Starea de sănătate a ficatului și modul în care acesta funcționează influențează starea generală de sănătate a ființei umane. Situat sub coaste, în partea dreaptă, deasupra abdomenului, ficatul este cel mai mare şi unul dintre cele mai importante organe ale trupului uman, îndeplinind peste 500 de funcții. Acesta realizează sute de activități în fiecare minut al zilei. Ficatul filtrează, detoxifiază, sintetizează şi procesează o mare varietate de substanţe fiziologice. Chiar dacă are proprietatea de a se regenera, el nu este indestructibil şi ar trebui protejat constant pe tot parcursul vieţii. Fără o funcţionare corectă şi sănătoasă a acestui organ, organismul poate deveni copleşit de toxine, fapt ce poate da naştere oboselii cronice, sentimentului general de boală şi de multe ori, depresiei. Ficatul nostru este asemeni unei fabrici ce lucrează neîncetat pentru noi, separând substanţele folositoare de cele nocive. Celulele hepatice au nevoie, din când în când, de o pauză, de o perioadă de detoxifiere astfel încât să funcţioneze în parametri optimi.
În medicina tradiţională chineză ficatul este asociat cu energia Qi și se spune că „medicul care ştie cum să armonizeze funcționarea ficatul, ştie să vindece sute de boli”. Ficatul ajută la convertirea vitamina D sintetizată sub acțiunea luminii solare. Bila secretată de ficat are un rol important în digestie. Funcţia ficatului poate fi în mod natural îmbunătățită prin dietă, plante de leac precum și prin unele cure perfect naturale de detoxifiere.
O alimentație sănătoasă
Dieta nesănătoasă şi stilul de viaţă al zilelor noastre reprezintă o amenințare pentru ficat, care devine astfel suprasolicitat. Alcoolul, cafeaua, tutunul, mâncarea de tip fast-food sau semipreparată, alimentele excesiv procesate, prăjelile, excesul de zahăr, uleiurile vegetale rafinate, îndulcitorii și coloranţii artificiali, aditivii periculoși – toate sunt dușmani redutabili ai sănătății ficatului, care astfel bombardat nu mai poate procesa toxinele în mod eficient. Când ficatul nu poate elimina substanţele nocive, sistemul imunitar poate percepe nivelul ridicat de toxine ca pe o amenințare, ceea ce duce la inflamație şi reacţii autoimune.
Tocmai de aceea, o alimentație sănătoasă, echilibrată, cât mai pură și naturală, poate să îmbunătățească funcționarea ficatului și să ajute la eliminarea toxinelor din organism. Unele alimente naturale combat efectele nefaste pe care stresul, poluarea şi alimentaţia deficitară le au asupra ficatului, mărind în același timp capacitatea naturală a ficatului de detoxifiere.
Este important să se limiteze consumul de zahăr, deoarece excesul de zahăr provenit din alimente pe bază de cereale rafinate, gustări dulci şi băuturi îndulcite duce la creșterea presiunii exercitate asupra ficatului pentru a converti şi a stoca glucoza. Este recomandată o dietă vegetariană.
Alimentele acre şi amărui sunt primele pe lista alimentelor benefice pentru ficat. Gustul amar este de obicei un semn al prezentei în respectivele alimente a unor enzime benefice care hrănesc ficatul şi alte organe digestive ca splina şi vezica biliară. Alimentele acre sunt bogate în minerale esențiale care echilibrează lichidele şi reduc cantitatea de metale grele din sânge. Alimentele fermentate ce conțin probiotice (kombucha, chefirul, murăturile) împreună cu legumele verzi amărui (frunze de cicoare, rucola, păpădie etc.) sunt bogate în nutrienţi şi probiotice.
