luni, 4 februarie 2019

Undele cerebrale – responsabile de stres si anxietate

Unul dintre subiectele de interes abordate de neuroștiință este modul în care creierul codifică gândurile la nivel celular. În încercarea de rezolva acest puzzle complicat, neurologii au observat că, trecând de la o sarcină la alta, miliardele de neuroni din creierul uman generează activitate electrică, ce este caracterizată de anumite frecvențe și intensități.


Un tipar al activității electrice neuronale este, de fapt, o anumit tip de stare în care se manifestă unde cerebrale specifice, denumite unde din cauza modului în care se propagă ca și val, în creier. Mintea noastră lucrează prin cinci tipuri de unde cerebrale (frecvenţe): Beta, Alpha, Theta, Delta si Gamma. Aceste unde diferite sunt clasificate în funcţie de intensitate și de viteza de propagare a semnalelor electrice dintr-un punct neurologic în altul, într-o anumită durată de timp. Fiecare frecvență, exprimată în cicluri pe secundă (Hertz), poate fi măsurată folosind un echipament medical de tipul electroencefalografului.

Undele Beta (12-30Hz)

- Această frecvență a undelor cerebrale se înregistrează, de regulă, în timpul zilei, când mintea noastră este activă și perfect conștientă, fiind caracterizată de o stare sporită de vigilență, logică și raționament critic. Frecvențele Beta sunt cicluri de unde cerebrale de 12-30 Hz. Dacă intensitatea de 30 hz este depășită, stresul, anxietatea și starea de frământare se instalează. Conștientul nostru se poate dezorienta și putem reacționa greșit. La nivel fizic, starea Beta accentuată duce la hipertensiune, ritm cardiac crescut, la creșterea consumului de glucide și la sporirea producției de cortizon.

Undele Alfa (7,5 -12Hz)

- În starea Alfa, conștientul și subconștientul se îmbină unul cu celălalt. Este mai activă partea stângă a creierului și se înregistrează cicluri de unde cerebrale cu frecvențe între 7,5 și 12 Hz. Individul este în stare de relaxare sau visează cu ochii deschiși. Frecvențele Alfa influențează pozitiv imaginația, vizualizarea, memoria, învățarea și concentrarea. Starea de conștient relaxat și detașat este optimă pentru programarea minții pentru succes. Alfa este poarta către mintea subconștientă. Frecvențele de 7-8 Hz sunt cunoscute, de altfel, ca graniță Alfa - Teta și sunt ideale pentru programarea minții și pentru exploatarea puterii creatoare a acesteia.

Undele Teta (4 - 7,5Hz)

- Acest tip de unde cerebrale este specific somnului ușor și stării de vis (etapa REM a somnului). Partea conștientă a minții este în mare parte deconectată, iar subconștientul tinde să ia controlul. Teta este punctul de unde ideile, imaginile, sugestiile au mari șanse să pătrundă în subconștient. Se spune că în această stare se poate experimenta un sentiment de conexiune spirituală profundă cu universul.
Unele studii referitoare la memorie au arătat că undele Teta nu sunt specifice doar somnului, ci pot să se manifeste brusc, pentru fracțiuni de secundă, și în timpul zilei, când suntem treji și conștienți. Undele teta sunt prezente în anumite stări ale creierului care favorizează amintirea unor informații. Este situația în care ne amintim brusc ceea ce ne-am chinuit câteva ore sau zile să ne amintim. Ca și cum undele Teta aduc în memoria actuală, lucruri depozitate în subconștient.


Undele Delta (1 - 4 Hz): 

- Undele Delta apar în stadiile de somn profund (somn fără vise) sau în starea de relaxare absolută, când conștientul este total detașat. În timpul somnului, ele apar în stagiul 3 de somn (se manifestă în cam 50 % din timpul alocat acestuia) și domină aproape întru totul stagiul 4. Starea Delta este tărâmul subconștientului, o poartă către mintea și inconștientul colectiv, unde există informații care nu sunt accesibile la nivel conștient. Frecvențele Delta ajută corpul să se vindece, să se înnoiască și să se regenereze.

Undele Gamma (30 -100Hz): 

- Frecvențele Gamma au fost descoperite cel mai recent, datorită dezvoltării tehnice și apariției encefalografelor digitale (tipurile analogice nu putea măsura această frecvență). Sunt unde operaționale ale creierului cu frecvențe între 30 și 100 Hz, dar care se manifestă mai frecvent la oameni la intensitatea de 40 Hz. Sunt cele mai rapide în frecvență, dar cele mai scăzute ca amplitudine. Neurologii le asociază cu starea de concentrare maximă, când funcțiile cognitive ating maximul. În undele Gamma, se accesează informații din toate părțile creierului. Unda se mișcă foarte rapid din spatele creierului către față și înapoi, de cel puțin 40 de ori pe secundă. Prin acestă mișcare de ”măturare ” a creierului, individul obține maximul performanței fizice și psihice. Oamenii la care se manifestă frecvent undele Gamma sunt inteligenți, au o memorie excelentă, sunt fericiți, au un auto-control de invidiat, manifestă iubire și compasiune.
De regulă, mintea umană trece natural de la o stare de operare la alta, dar există și mijloace artificiale de a o determina să își schimbe frecvența. Cele mai des întâlnite metode sunt hipnoza, meditatia, muzica, masajul, alcoolul, drogurile și unele medicamente, yoga, jocurile video, televizorul, cititul, condusul. Pe plan personal, învățarea unei căi care să îți conducă mintea în stare Alfa, Teta sau chiar Delta poate să genereze beneficii pozitive asupra emoționalului, intelectului și fizicului. La nivel superior, pentru neurologi, controlul modului în care mintea 
trece de la o stare la alta, ar putea însemna calea către vindecarea unor boli grave.
Sau ar putea însemna controlul minții altora, prin intervenția în mecanismele acesteia…
http://viatasanatoasa.com/undele-cerebrale-responsabile-de-stres-si-anxietate/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu