Apicultorii din zona de sud-est a Statelor Unite ale Americii se tem de o nouă amenințare pentru traiul lor: o ceață fină reprezentând o neurotoxină pulverizată din cer de oficialii guvernamentali pentru a omorî țânțarii care transportă virusul Zika.
Pe la începutul lunii iulie (2016), apicultorii statului Carolina de Sud au găsit milioane de albine moarte în interiorul și vecinătatea stupilor, ucise de un insecticid. Câteva albine supraviețuitoare încercau să mute trupurile neînsuflețite ale celor moarte deja.
„Aceasta este tot ce a mai rămas din albinele din Flowertown”, spune un apicultor deznădăjduit.
Proprietara unei stupine, Juanita Stanley, a relatat către Associated Press că privea cum „este bombardată” cu acel insecticid care i-a ucis în jur de 2,5 milioane de albine.
Un alt apicultor din Carolina de Sud, Andrew Macke, afirmă că a pierdut „mii și mii de albine” și că aceea pulverizare i-a distrus munca. „Oare ne-am pierdut mințile ” spune el, „de pulverizăm otravă din cer?”.
În SUA, albinele și alți polenizatori contribuie cu o sumă estimată la 29 miliarde de dolari la veniturile din agricultură. Departamentul de la Universitatea Clemson (Carolina de Sud) ce se ocupă cu reglementarea pesticidelor investighează incidentul. Coordonatorul de proiect, Dr. Mike Weyman, a declarat că deși Carolina de Sud are reguli stricte cu privire la protejarea polenizatorilor, oficialii statului au folosit neurotoxină, conform unei clauze de exceptare care vizează „criza sănătății publice”.
„Mai mult de trei zeci de oameni din Carolina de Sud au fost identificați cu virusul Zika,” spune Weyman, iar oficialii au considerat o prioritate prevenirea transmisiilor locale prin acest țânțar.
„Nu dorim ca vreunul dintre acei ţânțari să mai atace o ființă umană care a fost deja infectată”, afirmă Weyman. „Noi știm, dincolo de orice îndoială, că acest țânțar (purtător al virusului Zika) se afla deja și în Florida. În cazul în care se amestecă cu celelalte populații de țânțari, o să fie dificil de eliminat.”
„Protocolul Carolinei de Sud pentru infecțiile cu Zika este de a alerta funcționarii locali de prezența unui purtător de virus, pe care ei îl consideră periculos”, afirmă de asemenea Weyman.
Autoritățile locale identifică zona infestată de acești țânțari, iar apoi pulverizează insecticid în acea zonă și pe o rază de aproximativ 200 de metri în jurul ei.
„Albinele din Flowertown erau înregistrate în registrele locale, însă nu și în registrele statului pentru polenizatori”, ne explică Weyman. „Știm unde sunt coloniile mari de albine”, spune el, „însă, după cum s-a văzut, această operațiune de pulverizare a avut o anumită amploare și nu a putut ocoli micii apicultori”.
În ciuda investigațiilor care căutau să vadă unde s-a greșit, apicultorii se îngrijorează pentru ce se va petrece în continuare.
„Toți apicultorii cu care am vorbit manifestă o îndreptățită îngrijorare în legătură cu efectele ce vor urma”, afirmă Jennifer Holmes, vicepreședinta Asociației Apicultorilor din Florida și proprietara unei companii ce deține în jur de 300 familii de albine în nordul Palm Beach. Comparând albinele cu vitele sau cu alți „piloni” ai agriculturii, ea se întreabă: „În cazul în care ți se petrece ca o reglementare ce permite o astfel de pulverizare să-ți spulbere într-o noapte jumătate din agoniseala de o viață, cum să-ţi revii după o asemenea pierdere?”.
Jennifer Holmes mai afirmă că apicultorii se tem nu numai pentru consecințele imediate ale acestei tragedii, ci de asemenea și din cauza efectelor pe termen mai lung, în eventualitatea în care se va distruge codul genetic al albinelor supraviețuitoare.
„Înțelegem amenințarea serioasă a unei eventuale maladii”, spune ea, „dar de asemenea trebuie să menținem în condiții cât mai bune mijloacele de subzistență provenite din agricultură”.
„Înțelegem amenințarea serioasă a unei eventuale maladii”, spune ea, „dar de asemenea trebuie să menținem în condiții cât mai bune mijloacele de subzistență provenite din agricultură”.
Un apicultor din Louisiana, care dorește să-și păstreze anonimatul din cauza disputelor cu oficialii, a adăugat încă un set de motive de îngrijorare: amestecul neglijent folosit în pulverizări, care reflectă o gestionare defectuoasă a resurselor naturale, ce va duce la un dezechilibru pe termen lung al ecosistemului.
„Pentru a se rezolva problema”, spune apicultorul, „mai întâi va trebui refăcut solul, care va trebui să hrănească plante sănătoase, care la rândul lor vor trebui să hrănească viețuitoare sănătoase, fie că este vorba de o albină sau de un cerb.”
„Aplicarea de substanțe chimice de orice fel creează un dezechilibru de la sol în sus, chiar dacă un simplu țânțar este ținta ‒ trebuie întotdeauna să ne gândim la mediul înconjurător.”
