătate optimă,
reducându-vă riscul pentru diferite boli.
Deși
susținem o dietă brută, vegană, înțelegem că nu toată lumea
va adopta acest stil de viață.
Dacă
intenționați să consumați produse de origine animală, optați
pentru carne slabă, de păsăre de curte și peștele, în loc de
carnea
roșie.
Împărțiți
porția: la
mese alcătuiți-vă porția cam astfel: jumătate din legume fără
amidon, un sfert din proteină slabă și un sfert carbohidrați
cu
un conținut ridicat de fibre (cum ar fi orez brun sau quinoa).
Legumele vă vor da senzația de „sătul” iar proteinele sărace
vă vor oferi, de asemenea, un sentiment de sațietate.
8.
Optați pentru alimentele care scad nivelul zahărului din sânge
Următoarele
produse alimentare au indicele glicemic mai scăzut și vă asigură
sănătatea:
Cereale
integrale: Când
consumați cereale integrale, nivelul glicemiei crește mai lent după
masă decât cele rafinate, deoarece fibrele din boabele integrale
încetinesc digestia
carbohidraților.
Dacă mâncați pâine albă sau paste făinoase, înlocuiți-le cu
soiuri de cereale integrale. Schimbați orezul alb cu orezul brun,
orz,
secară, hrișcă.
Frunzele
verzi: Toate
legumele non-amidon pot ajuta la scăderea nivelului de zahăr din
sânge, dar unele studii arată că frunzele
verzi sunt
deosebit de indicate și pot reduce riscul de diabet de tip 2. [9).
În
afara salatei verzi, folosiți în salată frunze spanac, varză,
kale etc
Avocado:
Avocados
are
un conținut scăzut de zahăr și carbohidrați, fiind excelent lîn
controlul vârfurilor de zahăr din sânge. Avocado conține, de
asemenea, grăsimi sănătoase, mononesaturate, care pot ajuta la
îmbunătățirea reglementării zahărului din sânge. [10]
Nuci:
Sunt
pline de
grasimi
sanatoase si
carbohidrati slabi, nucilepot
ajuta la menținerea echilibrului zahărului din sânge. Un studiu a
constatat că fructele cu coajă lemnoasă în special - cum ar fi
migdalele, nucile
și
fisticul - îmbunătățesc controlul glicemic la persoanele cu
diabet zaharat de tip 2.[11]
Leguminoase:
Legumele
- cum ar fi lintea, năutul, fasolea și mazărea - sunt alimente
bogate în fibre și
cu conținut redus de grăsimi. Un studiu a constatat că persoanele
care au consumat 3-4 porții de leguminoase pe săptămână au avut
un risc cu 35% mai scăzut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.
[12]
Oțet
de mere:
Unele studii gasesc oțetul
de cidru de mere,
eficient în scăderea zahărului din sânge, consumat după mese. Cu
toate acestea, alte studii au constatat că cidrul de mere ar putea
avea un impact negativ asupra controlului glicemic.(13]
9. Evitați următoarele alimente
Există
mai multe alimente pe care trebuie să le evitați pentru a menține
un nivel normal, constant al zahărului din sânge.
Zahărul
rafinat: este
evident în orice studiu căe nevoie să
eviți
zahărul,
aliment ce face ca glicemia să ajungă la vârf. Dar zahărul este
ascuns în multe alimente, inclusiv bacon, ketchup și suc de fructe.
Deveniți un cititor constant de etichete
pentru alimente și
evitați alimentele și băuturile cu zaharuri adăugate.
Alimente
bogate în grăsimi
:
Alimentația bogată în grăsimi,
în special a grăsimi saturate, poate duce la creșterea nivelului
zahărului din sânge, potrivit multor studii. Rămâneți la un
consum moderat de grăsimi sănătoase, cum ar fi cele aflate în
ulei
de nucă de coco ,ulei
de măsline și
avocado,
și fiți atenți asupra consumului total de grăsimi pentru a vă
menține glicemia sub control [14]
Carbohidrați
rafinați: carbohidrații
rafinați, cum ar fi pâinea albă, pastele, orezul alb și cartofii,
sunt bogate în glicemie și pot duce la o creștere rapidă a
nivelului zahărului din sânge. Înlocuiți-le cu boabe întregi,
care sunt absorbite mai lent în sânge și conțin, de asemenea, mai
multe fibre, vitamine
și minerale.
Alimente
prelucrate: Sunt
deseori
pline de zaharuri adăugate și carbohidrați rafinați; multe tipuri
de alimente prelucrate au valori glicemice ridicate. Citiți
etichetele cu grijă pentru a evita de ex.un
sirop de porumb cu conținut ridicat de alte
zaharuri adăugate .
10. Încercați suplimentele care scad zahărul din sânge
Unele
suplimente, inclusiv ierburi și vitamine, pot promova în mod
natural nivelurile normale de zahăr din sânge.
Ginseng:
Câteva
studii arată că ginsengul
american poate
ajuta la prevenirea hiperglicemiei și la controlul glicemiei. Sunt
necesare mai multe studii, dar adăugarea unui supliment de ginseng
la o dietă sănătoasă poate fi benefică pentru controlul
zahărului din sânge. (15]
Schinduf:
Unele
studii arată că schinduful poate ajuta la menținerea glicemiei sub
control. Încercați să luați 50 de grame de pulbere de semințe de
schinduf de două ori pe zi pentru a ajuta la scăderea zahărului
din sânge.[16]
Vitamina
D: Cercetarea
efectelor vitaminei
D asupra
nivelurilor de glucoză din sânge este interesantă. Studiile arată
că persoanele care au deficit
de vitamină D pot
avea niveluri mai ridicate ale glicemiei și că administrarea unui
supliment de vitamina D poate ajuta la normalizarea nivelurilor de
glucoză din sânge.17]
Ce cauzează zahărul în sânge ridicat?
Cantitatea
de zahăr din sânge poate crește dacă mâncați prea mult, mâncați
alimente bogate în glicemie sau nu faceți exerciții fizice
suficiente. Zahărul din sânge poate fi, de asemenea, consecința
administrării anumitor medicamente.
Simptomele hipertensiunii datorată ecesului de zahăr din sânge
Simptomele
de zahăr ridicat în sânge, pot include:
- Sete excesivă
- Oboseală
- Pierdere în greutate
- Vedere încețoșată
- Urinare frecventa
- Dureri de cap
Ce înseamnă un nivel normal al zahărului în sânge?
Nivelurile
normale de zahăr din sânge variază de la 80 mg / dl la 200 mg /
dl, depinzând în mare măsură de momentul în care ați mâncat
ultima dată. Dimineața, înainte de servi micul dejun, după
înviorare, nivelul glicremic este cel mai mic.
Dimpotrivă,
imediat după ce serviți masa nivelul glicemic va crește cel mai
mult. Glicemia postprandivă, măsurată la aproximativ două ore
după masă, este, de asemenea, un indicator important.
Zahărul
din sânge de peste 100 mg / dl poate indica prediabete; la peste 126
mg / dl este considerat deja diabet. Diabetul poate fi confirmat cu
un test de hemoglobină A1C care măsoară nivelul mediu al zahărului
din sânge pentru ultimele două până la trei luni.
De
asemenea, hipoglicemia (scăderea zahărului din sânge sub o anumită
limită) este periculoasă, se întâmplă atunci când glucoza din
sânge scade sub 70 mg / dl.
Postul
|
Imediat
dupa masă
|
2 ore după
masă
|
|
---|---|---|---|
Normal
|
80-100 mg/dl
|
170-200 mg/dl
|
120-140 mg/dl
|
Prediabetice
|
101-125 mg/dl
|
190-230 mg/dl
|
140-160 mg/dl
|
Diabetic
|
126 mg/dl
|
220-300 mg/dl
|
200 mg/dl
|
Cum să verificați zahărul din sânge
Asistentul
dv. medical vă poate verifica nivelul de zahăr din sânge prin
prelevarea unei picături de sânge de la un deget.Se aplică picura
de sânge pe banda de testare pentru a vă vedea nivelul. Sebpoate
face, de asemenea, un test de urină, la fel de exact ca ți un test
de sânge. Cu toate acestea, un test de urină poate măsura cu
precizie și cetonele, un produs secundar pe care corpul dvs. îl
produce atunci când se ard grăsimile în corp. Corpul vostru
produce cetone atunci când nu există suficientă insulină pentru a
fi ajutat să utilizeze zahăr pentru energie.
De reținut
Când
vine vorba de scăderea zahărului din sânge, stilul de viață
sănătos este determinant. O dieta sănătoasă, un program de somn
adecvat,
evitarea stresului, păstrarea hidratării corpului, renunțarea la
fumat și menținerea greutății normale a corpului sunt căile
sigure ale unei stări de sănătate perfecte.
Ginseng-ul,
schinduful și vitamina
D sunt
suplimente importante pentru a normaliza nivelele de zahăr din
sânge; acestea sunt asigurate prin cosumul de boabe sau făină din
boabe întregi, verdețuri cu frunze, avocado, nuci
și
leguminoase. Evitați zahărul, carbohidrații, amidonul și
alimentele bogate în glucide.
Referințe:
- Mainous AG 3, Tanner RJ, Anton SD, Jo A, Luetke MC. "Activitatea fizică și glicemia anormală a sângelui printre adulții în greutate sănătoasă"; Am J Prev Med. 2017 Iul; 53 (1): 42-47.
- Adams OP. „Impactul de mare intensitate exercițiu scurt asupra nivelului de glucoza din sange .“ Diabetul Metab Syndr Obes. 2013; 6: 113-22.
- Franz MJ, Boucher JL, Rutten-Ramos S, VanWormer JJ.„Interventie Stil de viata pierdere in greutate rezultatelor la adulti supraponderali si obezi cu diabet zaharat d tip 2: o revizuire sistematica si meta-analiza a studiilor clinice randomizate .“ J Acad Nutr Diet 2015 Sep; 115 (9): 1447-63.
- Site-ul Johns Hopkins Medicine. "Https://www.hopkinsmedicine.org/digestive_weight_loss_center/conditions/diabetes.html".
- Bajaj M. " Rezistența la nicotină și insulină: când fumul elimină " Diabetul zaharat. 2012 Dec; 61 (12): 3078-3080.
- Ohkuma T, și colab. „ Impactul duratei somnului asupra obezitatii si a nivelului glicemiei la pacienții cu diabet zaharat de tip 2: Fukuoka Diabet Registrul .“ Diabetes Care. 2013 martie; 36 (3): 611-7.
- Qingtao Hou, și colab.„Efectele metabolice ale Ovăz de admisie la pacientii cu diabet zaharat tip 2: o revizuire sistematica si meta-analiza. Nutrienți "2015 Dec; 7 (12): 10369-10387.
- Carter P și colab. "Consumul de fructe și legume și incidența diabetului zaharat de tip 2: revizuire sistematică și meta-analiză ". BMJ 2010; 341: c4229.
- Imamura F, Micha R, Wu JHY, de Oliveira Otto MC, Otite FO, Abioye AI, și colab. (2016). "Efectele grăsimilor saturate, grăsimilor polinesaturate, grăsimilor monosaturate și carbohidraților asupra homeostazei glucozei: o analiză sistematică și metaanaliză a studiilor de hrană controlată randomizat ". PLoS Med 13 (7): e1002087.
- Viguiliouk E, Kendall CW și colab. „ Efectul nucilor asupra controlului glicemic la diabet zaharat: o revizuire sistematica si meta-analiza a studiilor randomizate controlate dietetice .“ PLoS One. 2014 30 iulie; 9 (7): e103376.
- Becerra-Tomás N, și colab. „ Consumul este invers asociat leguminoase cu incidența diabetului zaharat de tip 2 la adulți: O evaluare prospectiv din studiul PREDIMED .“ Clin Nutr. 2018 Jun; 37 (3): 906-913.
- Johnston CS, Kim CM, Buller AJ. " Oțetul îmbunătățește sensibilitatea la insulină la o masă bogată în carbohidrați la subiecții cu rezistență la insulină sau diabet de tip 2." Diabetul zaharat. 2004 Jan; 27 (1): 281-2.
- Harding AH, și colab."Consumul de grăsimi și nivelurile de HbA (1c): studiul EPIC-Norfolk ".2001 Nov; 24 (11): 1911-6.
- Sen S, Querques MA, Chakrabarti S. " Ginsengul nord-american (Panax quinquefolius) previne hiperglicemia și anomaliile asociate pancreatice în diabet." J Med Food. 2013 Jul; 16 (7): 587-92.
- Madar Z, Abel R, Samish S, Arad J. " Efectul de scădere a glucozei asupra schindufului în diabetici non-insulinici dependenți " Eur J Clin Nutr.1988 Jan; 42 (1): 51-4.
- Yousefi Rad E și colab."Efectele suplimentării vitaminei D asupra controlului glucozei și a rezistenței la insulină la pacienții cu diabet zaharat tip 2: un studiu clinic randomizat clinic", Iran J Health Public. 2014 Dec; 43 (12): 1651-6.
Sursă:https://wakeup-world.com
https://prepareforchange.net/2019/04/05/10-natural-ways-to-lower-blood-sugar/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu