Desi multa lume le considera nefolositoare si le arunca, cojile de nuci au, datorita compozitiei lor, cateva calitati extraordinare.
Daca unele dintre aceste calitati
terapeutice au fost cunoscute inca din vechime( dacă intrebi o gospodină la ce
este bun ceaiul din coji nuci, cel mai probabil primul răspuns oferit de
aceasta este că e bun pentru circulaţie deoarece contribuie la subţierea
sângelui îngroşat) alte calitati ale cojilor de nuca au iesit la iveala abia in
ultimii ani dupa ce cercetatorii le-au analizat cu atentie in cadrul unor
studii de laborator meticuloase.
Cojile de nucă au efecte depurative, stimulente pentru tiroidă, antifungice, bactericide, antiseptice intestinal, dezinfectate gastro-intestinale și renale, vermifuge, tonic-amare, hipoglicemiante, hipotensive, antialergice, antiinflamatoare, cicatrizante, emoliente și calmante.
Cojile de nuci administrate sub formă de
ceai, ajută la curățarea sângelui și subțierea sângelui îngroșat, la întărirea
stomacului, îmbunătățirea funcției ficatului și tranzitului intestinal, la
tratarea incontinenței urinare sau a infecțiilor cu streptococi, stafilococi,
sifilis sau micoze.
Tratamente cu coji de nuci
Lipsa de calciu
Persoanele care considera ca au
deficienta de calciu pot recurge la varianta consumului constant de ceai din
coji de nuci. Zilnic este indicat sa beti undeva intre o jumatate de litru si
un litru din acest tip de lichid.
Dacă aveţi vinişoare şi varice, acestea
se pot vindeca dacă faceţi frecţii uşoare sau aplicaţi nişte comprese cu
macerat din coajă verde de nucă. Reţeta: se umple un borcan cu coji tăiate
mărunt sau tocate. Se toarnă deasupra oţet de mere şi se macerează vreme de
trei săptămâni.
Macerat de nuci pentru curățarea sângelui
Se toacă mărunt coaja de la 14 nuci
uscate și se pune la macerat vreme de 2 luni jumătate cu 500 ml de țuică. Se ia
câte o lingură de macerat, dimineața pe stomacul gol, pentru curățarea vaselor
de sânge, tromboză, chisturi, depuneri de săruri, tumori sau mastopatie
fibromatoasă.
Ceai de coji de nucă pentru ulcer
Se face o infuzie din membranele uscate
(pereții interni care despart miezul) a 4 nuci și o cană de apă clocotită. Se
lasă în termos o oră, apoi se strecoară și se ia câte o linguriță dimineața pe
stomacul gol.
Afecțiuni digestive, diabet, hipertensiune
Se prepară o tinctură din membranele
uscate ale nucilor. Se toacă mărunt și se pun într-un borcan de 500 ml, cât să
umple o treime. Se umple borcanul cu țuică naturală și se lasă 21 de zile la
macerat. Se strecoară într-o sticluță de culoare închisă. Se ia câte o lingură,
diluată cu o jumătate de pahar de apă, cu jumătate de oră înainte de masă.
Oboseală, imunitate scăzută, boli de
stomac
Se prepară un sirop din 2 pumni de coji
verzi de nucă tocate mărunt, și un litru de apă. se pune amestecul pe fos si
fierbe 10 minute, apoi se adaugă cateva cuișoare. Se lasă la răcit, se
strecoară și la final se adaugă 1 kg de zahăr tos sau miere de albine. Se
toarnă în sticle închise la culoare. Se ia câte o linguriță de sirop, de 3 ori
pe zi, după masă.
Varice, dermatoză, dureri reumatice
Se aplică pe zonele afectate macerat din
coji verzi de nuci, sau se fac frecții cu acest macerat. Se umple un borcan pe
un sfert cu coji tocate mărunt, și peste ele se toarnă oțet de mere. Se lasă
2-3 săptămâni la macerat.
Calmează tusea
Ceaiul din coji de nuci este un bun
remediu pentru persoanele care vor să scape de tuse, scrie frunzaverde.ro. O
mână de coji de nucă pot fi puse într-un recipient, este adăugată apă şi pus la
foc pentru a da în clocot. Ceaiul se bea cald, nu fierbinte, neîndulcit,
îndulcit cu miere simplă sau cu miere cu lămâie. Evitarea ceaiului fierbinte
este indicată deoarece în momentul în care suntem răciţi lichidul ne usucă
mucoasa şi poate produce arsuri la nivelul ei, ceea ce poate duce la
favorizarea apariţiei bacteriilor.
Sursa : http://www.pentrusuflet.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu