..................................................................................................PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI SUNT ILEGALE ȘI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

Totalul afișărilor de pagină

marți, 24 mai 2016

SFATURI PENTRU A AVEA UN COPIL ISTET SI FERICIT

de  la 20 mai 2016
Sfaturi pentru a avea un copil istet si fericit

Orice parinte isi doreste un copil inteligent si fericit, iar pentru realizarea acestui lucru este nevoie de efort sustinut si de oferirea exemplului personal in educarea copilului. Rareori copiii isi asculta parintii, insa nu ezita niciodata sa ii imite.

Atunci cand sunt intrebati ce isi doresc pentru copilul lor, cel mai frecvent raspuns al parintilor este acela ca isi doresc sa aiba un copil destept si fericit.
Aceste doua lucruri sunt chiar mai importante decat siguranta in spatiul public, nivelul de trai sau propria stare de sanatate.
Mai mult, principalele aspecte dezbatute de cuplurile care isi doresc sa conceapa un copil, sunt legate de posibilitatea de a il face fericit si de a ii oferi o educatie cat mai buna.
Se spune ca primii zece ani din viata copilului trebuie sa abunde in activitati variate, astfel incat acesta sa poata deprinde o serie de abilitati in conformitate cu capacitatile sale. 
Totusi, a avea un copil inteligent si fericit nu implica doar ceea ce trebuie sa faci, ci si ceea ce trebuie sa devii.
Cresterea unui copil necesita transformari de ambele parti, astfel ca trebuie sa fii pregatit sa faci schimbari din mers pentru ca lucrurile sa fie asa cum iti doresti. Iata cateva sfaturi utile pentru orice parinte aflat la inceput de drum:

Fii un exemplu de urmat pentru copilul tau
Chiar daca poate parea o abordare egoista, daca vrei sa ai copii fericiti, trebuie mai intai sa fii tu fericit. De cele mai multe ori este mai important sa ai un stil de viata care sa reprezinta un exemplu pentru copilul tau, decat sa ii spui ce trebuie sa faca.
In cazul in care esti genul caruia ii vine mai usor sa dea sfaturi, asigura-te ca acestea se regasesc in stilul tau de viata, altfel vor fi putine sanse ca cel mic sa faca ceea ce tu insuti nu faci.
Un copil reprezinta cea mai mare bucurie pentru orice parinte, insa este si o responsabilitate imensa tocmai pentru ca el este oglinda actiunilor tale, asa ca nu iti permiti sa faci pasi gresiti. Fii ceea ce iti doresti ca el sa devina.
Elimina stresul si asigura-te ca exista armonie in familie
Chiar daca nu este un lucru usor de realizat, este ceea ce isi doresc copiii cel mai mult de la parintii lor: sa fie fericiti si mai putin stresati.
Copiii simt imediat cand lucrurile nu merg bine in familie, in ciuda eforturilor parintilor de a ascunde acest lucru, iar tensiunea existenta ii afecteaza in plan emotional, cu repercusiuni asupra randamentului pe care il dau la scoala, sau a relatiilor pe care le au in viata de zi cu zi.
Copiii nu isi doresc intotdeauna mai mult timp petrecut cu parintii lor, ci mai bun, pentru ca atunci cand parintii nu sunt stresati, copiii au increderea ca beneficiaza de intreg suportul acestora.
In situatii neplacute, parintii isi varsa toata furia asupra copiilor, iar efectele unor astfel de evenimente pot fi ireversibile.
Incearca de fiecare data sa lasi prolemele deoparte atunci cand petreci timp cu copilul tau si primeste energia pozitiva pe care acesta este pregatit sa ti-o transmita.
Ai incredere in copilul tau
Cel mai frumos compliment pe care i-l poti face copilului tau este acela de a ii acorda increderea de care are nevoie, indiferent de conjunctura.
Uneori nu este cel mai usor lucru de facut, din cauza ca intervin o multime de temeri care te pot face sa pui la indoiala felul in care actionezi, insa este una dintre cele mai importante dovezi de respect si de iubire fata de propriul copil.
In felul acesta, va invata sa ia singur decizii, sa faca alegeri si sa infrunte consecintele. Pe de alta parte, sunt sanse mult mai mari sa iti rasplateasca increderea printr-un comportament adecvat, ceea ce nu se intampla atunci cand ii impui bariere de tot felul si iei decizii pentru el.
Lasa-l sa aleaga singur ce sport vrea sa faca si sustine-l de fiecare data in deciziile pe care le ia.
Daca se dovedesc a fi bune, se va bucura de rezultatele propriei munci, iar daca  vor fi gresite, va invata sa isi asume responsabilitatea pentru propriile decizii. Cu siguranta, cand va deveni adult, va intelege efortul tau si iti va multumi pentru asta.
Lauda-ti copilul pentru efortul depus, nu pentru inteligenta sa
Indiferent de capacitatile sale intelectuale, orice viitor adult trebuie sa invete faptul ca lucrurile semnificative se realizeaza cu efort.
Atunci cand abordezi astfel problema, atentia copilului este indreptata spre ceva cuantificabil: gradul de efort pe care il depune, nu cat de inzestrat este din punct de vedere intelectual.
Copilul va putea astfel sa gestioneze parcursul propriu spre succes, in conformitate cu gradul sau de implicare. Lauda-l de fiecare data cand isi da silinta pentru a face un anumit lucru.
Nu abuza insa pentru ca apoi isi va dori mereu sa fie recompensat pentru ce face, iar acest lucru nu va fi intotdeauna benefic.
Nu-i citi, citeste cu el
Capacitatea de concentrare a copiilor creste atunci cand trebuie sa urmareasca un proces, sa vizualizeze si sa interactioneze.
Citind impreuna cu el, va invata sa asocieze informatia cu imaginile pe care le vede, ori cu anumite culori.
Renunta la transferul de informatie unidirectional si invata-l sa puna intrebari si sa gandeasca critic.
Este important sa faca toate aceste legaturi prin invatarea interactiva, asa ca poti chiar sa folosesti tableta pentru cateva minute pe zi in care sa experimentati impreuna.
Ajuta-l sa isi urmeze pasiunea
Practicarea unui hobby sau a unui sport la nivel de performanta reprezinta unul din lucrurile importante pe care orice copil ar trebui sa le faca.
Pe langa faptul ca vor invata sa faca bine un lucru, vor intelege ce inseamna efortul si disciplina si se vor bucura de rezultatele pe care le obtin.
De asemenea, in multe cazuri vor avea oportunitatea de a se intalni cu alti copii care impartasesc aceeasi pasiune, iar lucrul acesta ii va ajuta sa interactioneze mai usor si sa persevereze in ceea ce fac, indiferent de obstacolele care apar pe parcurs.
Sustinerea parintilor este esentiala mai ales atunci cand exista momente de slabiciune in care abandonul pare o varianta mai usoara.
Ajuta-ti copilul sa persevereze, insa nu il obliga sa continue daca da semne ca nu isi mai doreste.
Impune un minim de disciplina
Cu toate ca joaca reprezinta activitatea de baza in primii ani de viata, este important sa existe disciplina chiar si la varste mici.
Prea multa libertate il va face sa se piarda in activitati care contribuie prea putin la dezvoltarea lui, astfel ca este necesar ca activitatile care il ajuta sa creasca, sa fie incluse intr-un program lejer, dar constant.
In felul acesta va invata sa dea valoare timpului si sa devina o persoana activa, evitand plictiseala si alte deservicii pe care le aduce aceasta.
Este important ca programul sa fie facut chiar de el, cu ajutorul tau, fara a il incarca prea mult cu tot felul de activitati.
Nu va creste dintr-o data doar pentru ca, simultan, ia lectii de pian, face o limba straina si practica tenisul.
Acorda-i libertatea de care orice copil are nevoie, pentru ca el acumuleaza chiar si atunci cand se joaca. Fii alaturi de el si ajuta-l sa se dezvolte facand ceea ce ii place.
http://www.sanatatesistaredebine.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu