..................................................................................................PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI SUNT ILEGALE ȘI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 3 iulie 2013

Majorarea salariului minim va aduce mai mulți bani în buzunarele guvernului nu în cele ale românilor

Majorarea cu începere de la 1 iulie a salariului minim brut garantat în plată, care li se aplică doar angajaților din sectorul concurențial, suplimentează veniturile bugetare cu aproximativ 328 milioane lei, potrivit estimărilor preliminare ale Guvernului.

Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată a fost majorat, anul acesta, de două ori: la 1 februarie, cu 50 lei, iar de la 1 iulie cu încă 50 lei, ajungând în prezent la 800 lei pentru un program complet de lucru de 168,667 ore în medie pe lună, ceea ce reprezintă 4,74 lei/oră. În comparație nivelul din ianuarie 2013, cele două majorări înseamnă un plus salarial de aproape 14,29%. 

Majorarea va avea impact numai asupra veniturilor unui număr de circa 677.000 salariați din mediul concurențial, deoarece în sectorul bugetar salariul minim a ajuns la 812 lei, în urma majorărilor de anul trecut a salariilor de bază (cu 8% de la 1 iunie 2012 și cu 7,4% de la 1 decembrie 2012). 



La începutul acestui an, se estima că vor rezulta venituri bugetare suplimentare de 328 milioane lei din contribuțiile de șomaj, sănătate și pensii aplicate asupra diferenței de creștere a salariului de baza minim brut pe țară garantat în plată pentru personalul din sectorul concurențial. 


Totodată, s-a estimat că majorările salariului de baza minim brut vor avea efecte pozitive asupra creșterii economice, prin stimularea ocupării și reducerea muncii la negru, potrivit Notei de Fundamentare a HG nr. 23/2013. 


Încheierea unui contract individual de muncă în care salariul de bază este mai mic de 800 lei/lună constituie contravenție și se sancționează cu amendă contravențională de la 1.000 lei la 2.000 lei, distinctă de cea prevăzută de Codul Muncii. Constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor se realizează de către inspectorii de muncă. 
Dan Marin

SURSA: newsinfo1000 Posted in Știri

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu