..................................................................................................PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI SUNT ILEGALE ȘI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

Totalul afișărilor de pagină

marți, 28 iunie 2016

CUM FACEM FATA DEPENDENTEI DE ZAHAR?

de  la 19 iun. 2016


Eliminarea zaharului din alimentatie este un proces, nu o decizie. Necesita timp, perseverenta, cedare controlata si rabdare.

Dependenta de zahar este probabil cea mai intalnita dependenta alimentara in Romania, si totusi, nu este luata in calcul decat atunci cand genereaza deja probleme de sanatate, cum ar fi obezitatea, diabetul zaharat sau alte boli asociate.
Un roman consuma in medie 30 de kg de zahar anual, in timp ce media europeana este de 16 kg.
Ti se poate parea foarte mult si probabil te gandesti ca tu nu faci parte din aceasta categorie pentru ca nu ai exagerat niciodata cu consumul de zahar. Este posibil sa te inseli.
Fa un exercitiu simplu si verifica fiecare eticheta de pe produsele pe care le consumi in mod regulat, pentru a vedea cantitatea de zaharuri mentionata.
Poate ca ai o idee despre alimentele cu cel mai bogat continut de zahar, asa cum este cazul bauturilor carbogazoase sau al prajiturilor, insa probabil nu te-ai astepta ca aproape orice aliment pe care il cumperi de la supermarket sa aiba in compozitie zahar.
Daca te indoiesti de acest lucru, incearca sa identifici un mustar in supermarket, care sa nu contina zahar.
Vei vedea ca exista extrem de putine sanse sa gasesti mai mult de un sortiment sau doua, in conditiile in care, pe raft, exista o gama atat de variata de produse.
Cele mai multe persoane consuma alimente dulci pe fond de stres, pentru ca de cele mai multe ori sunt asociate ideii de recompensa.
Acest lucru face ca adictia sa fie cu atat mai greu de tratat, insa rezultatele eliminarii zaharului din alimentatia zilnica, macar intr-o oarecare masura, sunt impresionante.
Ai putea crede ca este un paradox, insa cantitatea de energie pe care o resimti, creste in lipsa acestuia si conduce, implicit, catre o stare generala de bine.
De asemenea, efectele sunt vizibile la nivelul tenului si al pielii in general, mai ales in cazul persoanelor care sufera de probleme cutanate.
Dispar durerile de cap, starea de oboseala si poftele alimentare in general, dar sunt eliminate si tulburarile tractului digestiv.
Practic, prin eliminarea zaharului din alimentatie, organismul renunta la o haina grea si incepe sa functioneze in conditii normale.
Renuntarea nu este usoara, insa exista variante pentru atingerea acestui deziderat. Mai mult, ca in cazul oricarei dependente, este mai greu in primele zile, insa devine din ce in ce mai bine pe parcurs.
Iata cateva sfaturi pentru a face procesul mai usor:
Aminteste-ti ca lucrurile importante se realizeaza in timp
Eliminarea zaharului din alimentatie reprezinta o decizie pe termen lung, care ar trebui sa fie parte din procesul de adoptare a unui stil de viata sanatos.
De aceea, a renunta dintr-o data este nefezabil. In primul rand, pentru a renunta in totalitate la zahar nu este suficient sa elimini doar sucurile si dulciurile din alimentatie, ci si sa cauti cu precadere acele produse care nu il contin.
Acest lucru este foarte dificil de facut si necesita un efort considerabil din partea oricarei persoane, indiferent de gradul sau de motivatie. O astfel de abordare dura poate functiona pe termen scurt, insa nu pe termen lung.
Asadar, incepe prin a elimina zaharul de acolo de unde stii ca se poate, in principal renuntand la sucuri si dulciuri.
Apoi, pe parcurs, incearca sa gasesti varianta fara zahar a 1-2 alimente pe care le consumi in mod frecvent. Continua apoi cu alte doua, si tot asa.
Cu timpul, nu va mai trebui sa urmaresti fiecare eticheta, pentru ca variantele nu sunt atat de multe si iti vei face un obicei din a alege exact produsele de care ai nevoie.
Consuma mancare neprocesata
Renunta la fast-food si alte produse asemanatoare. Hraneste-te in acelasi timp cu produse cat mai naturale, mai ales pe perioada verii, cand exista o gama atat de variata in pietele din orice oras.
Incearca branza, oua, carne, legume si fructe proaspete, pentru ca acestea iti vor da senzatia de satietate si iti vor tine glicemia sub control.
Alimentele procesate nu fac decat sa iti dea falsa impresie de potolire a foamei, altfel ca vei avea tendinta sa consumi tot mai mult pe parcursul unei zile.
Hidrateaza-te corespunzator
Uneori poti confunda nevoia organismului de zahar cu deshidratarea. Consuma apa sau limonada de cate ori ai ocazia.
Renunta la limonada cu zahar si alege un indulcitor natural, cum este cel de stevie, ori mierea.
Asigura-te ca mierea este naturala, pentru ca acesta este poate singurul aliment ce contine zaharuri la care nu vrei sa renunti. Beneficiile sale pentru organism sunt foarte mari. De asemenea, poti incerca o gama variata de ceaiuri neindulcite.
Gaseste satisfactie in alte obiceiuri sanatoase
Cei mai multi dintre noi mananca dulciuri pentru ca au un gust bun si ne dau o stare de bine.
Incearca sa compensezi nevoia resimtita de dulce, mai ales in prima parte a procesului, prin alte obiceiuri sanatoase care iti dau o stare asemanatoare.
Practica un sport, iesi la alergat, calatoreste sau urmeaza un hobby. Toate acestea sunt variante care te vor ajuta sa treci peste dorinta de a manca dulciuri.
Atunci cand simti nevoia de ceva dulce, alege variantele naturale
Vor fi momente in care iti va fi foarte greu sa te abtii de la a manca ceva dulce. Renunta insa la croissant sau ciocolata si alege fructele.
Bananele sunt printre cele mai eficiente, insa poti incerca orice alta varianta iti doresti. D
e preferat sunt fructele pe care le poti gasi in piata si care nu sunt de import, precum prune, piersici romanesti, mere sau caise.
Ofera-ti mici recompense
Spuneam ca este esential sa nu renuntam din prima. Este oricum extrem de benefic pentru organism sa reducem cantitatea, asa ca o mica recompensa, din cand in cand, nu foarte des, nu va face rau nimanui.
Este important insa sa controlezi cantitatea. Alege sa gusti, nu sa iti satisfaci pofta prin portii mari gandindu-te ca oricum nu vei mai manca pentru o perioada lunga.
De asemenea, alege dulciurile mai putin rele. Cea mai indicata varianta este inghetata, mai ales pe timpul verii, pentru ca, dintre alimentele preferate de majoritatea consumatorilor de dulciuri, are indicele glicemic cel mai mic.
Fii realist si nu te critica prea dur
Persevereaza, indiferent cat de greu ti se va parea la un moment dat. Accepta-ti momentele de slabiciune si nu ceda doar pentru ca ti se pare ca uneori calci stramb. Vei ajunge cu timpul sa iti schimbi radical obiceiurile alimentare, in beneficiul propriu, iar acest lucru se simte foarte placut.
http://www.sanatatesistaredebine.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu