..................................................................................................PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI SUNT ILEGALE ȘI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

Totalul afișărilor de pagină

marți, 15 iulie 2014

Victor Ponta şi Ioana Petrescu au jucat în „Tăcerea mieilor” la Cotroceni


de Gabriel Bejan , 15 iulie 2014 
 
„ Avem şi MTO-ul!”, spune brusc preşedintele, privind insistent către premier. „Poftiţi?”, întreabă surprins Ponta. „Avem şi MTO*-ul, care mai înseamnă vreo 6 miliarde”, repetă cu sadism Băsescu. Pauză. Buimăcit, aşteptând în zadar un ajutor din partea specialistului de lângă el, Ponta nu reuşeşte decât să bânguie un neconvingător „o să lucrăm la toate”. Preşedintele izbucneşte în râs.
Premierul şi ministrul de Finanţe au venit la discuţiile de la Cotroceni, despre reducerea CAS, ca doi miei la tăiere. Măcelarul i-a tranşat profesionist, a filmat execuţia, după care a pus înregistrarea pe facebook. Astfel, o ţară întreagă a putut vedea câtă economie ştiu premierul care vrea să ajungă preşedinte şi ministrul de Finanţe, cu studii la Harvard şi fostă tânără speranţă a politicii româneşti.
Traian Băsescu este departe de a fi vreun specialist în finanţe. Întâlnirea de luni după-amiază de la Cotroceni nu trebuia însă să fie vreo adunare selectă de absolvenţi de Harvard, care împărtăşesc viziuni măreţe despre economia mondială, ci avea un scop foarte simplu: premierul şi ministrul de Finanţe trebuiau să-i arate preşedintelui cum se acoperă gaura produsă în bugetul naţional de reducerea contribuţiilor sociale cu 5%. O astfel de discuţie nu se poate face altfel decât cu cifrele pe masă: „luăm atâţia bani de aici şi-i punem dincolo”. Pentru un specialist şcolit la Harvard, cum este Ioana Petrescu, nu ar fi trebuit să fie greu să-l piardă pe preşedinte prin nişte socoteli complicate, mai ales că, repet, Băsescu nu este expert în finanţe.
Ei bine, nu. Când i s-au cerut date concrete, Ioana Petrescu a tăcut ca un miel, a ales să spună generalităţi de anul întâi de facultate „se vor angaja mai mulţi oameni în economia albă, după reducerea CAS” sau a încercat să oprească asaltul de întrebări a preşedintelui dându-se bine pe lângă el: „ca o persoană de dreapta ce sunteţi, ar trebui să înţelegeţi....”
Dacă despre prestaţia ministrului de Finanţe se poate spune că a fost slabă, cea a premierului nici nu suportă comentarii. Timp de 25 de minute cât a durat întâlnirea, Victor Ponta a părut un student de la facultatea de limbi străine rătăcit la examenul de „Matematici Speciale”. Când discuţia dintre preşedinte şi ministrul de Finanţe era mai aprinsă, Ponta se uita lung pe pereţi, după care şi-a masat falca stângă, apoi s-a tras nervos de bărbie, a închis ochii, pentru ca, în final, să se uite exasperat în tavan.”Ce caut eu aici, Dumnezeule?”, părea să spună, cu toată fiinţa sa, Victor Ponta.
Dincolo de spectacolul de divertisment oferit de cei doi miniştri, întâlnirea de la Cotroceni ne-a arătat şi două lucruri importante.
1. În primul rând, aşa arată un premier care guvernează doar cu consilierii politici. Măsura reducerii CAS are în spate doar un calcul politic, în perspectiva alegerilor prezidenţiale, calcul care arată că Victor Ponta are nevoie şi de voturile unei părţi din electoratul liberal pentru a câştiga bătălia pentru Cotroceni. Teoretic, reducerea contribuţiilor sociale este o măsură liberală şi care ar putea atrage simpatia micilor întreprinzători. Din păcate, aşa cum se prezintă lucrurile, în spatele deciziei luate de guvern nu se află însă şi o analiză financiară serioasă.
2. După discuţia de luni am aflat şi câte cepe degerate valorează tinerii miniştri aduşi de Ponta, după ieşirea liberalilor din guvern. Prestaţia Ioanei Petrescu ne confirmă că tinerele speranţe ale premierului sunt, în realitate, nişte fotografii frumoase cu care s-au tapetat pereţii unor ministere. Atât şi nimic mai mult.
*MTO- după o căutate pe google, am aflat că MTO înseamnă „medium-term budgetary objective” (obiectiv bugetar pe termen mediu). Acesta este un instrument important prin care statele îşi ţin sub control deficitele structurale. Am mai înţeles, de asemenea, că este un termen folosit frecvent în întâlnirile de la Bruxelles. Adică acolo unde vrea Ponta să meargă, dar nu-l lasă preşedintele.
SURSA:  http://www.romanialibera.ro
 

2 comentarii:

  1. Este o autentica bucurie cand ,din viata noastra lipsesc acesti cinici. Daca ne irosesc noua suficient timp fizic, poate ca si al lor in aceste posturi ridicole, este pe toboganul dizolvarii. Sa sarbatorim cum se cuvine ...hologramarea lor ! Pe niciodata !

    RăspundețiȘtergere
  2. Să nu ne mai mirăm ca suntem unde suntem; trist este că oamenii care au habar de cum ar trebui făcute lucrurile să meargă, rămân anonimi sau pleacă din ţară.

    RăspundețiȘtergere