În ultimul timp pieţele noastre, precum şi magazinele, sunt pline de produse alimentare importate, semifabricate care, dacă am fi atenţi la compoziţia lor chimică, ne-am da uşor seama că ele sunt pur şi simplu toxice pentru organismul nostru, sunt adevărate otrăvuri.
Este adevărat că acţiunea lor nu este imediată, dar efectul în sine este destul de grav. De aceea, ar fi bine ca fiecare consumator, înainte de a procura un produs, să ţină cont de următoarele reguli:
- Informaţi-vă înainte de a cumpăra un produs;
- Citiţi cu atenţie pe etichetă: denumirea produsului, numele şi adresa producătorului, compoziţia, modul de întrebuinţare, condiţiile de păstrare, termenul de valabilitate, aditivii alimentari (coloranţii şi conservanţii) utilizaţi şi alte informaţii prezentate care vă vor ajuta să faceţi alegerea potrivită în conformitate cu necesităţile dumneavoastră;
- La produsele cu grad ridicat de alterare, din punct de vedere microbiologic, termenul de valabilitate se înscrie astfel „expiră la...” cu menţionarea zilei, lunii, anului şi orei (după caz). După expirarea datei respective produsul nu mai poate fi consumat, deoarece poate prezenta pericol pentru consumator şi trebuie retras din vânzare;
- Nu vă lăsaţi influenţaţi de informaţia publicitară de pe ambalaj, deoarece aceasta poate fi în unele cazuri neadevărată sau înşelătoare; un ambalaj mai atrăgător, mai voluminos nu întotdeauna conţine un produs de o calitate mai bună sau o cantitate mai mare;
- Verificaţi integritatea ambalajelor produselor alimentare: aceasta reprezintă una din garanţiile păstrării adecvate a produselor. Produsele trebuie să se păstreze conform indicaţiilor înscrise de producător pe ambalajul produsului (temperatura de păstrare, umiditatea etc.) deoarece numai în aceste condiţii producătorul garantează inofensivitatea produsului şi păstrarea caracteristicilor calitative;
- Nu procuraţi produse alimentare uşor alterabile (carne, peşte, unt, lapte etc.) de la oricine şi de oriunde, expuse în vânzare în locuri neautorizate şi condiţii neadecvate. Altfel, riscaţi să vă îmbolnăviţi grav;
- Evitaţi procurarea produselor alimentare de la vânzătorul cu mâinile murdare, cu răni pe mâini, care nu are echipament special şi nu asigură cerinţele de securitate a alimentelor. După ce aţi indicat vânzătorului produsele alese, fiţi atenţi, ce vi se pune pe cântar şi la indicaţiile acestuia;
- Produsele alimentare pot conţine aditivi alimentari, a căror prezenţă trebuie să fie înscrisă pe ambalaj sau pe etichetă;
- Verificaţi senzorial calitatea produselor alimentare pe care intenţionaţi să le cumpăraţi (culoare, miros, aspect, gust etc.).
Aditivii alimentari (conservanţi, coloranţi etc.) incluşi în lista Uniunii Europene sunt codificaţi cu litera „E” urmată de un număr de 3 sau 4 cifre – spre exemplu, conservantul E200 care înseamnă acid sorbic (cifra 200 este numărul de înregistrare a acidului sorbic de către Comisia Codex Alimentarius).
La ora actuală se ştie că mulţi dintre aditivii alimentari (conservanţi, emulgatori, coloranţi etc.) utilizaţi la pregătirea mezelurilor, alimentelor preambalate sau semifpreparate, sunt cancerigeni. Acelaşi lucru se ştie şi despre unele îngrăşăminte chimice şi pesticide folosite la cultivarea legumelor, fructelor şi zarzavaturilor pe care le cumpărăm – chiar şi din piaţă. Acest fapt ar trebui să constituie un semnal de alarmă: consumăm zilnic mari cantităţi de produse cancerigene. Nu este, deci, de mirare că unii dintre noi ne îmbolnăvim de această maladie necruţătoare. Mai mult decât atât, multe chimicale au fost considerate până în prezent „nevinovate”. Odată cu aflarea unor date suplimentare despre acţiunea lor în organism, s-a descoperit că unele sunt cancerigene. Numărul bolnavilor de cancer se află într-o continuă creştere şi se estimează că această afecţiune va deveni în curând „boala mileniului III” împotriva căreia nu există încă premisele că se va descoperi un antidot.
Organizaţiile mondiale de sănătate au făcut deja o listă cu cei mai periculoşi aditivi prezenţi în produsele alimentare. Majoritatea ţărilor care îi folosesc sunt conştiente de nocivitatea lor şi fac, sau au făcut deja, demersuri legislative pentru a-i scoate de pe piaţă.
Extrem de periculoase sunt:
- E211 şi E330 – se găsesc în sucuri;
- E621 şi E622 – se găsesc în condimentele sintetice;
- E250 – se găseşte în mezeluri;
- E123 – se găseşte în bomboane, jeleuri, dropsuri mentolate, brânzeturi topite, creme de brânză – acesta este cel mai cancerigen;
- E110 – se găseşte în dulciuri, prafuri de budincă;
- E102 – colorantul galben pentru băuturi, muştar şi gem, poate genera tumori tiroidiene şi crize de astm bronşic, se găseşte şi în dulciuri, budinci;
- E127 – colorant roşu pentru compoturi şi alte alimente, provoacă mutaţii genetice;
- Aditivi alimentari care produc cancer: E95, 110, 123, 127, 131, 142, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 239, 249, 251, 252, 320, 321, 330, 954;
- aditivi alimentari care afectează vasele de sânge: E250, 251, 252;
- aditivi alimentari care produc boli de piele: E230, 231, 232, 233;
- aditivi alimentari care atacă sistemul nervos: E311, 312;
- aditivi alimentari care pot produce tulburări digestive: E338, 339, 340, 341, 363, 407, 450, 461, 465, 466;
- aditivul care distruge vitamina B12: E200.
Toate produsele alimentare ambalate conţin aditivi care pot fi de origine biologică (animală sau vegetală), pot fi substanţe chimice obţinute prin sinteză chimică sau pot fi agenţi fizici (de exemplu, radiaţii ionizante).
Citiţi şi:
Este adevărat că acţiunea lor nu este imediată, dar efectul în sine este destul de grav. De aceea, ar fi bine ca fiecare consumator, înainte de a procura un produs, să ţină cont de următoarele reguli:
- Informaţi-vă înainte de a cumpăra un produs;
- Citiţi cu atenţie pe etichetă: denumirea produsului, numele şi adresa producătorului, compoziţia, modul de întrebuinţare, condiţiile de păstrare, termenul de valabilitate, aditivii alimentari (coloranţii şi conservanţii) utilizaţi şi alte informaţii prezentate care vă vor ajuta să faceţi alegerea potrivită în conformitate cu necesităţile dumneavoastră;
- La produsele cu grad ridicat de alterare, din punct de vedere microbiologic, termenul de valabilitate se înscrie astfel „expiră la...” cu menţionarea zilei, lunii, anului şi orei (după caz). După expirarea datei respective produsul nu mai poate fi consumat, deoarece poate prezenta pericol pentru consumator şi trebuie retras din vânzare;
- Nu vă lăsaţi influenţaţi de informaţia publicitară de pe ambalaj, deoarece aceasta poate fi în unele cazuri neadevărată sau înşelătoare; un ambalaj mai atrăgător, mai voluminos nu întotdeauna conţine un produs de o calitate mai bună sau o cantitate mai mare;
- Verificaţi integritatea ambalajelor produselor alimentare: aceasta reprezintă una din garanţiile păstrării adecvate a produselor. Produsele trebuie să se păstreze conform indicaţiilor înscrise de producător pe ambalajul produsului (temperatura de păstrare, umiditatea etc.) deoarece numai în aceste condiţii producătorul garantează inofensivitatea produsului şi păstrarea caracteristicilor calitative;
- Nu procuraţi produse alimentare uşor alterabile (carne, peşte, unt, lapte etc.) de la oricine şi de oriunde, expuse în vânzare în locuri neautorizate şi condiţii neadecvate. Altfel, riscaţi să vă îmbolnăviţi grav;
- Evitaţi procurarea produselor alimentare de la vânzătorul cu mâinile murdare, cu răni pe mâini, care nu are echipament special şi nu asigură cerinţele de securitate a alimentelor. După ce aţi indicat vânzătorului produsele alese, fiţi atenţi, ce vi se pune pe cântar şi la indicaţiile acestuia;
- Produsele alimentare pot conţine aditivi alimentari, a căror prezenţă trebuie să fie înscrisă pe ambalaj sau pe etichetă;
- Verificaţi senzorial calitatea produselor alimentare pe care intenţionaţi să le cumpăraţi (culoare, miros, aspect, gust etc.).
Aditivii alimentari (conservanţi, coloranţi etc.) incluşi în lista Uniunii Europene sunt codificaţi cu litera „E” urmată de un număr de 3 sau 4 cifre – spre exemplu, conservantul E200 care înseamnă acid sorbic (cifra 200 este numărul de înregistrare a acidului sorbic de către Comisia Codex Alimentarius).
La ora actuală se ştie că mulţi dintre aditivii alimentari (conservanţi, emulgatori, coloranţi etc.) utilizaţi la pregătirea mezelurilor, alimentelor preambalate sau semifpreparate, sunt cancerigeni. Acelaşi lucru se ştie şi despre unele îngrăşăminte chimice şi pesticide folosite la cultivarea legumelor, fructelor şi zarzavaturilor pe care le cumpărăm – chiar şi din piaţă. Acest fapt ar trebui să constituie un semnal de alarmă: consumăm zilnic mari cantităţi de produse cancerigene. Nu este, deci, de mirare că unii dintre noi ne îmbolnăvim de această maladie necruţătoare. Mai mult decât atât, multe chimicale au fost considerate până în prezent „nevinovate”. Odată cu aflarea unor date suplimentare despre acţiunea lor în organism, s-a descoperit că unele sunt cancerigene. Numărul bolnavilor de cancer se află într-o continuă creştere şi se estimează că această afecţiune va deveni în curând „boala mileniului III” împotriva căreia nu există încă premisele că se va descoperi un antidot.
Organizaţiile mondiale de sănătate au făcut deja o listă cu cei mai periculoşi aditivi prezenţi în produsele alimentare. Majoritatea ţărilor care îi folosesc sunt conştiente de nocivitatea lor şi fac, sau au făcut deja, demersuri legislative pentru a-i scoate de pe piaţă.
Extrem de periculoase sunt:
- E211 şi E330 – se găsesc în sucuri;
- E621 şi E622 – se găsesc în condimentele sintetice;
- E250 – se găseşte în mezeluri;
- E123 – se găseşte în bomboane, jeleuri, dropsuri mentolate, brânzeturi topite, creme de brânză – acesta este cel mai cancerigen;
- E110 – se găseşte în dulciuri, prafuri de budincă;
- E102 – colorantul galben pentru băuturi, muştar şi gem, poate genera tumori tiroidiene şi crize de astm bronşic, se găseşte şi în dulciuri, budinci;
- E127 – colorant roşu pentru compoturi şi alte alimente, provoacă mutaţii genetice;
- Aditivi alimentari care produc cancer: E95, 110, 123, 127, 131, 142, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 239, 249, 251, 252, 320, 321, 330, 954;
- aditivi alimentari care afectează vasele de sânge: E250, 251, 252;
- aditivi alimentari care produc boli de piele: E230, 231, 232, 233;
- aditivi alimentari care atacă sistemul nervos: E311, 312;
- aditivi alimentari care pot produce tulburări digestive: E338, 339, 340, 341, 363, 407, 450, 461, 465, 466;
- aditivul care distruge vitamina B12: E200.
Toate produsele alimentare ambalate conţin aditivi care pot fi de origine biologică (animală sau vegetală), pot fi substanţe chimice obţinute prin sinteză chimică sau pot fi agenţi fizici (de exemplu, radiaţii ionizante).
Urmăriţi să consumaţi cât mai multe alimente naturale şi feriţi-vă cât puteţi de produsele care conţin cel puţin unul din E-urile de mai sus.
Regula generală: controlaţi eticheta fiecărui produs alimentar folosind un tabel cu E-uri, pentru a şti ce fel de aditivi conţine produsul, și feriţi-vă de aditivii din tabel!
Protejaţi-vă împotriva poluanţilor!!!
Regula generală: controlaţi eticheta fiecărui produs alimentar folosind un tabel cu E-uri, pentru a şti ce fel de aditivi conţine produsul, și feriţi-vă de aditivii din tabel!
Protejaţi-vă împotriva poluanţilor!!!
Citiţi şi:
yogaesoteric
15 octombrie 2017
15 octombrie 2017
adăugire.
E-100
|
nepericulos
|
E-170
|
nepericulos
|
E-240
|
tulburari
|
E-101
|
nepericulos
|
E-174
|
nepericulos
|
E-241
|
tulburari
|
E-102
|
periculos
|
E-175
|
nepericulos
|
E-250
|
periculos
|
E-103
|
nepericulos
|
E-180
|
nepericulos
|
E-251
|
periculos
|
E-104
|
nepericulos
|
E-181
|
nepericulos
|
E-252
|
periculos
|
E-105
|
nepericulos
|
E-200
|
nepericulos
|
E260…E268
|
nepericulos
|
E-110
|
nepericulos
|
E-201
|
nepericulos
|
E-300
|
nepericulos
|
E-111
|
nepericulos
|
E-202
|
nepericulos
|
E301…E309
|
nepericulos
|
E-120
|
periculos
|
E-203
|
nepericulos
|
E-311
|
periculos
|
E-121
|
nepericulos
|
E-210
|
cancerigen
|
E-312
|
periculos
|
E-122
|
nepericulos
|
E-211
|
cancerigen
|
E-320
|
colesterol
|
E-123
|
foarte cancerigen
|
E-212
|
cancerigen
|
E-321
|
colesterol
|
E-124
|
periculos
|
E-213
|
cancerigen
|
E-322
|
nepericulos
|
E-125
|
nepericulos
|
E-214
|
cancerigen
|
E325…E327
|
nepericulos
|
E-126
|
nepericulos
|
E-215
|
cancerigen
|
E-330
|
nepericulos
|
E-127
|
nepericulos
|
E-216
|
cancerigen
|
E331…E337
|
nepericulos
|
E-130
|
nepericulos
|
E-217
|
cancerigen
|
E338…E341
|
modificari gastrice
|
E-131
|
cancerigen
|
E-220
|
distruge B12
|
E400…E404
|
nepericulos
|
E-132
|
nepericulos
|
E-221
|
modificari gastrice
|
E-406
|
nepericulos
|
E-140
|
nepericulos
|
E-222
|
modificari gastrice
|
E-407
|
modificari gastrice
|
E-141
|
nepericulos
|
E-223
|
modificari gastrice
|
E-408
|
nepericulos
|
E-142
|
cancerigen
|
E-224
|
modificari gastrice
|
E-410
|
nepericulos
|
E-150
|
nepericulos
|
E-226
|
modificari gastrice
|
E-411
|
nepericulos
|
E-151
|
nepericulos
|
E-230
|
periculos
|
E-413
|
nepericulos
|
E-152
|
nepericulos
|
E-232
|
periculos
|
E-414
|
nepericulos
|
E-153
|
modificari gastrice
|
E-233
|
periculos
|
E-420
|
nepericulos
|
E-160
|
nepericulos
|
E-236
|
nepericulos
|
E-421
|
nepericulos
|
E-161
|
nepericulos
|
E-237
|
nepericulos
|
E-422
|
nepericulos
|
E-162
|
nepericulos
|
E-238
|
nepericulos
|
E-440
|
nepericulos
|
E-163
|
nepericulos
|
E-239
|
cancerigen
|
E-450
|
modificari gastrice
|
E - 621, cancerigen
(glutamatul de sodiu)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
http://www.perfecte.ro/
(glutamatul de sodiu)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
http://www.perfecte.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu