..................................................................................................PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI SUNT ILEGALE ȘI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

Totalul afișărilor de pagină

duminică, 28 septembrie 2014

CEDO sancţionează România pentru abuzurile grave împotriva unei practicante yoga (1)

de Decebal Avramescu 

În urmă cu câteva zile, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a obligat România să plătească daune morale de 15.600 euro unei tinere practicante yoga din cadrul şcolii MISA. Tânăra, pe nume Dana Crăescu (actual Dana Atudorei), a fost internată cu forţa în anul 2005 la un spital de boli psihice prin complicitatea propriilor părinţi şi a unor autorităţi ale statului pentru a o împiedica să mai aibă contact cu MISA.

Judecătorii de la CEDO  au evidenţiat că acest abuz deosebit de grav a avut loc prin colaborarea dintre mai multe instituţii ale statului român pe fondul campaniei extrem de agresive pe care acestea o menţin de ani de zile împotriva practicanţilor yoga ai şcolii MISA din România.

Deşi fuseseră sesizate pe toate căile legale (plângeri, memorii, audienţe), autorităţile române au permis cu un cinism monstruos ca Dana Crăescu să fie menţinută sub un tratament medicamentos deosebit de agresiv, specific unor boli psihice severe şi care putea să îi distrugă complet viaţa, cu toate că această tânără era perfect sănătoasă. Mai mult decât atât, prin intermediul mass-media, cazul a fost folosit de-a lungul anilor într-un mod cu totul manipulator de către autorităţi, fiind prezentat opiniei publice într-o manieră de natură  să genereze o stare de adversitate în rândul populaţiei faţă de şcoala de yoga MISA. Astfel, o serie întreagă de televiziuni şi ziare au prezentat acest caz ca pe un „exemplu” care ar arăta că practica yoga în cadrul MISA ar avea efecte psihice negative şi poate conduce la nebunie. Tot pe baza acestui caz s-a mai speculat, de asemenea, în mod abject că MISA ar distruge familii şi că tocmai de aceea ar fi o organizaţie cu efecte anti-sociale. Respectivele prezentări în mass-media au fost de mai multe ori însoţite de comentariile unor aşa-zis „specialişti” psihiatri, psihologi, sociologi, ale căror afirmaţii bazate pe premise cu totul false (începând cu un diagnostic medical inventat) erau extrapolate cu rea-voinţă la întreaga şcoală de yoga MISA. De exemplu, o astfel de emisiune manipulatoare a fost transmisă în direct în anul 2005, la televiziunea Acasă TV. Un alt exemplu, ceva mai recent, este un articol publicat de ziarul Evenimentul Zilei în data de 23 aprilie 2010, în care se afirmă că „Un caz celebru este cel al minorei Dana Crăiescu, din Buzău, care a plecat de acasă la aproape 15 ani, înscriindu-se în mişcarea condusă de Bivolaru. După ce a fost căutată mai multe luni, copila a fost găsită de autorităţi şi internată într-un spital de psihiatrie”. Este de semnalat şi o excepţie: în anul 2006 a fost difuzat chiar pe postul naţional, TVR1, un scurt film documentar care a prezentat cazul în mod obiectiv.

Datorită numeroaselor plângeri adresate diferitelor instituţii de către Dana Atudorei şi de bărbatul cu care s-a căsătorit, cazul a devenit notoriu şi a fost inclus şi în interpelările adresate statului român de către mai multe organizaţii internaţionale de apărare a drepturilor omului printre care amintim APADOR-CH sau Human Rights Without Frontiers (HRWF).

Iată însă că acum, după aproape 10 ani de demersuri dificile prin toate forurile abilitate, acest caz revoltător a fost soluţionat de Curtea Europeană prin sancţionarea drastică şi fără echivoc a statului român.

Pentru a avea o imagine mai concretă cu privire la abuzurile la care această tânără a fost supusă datorită dorinţei sale de a practica yoga în cadrul MISA, vă prezentăm pe scurt  parcursul evenimentelor.

În perioada în care a locuit în Bârlad, oraşul natal, Dana Crăescu a fost o elevă eminentă, având rezultate şcolare excepţionale. De exemplu, a obţinut o diplomă acordată de Universitatea din Cambridge, a luat licenţa cu nota zece, era foarte apreciată într-o trupă de teatru şi scria poezii deosebit de inspirate. Cu toate acestea, părinţii aveau cu ea un comportament extrem de autoritar, căutând mereu să îi impună doar punctul lor de vedere. Unul dintre lucrurile pe care ei au decis să i-l interzică a fost acela ca ea să mai frecventeze un curs de yoga la care se înscrisese în oraşul Bârlad şi care era organizat de MISA. În special mama ei îi reproşa că este satanică şi o ameninţa că îl va asculta pe un călugăr care o sfătuise să o bată cu frânghia udă până îi va scoate prostiile din cap. Este important să arătăm că părinţii făceau aceasta datorită faptului că au văzut la televizor modul acuzator şi instigator în care era caracterizată MISA, ca organizaţie imorală şi ca sectă periculoasă. Întrucât tânăra nu dorea să renunţe la cursul de yoga şi chiar i-a invitat pe părinţi să vină să se convingă singuri că nu este nimic în neregulă acolo, aceştia au hotărât să recurgă la măsuri mai radicale. În iulie 2003, când Dana avea 19 ani (fiind aşadar majoră!) părinţii săi au legat-o cu două cearşafuri şi au dus-o cu forţa la Socola – spitalul de nebuni din Iaşi. Spre surpriza părinţilor, doctorii de la Socola le-au spus că fata este perfect sănătoasă şi că modul în care s-au comportat reprezintă un abuz foarte serios. Neţinând cont de aceste observaţii, părinţii Danei au rămas totuşi la convingerile lor. Aceasta a făcut ca Dana să decidă să plece de acasă şi să se mute în Bucureşti, la nişte prieteni. Imediat, părinţii au alertat poliţia şi după puţin timp, cu concursul autorităţilor, în presă au apărut ştiri aberante cum că tânăra (despre care se spunea în mod mincinos că este minoră) ar fi sechestrată de MISA. Mai mult, deşi diagnosticul pus la Socola arătase foarte clar că Dana nu prezintă tulburări psihice, televiziunile şi ziarele au manipulat opinia publică afirmând că tânăra ar fi înnebunit datorită practicii yoga şi că acesta ar fi un exemplu despre cum MISA distruge familii.

În ianuarie 2005, când locuia deja în București de aproximativ un an de zile, Dana Crăescu a venit împreună cu logodnicul ei (actualul soţ) Atudorei Mugurel la Bârlad ca să-şi ridice un duplicat al certificatului de naştere de la Serviciul de stare civilă din cadrul Primăriei Bârlad (originalul îi fusese sustras de părinţi). Actul îi era necesar în vederea căsătoriei cu logodnicul şi pentru a se înscrie la facultate în Bucureşti. În faţa Serviciului de Stare Civilă, a fost înconjurată de mai multe persoane care erau rudele sale sau cunoştinţe ale familiei. Aceştia au luat-o cu forţa pe Dana, împingând-o cu violenţă într-o maşină şi l-au lovit pe logodnicul ei, care a vrut să o apere. Tânăra s-a luptat ca să scape, a vrut chiar să sară din maşină, însă era strâns ţinută și nu a reuşit.

Este semnificativ să menţionăm cum a descris această scenă tatăl Danei, într-o declaraţie pe care a dat-o la Poliţia din Bârlad: „Eu cu soția și tatăl meu am discutat cu fiica mea rugând-o să mergem acasă la noi. Fiica noastră a refuzat fapt pentru care noi cunoscând că are probleme cu sănătatea am luat-o și am dus-o s-o internăm la un spital de psihiatrie. (…). Fac precizarea că fiica mea face parte din MISA de vreo trei ani de zile și în calitate de părinte auzind comportamentul acestei secte caut s-o aduc pe drumul cel bun”.


SURSA: yogaesoteric
26 septembrie 20

Un comentariu:

  1. Pacat de cat de marginiti/nivel redus al constiintei, au putut avea parintii acestei stralucite fete. Nu este de mirare, in sensul ca exista atat de multi in jurul nostru, cu creierul spalat,si efectiv aproape spre o "legumizare" a lor, acesta fiind rezultatul deloc surprinzator caracteristic momentului. Desi tendintele de radicalizare/extindere a acestor "minunatii", au fost stopate in forta, de infuzia permanenta de Lumina.Dinu/Aspect Reginald.

    RăspundețiȘtergere