Legumele cu frunze verzi şi verdeţurile în general au proprietăţi antioxidante şi antiinflamatorii, care hrănesc ficatul, dar şi mult potasiu, ce este de asemenea necesar pentru un ficat sănătos. Multe dintre acestea măresc şi nivelul de glutation, un component vital în distrugerea radicalilor liberi din corp. Glutationul e o moleculă cu efect imunostimulator produsă în organismul uman în permanenţă, care combină trei aminoacizi naturali (aminoacizii fiind „cărămizile” cu ajutorul cărora se construiesc proteinele): cisteina, glicina şi glutamina. Cele trei componente ale sale, ce vor fi ulterior asamblate de organism în glutation, se găsesc în broccoli, varză de Bruxelles, varză, conopidă, avocado, piersici, pepeni, roşii, mazăre, usturoi, ceapă, ardei gras, sfeclă roșie. Ierburile aromatice şi mirodeniile precum scorţişoară, cardamom, turmeric, coriandru (atât boabe cât şi proaspăt), pătrunjelul şi oregano sunt foarte bune pentru stimularea producţiei de glutation şi au și un efect antiinflamator. Alte plante echilibrează pH-ul corpului şi măresc enzimele digestive. Usturoiul crud este o altă opţiune foarte bună datorită compuşilor de alicină apreciaţi ca agenţi antimicrobieni puternici care reduc inflamaţia (inclusiv cea din interiorul ficatului) mărind în acelaşi timp circulaţia şi fluxul sanguin. Fructele bogate în antioxidanţi, cum ar fi fructele de pădure, furnizează şi menţin în echilibru electroliţii necesari ficatului, inclusiv magneziu, calciu şi potasiu. În plus, ajută la îmbunătăţirea sănătăţii sângelui şi circulaţiei. O alimentaţie săracă în zahăr şi toxine, bogată în alimente cu conţinut ridicat de fibre este vitală pentru ficat. Cantităţi mari de antioxidanţi şi fibre pot chiar vindeca un ficat deteriorat şi bolnav.
Introducerea uleiului de cocos în alimentație poate avea de asemenea unele efecte benefice. Considerat una dintre cele mai bune surse de acizi graşi de lanţ mediu (care se găsesc și în laptele matern), uleiul de cocos conţine grăsimi sănătoase, printre care şi acid lauric. Acizii de lanţ mediu au proprietăţi antifungice, antimicrobiene şi antivirale care contribuie la detoxifierea ficatului şi menţin un nivel ridicat de energie. Pe lângă uleiul de cocos sunt recomandate toate uleiurile presate la rece, cum ar fi cel de măsline, de in, de cânepă.
De asemenea, este recomandat ca atunci când se consumă cereale, leguminoase, nuci şi seminţe – ce sunt surse preţioase de vitamine şi nutrienţi benefici – să fie înmuiate sau germinate, deoarece astfel se ajută dezvoltarea enzimelor sănătoase vitale pentru o digestie corectă și crește valoarea nutritivă a acestora.
Plante care stimulează funcțiile ficatului
Folosirea plantelor de leac este o modalitate simplă, eficientă și perfect naturală de a ajuta funcționarea ficatului. Pentru utilizarea internă, modul de administrare cel mai eficient îl constituie administrarea sublinguală a pulberii de plante uscate şi măcinate fin, timp de 15-20 de minute, urmată de înghiţirea plantelor cu puţină apă. Pulberea se administrează de 4 ori pe zi, înainte de mese (cu minimum 30 de minute), cu excepţia situaţiilor în care ele sunt luate simptomatic (de exemplu, un amestec de plante amare, care se administrează imediat după ce am mâncat pentru a uşura digestia).
Un alt mod de preparare eficient este maceratul – extractul apos la temperatura camerei. Amestecul de plante, preferabil mărunţite fin, se lasă timp de 6-12 ore (de seara până dimineaţa) într-un vas cu apă (în general 6 linguriţe de amestec la 1 litru de apă) la temperatura camerei. Ulterior se filtrează şi se consumă în cursul zilei următoare. Dacă temperatura ambiantă este ridicată (vara), procesul de extragere va dura mai puţin (6-8 ore) şi poate fi necesară păstrarea filtratului la rece, pentru a nu se altera. Iarna, procesul va dura mai mult (10-12 ore) şi nu este necesară păstrarea la rece.
Vă oferim în continuare enumerarea câtorva dintre cele mai eficiente plante medicinale ce au efect rapid în restabilirea sănătății ficatului. Aceste plante pot fi combinate, pentru o eficiență mult mărită, în unele amestecuri.
Aloe vera Aloe vera este o plantă renumită pentru proprietăţile sale curative, iar efectele sale sunt multiple. Este antitumorală, hepatoprotectoare, imunostimulantă, antioxidantă şi antidiabetică. Poate fi folosită sub formă de gel (1 lingură pe zi) sau sub formă de pulbere (frunzele uscate).
Armurariu
Fructele de armurariu (ce conţin silimarina) au o acţiune complexă de detoxifiere la nivel hepatic şi sangvin, îmbunătăţesc şi stimulează digestia. Totodată, protejează şi stimulează capacitatea de regenerare a celulelor hepatice lezate şi ajută la prevenirea epuizării glutationului. Studii recente au demonstrat acţiunea antioxidantă şi antitumorală a extractelor de armurariu.
Fructele de armurariu (ce conţin silimarina) au o acţiune complexă de detoxifiere la nivel hepatic şi sangvin, îmbunătăţesc şi stimulează digestia. Totodată, protejează şi stimulează capacitatea de regenerare a celulelor hepatice lezate şi ajută la prevenirea epuizării glutationului. Studii recente au demonstrat acţiunea antioxidantă şi antitumorală a extractelor de armurariu.
Anghinare
Este o plantă deosebit de valoroasă pentru ficat. Are efect coleretic-colagog – stimulează secreţia şi excreţia de bilă – şi îmbunătăţeşte digestia. Impulsionează excreţia colesterolului prin bilă şi ajută la normalizarea valorilor colesterolului şi trigliceridelor sangvine.
Este o plantă deosebit de valoroasă pentru ficat. Are efect coleretic-colagog – stimulează secreţia şi excreţia de bilă – şi îmbunătăţeşte digestia. Impulsionează excreţia colesterolului prin bilă şi ajută la normalizarea valorilor colesterolului şi trigliceridelor sangvine.
Brusture
Rădăcina de brusture este un medicament natural cu efecte benefice în cazul bolilor de splină şi ficat. Este, de asemenea, un bun depurativ. Reduce glicemia şi se manifestă ca un veritabil agent antimicrobian.
Rădăcina de brusture este un medicament natural cu efecte benefice în cazul bolilor de splină şi ficat. Este, de asemenea, un bun depurativ. Reduce glicemia şi se manifestă ca un veritabil agent antimicrobian.
Ceai verde
Ceaiul verde este renumit pentru compuşii săi puternici – catehine – care acţionează ca antioxidanţi în trup, combat radicalii liberi din sânge, reduc inflamaţia ficatului şi efectele stresului oxidativ de la nivelul organelor digestive.
Chlorella şi alte alimente verzi Chlorella, precum și spirulina, sucul de iarbă de grâu sau alte superalimente verzi au un efect benefic extraordinar asupra sănătății ficatului. Chlorella purifică ficatul şi sângele şi este un probiotic pentru bacteriile prietenoase din stomac. De asemenea ajută la producerea bilei. Chlorella este un chelator blând, care ajută la înlăturarea metalelor grele și a metalelor toxice (mercurului, plumbului, uraniului şi a cadmiului) și la detoxifierea organismului.
Ceaiul verde este renumit pentru compuşii săi puternici – catehine – care acţionează ca antioxidanţi în trup, combat radicalii liberi din sânge, reduc inflamaţia ficatului şi efectele stresului oxidativ de la nivelul organelor digestive.
Chlorella şi alte alimente verzi Chlorella, precum și spirulina, sucul de iarbă de grâu sau alte superalimente verzi au un efect benefic extraordinar asupra sănătății ficatului. Chlorella purifică ficatul şi sângele şi este un probiotic pentru bacteriile prietenoase din stomac. De asemenea ajută la producerea bilei. Chlorella este un chelator blând, care ajută la înlăturarea metalelor grele și a metalelor toxice (mercurului, plumbului, uraniului şi a cadmiului) și la detoxifierea organismului.
Cicoare
Cicoarea este o plantă medicină recunoscută pentru abilitatea sa de a ajuta la curățarea ficatului. Aceasta acţionează ca un diuretic uşor, prezentând beneficii asupra unui ficat suprasolicitat. În plus, s-a dovedit că cicoarea reduce conţinutul de colesterol în caz de „ficat gras” (acumularea de grăsime la nivelul ficatului).
Cicoarea este o plantă medicină recunoscută pentru abilitatea sa de a ajuta la curățarea ficatului. Aceasta acţionează ca un diuretic uşor, prezentând beneficii asupra unui ficat suprasolicitat. În plus, s-a dovedit că cicoarea reduce conţinutul de colesterol în caz de „ficat gras” (acumularea de grăsime la nivelul ficatului).
Ciulin
Această plantă are un puternic efect antioxidant, stimulează capacitatea de regenerare a celulelor, blochează acumularea de toxine în ficat stimulând eliminarea deşeurilor toxice ce se acumulează la nivelul ficatului. Ca substanțe active conține, printre altele, aminoacizi (L-cisteină, glicină, acidul L-glutamic, acid DL-2-amino-butiric, L-leucină, tiramină) și silimarină (4 flavonoide: silibină, silidianină, silimanină, silandrină).
Această plantă are un puternic efect antioxidant, stimulează capacitatea de regenerare a celulelor, blochează acumularea de toxine în ficat stimulând eliminarea deşeurilor toxice ce se acumulează la nivelul ficatului. Ca substanțe active conține, printre altele, aminoacizi (L-cisteină, glicină, acidul L-glutamic, acid DL-2-amino-butiric, L-leucină, tiramină) și silimarină (4 flavonoide: silibină, silidianină, silimanină, silandrină).
Coada şoricelului
Inflorescenţele de coada şoricelului au efect tonic, diuretic, laxativ şi sunt indicate în probleme hepatice, digestive. Coada șoricelului este foarte eficientă în tratarea afecţiunilor hepato-biliare.
Coriandru Este o plantă care îndepărtează metalele grele din organism. Doctorul Robert C. Atkins afirmă că dacă se folosește o doză de 400 mg de coriandru pe zi, trupul poate fi curățat de metalele grele în numai două săptămâni. Combinația între coriandru şi chlorella formează o reţetă de detoxifiere foarte eficientă.
Inflorescenţele de coada şoricelului au efect tonic, diuretic, laxativ şi sunt indicate în probleme hepatice, digestive. Coada șoricelului este foarte eficientă în tratarea afecţiunilor hepato-biliare.
Coriandru Este o plantă care îndepărtează metalele grele din organism. Doctorul Robert C. Atkins afirmă că dacă se folosește o doză de 400 mg de coriandru pe zi, trupul poate fi curățat de metalele grele în numai două săptămâni. Combinația între coriandru şi chlorella formează o reţetă de detoxifiere foarte eficientă.
Gălbenele
Gălbenele ajută la stimularea secreției biliare și la dezintoxicarea ficatului.
Gălbenele ajută la stimularea secreției biliare și la dezintoxicarea ficatului.
Măslin
Frunzele de măslin înglobează un compus numit oleuropeină, a cărui valoare derivă din faptul că este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi naturali ce împiedică depunerea colesterolului „rău” pe artere şi îmbătrânirea prematură a celulelor. De asemenea, proprietățile frunzelor de măslin au un efect important în împiedicarea procesului de oxidare a organismului, ajută şi stimulează digestia, reglând totodată şi tensiunea arterială.
Frunzele de măslin înglobează un compus numit oleuropeină, a cărui valoare derivă din faptul că este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi naturali ce împiedică depunerea colesterolului „rău” pe artere şi îmbătrânirea prematură a celulelor. De asemenea, proprietățile frunzelor de măslin au un efect important în împiedicarea procesului de oxidare a organismului, ajută şi stimulează digestia, reglând totodată şi tensiunea arterială.
Mentă
Frunzele de mentă pot ajuta la prevenirea formării calcurilor biliari. Potrivit Global Healing Center, frunzele de mentă pot ajuta la îmbunătățirea fluxului de bilă de la ficat la vezica biliară. În plus, frunzele de mentă pot avea și beneficii directe pentru ficat datorită uleiului volatil care ajută procesul de digestie și ajută la menținerea sănătății ficatului.
Orz
Pulberea de orz verde drenează ficatul. Benefic în afecțiuni hepatice, orzul verde reprezintă un extraordinar rezervor de vitamine și minerale. Mai mult, orzul are în compoziție o enzimă activă cu o capacitate antioxidantă foarte mare, fiind un revitalizant fizic și psihic excelent.
Pulberea de orz verde drenează ficatul. Benefic în afecțiuni hepatice, orzul verde reprezintă un extraordinar rezervor de vitamine și minerale. Mai mult, orzul are în compoziție o enzimă activă cu o capacitate antioxidantă foarte mare, fiind un revitalizant fizic și psihic excelent.
Păpădie Păpădia este un tonic general de mare valoare şi un diuretic şi tonic hepatic cu o mare aplicabilitate. Două studii recente au demonstrat că păpădia are unele efecte benefice în regenerarea ficatului în cazuri de icter, inflamaţii hepatice, hepatită şi indigestie.
Pufuliţa cu flori mici
Pufuliţa cu flori mici este un remediu tradiţional în medicina populară românească, fiind utilizată cu succes în hepatite şi ciroze hepatice.
Pufuliţa cu flori mici este un remediu tradiţional în medicina populară românească, fiind utilizată cu succes în hepatite şi ciroze hepatice.
Rostopască
Grecii antici și romanii considerau rostopasca a fi una dintre cele mai puternice plante pentru detoxifierea ficatului. Rostopasca stimulează producția de enzime din pancreas, ajută ficatul să elimine particulele străine, stimulează producția de bilă, ajută la ameliorarea spasmelor vezicii biliare și îmbunătățește ritmul unui ficat lent. Atenție la dozare, deoarece este o plantă toxică în doze mari. La planta uscată toxicitatea scade, dar nu dispare. Nu se depășesc 2 grame pe zi și este recomandat ca după 14 zile de administrare internă să se facă alte 14 zile de pauză, după care se poate relua administrarea internă.
Grecii antici și romanii considerau rostopasca a fi una dintre cele mai puternice plante pentru detoxifierea ficatului. Rostopasca stimulează producția de enzime din pancreas, ajută ficatul să elimine particulele străine, stimulează producția de bilă, ajută la ameliorarea spasmelor vezicii biliare și îmbunătățește ritmul unui ficat lent. Atenție la dozare, deoarece este o plantă toxică în doze mari. La planta uscată toxicitatea scade, dar nu dispare. Nu se depășesc 2 grame pe zi și este recomandat ca după 14 zile de administrare internă să se facă alte 14 zile de pauză, după care se poate relua administrarea internă.
RozmarinEste o plantă aromată mult utilizată în bucătăria mediteraneeană, dar și o plantă medicinală valoroasă. La nivel digestiv, are acțiune de stimulare a producerii şi excreției de bilă, antispastică, ușurând digestia şi reglând colesterolul. Are acţiune antiinflamatoare hepatică şi este un tonic al sistemului nervos.
Salvie Salvia ajută la tratarea afecțiunilor ficatului și rinichilor având un efect diuretic ce susține eliminarea toxinelor din organism. În plus are efecte antiinflamatorii și antibacteriene.
Salvie Salvia ajută la tratarea afecțiunilor ficatului și rinichilor având un efect diuretic ce susține eliminarea toxinelor din organism. În plus are efecte antiinflamatorii și antibacteriene.
Schisandra
Schisandra este cunoscută din medicina tradiţională chineză ca tonic hepatic şi purificator sanguin. Schisandra reduce nivelul plasmatic al transaminazelor, creşte sinteza proteinelor, îndepărtează radicalii liberi şi creşte acţiunea vitaminelor C şi E, stimulând astfel regenerarea hepatică.
Schisandra este cunoscută din medicina tradiţională chineză ca tonic hepatic şi purificator sanguin. Schisandra reduce nivelul plasmatic al transaminazelor, creşte sinteza proteinelor, îndepărtează radicalii liberi şi creşte acţiunea vitaminelor C şi E, stimulând astfel regenerarea hepatică.
Sulfina
Sulfina este foarte utilă în hepatita cronică deoarece stimulează regenerarea ţesutului hepatic. Are de asemenea acţiune hepatoprotectoare, antiinflamatoare, anticoagulantă şi cicatrizantă.
Sulfina este foarte utilă în hepatita cronică deoarece stimulează regenerarea ţesutului hepatic. Are de asemenea acţiune hepatoprotectoare, antiinflamatoare, anticoagulantă şi cicatrizantă.
Sunătoare
Datorită substanţelor active din plantă – în special hipericina şi hiperforina – este deosebit de utilă în hepatita cronică şi acută. Reduce ritmul de evoluţie al bolii, ajută la ţinerea sub control a tensiunilor emoţionale care sunt foarte periculoase în cazul celor cu probleme hepatice și protejează ficatul de procesele distructive.
Datorită substanţelor active din plantă – în special hipericina şi hiperforina – este deosebit de utilă în hepatita cronică şi acută. Reduce ritmul de evoluţie al bolii, ajută la ţinerea sub control a tensiunilor emoţionale care sunt foarte periculoase în cazul celor cu probleme hepatice și protejează ficatul de procesele distructive.
Trifoiul roşu
Ajută funcţia de detoxifiere a ficatului şi stimulează secreţia de bilă.
Ajută funcţia de detoxifiere a ficatului şi stimulează secreţia de bilă.
Tulsi sau busuioc sfânt
Această plantă foarte apreciată în medicina ayurvedică are proprietăți antiinflamatorii şi de stimulare imunitară care combat febra, durerea, stresul şi protejează organe vitale, precum ficatul.
TurmericRădăcina de turmeric este un protector hepatic puternic și chiar regenerator al celulelor hepatice. Ajută la eliminarea toxinelor din organism și este un puternic antioxidant. Originar din India, este folosit de mai bine de 2500 de ani în medicina ayurvedică pentru numeroasele sale beneficii asupra sănătății
Volbură
Principiile active ale acestei plante măresc secreţia biliară, influenţând favorabil ficatul.
Principiile active ale acestei plante măresc secreţia biliară, influenţând favorabil ficatul.
În paralel cu administrarea plantelor de leac, pot fi folosite și unele produsele apicole foarte valoroase. Terapia cu păstură s-a dovedit a avea efecte benefice remarcabile în cazul afecțiunilor hepatice. Rezultate de excepţie s-au constatat în hepatitele acute şi cronice, la fel şi în cirozele uscate şi umede, deoarece păstura se numără printre puţinele remedii care refac celula hepatică. Doza uzuală recomandată este de 10-20 g pe zi (în doză unică) sau în două reprize, administrare cu 30-45 de minute după masă, pentru a evita disconfortul gastric. După zece zile de cură, doza zilnică trebuie să crească treptat până la 30 g pe zi, iar gramajul se împarte în trei prize de câte 10 g fiecare. Pauzele între doze trebuie să fie de două ore. Mierea este și ea un produs antibacterian, antimicrobian şi antifungic în mod natural. Contribuie la reducerea inflamaţiei ficatului şi elimină bacteriile, paraziţii şi infecţiile virale. Îmbunătățește sănătatea ficatului şi a intestinelor.
Cure de detoxifiere pentru ficat
Consumul de apă este unul dintre cele mai bune remedii pentru protejarea ficatului. Este recomandat să se consume între şase şi opt pahare de apă pe zi minim. Mai mult, acest obicei sănătos ajută şi rinichii. Apa este responsabilă pentru fluiditatea sângelui, care este filtrat în ţesuturile hepatice. Din acest motiv, aportul de apă influenţează major capacitatea de detoxifiere a ficatului. Un consum insuficient de lichide va creşte vâscozitatea sângelui, ceea ce înseamnă că ficatului îi va fi mult mai dificil să îşi îndeplinească funcţia de filtrare a toxinelor şi de purificare a sângelui.
Cura cu apă și cu lămâie
Apa în care s-a adăugat suc de lămâie este un foarte bun detoxifiant pentru organism. Apa cu lămâie este un energizant natural extrem de eficient și ieftin, hidratând, revitalizând și oxigenând organismul. Printre beneficiile apei cu lămâie enumerăm:
- Lămâia funcționează ca un agent natural de întărire a enzimelor ficatului atunci când acestea sunt scăzute;
- Ficatul produce din sucul proaspăt de lămâie mai multe enzime decât ar produce din orice alt aliment;
- Lămâia ajută la oxigenarea organismului și în metabolismul calciului deoarece reglează nivelul de carbohidrați din sânge care afectează nivelul de oxigen din sânge.
Pentru aceasta este recomandat ca dimineața pe stomacul gol să se bea sucul de la o lămâie sau de la o jumătate de lămâie, dizolvat într-un pahar cu apă. O altă variantă a curei cu apă cu lămâie este să se dizolve sucul unei lămâi în 2 l de apă și să se bea apa cu lămâie pe parcursul întregii zile. Sau apa cu lămâie poate fi băută în două reprize, dimineața și seara.
Cura cu lămâie, ulei de măsline și sare amară pe durata unei singure zile
Cura cu lămâie și ulei de măsline ne ajută la detoxifierea organismului. Este foarte bine să fie făcută la schimbarea anotimpurilor, când e necesară o „curățenie generală” a trupului. Cura constă în a bea la ore foarte precise anumite soluții, care vor fi preparate cu mare atenție chiar de noi înșine. Pentru ca această cură să aibă efecte foarte bune asupra sănătății noastre, este extrem de important să se respecte întocmai toate indicațiile de mai jos.
Cura cu lămâie și ulei de măsline ne ajută la detoxifierea organismului. Este foarte bine să fie făcută la schimbarea anotimpurilor, când e necesară o „curățenie generală” a trupului. Cura constă în a bea la ore foarte precise anumite soluții, care vor fi preparate cu mare atenție chiar de noi înșine. Pentru ca această cură să aibă efecte foarte bune asupra sănătății noastre, este extrem de important să se respecte întocmai toate indicațiile de mai jos.
De ce avem nevoie:
– 60 g de sare amară (Acest tip de sare este un mineral numit sulfat de magneziu, care se foloseşte deseori în tratamentele naturiste, datorită proprietăţilor sale numeroase. Sarea amară este cunoscută şi sub denumirea de sare Epsom, datorită oraşului cu acelaşi nume din Marea Britanie, locul unde a fost descoperită.)
– 750 ml apă
– 200 ml ulei de măsline presat la rece
– 3 lămâi de dimensiuni medii
– 60 g de sare amară (Acest tip de sare este un mineral numit sulfat de magneziu, care se foloseşte deseori în tratamentele naturiste, datorită proprietăţilor sale numeroase. Sarea amară este cunoscută şi sub denumirea de sare Epsom, datorită oraşului cu acelaşi nume din Marea Britanie, locul unde a fost descoperită.)
– 750 ml apă
– 200 ml ulei de măsline presat la rece
– 3 lămâi de dimensiuni medii
Mod de preparare:
Cantitatea de sare amară se dizolvă în apă, iar conținutul rezultat se toarnă în 3 căni a câte 250 ml fiecare şi se lasă în frigider. Separat, lămâile se storc şi zeama lor se toarnă peste uleiul de măsline. Principalul efect al acestei detoxifieri este unul laxativ.
Cantitatea de sare amară se dizolvă în apă, iar conținutul rezultat se toarnă în 3 căni a câte 250 ml fiecare şi se lasă în frigider. Separat, lămâile se storc şi zeama lor se toarnă peste uleiul de măsline. Principalul efect al acestei detoxifieri este unul laxativ.
Planul detoxifierii:Este foarte important ca de-a lungul zilei să nu se consume altceva în afară de ceea ce este specificat mai jos şi să nu se facă abateri de la stricteţea programului, dacă se dorește ca detoxifierea ficatului cu sare amară să aibă efect:
- Ora 10: un mic dejun uşor, care să nu includă grăsimi, de exemplu cereale sau legume
- Ora 14: se bea prima cană de apă cu sare amară
- Ora 16: se bea cea de a doua cană de apă cu sare amară
- Ora 18: se bea uleiul de măsline combinat cu zeama proaspătă de lămâie. Poate să apară o ușoară stare de vomă, ce va trece. Apoi, OBLIGATORIU trebuie să ne întindem 30 de minute, pe partea dreaptă! Poate fi de un real folos o sticlă cu apă caldă ce se așează în zona ficatului.
- Între orele 17 – 19 nu se bea apă
- Ora 20: se bea ultima cană de apă cu sare amară
- Ora 23: se poate mânca fie un orez bine fiert cu o bucățică de unt deasupra, fie un griș cu lapte
- Ora 10: un mic dejun uşor, care să nu includă grăsimi, de exemplu cereale sau legume
- Ora 14: se bea prima cană de apă cu sare amară
- Ora 16: se bea cea de a doua cană de apă cu sare amară
- Ora 18: se bea uleiul de măsline combinat cu zeama proaspătă de lămâie. Poate să apară o ușoară stare de vomă, ce va trece. Apoi, OBLIGATORIU trebuie să ne întindem 30 de minute, pe partea dreaptă! Poate fi de un real folos o sticlă cu apă caldă ce se așează în zona ficatului.
- Între orele 17 – 19 nu se bea apă
- Ora 20: se bea ultima cană de apă cu sare amară
- Ora 23: se poate mânca fie un orez bine fiert cu o bucățică de unt deasupra, fie un griș cu lapte
Cel mai bine este să urmați această detoxifiere la sfârşitul săptămânii sau când vă aflaţi în concediu, pentru a fi în permanență acasă, căci veţi petrece mult timp la toaletă. Nu trebuie să luaţi niciun fel de supliment alimentar sau medicament în ziua detoxifierii. Dacă suferiţi de anemie, diabet, gastrită hiperacidă sau de ulcer gastroduodenal, nu trebuie să urmaţi această detoxifiere.
Pentru a păstra sau a restabili sănătatea ficatului este bine să se respecte perioadele de odihnă, să fie oferite unele momente de relaxare care să înlăture efectele nefaste ale stresului zilnic asupra organismului şi, implicit, asupra ficatului și să se facă mișcare și mai ales unele posturi HATHA YOGA, zilnic.
Citiți și:
FICATUL – marele gardian şi totodată salvator al sănătăţii noastre
Două modalităţi simple și eficiente de purificare a ficatului
yogaesoteric
2 iulie 2016
2 iulie 2016
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu