Unul dintre alimentele foarte importante pentru organism este hrişca. Cultivată în Asia de S-E acum 8000 de ani, aceasta a devenit populară cu rapiditate şi în Asia Centrală şi Extremul Orient.
Hrişca este de fapt un nume generic al unor plante din familia Polygonaceae şi anume: măcrişul, rubarba şi ştevia creaţă.
Aceasta are un conţinut ridicat de proteine – datorită căruia poate reprezenta un substitut foarte bun pentru carne –, glucide şi foarte puţine lipide. Conţine fosfor, iod, calciu, magneziu şi vitaminele din grupa B – microelemente esenţiale pentru o bună funcţionare a organismului şi, de asemenea, este o sursă foarte importantă de fier, aminoacizi esenţiali precum arginina, lizina, threonina, triptofanul, cisteina.
Nutriţioniştii recomandă introducerea în alimentaţia zilnică a acestei plante întrucât are o mulţime de beneficii.
Hrişca este recomandată:
- persoanelor cu ateroscleroză (afecţiune cardiovasculară caracterizată prin depunerea de colesterol pe vasele de sânge) şi fragilitate vasculară;
- pacienţilor care suferă de boli hepatice şi de inimă, edeme diferite (retenţie anormală de lichid în ţesuturi);
- mai este indicată şi în afecţiuni precum: anemie, diabet zaharat, hipertensiune arteriala, gastrită, ulcer, cancer, Alzheimer;
- este un bun inamic al depresiei – consumată frecvent, ajută la ridicarea nivelului de dopamină;
- este de asemenea recomandată femeilor cu sindrom de ovar polichistic – cercetătorii încă o studiază cu atenţie pentru a putea dovedi exact modul în care acţionează în sensul eliminării acestor chisturi.
Hrișca este tolerată foarte bine de persoanele alergice la gluten. Prin urmare poate fi consumată fără probleme. Medicii recomandă ca hrişca să fie introdusă în alimentaţia copiilor cât mai devreme.
Hrişca are toate calităţile făinei de grâu integrale, fiindu-i chiar superioară. Se poate măcina pentru a obţine făină din care se pot prepara pâini, biscuiţi, prăjituri.
yogaesoteric
13 februarie 2016
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu