Mulțumită deceniilor de inovare si dezvoltare a agriculturii, Romania cultivă acum legume si fructe in cantitati foarte mari, multe dintre acestea fiind exportate in alte țări aproape imediat dupa culegere.
Exista insa o problema: multe dintre aceste legume si fructe sunt arătoase, lucioase, rezista mult in depozite, dar nu mai au nici un gust.
Inca din 2012, “Asociatia Americana pentru Progresul Stiintei” (AAPS) a tras un semnal de alarma in legatura cu tendinta cultivatorilor de rosii de a folosi culturi hibrid care cresc si se maturizeaza rapid, culturi care pot fi culese intr-un termen scurt, culturi de rosii care au un aspect placut si lucios, disponibile si gata de vanzare in orice supermarket.
In 2013, aceeasi AAPS declara (la conferinta anuala din Boston) ca au “reusit” sa distruga ramura principala a rosiilor, prin mutatii si hibrizi genetici.
Biochimistul si geneticianul Harry Klee (membru al departamentului de horticultura al Universitatii din Florida) a prezentat audientei de la acea conferinta rezultatele descoperite. El a reusit sa “stranga” o colectie de peste 200 de tipuri de rosii, variind ca ramura genetica, variind in arome si compozitie.
Consensul general al conferintei era: salvarea, prin mijloace tehnologice si stiintifice, a ramurii originale a rosiilor.
Ce?
Te vei intreba: ce legatura are America cu Romania, cu privire la alimentatie, in special culturile de legume si fructe?
Te vei intreba: ce legatura are America cu Romania, cu privire la alimentatie, in special culturile de legume si fructe?
Raspunsul scurt ar fi:
Acea tendinta este pusa in aplicare deja in tarile europene, chiar si la noi.
Acea tendinta este pusa in aplicare deja in tarile europene, chiar si la noi.
Raspunsul detaliat este bazat pe simpla legatura dintre cerere si oferta. Cultivatorii de legume si fructe doresc sa faca profit (pentru strictul necesar, dar si pentru viitoare culturi) de pe urma fructelor si legumelor. In acelasi timp, cerinta pietei intrece cantitatea produsa de acestia. Prin urmare, pentru a spori cantitatea produsa, acestia trebuie sa accelereze productia respectiva.
Cum?
Mecanismul este simplu: producatorul alege o ramura genetica de leguma sau fruct care, odata plantata, creste mai rapid (in mod semnificativ), nu are nevoie de pesticide complicate (scumpe) si este gata de vanzare dupa ce a fost culeasa.
Mecanismul este simplu: producatorul alege o ramura genetica de leguma sau fruct care, odata plantata, creste mai rapid (in mod semnificativ), nu are nevoie de pesticide complicate (scumpe) si este gata de vanzare dupa ce a fost culeasa.
Vorbim aici de o ramura hibrid, seminte de plante care au fost modificate genetic pentru a rezista la anumite temperaturi, insecte. Facem referire la culturile de sera, acele culturi care cresc rapid si sunt rapid oferite consumatorilor.
Legumele, fructele – o iluzie optica
Cultivarea legumelor si fructelor necesita tratarea cu anumite pesticide, care sa protejeze planta de insecte si paraziti, care pot afecta si chiar distruge cultura respectiva. De asemenea, dupa culegere, exista alte metode de spalare si conservare a legumelor si fructelor, pentru a rezista mai mult timp in spatiul de depozitare.
Cultivarea legumelor si fructelor necesita tratarea cu anumite pesticide, care sa protejeze planta de insecte si paraziti, care pot afecta si chiar distruge cultura respectiva. De asemenea, dupa culegere, exista alte metode de spalare si conservare a legumelor si fructelor, pentru a rezista mai mult timp in spatiul de depozitare.
Acest fapt trebuie luat in considerare cand vorbim despre consumul cojilor de fructe si legume.
Multi cultivatori ignora destinatarii produselor cultivate de ei, alegand profitul. Ei aleg varianta tratarii slabe (sau extreme) cu pesticide si alte produse toxice, pentru a asigura cantitatea, nu si calitatea.
Dupa tratarea cu pesticide si cules, legumele si fructele sunt spalate, de cele mai multe ori, prin mijloace tehnologice. Se inlatura anumite substante prezente pe coaja, si se inlocuiesc cu altele.
Poate ai auzit de vechea tehnica de a aplica un strat subtire de ceara pe fructe si legume, pentru a rezista mai mult in frigider, in camara. Ei bine, aceasta tehnica a fost inlocuita in prezent cu metode necunoscute de tratare (la nivel industrial), in care se folosesc substante si compusi chimici de care nu ai auzit niciodata, chiar si plastic.
Videoclipul despre Codex Alimentarius, prezentat intr-un articol precedent, desemneaza modificarile si interdictiile acestuia. Adoptarea Constitutiei europene a insemnat adoptarea acestui Codex Alimentarius, care nu face altceva decat sa restrictioneze cultivarea si consumarea legumelor si fructelor bune, ci doar a celor “vizate” de catre anumiti reprezentanti si experti in “alimentatie”.
Acest Codex pune in afara legii orice mijloc natural de cultivare a legumelor si fructelor, fortand cultivatorii sa foloseasca doar anumite tehnici de agricultura, doar anumite pesticide, sa cultive doar anumite ramuri genetice de plante.
Romania este deja otravita de produse cancerigene care au avut ca baza compusul chimic “initium”, compus recomandat pentru a trata culturile de ceapa, rosii (Solaris), castraveti, cartofi (Zambro), struguri (EnervinT). Initium este folosit chiar si produse de panificatie
Initium este un compus chimic daunator pentru organismul uman, sporind riscul cancerului de colon cu pana la 65%, o cifra alarmanta.
Daca acest Codex doreste sa interzica toate plantele crescute natural, sau sa le distribuie in regim limitat prin propriile companii farmaceutice. Cat priveste legumele si fructele, pe piata vor fi disponibile doar variantele modificate genetice, impreuna cu produsii de sinteza farmaceutica, care vor inlocui aroma si gustul multora dintre acestea.
Concluzie
Profitul este singura constanta in toata aceasta “afacere” a alimentatiei. Mai mult profit inseamna culturi de legume si fructe mai mari, dar mai proaste calitativ. Fructele si legumele de calitate sunt exportate altor tari iar romanii consuma legumele si fructele crescute sau importate, cele de proasta calitate, cu aspect placut, lucioase, fara gust si aroma.
Profitul este singura constanta in toata aceasta “afacere” a alimentatiei. Mai mult profit inseamna culturi de legume si fructe mai mari, dar mai proaste calitativ. Fructele si legumele de calitate sunt exportate altor tari iar romanii consuma legumele si fructele crescute sau importate, cele de proasta calitate, cu aspect placut, lucioase, fara gust si aroma.
SURSA: http://www.pro-sanatate.com
(C.M.)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu