sâmbătă, 30 decembrie 2017

Energia vitala – cel mai important principiu al medicinei traditionale orientale


„Daca vrei sa-ti lungesti viata, scurteaza-ti mesele!”
10 dintre cele mai importante principii de alimentatie ale calugarilor tibetani
Pentru locuitorii de pe inaltul paltou al Tibetului hrana capata un inteles aparte. Rolul ei este sa ofere organismului exact ceea ce acesta are nevoie pentru a supravietui. Atat si nimic mai mult! Dramuita cu atentie in functie de activitatile zilei, savurata in tacere si onorata cu concentrare demna de inalte subiecte filozofice, aceasta nu doar alimenteaza organismul cu substante nutritive, ci hraneste si spiritul.

Iata pe scurt cateva dintre principiile care stau la baza modului de hrana adoptat de catre toti locuitorii Tibetului si in special de catre calugarii locului.

1.    Mancarea este medicament! Rolul alimentatiei este acela de a asigura buna functionare a organismului si echilibrul perfect al sistemului nervos.
2.    Calugarii tibetani au in general un regim lacto-ovo-vegetarian.
3.    Nu consuma niciodata carne. De niciun fel! Explicatia lor: regimul le furnizeaza destula energie pentru tot ceea ce au de-nfaptuit zilnic.
4.    Apa este secretul sanatatii. Trebuie fiarta cel putin 20 de minute si bauta cat mai fierbinte. Calugarii o beau imediat ce se scoala dimineata, ca si la toate mesele, pentru a dezintoxica organismul si pentru a echilibra fluidele din corp.
5.    Un singur fel de mancare la o masa! O regula „batuta in cuie” care-si arata foarte rapid efectele: o digestie usoara, arderi rapide si-un echilibru energetic de invidiat. De aceea nu sufera niciodata de balonari si alte boli de nutritie ce conduc la deteriorarea calitatii vietii.
6.    Evita amestecul carbohidratilor din fructe si legume cu cei din alimente bogate in proteine (oua, lactate sau carne).
7.    Consumul de oua este strict rationalizat. In functie de efortul depus in ziua respectiva se consuma fie doar galbenusul crud (efort mic), fie un ou intreg, fiert moale, in caz de efort fizic care necesita aportul muscular.
8.    Ritmul in care se desfasoara masa este unul lent. Mancarea trebuie sa fie partial digerata in cavitatea bucala. De aceea, pentru usurarea sarcinii stomacului, se acorda atentie sporita mestecarii indelungate a bolului alimentar. In plus, mancarea mestecata mai mult este mai hranitoare!
9.     Masura in toate este cheia! Vitalitatea si sanatatea organismului depind de dimensiunea portiei din farfurie. Calugarii cu experienta stiu exact cum sa respecte regula de fier a meselor: 2 sferturi solid, 1 sfert lichid, un sfert spatiu gol.
10.    Hrana dupa ora 19: nimic!

Acestea sunt doar cateva dintre principiile de alimentatie care-i mentin sanatosi fizic si mental pe locuitorii Tibetului. Nu-ti impune nimeni sa renunti la carne, daca aceasta iti place. Descopera insa cum poti sa o consumi fara a-ti da peste cap organismul! Adopta din metodele aplicate de calugarii tibetani doar ceea ce consideri ca ti se potriveste! Dar tine cont si de explcatiile pe care ei le dau pentru fiecare regula pe care o respecta cu sfintenie de mii de ani!

5 exercitii fizice care-ti readuc tineretea in doar 15 minute de antrenament zilnic

Alaturi de dieta specifica, tibetanii acorda o mare importanta antrenamentului fizic si celui psihic. Activitatile pe care le desfasoara zilnic ii solicita fizic, deoarece dotarea tehnica de care dispun pentru prelucrarea pamantului - vitala pentru ei - este rudimentara. Cu toate acestea, ei nu renunta la ritualurile fizice zilnice pe care generatii de-a randul le-au executat si le executa pentru pastrarea unei sanatati de invidiat.

Ritualul tibetan pentru reinstaurarea tineretii cuprinde o serie de 5 exercitii succesive, care au rolul de a repune in functiune cei 7 centri energetici, de a te revitaliza. Executia lor in ordinea mentionata, respectand indicatiile oferite aduce organismului urmatoarele beneficii concrete:
Cresterea vitezei de rotatie a centrilor energetici (chakre)
  Imbunatatirea circulatiei venoase
  Disparitia varicelor
  Atenuarea efectelor osteoporozei
  Fluidizarea curgerii lichidului spinal
  Claritatea mentala
  Prevenirea aparitiei durerilor de cap
  Imbunatatirea activitatii glandei tiroide
  Energizarea sistemului digestiv, a rinichilor
  Stimularea activitatii glandelor sexuale
  Fortificarea abdomenului, picioarelor, bratelor, spatelui, gatului
  Disparitia durerilor
  Vindecarea artritelor
  Reglarea simptomelor legate de menopauza/ menstruatie
  Intarirea sistemului imunitar
  Curatarea sinusurilor

Medicina traditionala a Tibetului
Combinatie subtila intre medicina ayurvedica indiana, medicina traditionala chineza, medicina greaco-persana si elemente din traditia Bon-samanista din Tibetul antic, medicina tibetana traditionala contine o filozofie comprehensiva, o cosmologie si un sistem anatomic subtil, alaturi de practici spirituale buddhiste.

Determinata de caracteristicile zonei geografice, medicina traditionala tibetana este o medicina de tip holistic, urmarind vindecarea intregului reprezentat de corp, minte si spirit. Cu radacini pierdute in negura timpului, medicina tibetana are o geneza, o istorie si o dezvoltare proprie, specifice peisajului tibetan, culturii indigene si spiritului poporului tibetan.

Pe langa anatomie si fiziologie, embriologie, patologie, diagnosticare si terapii, medicina traditionala tibetana include o bogata farmacopee. Axata in principal pe remedii naturiste, aceasta nu exclude insa o larga varietate de terapii externe putin cunoscute in lumea occidentala: acupunctura, presopunctura, masajul, tratamentul cu sunete sau vibratii, baile cu plante etc.

Ceva trebuie sa functioneze! Si... «Ai grija la gandurile tale, caci ele-ti creeaza realitatea!» din filozofia de viata tibetana. In concluzie...
  Gandeste pozitiv!
  Mediteaza! Gaseste-ti linistea interioara!
  Fă din mancare o placere, dar si un mod de vindecare!
  Mananca masurat! Mananca disociat!
  Nu uita sa bei apa!
  Incetineste «ritmul»! Altfel motoarele se opresc...
  Constientizeaza-ti corpul!
  Respira!
  Rosteste mantre! Experimenteaza puterea sunetului asupra ta!
  Fa miscare zilnic!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu