..................................................................................................PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI SUNT ILEGALE ȘI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

Totalul afișărilor de pagină

luni, 20 februarie 2017

De ce bebeluşii din ţările scandinave sunt lăsaţi să doarmă afară la nişte temperaturi scăzute


V-aţi lăsa copilul afară în frig pentru somnul de amiază? Părinții suedezi nu s-ar gândi de două ori la asta.
În Suedia şi alte ţări scandinave, copiii trag un pui de somn în aer liber chiar de la vârste foarte fragede, de la doar două săptămâni, iar temperaturile pe timpul iernii în mod regulat ating -20°C în timpul zilei. Este un lucru obișnuit să vezi copii în cărucioare în afara cafenelelor în orașe înzăpezite, chiar pentru câte trei ore.
 

 
Somnul în aer rece este profund, de o bună calitate și de durată mai mare, conform Universităţii din Oulu, Finlanda. Copii dorm în mod clar mai mult afară decât în interior. În timp ce în interior un somn durează între una și două ore, în aer liber durează de la 1,5 până la trei ore.
Mulți părinți scandinavi consideră că dormitul în aer curat reduce tusea și răceala.
Este foarte important ca cei mici să aibă lână aproape de corp, haine groase și un sac de dormit călduros. O zicală suedeză sună astfel: „Nu există vreme rea, ci numai haine necorespunzătoare”.
Copiii mici din Islanda sunt lăsaţi să tragă câte un pui de somn (sau mai multe) în cărucioare, afară, fie că e cald sau ger. Metoda pare să îi ajute să se călească, să devină rezistenţi la vreme rece şi la boli. Islandezii trăiesc, în medie, 82 de ani, adică cu zece ani mai mult decât media la nivel global, scrie site-ul Quiz.com.
Islandezii se laudă cu rezistenţa lor la vreme rece şi vântoasă şi o pun pe seama ADN-ului vikingilor care le-au fost strămoşi. Însă ADN-ul nu este singura explicaţie pentru rezistenţa lor: educarea copiilor de mici să suporte orice fel de vreme are, probabil, o şi mai mare importanţă. Astfel, nou-născuţii sunt lăsaţi din când în când să doarmă afară, indiferent de vreme. Spre exemplu, aleile din zona comercială din capitala Reykjavik sunt pline de cărucioare cu copii adormiţi atât vara, cât şi iarna, când temperaturile scad sub zero grade. Copiii sunt lăsaţi să doarmă şi în balcoane, în grădini, chiar dacă părinţii sunt în casă la un ceai cald.
Există şi o istorie a acestei practici. De-a lungul vremurilor, condiţiile pentru a dormi în interior nu erau tocmai potrivite: casele erau supra-aglomerate, circulaţia aerului era proastă, aerul era plin de fum şi de mirosuri de la gătit. La începutul secolului trecut, o epidemie de tuberculoză a zgâlţâit ţara. Cam în aceeaşi perioadă, în Islanda au apărut cărucioarele pentru copii, la 200 de ani după inventarea lor în Marea Britanie. În anul 1926, medicul David Thorsteinsson a publicat o carte de pedagogie în care argumenta beneficiile aerului proaspăt şi ale naturii pentru întărirea sistemului imunitar al copiilor. El le sugera părinţilor să îi scoată pe copii în cărucioare afară şi să îi lase să doarmă acolo. Aşa a apărut noua „tradiţie”: de atunci încoace, toate generaţiile de copii dorm (şi) afară.
Părinţii nu îşi fac griji că li s-ar putea îmbolnăvi copiii dacă stau afară, dimpotrivă: au observat că bebeluşii dorm mai mult şi mai bine în aer liber. Rata criminalităţii în Islanda este foarte scăzută, aşa că oamenii au încredere unii în alţii suficient de mult încât să lase cărucioarele cu copii în faţa magazinelor, cafenelelor sau a caselor.
Totodată, cu ajutorul sistemelor moderne de monitorizare a copiilor, părinţii sunt, de fapt, mereu atenţi la ce se petrece cu bebelușii lor. Şi dacă micuţul lăsat să doarmă afară, în faţa unui local, spre exemplu, nu este monitorizat şi începe să plângă, mereu se va găsi un bun samaritean care să intre în local şi să anunţe că un copil mic s-a trezit şi plânge.
 yogaesoteric 
19 februarie 2017

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu