13 august 2014
Senatorul PSD Dan Șova este urmărit penal de DNA pentru infracțiuni de corupție săvârșite ca reprezentant al casei de avocatură „Șova și Asociații“ prin încheierea și derularea nelegală a unor contracte de asistență juridică cu companiile energetice Turceni și Rovinari. Prejudiciile totale depășesc 71 milioane de lei.
Dan Șova este acuzat în acest dosar penal de trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu. Pedepsele pentru abuz în serviciu sunt cuprinse între doi și șapte ani închisoare. Reamintim că Şova a renunţat recent la funcţia de ministru al Transporturilor pentru a se ocupa de campania electorală a lui Victor Ponta.
„România Liberă“ a dezvăluit din 2009 contractele nelegale
Ancheta DNA este în plină desfășurare și, pe lângă Dan Șova și fostul director al CE Turceni, Dumitru Cristea, ar urma începerea urmăririi penale și față de alte persoane, între care și față de fostul director al CE Rovinari, Laurențiu Ciurel, spun surse judiciare.
Contractele datează din perioada 2007- 2008 și s-au derulat până în 2009 inclusiv. Primele dezvăluiri despre aceste contracte au fost publicate de „România Liberă” în articolul “Avocații deștepți din energie” din 6 martie 2009.
Citește și: Dan Șova, urmărit penal pentru contracte ilegale la companiile energetice Turceni și Rovinari, dezvăluite în EXCLUSIVITATE de România Liberă
Tot atunci, „România Liberă” a relatat și despre posibila implicare a lui Victor Ponta în obținerea contractelor.
Potrivit dezvăluirilor RL, Victor Ponta, în calitatea sa de partener în casa de avocatură “Șova și Asociații”, l-ar fi ajutat pe Dan Șova să ajungă senator în 2008 și chiar ar fi intervenit pentru obținerea contractelor casei de avocatură cu CE Turceni și Rovinari. Numai de la CE Rovinari, “Șova și Asociații” ar fi încasat echivalentul a circa 500.000 de euro.
În documentele procurorilor date publicității până acum se susține că Dan Șova ar fi încasat nelegal 3,5 milioane de lei. Restul prejudiciilor de până la 71 de milioane de lei au fost puse în sarcina directorilor CE Turceni și Rovinari. O parte din aceste prejudicii ar fi fost încasate tot de SCA “Șova și Asociații” în contractul-cadru de asistență juridică. Dosarul de la DNA s-a constituit în urma sesizării ANAF. În 2011, ANAF a constatat încheierea nelegală a unor contracte de asistență juridică de către CE Turceni și CE Rovinari cu casa de avocatură “Șova și Asociații”, acuzând atunci un prejudiciu total de circa 67 de milioane de lei.
Actele adiționale care măreau costurile contractului-cadru, concepute și semnate de Șova
DNA îl anchetează pe Dan Șova pentru că i-a determinat pe directorii complexurilor energetice Turceni și Rovinari să încheie nelegal acte adiționale la trei contracte distincte de asistență juridică, adiționale prin care societățile de stat au fost prejudiciate în plus cu circa 3,5 milioane de lei.
Pentru încheierea primului act adițional la un contract de asistență juridică cu CE Turceni existent deja, Dan Șova, “cu știință”, a insistat pe lângă directorul societății de stat, Dumitru Cristea, aproape o lună (perioada 2 octombrie–1 noiembrie 2007), până l-a convins. Prin actul adițional se mărea valoarea contractului inițial. Era vorba de un act adițional de asistență juridică pentru litigiul pe care CE Turceni îl avea cu Electrica SA. În ordonanța de începere a urmăririi penale, DNA susține că Dan Șova a contribuit la decizia directorului Cristea de a încheia nelegal actul adiţional la contractul-cadru de asistenţă juridică.
De asemenea, procurorii susțin că Dan Șova a conceput termenii şi condiţiile respectivului act adiţional, semnându-l din partea SCA „Şova şi Asociaţii”, obținând astfel un folos necuvenit de 1.142.400 lei (inclusiv onorariul de succes). Cel de-al doilea act adițional la un contract de asistență juridică existent deja a fost încheiat tot cu CE Turceni. Procedeul folosit de Șova a fost identic. Și anume, “cu știință”, în perioada ianuarie–13 februarie 2008, Șova “a insistat pe lângă directorul Dumitru Cristea să încheie un contract distinct de asistenţă juridică” pentru litigiul dintre CE Turceni şi ICM (SC pentru Închiderea-Conservarea Minelor SA).
De asemenea, după ce “l-a determinat” pe directorul Cristea să accepte încheierea actului adițional la contract, Șova a conceput termenii şi condiţiile și l-a semnat din partea SCA „Şova şi Asociaţii”, “obținând folos necuvenit pentru societate de 1.242.018 lei (inclusiv onorariul de succes)”.
Cel de-al treilea act juridic nelegal a fost încheiat de Șova cu CE Rovinari și a urmat același tipar. În perioada ianuarie–14 februarie 2008, Dan Șova, cu ştiinţă, în contextul unui alt litigiu, dintre Complexul Energetic Rovinari şi ICM – Societatea Comercială pentru Închiderea-Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă directorul general Laurențiu Ciurel să încheie un contract de asistenţă juridică cu privire la respectivul litigiu.
Șova ar fi determinat decizia directorului de a încheia nelegal contractul de asistență juridică, la data de 14 februarie 2008, între Complexul Energetic Rovinari şi SCA „Şova şi Asociaţii”. De asemenea, Șova este cel care a conceput termenii şi condiţiile respectivului act de asistență juridică, semnându-l din partea SCA „Şova şi Asociaţii”. În urma semnării actului de asistență juridică, societatea de avocaţi a obţinut suma de 1.071.336,80 lei (inclusiv onorariul de succes).
Directorii - semnatari ai contractelor și adiționalelor riscă mai mulți ani de închisoare decât beneficiarul Șova
Fostul director al CE Turceni, Dumitru Cristea, și fostul director al CE Rovinari, Laurențiu Ciurel, sunt acuzați de abuz în serviciu deoarece au semnat atât contracte cu SCA „Șova și Asociații”, cât și a actele adiționale la acestea. Prejudiciul total este de 71 de milioane de lei. Pedeapsa pentru abuzul în serviciu este de la 2 la 7 ani închisoare, dar forma continuată poate atrage pedeapsa maximă.
DNA a informat oficial doar despre începerea urmăririi penale a fostului director general al CE Turceni, Dumitru Cristea, care era și ordonator de credite la data săvârșirii faptelor.
Cristea este urmărit penal pentru cinci infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, din care una în formă continuată. El a fost chemat ieri la audieri, la DNA. Laurențiu Ciurel, fost director general al CE Rovinari, urmează a fi găsit pentru a fi invitat la audieri, spun surse judiciare.
Cum a fost devalizat CE Turceni
Potrivit DNA, Dumitru Cristea, în calitate de director general şi ordonator de credite al Complexului Energetic Turceni CET, a încheiat cu SCA „Şova şi Asociaţii”, la data de 23 iulie 2007, un contract-cadru de asistenţă juridică şi la data de 29 decembrie 2007 un act adiţional la acel contract, prin încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice și a celor privind buna gestiune financiară, astfel încât SCA „Şova şi Asociaţii” a reprezentat CE Turceni în litigii de drept comun, conduită care a prejudiciat complexul energetic cu suma de 644.075,60 lei prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiţii, proporţional cu sumele plătite nelegal şi corelativ obţinerii de foloase necuvenite de către SCA „Şova şi Asociaţii”.
Dumitru Cristea, la data de 1 noiembrie 2007, a mai încheiat un act adiţional cu SCA „Șova și Asociații” (pentru reprezentarea în litigiul CET vs Electrica), la contractul de asistenţă juridică din 23 iulie 2007. El a încălcat dispoziţiile privind buna gestiune financiară, prejudiciul fiind de 1.142.400 lei (folos necuvenit obținut de SCA „Şova şi Asociaţii”). La data de 13 februarie 2008, Dumitru Cristea, în calitate de director general şi ordonator de credite al CET, a încheiat un alt contract de asistenţă juridică cu SCA „Şova şi Asociaţii” (pentru litigiul CET vs ICM - SC pentru Închiderea-Conservarea Minelor SA), prin încălcarea dispoziţiilor privind buna gestiune financiară, contract în urma căruia CET a fost prejudiciat cu suma de 1.242.018 lei, folos necuvenit ajuns la SCA „Şova şi Asociaţii”.
Contracte nelegale, încheiate de directorul Cristea cu alți beneficiari
La 18 februarie 2008, Dumitru Cristea, în calitate de director general al CE Turceni, fără a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administraţie şi prin nerespectarea unui ordin al Ministerului Economiei şi Comerţului, a încheiat cu ICM (Închiderea-Conservarea Minelor SA) o tranzacţie prin care CE Turceni se obliga să achite către ICM suma totală de 69.520.556 lei în termen de cinci ani. Prin această infracţiune, CE Turceni a fost prejudiciat prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiţii, proporţional cu sumele plătite nelegal în sumă de 47.505.713,13 lei, lichidatorului judiciar. La data de 27 noiembrie, directorul Dumitru Cristea, fără a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administraţie, a încheiat cu reprezentanţii Electrica, tranzacţia relativă la obiectul unui litigiu comercial (CE Turceni vs Electrica), tranzacţie prin care CE Turceni a fost prejudiciat cu suma totală de 20.565.468,10 lei.
Trecut Relațiile dintre Șova și Ponta
Până la alegerile parlamentare din 2008, Dan Șova era simplu avocat, iar Victor Ponta –parlamentar PSD și senior partner la SCA “Șova și Asociații”. Șova și Ponta au fost colegi de facultate.
La alegerile parlamentare din 2008, Dan Șova ar fi ajuns candidat PSD în județul Olt și ales senator cu ajutorul lui Victor Ponta. Ponta, din poziția sa de lider PSD care a sprijinit guvernarea Tăriceanu, l-ar fi ajutat pe Șova să încheie contractele cu CE Turceni și Rovinari.
Ca recompensă, presa a relatat că Ponta ar fi primit de la SCA “Șova și Asociații” un Mitsubishi. Ulterior, Ponta a cumpărat mașina respectivă în leasing, stingând astfel scandalul.
În perioada decembrie 2008- septembrie 2009, Victor Ponta a fost ministru pentru relația cu Parlamentul în Guvernul Boc. După plecarea PSD de la guvernare, contractele de asistență juridică ale SCA “Șova și Asociații” cu CE Rovinari au fost reziliate, iar cele cu CE Turceni erau deja derulate.
După 2012, când Victor Ponta a ajuns premierul României, a început și ascensiunea politică a lui Dan Șova. El a deținut portofoliul marilor proiecte de infrastructură, unde nu s-a evidențiat cu nici un rezultat. Apoi, Șova a fost numit ministru al Transporturilor, unde a ocupat fotoliul timp de cinci luni. În urma sa au rămas proiecte controversate, proiecte de autostrăzi blocate, iar absorbția fondurilor europene a cunoscut un recul. “Reușita” sa: un tronson de 10 kilometri de autostradă care se termină în câmp. Dan Șova și-a anunțat demisia de la Transporturi la data de 24 iunie anul acesta, când a fost numit purtătorul de cuvânt al PSD și apoi al candidatului la prezidențiale Victor Ponta.
Reacţie
Profesorul de drept Șova nu cunoaște noile Coduri Penale
După ieșirea de la DNA, avocatul Dan Șova a spus că nu știe dacă s-a început urmărirea penală în cazul său , dar știe că e suspect. Potrivit legilor penale, un cetățean nu poate deveni suspect într-un dosar penal dacă nu s-a început urmărirea penală împotriva sa. Prin răspunsul dat jurnaliștilor, Șova a picat testul, demonstrând că nu cunoaște prevederile noilor Coduri Penale. Șova figurează și ca profesor la Facultatea de Drept a Universității București. Dan Șova a recunoscut, după insistențele jurnaliștilor, că este suspectat de complicitate la săvârșirea a trei infracțiuni de abuz în serviciu. El a susținut că numele lui Victor Ponta nu apare în dosar.
Dan Șova este urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu
SUSA: http://www.romanialibera.ro
Desi pistruiatul asta de Sova ,pare cam impertinent de cand il vad/stiu indiferent ce ar fi facut sau incercat sa faca, nu este el pestele cel mare... Sunt multi altii ce sunt cei mai fiorosi rechini si aceia trebuie mai intai studiati...Se macina inutil ,absurd si nefiresc intre ei fara sanse de remediere..Sa-i lasam oricum sa si-o faca exclusiv cu mana lor manjita cine stie de cate...delicii.
RăspundețiȘtergere