Experții de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și de la Agenția pentru Protecția Mediului din SUA precum și de la universitățile independente spun că substanța Naled (cu care s-a făcut respectiva pulverizare) este mult mai sigură decât alte substanțe chimice. Se descompune rapid și, în dozele foarte mici în care este folosită, nu ar trebui să prezinte un risc pentru oameni.
„În Louisiana, folosim aceste produse destul de frecvent pentru a reduce numărul de țânțari, dar noi nu observăm efecte nedorite, deoarece dozele sunt foarte mici”, a declarat dr. Kirsten Healy, un entomolog de sănătate publică de la Universitatea de Stat din Louisiana. „O mulțime de oameni nu realizează că noi suntem mereu preocupați de mediul înconjurător. Încercăm să folosim produse care au cel mai mic impact posibil asupra mediului.”
„Chiar și țânțarii vizați se întorc repede”, a remarcat Healy. Specialista a recomandat o abordare pe mai multe direcții: pulverizări aeriene și de la sol, împreună cu îndepărtarea coșurilor de gunoi, a recipientelor cu apă pentru păsări și a altor recipiente diverse care conțin apă și unde țânțarii se înmulțesc.
Pulverizările aeriene amenință alți polenizatori
Dennis Olle, director de programe de conservare pentru Asociația Butterfly din America de Nord a remarcat manifestarea haotică a vânturilor oceanului lângă biroul său din Miami. „Nu poți ști niciodată unde vor cădea substanțele pulverizate dintr-un avion, din cauza acestui vânt haotic”, spune el.
Olle recunoaște că el nu este om de știință – este avocat – dar a menționat un studiu făcut în 2015 de Universitatea din Florida în care se afirmă că pulverizarea cu Naled (substanța pulverizată ce a omorât albinele) este dăunătoare pentru fluturi.
„Aceasta ucide tot”, a spus el. „Nu există nicio îndoială că este foarte, foarte dăunătoare pentru fluturi și alte artropode, chiar și pentru mamifere, în doze destul de mari.”
Olle a fost de acord că pulverizarea făcută manual este eficientă în lupta contra țânțarilor, dar e îngrijorat pentru ceilalți polenizatori și de asemenea pentru propriii copii, în cazul în care aceste pulverizări vor fi repetate.
„În cazul în care Naled ucide fiecare țânțar, așa cum pretind oficialii, orice altă insectă este amenințată”, a spus el. „Nu trebuie să fii inginer în industria aero-spațială ca să înțelegi asta, ci e suficient doar bunul simț.”
Temerile lui Olle sunt împărtășite și de locuitorii din Florida și Puerto Rico, unde au existat 35 și respectiv 13.791 de persoane infectate cu virusului Zika. În această vară medicii au protestat împotriva substanței Naled atunci când CDC a făcut ultimul demers pentru a începe pulverizarea.
Guvernatorul Alejandro García Padilla a respins propunerea de pulverizare cu Naled în iulie 2016, invocând temeri legate de posibile efecte secundare asupra oamenilor și animalelor.
Puerto Rico a fost, de asemenea, locul unde au avut loc în ultimii 30 de ani unele dintre studiile de cercetare ale efectelor Naledului asupra țânțarilor. Dr. Duane Gubler, profesor la Duke Medical School, expert în boli infecțioase, a condus cercetarea și a constatat că Naled a avut rezultate mixte.
„Este imprevizibil”, a spus Gubler. „Am pulverizat în tot orașul San Juan și pare a fi oarecum eficace în anumite zone, dar nu în altele.”
„Acești țânțari sunt ținte foarte dificile, deoarece cresc în interiorul caselor, în găleți, anvelope, bălți sau orice recipient cu apă stătută”, mai afirmă Gubler. „Există unele date din Florida care sugerează că acest gen de pulverizare din avion poate fi eficientă în cazul în care ţânţarii respectivi se dezvoltă în primul rând în aer liber”, a spus el, „dar din datele mele, repartizarea lor este destul de neuniformă.”
Ca și Healy, Gubler a recomandat o combinație de tehnici, și anume direcționarea pulverizărilor prin habitate în funcție de adulți și larve și, de asemenea, o mai bună colaborare între cetățeni și agenții.
„Este aproape imposibil pentru orice agenție guvernamentală să controleze toate coloniile de ţânţari”, a spus el. „Este o chestiune de echilibrare a beneficiilor în raport cu riscurile implicate”, a adăugat el, menționând rolul esențial al albinelor în agricultură, datorită polenizării plantelor.
„Dacă ar fi să alegi între a-ți proteja de acest virus soția gravidă și a omorî câțiva fluturi, marea majoritate a oamenilor ar ignora fluturii”, afirmă dr. Duane Gubler.
Citiţi şi:
Epidemia cu virusul Zika este posibil să fi fost provocată de țânțarii modificați genetic de compania britanică biotech Oxitec!Substanţe neurotoxice sunt împrăştiate, spre indignarea cetăţenilor, în Miami Beach, Florida, «pentru a omorî ţânţarii purtători de virus Zika»!
Aşa-zisa epidemie cu virus Zika este o făcătură
yogaesoteric
10 decembrie 2016
10 decembrie 2016
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu