..................................................................................................PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI SUNT ILEGALE ȘI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

Totalul afișărilor de pagină

marți, 12 iulie 2016

Efectele benefice ale uleiurilor esenţiale asupra sănătăţii umane în general şi asupra bunăstării creierului, în special

Uleiurile esenţiale sunt extracte concentrate, obţinute prin distilare, dintr-o varietate mare de plante aromatice, flori, coji ale diverselor fructe, structuri lemnoase sau rădăcini. Există uleiuri esențiale naturale, precum și uleiuri nenaturale. Cele naturale sunt extrase prin metode mecanice, cum ar fi distilarea sau presarea la rece, pe când cele nenaturale sunt extrase prin diverse metode cu solvenți chimici, neavând nici pe departe efectele vindecătoare ale uleiurilor esenţiale naturale.
Uleiurile esenţiale aduc îmbunătăţiri considerabile sănătăţii fizice, mentale şi emoţionale persoanelor care le folosesc constant şi în mod conștient. Pe lângă efectele calmante, sedative, stomahice or, dimpotrivă, excitante, dinamizante, afrodiziace, uleiurile esenţiale naturale au și calităţi antiinfecțioase, antivirale, antibacteriene şi antifungice, fiind folosite în tratamentul multor categorii de afecţiuni.
Efectele extraordinare ale uleiurilor esențiale naturale se datorează în egală măsură calității lor și modului în care funcționează simțul mirosului la oameni. Un aspect important, care merită reținut, este faptul că simțul mirosului este singurul simţ fizic uman conectat direct la sistemul limbic, parte a creierului ce este în legătură intimă cu trăirile emoționale, cu amintirile și cu reflexele instinctuale, precum și cu modularea și controlul tuturor răspunsurilor trupului nostru la stimulii ce vin din exterior. Impulsurile de la celelalte patru simţuri fizice ale noastre, gust, văz, atingere şi auz, sunt mai întâi dirijate către talamus, înainte de a ajunge în zonele lor specifice (cum ar fi cortexul auditiv, cortexul vizual etc.). Mirosul nu este „filtrat“ de către talamus, el fiind trimis direct la nivelul cortexului olfactiv care face parte din structurile sistemului limbic, alături de amigdală (implicată în răspunsul emoțional, secrețiile hormonale și memorie), hipocamp (conex cu memoria de lungă durată) și altele.
De altfel, este cât se poate de semnificativ faptul că tradiția yoghină afirmă de mii de ani că simțul mirosului este în legătură cu centrul subtil de forță MULADHARA CHAKRA, ale cărui funcții includ instinctul de supraviețuire și tendințele primare, fiind corelat într-o anumită măsură cu sfera subconștientului. Putem astfel observa o legătură între acest centru subtil de forță și sistemul limbic, care este considerat a fi partea cea mai primitivă a creierului, care îndeplinește rolul fundamental în ceea ce privește impulsurile și tendințele noastre inconștiente, cum ar fi reacția de tipul „luptă sau fugi“.
Prin urmare, capacitatea pe care o au uleiurile esenţiale de a ajunge direct în centrul sistemului limbic le face să fie o unealtă foarte puternică în tratarea multor probleme de sănătate sau de ordin emoțional. Când inhalăm un ulei esenţial, moleculele acestuia sunt aspirate prin pasajul nazal către neuronii receptori, care le transportă până la centrul limbic. Tocmai de aceea, mirosurile și parfumurile pot determina reacții fiziologice și psihoemoționale deosebit de puternice sau de profunde. Dintre toate simțurile fizice, doar simțul mirosului poate evoca unele amintiri foarte vechi, cum ar fi cele din copilărie. Aceasta indică importanța și semnificația deosebită pe care acest simț o are în existența noastră, precum și rolul fundamental pe care îl îndeplinește în starea noastră de bine.
Ritmul cardiac, tensiunea arterială, procesul respirator, memoria, nivelul de stres şi echilibrul hormonal ‒ procese ce se află în directă legătură cu funcționarea sistemului limbic ‒ sunt de asemenea imediat influențate de specificul uleiului esențial pe care îl mirosim. De exemplu, parfumul uleiului esenţial de busuioc înlătură tensiunea nervoasă, anxietatea, oboseala nervoasă, astenia şi depresia.
Cercetările efectuate în anul 1992 la universitățile din Viena şi Berlin au pus în evidenţă existenţa sesquiterpenelor, compuşi naturali care se găsesc în uleiurile esenţiale de vetiver, paciuli, lemn de cedru, santal şi tămâie, precum şi în uleiurile esenţiale de roiniţă, smirnă, cedru şi cuişoare. Pe lângă faptul că aceste substanţe determină creşterea nivelului de oxigen din creier cu până la 28%, ele elevează starea de spirit și acţionează în sensul unei reprogramări favorabile a informaţiei genetice deformate sau greşite, conţinută la nivel de ADN.
Oxigenarea sporită a creierului duce la creşterea activităţii hipotalamusului şi a sistemului limbic al creierului, modificare ce este asociată cu apariția unor efecte benefice asupra emoţiilor, asupra stării psihice, asupra procesului de învăţare, asupra nivelului de energie și vitalitate, precum şi asupra unor procese fiziologice cum sunt imunitatea sau echilibrul hormonal.
Spre exemplu, mirosul de tămâie ce favorizează oxigenarea sângelui care urcă la nivel cerebral poate stimula și grăbi procesul natural de vindecare al acestuia. Creierul, cel mai complex organ al trupului uman, poate suferi leziuni dintre cele mai variate, de la lovituri uşoare la traumatisme severe. De obicei, leziunile cerebrale se vindecă lent, dar atunci când oxigenul este absorbit în mod eficient, procesul de vindecare este accelerat. Uleiul esenţial de tămâie poate fi astfel alegerea cea mai bună pentru tratarea pe cale naturală a oricărui tip de tulburare cerebrală. Tămâia este antiseptică, expectorantă, astringentă, sedativă, cicatrizantă, carminativă, digestivă, diuretică, emenagogă, tonică uterină şi totodată provoacă o respirație mai profundă, fiind excelentă și în cazul realizării meditațiilor. Ea conţine molecule de sesquiterpene volatile capabile să intre în circulaţia sanguină a creierului. Astfel, atât sistemul limbic, cât şi alte zone din creier ajung să fie stimulate în mod benefic, ceea ce are ca rezultat mărirea capacității de memorare şi eliberarea emoţiilor nefaste.
În anul 1989, dr. Joseph Ledoux de la Universitatea Medicală din New York a descoperit că amigdala cerebrală, care este și ea o parte componentă a sistemului limbic, joacă un rol important în stocarea şi eliberarea informaţiilor legate de feluritele traume emoţionale. Asociind aceste aspecte cu alte cercetări care au evidențiat faptul că simțul olfactiv stimulează în mod direct amigdala, precum și cu studiile doctorului Alan Hirsch, care a analizat ani de zile impactul mirosurilor asupra ființei umane, s-a putut ajunge cu ușurință la concluzia ‒ confirmată de experiențele practice ale multor ființe umane ‒ că uleiurile esenţiale naturale pot declanşa un răspuns favorabil și profund regenerator al sferei emoționale și pot contribui astfel la eliminarea traumelor ce există la acest nivel.
Uleiurile esenţiale nu intră doar în circulaţia sanguină cerebrală, ci pot pătrunde și în piele, urmând astfel căile nervoase şi meridianele energetice, determinând vindecarea şi echilibrarea la nivel celular. Folosite fie ca atare, fie diluate în uleiurile vegetale pentru masaj, ele contribuie la amplificarea și îmbogățirea efectelor benefice pe care masajul le urmărește. Totodată, uleiurile esenţiale au ca efect elevarea frecvenței de vibraţie a organismului uman, precum şi restabilirea echilibrului şi a funcţionării normale a sistemelor în cazul unui organism slăbit.
Valoarea terapeutică a unui ulei esenţial este strâns legată de nivelul său de puritate şi de constituenţii săi. Calităţile uleiului esenţial pot fi afectate de solul în care a fost crescută planta din care s-a extras uleiul, de îngrășământul organic sau chimic folosit, de climă sau de procesul de distilare. Pentru a ne putea folosi cu adevărat de capacitățile vindecătoare ale aromaterapiei, este necesar să folosim uleiuri esențiale nediluate, pe eticheta cărora este specificat faptul că sunt 100% naturale și că sunt certificate pentru a fi folosite în scop terapeutic. În mod normal, astfel de uleiuri esenţiale care prezintă calități terapeutice sunt testate în laborator şi sunt validate ca fiind fără impurităţi.
Practic, uleiurile esențiale naturale reprezintă cheia fundamentală a aromaterapiei, care ne oferă nenumărate beneficii pentru sănătate şi care are avantajul extraordinar de a nu prezenta efecte secundare. Prin stimularea constantă și adecvată a nervilor olfactivi cu ajutorul uleiurilor esenţiale, ne putem bucura de o puternică formă de tratament natural. De altfel, în ultima vreme, această formă de terapie se conturează ca o autentică metodă de vindecare, ce este validată ştiinţific într-o măsură tot mai mare. Ea este folosită cu succes pentru menţinerea şi redobândirea sănătăţii, pentru relaxarea fizică, pentru dobândirea unui echilibru emoţional, a unei păci interioare şi sufletești. În plus, ea este și o excelentă metodă de susținere a practicii spirituale, mai ales atunci când este integrată cu inteligență și inspirație.
Pe lângă toate aceste calități, aromaterapia mai are și avantajul că poate fi realizată oricând în intimitatea propriei locuințe, la birou sau chiar în mașină, prin folosirea unui difuzor de uleiuri esenţiale. Putem astfel folosi zilnic metodele practice ale aromaterapiei pentru a ne îmbunătăţi viaţa la nivel fizic, emoţional, mental şi spiritual.
Inhalarea anumitor uleiuri esenţiale cu ajutorul unui difuzor de uleiuri esenţiale determină în noi efecte ce sunt specifice uleiurilor pe care le folosim. Aceasta este o metodă deosebit de simplă și de plăcută, prin care putem să ne relaxăm și să scăpăm de tensiuni sau, dimpotrivă, putem induce dinamismul și luciditatea care ne vor scoate repede dintr-o stare de letargie sau oboseală.
Aplicațiile aromaterapiei sunt foarte vaste. Cu ajutorul ei, ne putem controla greutatea, ne putem îmbunătăţi echilibrul hormonal, putem stimula secreţia de anticorpi împotriva candidozei, putem reduce durerile de cap, putem stimula hormonii neurotransmițători, ne putem îmbunătăţi concentrarea, claritatea mentală şi vigilența, putem stimula secreţia de endorfine și putem dinamiza funcţiile digestive și producţia hormonului de creştere. Eliminarea bacteriilor, ciupercilor, mucegaiului şi mirosurilor neplăcute din încăperi este unul dintre avantajele secundare care însoțesc integrarea benefică a aromaterapiei în viața de zi cu zi.
yogaesoteric
11 iulie 2016

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu