”Mă vindec de tot trecutul meu întunecat, de toate faptele și gândurile care m-au oprit să evoluez și care m-au îndepărtat de Lumină. Vreau să evoluez în iubire. Eu sunt iubire. Așa să fie!” (în sprijinul cititorului interesat)

Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 22 ianuarie 2014

Diferențiere de esență.Autor  Drd. Tasenţe Tănase 
              
Asistând la o discuţie, la care luam şi eu parte, un cetăţean american îl întreabă pe un cetăţean român, doctor în ştiinţe şi conferenţiar universitar la una dintre cele mai mari universităţi din România: "If you ar so damn smart, why ain't you rich?"(De ce nu ești tot atât de bogat pe cât ești de inteligent?)


   Recunosc, întrebarea m-a luat prin surprindere şi pe mine, simplu observator, iar profesorul - vizibil uimit - s-a fâstâcit câteva zeci de secunde şi a replicat: 
"Nu sunt inteligent deloc. Ci doar cult. Inteligenţa este doar capacitatea unui individ de a se adapta rapid şi eficient la orice context -favorabil sau nefavorabil. Eu mă bâlbâi când lucrurile iau o întorsătură neaşteptată, mă poticnesc, doar aţi obsevat cu toţii câ de mult mi-a trebuit să interiorizez această întrebare. Mult mai inteligenţi ca mine sunt copiii din ziua de azi. Nu deştepţi, ci inteligenţi. Ei se adaptează la schimbări mult mai repede, eu nu mă pot obişnui după un an de zile cu smartphone-ul meu. Ei îl învaţă în două secunde după achiziţie. De ce nu sunt şi bogat? Pentru că în România nu ţi se dă voie să fii bogat dacă eşti cult, ci doar dacă eşti inteligent şi faci parte dintr-un gang".
   Admit că m-am simţit prost. Foarte prost pentru american. Se uita la el şi nu înţelegea nimic. Nu din cauza englezei vorbite de profesor. O vorbea perfect. Din cauză că nu înţelegea sistemul de valori pe care noi, românii, l-am adoptat din 1990 încoace, dar pe care îl considerăm, halucinând (desigur), asemănător cu sistemul de valori american. Desigur că noi am încercat să-l copiem, însă ne-a ieşit o replică atât de proastă şi superficială, încât acest sistem românesc pseudo-american intră în contradicţii crâncene cu cel original (vezi McDonald's - la americani a fost creat pentru a hrăni oamenii săraci, în România a fost creat ca un restaurant de e lux, unde mănânci doar dacă ai bani).
     Mi-a rămas în minte ultima frază rostită de profesor: "În România nu ţi se dă voie să fii bogat dacă eşti cult, ci doar dacă eşti inteligent şi faci parte dintr-un gang". Atunci mi-am adus aminte de un minunat volum pe care l-am citit în adolescenţa mea, intitulat "Conversaţii cu Dumnezeu". Cartea este scrisă de un american, Neale Donald Walsch. La un seminar pe care îl ţinea în faţa unei numeroase audienţe (puteţi vedea secvenţa în filmul Conversations with God), domnul Walsch îşi punea - chiar dacă nu a rostit-o - aceeaşi întrebare "If you are so smart, why ain't you rich?". A închis ochii, i-a deschis şi a început să întrebe cu voce tare: "Nu vi se pare ciudat că trăim într-o societate care devalorizează cele mai importante slujbe?". "Ce vreţi să spuneţi prin asta?", se aude o voce din sală.toate trei odată. Nu ştiu de voi, dar eu nu îmi amintesc să fi votat aşa ceva. Deci, imaginaţi-vă o lume în care banii ajung la cei care ne oferă cele mai importante daruri. Profesorii. Artiştii. Infirmierele. Pompierii şi poliţiştii. Scriitorii" şi din sală se aude tare şi hotărât "Şi mamele". A continuat: "Oameni care ne conectează, nu ne despart şi nu ne distrag atenţia. Imaginaţi-vă acea lume şi o putem  avea, pentru că, oameni buni, noi suntem aceia. Întotdeauna noi am fost aceia pe care-i aşteptam".
El a continuat: "Adică nu avem nicio problemă să-i dăm unui antrenor de fotbal cinci milioane de dolari pe sezon sau să-i dăm unui actor zece milioane pentru un film, dar ni se pare oarecum normal ca acele persoane care au de-a face cu spiritualitatea (n. red - sau cultura) trebuie să fie lefteri, celibatari şi abstintenţi. Şi, de preferat,
 Da, ne-a prezentat un fapt. Revoltător şi frustrant. Îl regăsim şi în România. Poate nu antrenori de fotbal, dar cu siguranţă antrenori de infractori. Poate nu actori de filme, dar cu siguranţă actori ai
sfidărilor. La noi, la români, exemplele sunt mult mai bogate şi, de e nu ar fi?, mult mai revoltătoare pentru omul deştept. 
​​ În România,bogaţii nici macar nu sunt inteligenţi. Şi când spun asta mă refer la faptul că aceştia nu au identificat oportunităţi de afaceri adaptându-se la cerinţele pieţei. Au fost doar şmecheri - un cu totul alt concept. Au fost doar mai puţini ocupaţi cu învăţatul şi mai mult ocupaţi cu trişatul. Au fost doar mai tupeişti şi îţi puneau pumnul în gură când le deconspirai intenţiile. Inteligent eşti atunci când te adaptezi unei situaţii noi fără să atragi atenţia. La noi, bogaţii - parveniţii şi oportuniştii - nu numai că sunt proşti făcuţi grămadă, dar sunt şi extrem de vizibili, extrem de...voluminoşi. 
Merg pe frunte cu certificatul de infractor şi nimeni nu se atinge de ei. Procurorii sunt mult prea ocupaţi să vâneze elevi, profesori, mici comercianţi şi vedete decât să se ocupe de infractori care au avut contracte imense cu statul, pe care nu şi le-au onorat, ci doar au încasat bani.     
itind toate astea, îţi mai vine să te întrebi: "Dacă tot eşti aşa deştept, de ce nu eşti şi bogat?"
Pentru ca în România nu asta este cheia succesului. Nu deşteptăciunea, nici măcar inteligenţa, ci doar financiar. Şi până la urmă de ce să mai fii bogat în România? Vorba lui Tudor Chirilă: "Ce-o să faceţi cu milioanele într-un oraş mort?
Ce-o să cumparaţi, cu banii grămezi? La ce-ţi foloseşte un Lamborghini când n-ai o
autostradă? De ce să ai o vilă într-un cartier sufocat de inundaţii? Stau şi mă întreb, bogaţii României ar mai fi fost bogaţi în Franţa? Dar în Marea Britanie? Dar în Germania? Dar în Olanda? Dar  în Statele Unite? 
Bogaţii în România se diferenţiază de bogaţii din lumea civilizată. Bogaţii occidentului, marea majoritate, au averi,dar şi respectul oamenilor. Dar şi clasă. Dar şi stil. Dar şi cultură.
Dar şi rafinament.
Bogaţii români au bani... şi cam atât !
Sursa: http://gzt.ro
(pentru conf. C.M.)

2 comentarii:

  1. Eu sunt autorul acestui articol si va rog sa citati sursa - http://gzt.ro/daca-tot-te-crezi-asa-inteligent-de-ce-nu-esti-si-bogat/ - sa publicati doar 2 paragrafe din acest articol si sa continuati cu singma - intreg articolul il puteti citi aici (cu linkul - http://gzt.ro/daca-tot-te-crezi-asa-inteligent-de-ce-nu-esti-si-bogat/)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Articolul mi-a fost trimis pe adresa mea de e-amil, dar nu se specifia nici sursa nici numele autorului. Din acest motiv, am făcut doar mențiunea că l-am primit pe net.După cum puteți observa, am adăugat și ceea ce lipsea. Salutări C.M.

      Ștergere