..................................................................................................PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI SUNT ILEGALE ȘI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

Totalul afișărilor de pagină

vineri, 30 iunie 2017

Alimentația greșită – cauza numărul unu a bolilor ce apar

Alimentația greșită este cauza principală a majorității problemelor de sănătate. Cei mai mulți dintre noi suntem malnutriți. Pare greu de crezut, dar acesta este adevărul! Trebuie să învățăm să ne modificăm preferințele și obiceiurile alimentare. Marea majoritate a oamenilor subestimează importanța hranei pentru starea de bine și avantajele unei alimentații corecte. 
Ca să simplificăm, suntem ceea ce mâncăm. Dacă vom construi o casă cu materiale de proastă calitate, vom avea o casă șubredă; acea casă nu va îmbătrâni frumos. Același lucru este valabil și pentru trupul nostru. Pentru a avea un trup sănătos și a-l menține departe de boli, avem nevoie de nutrienți de calitate. Iar copiii au cu atât mai mult nevoie de o hrană nutritivă, pentru că ei sunt în faza de construire a corpului, nu doar de menținere a lui.

După 15 ani de cercetări privind sănătatea și boala, a devenit clar că proasta nutriție este cauza principală a bolilor și a deceselor în America. Numeroase studii au concluzionat că americanii nu-și obțin doza zilnică recomandată de nutrienți esențiali. În anul 1971, eminentul biochimist dr. Roger Williams scria: „Armele principale în combaterea bolilor sunt și cele mai ignorate de către medicina modernă – numeroșii nutrienți de care au nevoie celulele trupului nostru. Dacă celulele suferă – și exact asta se petrece atunci când ne îmbolnăvim – principala cauză este faptul că acestea nu sunt aprovizionate în mod adecvat”. 

Atunci când celulele noastre funcționează în parametrii optimi, n-avem cum să fim bolnavi. Este nevoie de o disfuncție a lor pentru ca boala să se manifeste, iar celulele pot funcționa greșit atunci când sunt private de ceea ce au nevoie. Când un număr de celule suficient de mare nu-și mai fac treaba pentru care au fost create, întregul organism începe să se șubrezească.

Păi, dacă alimentația este atât de importantă, de ce nu-i acordăm noi atenție? O explicație ar fi cunoștințele pe care le primesc medicii noștri în facultate. Li s-a predat atât de puțin despre nutriție, încât ei presupun că, teoretic, bolile n-au aproape nicio legătură cu nutriția. Pregătirea lor inadecvată îi trimite în spitale și cabinete complet nepregătiți să recunoască și să trateze cauza principală a bolii – nutriția greșită. Acesta este motivul pentru care medicii noștri sunt atât de ineficienți în prevenirea sau vindecarea bolilor cronice care bântuie societatea noastră.

Dr. Jay M. Hoffman, autorul cărții Hunza: Secrets of the World’s Healthiest and Oldest Living People (Hunza – Secretele celor mai bătrâni și mai sănătoși oameni din lume) spunea: „Nu există absolut niciun motiv pentru care peste 75% dintre americani să sufere de deficiențe alimentare și boli degenerative”. Nu există boală care să apară fără o cauză. Dacă o persoană se îmbolnăvește și suferă, acest lucru se petrece pentru că până atunci a făcut ceva greșit. Iar acea persoană are nevoie să fie învățată cum să-și corecteze greșeala și să ducă o viață sănătoasă. 

Ca să trăim sănătos, două lucruri trebuie să avem în minte. Primul este acela că o deficiență cronică, fie doar şi a unui singur nutrient, ne va provoca o boală. De aceea este esențial să avem grijă să introducem în corp toți nutrienții de care avem nevoie. 

Al doilea lucru pe care trebuie să-l știm este acela că nevoia de anumiți nutrienți diferă de la om la om. Acest concept se numește individualitate biochimică și este un fapt foarte important de înțeles, deoarece nu există doi oameni care să aibă nevoie de exact aceeași cantitate de nutrienți. Un om poate avea nevoie de două ori mai mult calciu decât altul, de douăzeci de ori mai multă vitamina C sau de patruzeci de ori mai multă vitamina A. Având în vedere că o deficiență, chiar și a unui singur nutrient, va provoca o boală, cei cu nevoi mai mari vor fi mai predispuși la îmbolnăvire. 

Doi oameni pot să trăiască în aceeași casă, să mănânce la fel, și totuși unul să fie perfect echilibrat nutrițional iar celălalt deficient. În prezent, nu există nicio metodă să aflăm cine ce are nevoie. Fiecare individ este diferit de ipotetica „persoană medie”. 

Ca urmare a individualității noastre biochimice și inabilității de a afla ce ne lipsește, fiecare dintre noi trebuie să se preocupe să-și maximizeze aportul de nutrienți în fiecare stadiu al vieții. Nu ne putem permite să mâncăm alimente sărace în nutrienți vitali. Și totuși, ăsta mănâncă zilnic cei mai mulți oameni. De pildă, o pătrime dintre caloriile consumate de o persoană obișnuită provine din consumul de zahăr – un aliment toxic, lipsit de nutrienți, dar bogat în calorii goale.

Numai mâncând alimente bogate în nutrienți ne putem menține un trup lipsit de boli, chiar și la bătrânețe. Am fost greșit informați în ceea ce privește bătrânețea. Ni se spune că boala este o parte naturală a procesului de îmbătrânire. Acesta este pur și simplu un nonsens. Nicio boală nu apare fără o cauză. Este adevărat, în unele cazuri trec zeci de ani de alimentație inadecvată până când se petrece ca organismul să cedeze. Dar boala nu este consecința îmbătrânirii. Alimentația nepotrivită, pe o perioadă lungă de timp, este cauza majoră a bolii. Pe glob există comunități umane întregi care ating suta de ani fără să sufere de vreo boală. Sănătatea este starea noastră naturală, și aceasta vine din hrana potrivită pentru noi.

Toate celulele unui organism sunt asemănătoare prin felul în care funcționează. Există anumite părți ale mecanismului celular care sunt la fel, indiferent de ființa din care fac parte celulele. Toate celulele au nevoie de hrană pură, vie, ca să opereze corect. Aceasta deoarece atât celulele plantelor, cât și cele ale animalelor au nevoi similare. Dacă plantele și animalele primesc toate substanțele nutritive de care au nevoie, celulele organismului lor vor conține o cantitate mare de nutrienți. 

Prin urmare, atunci când noi le mâncăm, șansa ca celulele noastre să primească ceea ce au nevoie este foarte mare. Problema actuală însă este că plantele și animalele care constituie hrana noastră nu se mai hrănesc cu ceea ce au ele nevoie, fiind, prin urmare, sărace din punct de vedere nutritiv. Rezultatul este că nici noi nu obținem din această hrană ceea avem nevoie.

Agricultura modernă produce alimente inferioare din punct de vedere nutritiv. Substanțele fertilizatoare artificiale sărăcesc solul de mineralele esențiale. Apoi, strângerea recoltei înainte de coacerea completă (ca să nu se strice) și timpul scurs în tranzit înainte de-a ajunge la consumator sărăcesc vegetalele de conținutul lor nutritiv. Ca rezultat, mâncăm alimente nepotrivite scopului nostru – acela de a furniza celulelor noastre ceea ce au ele nevoie. Dacă baza aprovizionării noastre este un supermarket, garantat ne vom îmbolnăvi. Acolo nu se vinde hrană de calitate. 

Cea mai mare parte a dietei omului modern constă în hrană procesată. Procesarea hranei reduce semnificativ valoarea ei nutritivă. Acest tip de alimente nu pot susține viața umană. În aceste condiții, ne mai mirăm că 75% dintre noi suntem diagnosticați, mai devreme sau mai târziu, cu o boală cronică? Putem face ceva? Da, putem! Ne putem informa singuri în ce constă o dietă sănătoasă și s-o facem o parte normală a vieții noastre de zi cu zi. Alimentele naturale, adevărate, sunt cea mai bună sursă a noastră de nutrienți.


Dar prioritatea noastră numărul unu ar trebui să fie eliminarea definitivă a tuturor alimentelor nesănătoase din dieta noastră. Și aceasta înseamnă în primul rând să eliminăm zahărul alb, făina albă, orezul alb, uleiurile rafinate și lactatele. Nu-i ușor. Acestea sunt ingredientele majorității alimentelor procesate. De aceea, toate alimentele procesate trebuie eliminate. 

Dar ce este un aliment procesat? Este tot ce iese dintr-o fabrică, inclusiv cerealele de la micul dejun, conservele de orice fel, alimentele înghețate, margarina, laptele pasteurizat, brânzeturile, înghețata, pastele și pâinea. Dacă nu ne putem cultiva singuri hrana, a doua sursă de hrană adevărată sunt țăranii și fermierii, de la care ne putem (încă) procura fructe și legume proaspete, crescute natural. Iar a treia sursă sunt magazinele care vând produse alimentare bio (organice). 

Pentru a fi sănătoasă, hrana noastră are nevoie de un sol sănătos, fertil, care n-a fost îmbibat cu chimicalele toxice ale agriculturii intensive. Trebuie recoltată când a ajuns la maturitate, nu înainte, transportată rapid la piață și consumată în scurt timp de la cumpărare. Cu cât trece mai mult timp de la recoltare, cu atât se pierd mai mulți nutrienți.

Secretul sănătății constă în consumul de alimente sănătoase și evitarea cu orice preț a celor nesănătoase. De asemenea, este important să mâncăm variat, deoarece fiecare aliment conține alți nutrienți, într-un alt procent. Numai mâncând variat putem fi siguri că obținem tot ceea ce avem nevoie. Dar această variație este bună și dintr-o altă perspectivă. Toate alimentele vegetale conțin toxine. Este modul prin care plantele se protejează de insecte și infecții. Mâncând prea mult timp același aliment, nu numai că nu este indicat, ci și putem ingera prea mult dintr-o singură toxină. Unele legume, cum ar fi ardeiul gras, roșiile, cartofii și vinetele au un conținut mare de toxine. Prin urmare acestea ar trebui consumate în cantități mici și chiar să renunțăm la ele dacă avem o boală cronică.

Este important să nu uităm că toți nutrienții acționează ca o echipă. Dacă un membru al echipei este absent sau prea slab, echipa nu va mai lucra bine. De asemenea, să nu uităm că fiecare dintre noi avem individualitatea noastră: de pildă, unii avem nevoie de mai multă vitamină A, sau C, sau E. Trebuie să mâncăm cât mai variat, ca să fim siguri că le obținem pe toate.

În sfârșit, un alt factor indispensabil pentru o bună sănătate este exercițiul fizic. O alimentație corectă este un start bun, dar pentru ca nutrienții să ajungă la celulele care au nevoie de ei trebuie să mai facem ceva: mișcare. Exercițiul fizic ajută corpul să trimită nutrienții la celule și să îndepărteze totodată reziduurile rezultate din metabolism. De aceea, mișcarea regulată este esențială pentru menținerea sănătății. 

După cum vedeți, nu este deloc complicat să ne îmbunătățim și să ne păstrăm calitatea vieții. Oricine poate face asta. Totul este să le livrăm cea mai bună hrană celulelor trupului nostru.


Citiţi şi:
Să ne hrănim în mod înţelept
Lipsa unei nutriţii adecvate – adevărata cauză a apariţiei cariilor
Glutamatul monosodic ne distruge neuronii

yogaesoteric
29 iunie 2017

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu