joi, 5 octombrie 2017

Apilarnilul – Tot ce este necesar să ştii despre el


Apilarnilul este un produs apicol cvasinecunoscut pentru foarte multe persoane, chiar şi pentru mulţi dintre apicultori (în general începători). Apilarnilul se mai numeşte în popor şi „lapte de buhai” (în Moldova) sau „jintiţă” (în Maramureş), şi a fost descoperit chiar în România în anul 1980 de către Nicolae V. Ilieşiu.
La momentul respectiv, apilarnilul a avut un impact foarte mare în mediile ştiinţifice. S-au scris multe lucrări şi referate, s-au realizat monografii care au promovat acest produs. Invenţia a fost brevetată şi medaliată internaţional în mai multe rânduri. Într-un mod ciudat, apilarnilul a fost tot mai ignorat cu timpul, deşi locul său este unul de frunte între produsele apicole.
De unde vine numele de apilarnil?
Numele produsului a fost dat de făuritorul lui, Nicolae V. Ilieşiu, folosind mai multe abrevieri: API (de la apicol), LAR (de la larve de trântor) şi NIL (de la numele său N. Ilieşiu), obţinând astfel APILARNIL.
Ce este apilarnilul?
Apilarnilul este un produs apicol natural obţinut din larvele de trântor. Acesta are consistenţa şi culoarea iaurtului. Este foarte perisabil, de aceea după recoltare se păstrează numai congelat sau amestecat în miere. În caz contrar, în cel mult 12 ore oxidează şi se strică.
Cum se recoltează apilarnilul?
Apilarnilul se obţine prin triturarea larvelor de trântori cu o vârstă de 7 zile. Amestecul se filtrează imediat (rezultând substanţa lăptoasă fără bucăţi solide), se depozitează în recipiente de capacitate mică, din plastic alimentar sau din sticlă. Apoi se conservă prin congelare, la temperaturi cuprinse între -5°C şi -20°C.
Ce gust are apilarnilul?
Deşi arătă asemănător cu lăptişorul de matcă (aspect lăptos de culoare alb-gălbuie), gustul diferă. Apilarnilul are o aromă plăcută care aminteşte de polen şi propolis, este dulce-acrişor, uşor astringent.
Ce beneficii are apilarnilul pentru om?
Este unul dintre cele mai puternice produse ale albinelor. Mai ales în alianţă cu fraţii lui, polenul şi mierea, devine un aliat de nădejde al sănătăţii şi al luptei cu boala.
Începem prin a spune că apilarnilul este viagra din stup. Larva de trântor, la o vârstă de numai 7 zile, conţine un număr imens de celule sexuale şi peste 10 milioane de spermatozoizi şi componente bioactive tinere. Deci, nu este greu de înţeles de ce un asemenea aport nutriţional poate corecta probleme de natură sexuală masculină, ba mai mult, ajută la dezvoltarea sexuală a persoanelor tinere de sex masculin.
Dar nu numai bărbaţii sunt cei care beneficiază de proprietăţile apilarnilului. Datorită echilibrului endocrin dat de prehormonii conţinuţi, acesta îmbunătăţeşte ciclul menstrual al femeii.
Apilarnilul îmbunătăţeşte memoria şi măreşte performanţele intelectuale ale copiilor datorită nutrienţilor de înaltă calitate – ajută la dezvoltarea generală a sistemului nervos şi a motricităţii.
Apilarnilul stimulează pofta de mâncare şi întăreşte sistemul imunitar, mărind rezistenta generală a organismului la boli – ca şi în cazul lăptişorului de matcă –, fiind stimulator al anabolismului.
Ajută la dezvoltarea masei musculare a bărbaţilor, fiind un foarte bun supliment alimentar pentru practicanţii de sporturi; este stimulator al anabolismului.
Apilarnilul are foarte multe arii în care se utilizează atât intern, cât şi extern, în industria farmaceutică (tincturi, unguente, pudră, supozitoare, spray-uri, picături, aerosoli etc.), în cea a cosmeticelor (măşti cosmetice, creme, şampoane, emulsii, loţiuni etc) şi în medicina alternativă.
Ca şi contraindicaţii – până în prezent nu au fost înregistrate reacţii adverse, dar este posibil să fie persoane cu alergii sau intoleranţă la apilarnil.
Este indicat să se respecte dozajul de pe produs sau, dacă îl administraţi acasă în formă brută, doza zilnică uzuală pentru adulţi este de aproximativ 300 mg (600-800 mg., dacă este necesar) şi doza pentru copii este, în mod obişnuit, 30-50% din doza unui adult.
Apilarnilul, ca şi alte produse apicole, este un mare dar al naturii. El este utilizat de organism acolo unde este nevoie, şi atât cât este necesar, surplusul fiind eliminat în mod natural.
Contrar anumitor păreri și opinii, acest produs apicol a fost testat în laboratoare şi pe subiecţi voluntari, a fost medaliat în multe rânduri şi s-au scris multe lucrări pe marginea lui.
yogaesoteric 
4 octombrie 2017

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu