..................................................................................................PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI SUNT ILEGALE ȘI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

Totalul afișărilor de pagină

vineri, 7 septembrie 2018

CUM ITI POTI AJUTA PRIETENUL DEPRESIV?

de  la 24 aug. 2018
Cum iti poti ajuta prietenul depresiv?Nu e deloc usor sa reusesti sa intelegi de ce are nevoie prietenul tau care sufera de depresie
Pentru cine nu a trait-o pe propria piele, depresia reprezinta o nebuloasa. Ca in orice alta situatie, daca nu ti se intampla tie, e greu de crezut ca poti sa intelegi cu adevarat ce simte cel patit. Asta nu inseamna ca nu faci totul pentru a il ajuta, insa in astfel de cazuri, totul s-ar putea sa nu fie suficient.
Depresia nu este doar o suferinta profunda la nivel emotional, ci si o stare psihica pe care fiecare o experimenteaza in mod diferit, desi exista cateva elemente clare care te pot ajuta sa o recunosti la oricine. De aceea, este greu sa ajuti concret o persoana depresiva, mai ales daca nu o cunosti foarte bine.
In cazul prietenilor, poate fi inca si mai frustrant, pentru ca desi ai impresia ca stii foarte bine persoana afectata, iti vine greu sa o recunosti in acest nou conext. Cert este ca ii poti fi alaturi daca iti doresti asta cu adevarat, insa trebuie sa fii pregatit inca de la inceput de a te confrunta cu ce e mai putin placut: refuz, reactii violente, ignoranta, etc. Ce poti face concret?
Reaminteste-i ca este iubit si important pentru tine
Depresia vine la pachet cu lipsa de afectiune. In depresie, oamenii au tendinta de a se izola si nu reusesc sa mai gaseasca fericire sau stare de bine in relatiile cu ceilalti. De multe ori ajuta doar sa fii acolo, nimic mai mult.
Nu e cazul sa pui intrebari, sa incerci sa vorbesti cu persoana in cauza, sau sa ii propui solutii de tratament. Pur si simplu, fii acolo si acorda-i celui de langa tine ceea ce ai mai de pret: timpul tau. In depresie putini oameni reusesc sa ramana alaturi de cel suferind, iar atunci cand o fac, fii sigur ca recunostinta va fi pentru totdeauna.
Ajuta-l sa se simta in siguranta
In depresie, anxietatea si atacurile de panica sunt la ordinea zilei. Depresia este o stare de instabilitate pe toate planurile, mai ales pe cel emotional – un dezechilibru. Pe acest fond, dar si pe constientizarea propriilor incapacitati cauzate de aceasta, apare starea de panica: frica de moarte, sau ca ceva rau s-ar putea intampla oricand, ipohondria, durerile fizice, toate acestea sunt o prezenta constanta in viata oricarui depresiv.
Poate fi de un real ajutor sa poti sa linistesti persoana in cauza, iar acest lucru se poate intampla mai uso daca ii esti si prieten. Increderea pe care o are in tine poate fi esentiala, iar in astfel de momente, nimic nu e mai important decat sa il asiguri pe cel de langa tine ca nimic rau nu urmeaza sa se intample, chiar daca mintea lui doar asta ii spune.
Incurajeaza-i initiativele pozitive
Dupa ce i-ai oferit contextul potrivit pentru a se simti in siguranta, este important sa ii dai spatiu si timp prietenului tau sa preia initiativa. Poate fi vorba de lucruri marunte, de genul unei iesiri in parc, sau vazutul unui film.
Chiar daca pentru tine par lucruri marunte, pentru o persoana depresiva sunt adevarate reusite, pentru ca in cazul lor, puterea de a face lucruri oricat de mici, este aproape inexistenta. Ea nu vine dintr-un handicap fizic, ci dintr-o neputinta emotionala care uneori este atat de puternica incat chiar si ridicatul din pat devine o provocare.
Nu dramatiza
Nu este cazul sa ii spui ca arata jalnic, sau ca trebuie neaparat sa schimbe ceva. Fii sigur ca stie toate acestea, insa asta nu inseamna ca si poate face ceva pentru a schimba situatia.
Depresia poate parea cool pentru cei care o vad din exterior, insa ea se simte total diferit si ultimul lucru pe care o persoana afectata de depresie si-l doreste, este sa ii spui tu cat de grava e situatia. Incearca in schimb sa te comporti normal, sa iei lucrurile asa cum sunt si sa incerci sa fii un exemplul pentru amicul de langa tine. Incet incet poate ca se va ridica si va reusi sa accepte mai usor ajutorul, gasind mai repede sensul lucrurilor, ca si inainte.
http://www.sanatatesistaredebine.ro/curiozitati

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu