Cacaua este cea mai bogată sursă de
antioxidanți polifenoli, cu efecte cardio-protectoare senzaționale.
Acum câteva mii de ani, când cacaua a fost “domesticită”
pentru prima dată, oamenii o consumau în băuturi simple,
neîndulcite, preparate cu apă. Ciocolata neagră este la momentul
actual cel mai sănătos “dulce” pe care nutriționiștii ni-l
recomandă, referindu-se la acele sortimente cu un conținut de cacao
de peste 70%. Cu toate acestea, astfel de produse au un adaos de
zahăr
și calorii care ne împiedică să ne
bucurăm pe deplin de beneficiile pe care cacaua le are asupra
sănătății noastre.
Cacao caldă – rețetă
.
Se pare că locuitorii din Guatemala
au descoperit o metodă simplă și eficientă de a savura la maxim
proprietățile terapeutice ale pudrei de cacao. Aceștia beau “cacao
caldă”, preparată cu apă fierbinte. Fără lapte, fără zahăr.
Ingrediente
necesare:
• 2 linguri de cacao
• 1 cană de apă fierbinte
Ingrediente opționale:
• ½ linguriță de scorțișoară
• 2 lingurițe de zahăr brun sau
miere
• 1 lingură de lichior
Mod de preparare:
Puneți pulberea de cacao (zahărul,
mierea și scorțișoara, dacă folosiți) într-o cană. Turnați
puțină apă rece, și amestecați cu o linguriță, pentru ca
ingredientele să se omogenizeze și să se transforme într-o pastă.
Turnați peste ele apa fierbinte, și amestecați.
Beți această cacao caldă dimineața,
în loc de cafea.
Dacă nu puteți renunța la cafea,
beți cacaua caldă mai târziu, până în ora 14. Puteți înlocui
cacaua cu carob (pudră de roșcove). Este la fel de bogată în
antioxidanți. Se găsește la magazinele naturiste.
Beneficii
Cacaua este una din numeroasele
miracole ale naturii. Este considerată titanul tuturor super-
alimentelor nou cercetate de oamenii de
știință. Unii spun că după apă, cacaua este cea mai
sănătoasă substanță pe care o
putem ingera. Cacaua conține peste 700 de compuși cunoscuți,
în special antioxidanți.
Antioxidanții sunt compuși pe care plantele le fabrică pentru a
preveni
distrugerea prematură a propriilor
celule, cauzată de expunerea la căldură, lumină, aer, umiditate
și timp. În corpul nostru, mulți din acești compuși previn
deteriorarea celulelor, îmbătrânirea prematură și bolile.
Pudră de Cacao
Pulberea de cacao este foarte bogată
în polifenoli, un grup de antioxidanți protectori, regăsiți de
asemenea în vinul roșu și în ceaiul verde: antociani, izoflavone,
flavonoide, flavonoli și flavone. Aceștia au o influență benefică
îndeosebi asupra sistemului cardiovascular.
– reduc riscul de infarct și atac
vascular cerebral
– scad tensiunea arterială și
combat hipertensiunea arterială
– scad colesterolul
– relaxează vasele de sânge
– subțiază sângele
– împiedică formarea de cheaguri
Un interes aparte al cercetătorilor
s-a axat asupra flavonolilor din cacao: flavan-3-oli, catechine,
epicatechine și proantocianidine.
Acești compuși naturali nu doar
protejează celulele corpului de distrugerea prematură, ci
reduc și riscul de boli mortale.
Polifenolii din cacao își exercită
efectul cardio-protector în două feluri: reduc oxidarea
colesterolului “rău” (principalul factor al bolilor coronariene
– infarctul și atacul vascular cerebral), și previn
ateroscleroza. Cacaua are de asemenea un efect anti-coagulant
asemănător aspirinei.
Chiar și o cantitate mică de cacao
poate reduce colesterolul din sânge și tensiunea arterială.
Consumul regulat de cacao s-a dovedit
util în îmbunătățirea funcției generale a venelor și
arterelor.
Cacaua caldă este de asemenea un tonic
foarte bun pentru psihic: alungă depresia și îmbunătățește
considerabil dispoziția.
Alte alimente bogate în antioxidanți
care protejează sistemul cardiovascular sunt: ceapa, merele, ceaiul
verde și vinul roșu.
http://www.secretulcunoasterii.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu