Cercetările
moderne asupra proceselor metabolice au pus în evidenţă rolul deosebit
de important al substanţelor cu efect antioxidant în menţinearea unei
bune funcţionări a organismului. Degradarea care apare odată cu vârsta,
diminuarea performanţelor sistemului imun precum şi degradarea
accentuată ce se observă în cazul bolilor degenerative sau a cancerului,
se datorează în mare parte supunerii trupului la un stres oxidativ
permanent ca urmare a multitudinii de substanţe chimice pe care le
introducem în organism prin alimentele (ce conţin pesticide,
îngrăşăminte chimice, conservanţi, potenţiatori de gust, îndulcitori
etc.) şi băuturile (ce conţin coloranţi, îndulcitori, conservanţi etc.)
pe care le consumăm şi prin aerul tot mai poluat pe care îl respirăm.
Stresul
oxidativ este dat de radicalii liberi care se acumulează în organism.
Aceştia sunt molecule disfuncţionale cărora le lipseşte un electron şi
sunt foarte instabile, iar pentru a-şi redobândi echilibrul „fură”
electroni de la moleculele învecinate, care vor „fura” la rândul lor de
la alte molecule, şi aşa mai departe, într-un efect de cascadă. În
consecinţă, se produce o destabilizare metabolică şi o degradare
celulară accelerată. Substanţele antioxidante stopează acest lanţ
fatidic, punând la dispoziţia organismului electronii necesari pentru
echilibrarea radicalilor liberi rezultaţi în procesele metabolice.
Tocmai
de aceea, pentru menţinerea structurilor organismului în stare de bună
funcţionare, este necesar ca în alimentaţia noastră să fie prezente
legume, fructe, seminţe, uleiuri bogate în antioxidanţi naturali.
Vom prezenta în continuare câţiva din cei mai puternici antioxidanţi naturali.
Resveratrolul
Antioxidant
extrem de puternic, resveratrolul exercită în organism o paletă largă
de acţiuni menite să prevină îmbătrânirea ţesuturilor şi apariţia
diferitelor boli grave, precum şi să readucă starea de sănătate şi
vitalitate în caz de boală.
Se spune că
resveratrolul este cel mai puternic antioxidant dintre cele care au fost
descoperite până în prezent. Diferite studii au arătat că este de 4-5
ori mai puternic decât beta-carotenul, de 20 de ori mai puternic ca
vitamina C şi de 50 de ori mai puternic ca vitamina E.
Din
punct de vedere chimic, resveratrolul este un polifenol care, pe lângă
virtuţile terapeutice pe care le are, prezintă şi proprietăţi colorante.
Această substanţă magică, aşa cum o numesc unii cercetători, se găseşte
în primul rând în fructele de culoare închisă – indigo-vişiniu spre
negru. Dintre acestea amintim: strugurii negri, dudele negre, prunele
închise la culoare, lintea neagră, fasolea neagră, cireşele negre,
coacăzele negre, corcoduşele negre, afinele, murele, sâmburii de
struguri negri. Însă, resveratrol găsim şi în legumele şi fructele de
alte culori, cum ar fi ceapă roşie, varză roşie, fragi, alune, varză de
Bruxelles. Cu toate acestea, studiile arată că cea mai mare cantitate de
resveratrol se găseşte în coaja boabelor de struguri – aproximativ
50-100µg/g, aproape dublu faţă de oricare alt aliment.
Resveratrolul
a fost pentru prima dată izolat şi apoi menţionat într-un articol
ştiinţific de către cercetătorul japonez Michio Takaoka în 1940. Acesta a
reuşit izolarea acestui antioxidant din planta medicinală toxică numită
Veratrum album (spânz), varietatea grandiflorum, iar numele compusului i-a fost dat după faptul că este un derivat de rezorcinol (resveratrol) din speciile veratrum (resveratrol). În 1963, resveratrolul a fost izolat din planta Fallopia japonica (troscot japonez), fam. Polygonaceae. De asemenea, resveratrolul se mai găseşte în pinul neted – Pinus strobus.
Cercetătorii moderni au început studiile referitoare la virtuţile
acestui compus abia în anii ’70, după ce au observat că viţa de vie
producea resveratrol dacă era infectată cu fungi. Ulterior, cercetările
au arătat că plantele produc resveratrol ca răspuns faţă de vătămări sau
boli, ca un mecanism de protecţie menit să limiteze rana sau infecţia.
Factor antioxidant şi antitumoral
În
cazul fiinţei umane s-a constatat că acest compus polifenolic,
resveratrolul, adună şi îndepărtează din organism radicalii liberi, ceea
ce înseamnă că limitează şi face să scadă stresul oxidativ din organism
şi acidoza conexă care apare. Prin acţiunea antioxidantă pe care o are
resveratrolul împiedică acumularea de stres oxidativ în organism.
Cercetările din ultimii ani au arătat că în cazurile de cancer
organismul prezenta o încărcare acidă masivă, de aceea acţiunea puternic
antioxidantă a resveratrolului se poate spune că este şi antitumorală.
În
plus, acţiunea anti-cancerigenă a resveratrolului nu se rezumă doar la
activitatea sa antioxidantă, ci şi la intervenţia directă asupra ratei
de multiplicare a celulelor tumorale, scăzând-o cu 50% şi, în anumite
cazuri, chiar stopând acest proces care reprezintă, de fapt, creşterea
tumorii în dimensiuni. Experimental s-a arătat că resveratrolul inhibă
proliferarea celulelor în liniile celulare de cancer de pancreas. De
asemenea, în anumite linii celulare tumorale s-a observat că
resveratrolul induce chiar apoptoza (moartea celulară programată a)
acestor celule.
Cercetătorii au mai observat că
resveratrolul are acţiune antiangiogenică – împiedică formarea
vascularizaţiei tumorilor, oprind astfel „hrănirea” şi, prin urmare,
stopând şi pe această cale creşterea masei tumorale. Studii ale
diferitelor echipe de cercetători au arătat că acest proces menţionat
anterior se realizează prin blocarea, de către resveratrol, a exprimării
în celulele tumorale a factorului de creştere a endoteliului vascular,
VEGF (factor de creştere endotelial vascular). De asemenea, s-a observat
că resveratrolul împiedică apariţia altor tumori în organism, în cazul
în care în organism deja există o anumită tumoră. S-a constatat că
prezintă o activitate antitumorală, în special, faţă de cancerul de
piele (melanomul malign), cel digestiv, de colon sau de sân. Mai putem
menţiona şi efectele benefice ale resveratrolului în caz de eroziune
cervicală, fibrom uterin, nodul mamar.
Factor pro-regenerant şi anti-îmbătrânire
Diferite
studii au arătat că resveratrolul stimulează capacitatea de regenerare a
celulelor sănătoase şi înmulţirea lor. Mai mult decât atât, a fost
descoperit faptul că resveratrolul prezintă o acţiune pro-regenerantă şi
anti-îmbătrânire asupra ţesuturilor. Aceasta se pare că se datorează
capacităţii resveratrolului de a induce formarea de celule stem pluripotente,
după cum arată rezultatele unui studiu realizat de un grup de
cercetători chinezi şi publicat în 2011 în revista de specialitate Aging Cell.
La
nivel celular resveratrolul stimulează producerea şi activitatea unor
receptori răspunzători de metabolismul normal, aducător de sănătate, al
grăsimilor şi carbohidraţilor, declanşând un set de procese celulare
care susţin un profil metabolic de tinereţe, acţiune care şi ea
explică acţiunea anti-îmbătrânire a resveratrolului. Prin activarea
acestor receptori s-a observat că celulele ţesutului gras sunt
împiedicate să mai absoarbă zahăr şi să îl transforme în grăsime, este
redusă inflamaţia şi rezistenţa la insulină a celulelor adipoase şi este
puternic stimulată funcţia mitocondriilor pentru producerea de energie.
Resveratrolul conferă o protecţie deosebită
materialului genetic nuclear, ADN-ului, ferindu-l de mutaţii,
contribuind şi prin aceasta la prevenirea apariţiei tumorilor. În plus
acesta ajută la refacerea structurii genelor afectate – împiedicând
astfel transmiterea ereditară a aspectelor genetice care ar putea
susţine diabetul şi hipertensiunea arterială.
De
curând a fost dovedit faptul că resveratrolul este implicat în
stimularea diferitelor procese mitocondriale pentru producerea de
energie – oxidarea acizilor graşi, respiraţia mitocondrială, precum şi
în stimularea gluconeogenezei, în producerea de glucoză din precursori
neglucidici, şi deci refacerea rezervelor glucidice atât de necesare
funcţionării organismului.
Protector al aparatului cardiovascular
Acest
polifenol este un bun vasodilatator arterial care se opune expansiunii
fibroase a cicatricei ce apare la nivelul muşchiului inimii după
infarctul miocardic şi îmbunătăţeşte circulaţia sanguină la nivelul
ţesuturilor şi organelor. El contribuie la scăderea colesterolului cu
densitate mică (LDL), colesterolul „rău”, şi creşte nivelul
colesterolului cu densitate mare (HDL), colesterolul „bun”. De asemenea,
scade vâscozitatea sângelui, îmbunătăţind astfel circulaţia. Scade
riscul apariţiei bolilor cardiovasculare cu aproape 50%. Susţine
trombocitele în exercitarea funcţiei lor de oprire a sângerării în caz
de hemoragie.
Cercetătorii afirmă că resveratrolul conferă o protecţie vasculară foarte puternică, prevenind apariţia bolilor de inimă, a hipertensiunii arteriale, a infarctului miocardic şi aterosclerozei.
Cercetătorii afirmă că resveratrolul conferă o protecţie vasculară foarte puternică, prevenind apariţia bolilor de inimă, a hipertensiunii arteriale, a infarctului miocardic şi aterosclerozei.
O dovadă practică, în acest
sens, o regăsim în ceea ce se numeşte „paradoxul francez”: deşi
francezii au o alimentaţie foarte bogată în grăsimi, ei includ în
consumul lor şi binecunoscutul pahar de vin roşu căruia acum îi putem
atribui şi o valenţă salutară, pe lângă cea hedonistă.
Factor anti-diabetic
Diferite
studii au arătat că resveratrolul este extrem de util în caz de diabet,
deoarece ajută la scăderea nivelul glicemiei. Independent de această
boală (diabetul zaharat), resveratrolul îmbunătăţeşte vederea. Aceste
două efecte enumerate susţin eficienţa resveratrolului în caz de
retinopatie diabetică. Cercetările ştiinţifice au arătat, de asemenea,
că resveratrolul este util în prevenirea şi tratarea afectării retinei.
La
nivel celular, resveratrolul exercită o influenţă favorabilă asupra
metabolismului glucozei într-un mod care mimează restricţia calorică
prelungită, reducând producerea de glucoză în celulele ficatului. În
cazul animalelor de laborator care prezintă diabet, resveratrolul ajută
la readucerea nivelului glicemiei la normal, prin modularea activităţii
mai multor enzime implicate în metabolismul glucidelor.
Protector al sistemului nervos
Prin
capacitatea pro-regenerantă şi antioxidantă puternică, resveratrolul
menţine buna funcţionalitate a celulelor nervoase. Este eficient
împotriva disfuncţiilor neuronale şi a morţii neuronale fapt care,
teoretic, ar fi de luat în seamă pentru boala Huntington (boală
progresivă neurodegenerativă ereditară) şi boala Alzheimer.
Resveratrolul îmbunătăţeşte şi memoria. Folosit în diferite experimente
ştiinţifice, fiind injectat în doze mari la şoareci, resveratrolul a
scăzut rata de creştere a neuroblastoamelor (tumori ale sistemului
nervos).
Stimulent imunitar
Diferite
studii au arătat că resveratrolul creşte imunitatea fiind extrem de
eficient în revenirea la normal a funcţiei sistemului imun când aceasta
este afectată din cauza stresului. Acestor acţiuni li se adaugă un
puternic efect antiinflamator, antibacterian şi antialergic.
Îmbunătăţeşte calitatea vieţii
Studiile
ştiinţifice au arătat că resveratrolul are capacitatea de a creşte
durata şi calitatea vieţii având un efect de potenţare a tuturor
mineralelor şi vitaminelor cu care intră în contact în organism,
stimulând astfel metabolismul general şi îmbunătăţirea stării
ţesuturilor. Prin stimularea regenerării ţesuturilor, resveratrolul
menţine fermitatea şi elasticitatea acestora, inclusiv a pielii,
împiedicând îmbătrânirea prematură şi fiind unul dintre cei mai
puternici fixatori de calciu în oase, fapt care ajută la prevenirea
osteoporozei.
În caz de intervenţii chirurgicale, resveratrolul ajută la refacerea organismului într-un ritm susţinut.
Resveratrolul
creşte eliminarea renală de acid uric, are efect fotoprotectiv, creşte
semnificativ producerea naturală de testosteron, în cazul femeilor ajută
la reglarea ciclului menstrual şi este foarte util persoanelor care
locuiesc sau lucrează în medii poluate, precum şi celor care au probleme
alergice, ca, de exemplu, astm bronşic.
Iată
cum o cură de legume şi fructe care conţin acest miraculos antioxidant
ne pune la dispoziţie o modalitate simplă, eficientă şi încântătoare de
reîntinerire şi refacere a vitalităţii ţesuturilor.
(va urma)
SURSA : yogaesoteric
24 septembrie 2014
24 septembrie 2014
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu