luni, 6 noiembrie 2017

Mierea de ochi – un produs apicol uitat de lume

Mierea de ochi este un produs apicol cu o tradiţie de secole şi, după cum spune şi denumirea, este folosit în tratarea afecţiunilor oculare. Din păcate, nu mai sunt prea mulţi crescători de albine care să recolteze acest produs apicol.
Ce este mierea de ochi?
Mierea de ochi este unul dintre cele mai vechi tratamente împotriva problemelor ochilor şi, practic, reprezintă mierea extrasă numai din căpăceala de faguri de salcâm.
De ce numai această miere este considerată miere de ochi?
După cum probabil ştiţi, căpăcelele fagurilor reprezintă un sigiliu natural pe care albina îl construieşte din glandele cerifere. La finalul construcţiei, albina lasă un orificiu foarte mic pe care îl foloseşte pentru a depune în ultimul moment o secreţie, o enzimă bactericidă numită lizozimă. Această enzimă are rolul de a proteja proviziile de miere din celule fagurilor împotriva sporilor, bacteriilor sau ciupercilor (mucegaiuri). Datorită acestei enzime, mierea de salcâm din căpăceală are proprietăţi speciale faţă de restul mierii din celule, aceasta fiind mierea de ochi.
Cum se administrează
Pleoapele se ung cu miere de ochi, care se lasă apoi să acţioneze. Se recomandă ca aplicarea să se facă seara înainte de culcare – înainte să vă așezați în pat, ungeţi finuţ pleoapele cu miere şi vă culcaţi, lăsând astfel emulsia să acţioneze.
Cum acţionează
După ungerea pleoapelor cu miere, va apare o usturime suportabilă și vor fi excitate glandele lacrimale de la baza ochilor (lângă nas), care vor începe să lăcrimeze. Între secreţia lacrimală şi miere se va forma o emulsie care, datorită enzimei bactericide (lizozima din miere) şi complexului de vitamine conţinut, va dezinfecta ochii şi va hrăni ţesutul conjunctiv.
Ce tratăm cu mierea de ochi?
- Cearcăne foarte pronunţate şi roşeaţa ochilor;
- Iritaţii ale ochilor (datorate poluării, prafului etc.);
- Ochi obosiţi din cauza lipsei somnului sau a statului prea mult în faţa monitorului sau datorită unei munci migăloase ce solicită ochii;
- Conjunctivită;
- Eroziune de cornee;
- Cataractă.
De unde procuram miere de ochi şi cât costă?
Mierea de ochi poate fi procurată din magazinele de specialitate, de la târguri apicole sau de la un apicultor local, care ştie despre ce este vorba.
Aceasta se găseşte în ambalaje mici de 40g-50g şi preţul este în jur de 10 lei/doză.

yogaesoteric 
4 noiembrie 2017


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu