Cercetările
moderne asupra proceselor metabolice au pus în evidenţă rolul deosebit
de important al substanţelor cu efect antioxidant în menţinerea unei
bune funcţionări a organismului. Degradarea care apare odată cu vârsta,
diminuarea performanţelor sistemului imun precum şi degradarea
accentuată ce se observă în cazul bolilor degenerative sau a cancerului,
se datorează în mare parte supunerii trupului la un stres oxidativ
permanent ca urmare a multitudinii de substanţe chimice pe care le
introducem în organism prin alimentele şi băuturile pe care le consumăm
şi prin aerul tot mai poluat pe care îl respirăm.
Tocmai de aceea, pentru menţinerea structurilor organismului în stare de bună funcţionare, este necesar ca în alimentaţia noastră să fie prezente legume, fructe, seminţe, uleiuri bogate în antioxidanţi naturali.
Tocmai de aceea, pentru menţinerea structurilor organismului în stare de bună funcţionare, este necesar ca în alimentaţia noastră să fie prezente legume, fructe, seminţe, uleiuri bogate în antioxidanţi naturali.
Citiți a treia parte a articolului
Licopenul
Licopenul
Denumirea „licopen” provine de la cuvântul lycopersicum,
care înseamnă „referitor la speciile de roşii”. Licopenul este un
pigment, fiind totodată şi un intermediar important în biosinteza multor
carotenoizi, inclusiv betacaroten, responsabil pentru culoarea galbenă,
portocalie sau roşie a legumelor sau fructelor. Prin urmare, licopenul
se găsește în roşii, dar şi în fructe roşii şi în alte legume cum sunt
morcovii, pepenii roşii, gacul şi papaia. Pe de altă parte există
alimente care nu sunt de culoare roşie şi care pot conţine licopen –
sparanghelul, pătrunjelul, busuiocul. O altă sursă de licopen este
ciuperca Blakeslea trispora. De asemenea, există fructe și legume roşii care nu conţin licopen – portocalele roşii, căpşunile, cireşele, ardeiul gras roşu.
Datorită
culorii sale puternice, licopenul este folosit în industria alimentară
pentru colorarea multor preparate. Dar din păcate, în acest scop este
utilizat de cele mai multe ori licopen sintetizat chimic, notat pe
etichete ca E160d.
În mod obişnuit, licopenul
este prezent în dietă mai ales în felurile de mâncare preparate din
roşii – sucul, pasta, piureul sunt surse bogate în acest carotenoid.
Conţinutul de licopen din roșii depinde de specie şi creşte pe măsură ce
acestea se coc.
Sursa alimentară | Conţinutul în licopen (mg/g de masă umedă) |
Gac | 2,000–2,300 |
Suc de roşii | 86–100 |
Sos de roşii | 63–131 |
Pepene roşu | 23–72 |
Guave roşii | 54 |
Papaya | 20–53 |
Roşii crude | 8.8–42 |
Grapefruit roşu | 3.6–34 |
Piure de măceşe | 7.8 |
Caise | < 0.1 |
Diferite
studii au observat că o dietă bogată în alimente care conţin licopen
este asociată cu un risc scăzut de boli cornice, cum ar fi bolile
cardiovasculare. De asemenea, un nivel crescut de licopen în ser şi
ţesuturi a fost corelat cu un risc scăzut de cancer de plămân şi de
prostată, licopenul diminuând agresivitatea tumorală și inhibând
carcinogeneza (apariția de noi celule canceroase).
În
ultimul deceniu, mai multe echipe de cercetători au evidențiat acțiunea
antioxidantă a licopenului: pe lângă scăderea concentraţiei radicalilor
liberi, participă și la protecţia lipoproteinelor plasmatice, a
ADN-ului din limfocite şi a proteinelor din sânge faţă de acţiunea
acestora.
Betacarotenul
Gacul
vietnamez şi uleiul de palmier sunt în mod special bogate în
betacaroten. De asemenea, o concentraţie sporită de betacaroten o au şi
fructele galbene şi portocalii de tipul cantalup, mango şi papaya, şi
rădăcinoasele de tipul morcovilor şi yam-ului. Culoarea betacarotenului
este mascată de clorofilă în anumite legume, cum sunt spanacul, kale-ul,
frunzele de cartof dulce, frunzele de dovlecel.
Redăm în tabelul următor alimentele cu cel mai mare conţinut de betacaroten:
Aliment | Miligrame betacaroten la 100g |
Cartof dulce gătit, copt în coajă, fără sare | 11,5 |
Cartof dulce gătit, fiert, fără coajă | 9,4 |
Suc de morcovi, conservat | 9,3 |
Morcovi, gătiţi, fierţi, uscaţi, fără sare | 8,3 |
Morcovi îngheţaţi, fierţi, uscaţi, fără sare | 8,2 |
Spanac îngheţat, tăiat sau frunze, gătit, fiert | 7,2 |
Dovleac conservat fără sare | 6,9 |
Spanac conservat, uscat | 5,9 |
Cartof dulce conservat, ambalat în vid | 4,8 |
Betacarotenul
previne diferite tipuri de cancer, boli de inimă, cataractă şi
degenerescenţa maculară corelată cu vârsta. De asemenea, s-a observat că
betacarotenul este de mare folos în boli precum astmul bronşic, boala
Alzheimer, depresie, epilepsie, dureri de cap, hipertensiune arterială,
infertilitate, boala Parkinson, artrită reumatoidă, schizofrenie, unele
afecţiuni cutanate, cum sunt psoriazisul şi vitiligo.
Datorită proprietățor sale fotoprotectoare, consumul alimentelor bogate în betacaroten este recomandat celor cu pielea sensibilă la acțiunea razelor solare, mai ales pe timpul verii, pentru a evita arsurile specifice.
Datorită proprietățor sale fotoprotectoare, consumul alimentelor bogate în betacaroten este recomandat celor cu pielea sensibilă la acțiunea razelor solare, mai ales pe timpul verii, pentru a evita arsurile specifice.
yogaesoteric
9 decembrie 2014
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu