..................................................................................................PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI SUNT ILEGALE ȘI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

Totalul afișărilor de pagină

joi, 26 noiembrie 2015

Cea mai misterioasă stea din galaxia noastră. Singura explicaţie este o civilizaţie extraterestră

Astronomii au observat o aglomeraţie de obiecte care se deplasează în jurul unei stele îndepărtate şi spun că singura explicaţie coerentă este prezenţa unei civilizaţii extraterestre.
Între constelaţiile Lebăda şi Lira se află o stea neobişnuită, invizibilă ochiului liber, însă observabilă cu telescopul Kepler, care a privit către aceasta mai bine de patru ani, începând cu 2009, scrie The Atlantic.
Nu am observat niciodată nimic precum această stea. Era foarte ciudat. Am crezut că datele sunt greşite sau este vorba despre mişcarea telescopului, însă nu ne-a ieşit nicio eroare”, spune Tabetha Boyajian, care face studii post-doctorale la Yale.
Telescopul Kepler a observat micile fluctuaţii în lumina emisă de această stea. De fapt, observa fluctuaţiile a peste 150.000 de stele simultan, pentru că acestea sunt deseori umbre aruncate de planetele care le orbitează. Când aceste fluctuaţii se repetă periodic înseamnă că sunt provocate de obiectele care orbitează steaua respectivă.
Telescopul Kepler a colectat multe informaţii cu privire la lumina de la toate aceste stele urmărite. Atât de multe încât oamenii de ştiinţă nu au putut procesa informaţiile pe baza algoritmilor. Au avut nevoie de ochiul uman, care rămâne un instrument neegalat încă în ceea ce priveşte recunoaşterea modelelor. Astronomii de la Kepler au înfiinţat Planet Hunters, un program care implică publicul în examinarea modelelor de lumină emise de stele.
În 2011, mai mulţi cetăţeni au atras atenţia asupra unei stele „interesante” şi „bizare”, care emitea un model de lumină mai ciudat decât orice altă stea observată de Kepler.
Modelul de lumină emisă sugerează că în jurul stelei circulă o masă haotică şi densă de materie, nimic ciudat dacă steaua ar fi tânară. Însa această stea nu este tânară şi nici nu este înconjurată de praful ce emite lumina infraroşie specifică.
Cu toate că e matură, aşadar, este încercuită de aceste obiecte care blochează un număr important de fotoni care altfel ar fi fost observaţi de Kepler. Dacă natura a creat această situaţie în jurul stelei, a fost probabil un eveniment recent. Altfel, nu ar fi rezistat până acum pentru că atracţia gravitaţională ar fi atras materia spre stea.
Boyajian, care supraveghează Planet Hunters, a publicat recent un studiu în care descrie bizarul comportament al luminii în jurul stelei. Studiul explorează o serie de scenarii ce pot explica modelul – instrumente defecte, rămăşiţele unor asteroizi, un impact la nivel planetar, de genul celui care a creat luna noastră.
Studiul respinge apoi toate aceste scenarii, cu excepţia unuia – dacă o altă stea ar fi trecut prin sistemul acestei stele bizare, ar fi atras în interiorul acestuia un roi de comete, care pot crea acest efect asupra luminii. Însă ar fi o coincidenţă extraordinară, ce trebuie că s-a petrecut cu câteva mii de ani înainte ca oamenii să creeze telescopul Kepler, deci o perioadă foarte scurtă de timp în termeni cosmici, şi, în concluzie, destul de improbabilă.
Boyajian a admis, pentru sursa citată, că studiul său ia în considerare numai scenariile „naturale” însă sunt şi altele pe care pot fi luate în considerare.
Jason Wright, astronom la Penn State University, va publica şi el un studiu alternativ al modelului de lumină emis de stea. El susţine că modelul este generat de un „roi de megastructuri”, probabil colectori de lumină intra-stelară, o tehnologie creată pentru a capta energia stelei. Nu este un scenariu SF – oamenii de ştiinţă de la SETI (Search for Extra Terrestrial Intelligence – Institutul de Cercetări asupra Inteligenţei Extraterestre) sugerează de mult timp că am putea detecta civilizaţiile extraterestre căutând uriaşe artefacte tehnologice care orbitează alte stele.
Când Boyajian mi-a arătat datele, am fost fascinat de cât de nebunesc arăta totul. Extratereştrii ar trebui să fie mereu ultima ipoteză luată în considerare, însă asta pare a fi ceva ce ai aştepta să construiască o civilizaţie extraterestră”, explica acesta.
Boyajian lucrează acum cu Wright si Andrew Siemion, directorul centrului de cercetare SETI de la Universitatea California, Berkeley, pentru a înainta propunerea de a îndrepta spre stea un uriaş radiotelescop, cu scopul de a vedea dacă emite unde radio la frecvenţe asociate cu activitatea tehnologică. Dacă se observă o cantitate importantă de unde radio, va fi pus în funcţiune Very Large Array (VLA) din New Mexico, care va putea distinge dacă undele radio sunt emise de o sursa tehnologică.
În cel mai fericit caz, prima observaţie va avea loc în ianuarie.
yogaesoteric
21 noiembrie 2015

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu