sâmbătă, 8 aprilie 2017

Sistemul chinez de îngrijire naturală a sănătăţii al Împăratului Galben


Studiile arată că civilizaţia chineză şi sistemul chinez de îngrijire naturală a sănătăţii datorează mult acestui mare conducător, Huang Di, cunoscut sub numele său legendar – Împăratul Galben. Acest mare împărat s-a născut acum 5000 de ani, în fertila regiune agricolă a văii Fluviului Galben.


Huang Di a fost creatorul a numeroase inovaţii şi invenţii. A iniţiat construirea palatelor, fabricarea corăbiilor, a instrumentelor muzicale. Prin cultivarea duzilor (pentru viermii de mătase) şi a cânepii, a pus bazele industriei textile, a mătăsii în principal, a designului vestimentar. Unul dintre cei şase miniştrii de mare încredere de la curtea sa, Ts’ang Chich, este considerat inventatorul caracterelor folosite în scrierea chineză.
În vechile scrieri se arată că ar fi inventat o serie de arme. În urma unor bătălii victorioase, a reunit triburile învinse devenind astfel primul împărat al Chinei. Conducătorii acestor triburi l-au considerat un conducător cosmic, numindu-l „Zeul Galben”, pentru că în prezenţa sa toate energiile Pământului erau de bun augur. Mult timp a fost numit „Fiul Cerului”, chiar şi după moartea sa, deoarece era considerat că avea natură divină. Această titulatură a fost purtată şi de urmaşii săi, apoi a fost înlocuită cu cea de „împărat”, odată cu întemeierea dinastiei Qin, în anul 221 î.H.

Împăratul Galben a fost privit şi ca un expert în arte ezoterice, venerat ca zeu, „Zeul Carului”. Legenda spune că Huang Di a fost conceput în mod miraculos, mama sa rămânând însărcinată fiind lovită de un trăsnet provenit din constelaţia Carului Mare. Imediat după naşterea sa a avut loc un fenomen ceresc remarcabil: „apariţia unei radianţe dinspre marea stea Chi şi dinspre constelaţia Carului Mare”. Steaua Chi este steaua Regulus din constelaţia Leului, numită şi „Steaua Împăratul Galben”.
Se spune că era genial de când era mic copil. Stăpânea cu măiestrie arta profeţiei şi era un foarte bun vorbitor. Urmărea cu mare interes mişcările Soarelui, Lunii şi ale stelelor. Acorda multă atenţie proprietăţilor metalelor şi pietrelor preţioase. A dat lămuriri despre folosirea optimă a focului, apei, lemnului şi a altor elemente. Atunci când a fost înscăunat ca împărat, a apărut o pasăre misterioasă şi benefică – Pasărea Phoenix. Legenda spune că acest mare împărat la vârsta 111 ani a atins nemurirea şi, pe spatele unui dragon, s-a întors la steaua sa, Regulus.
Interesul său imens pentru îngrijirea naturală a sănătăţii a adus o contribuţie importantă civilizaţiei chineze şi umanităţii în general. El a studiat în profunzime o metodă pentru menţinerea sănătăţii şi vindecării bolilor prin combinarea respiraţiei cu exerciţiile fizice. De această metodă numită Daoyin, apărută acum 8000 de ani, a beneficiat iniţial doar familia împăratului.
Interesantă este relaţia dintre Împăratului Galben şi Lao Tze (sec. VI – lea î. Hr.). Primul împărat chinez e considerat a fi în mare parte fondatorul taoismului, iar Lao Tze e privit ca un înnoitor al acestui curent moştenit de la Împăratului Galben. În lucrarea sa de referinţă, Tao Te Ching, găsim întreaga spiritualitate socio-culturală chineză, bazată pe credinţa în existenţa unei armonii depline între cer şi Pământ, numită „Tao” sau „Calea”. Spre deosebire de Confucius, care era încorsetat de legi, Lao Tze, avea un mod de viaţă simplu şi armonios în deplin acord cu natura. El obişnuia să spună: „Cu cât mai multe legi, cu atât mai mulţi hoţi”.
Confucius (554 – 479 î.H.), marele înţelept chinez, a susţinut că de educaţie trebuie să se bucure toţi, încât să nu existe bariere sociale sau etnice. El a fost cel care a implementat în societate sămânţa democraţiei. A observat printre primii efectele benefice ale terapiei prin muzică şi a exerciţiilor fizice susţinând cu tărie predarea lor în şcoli ca discipline de studiu. Confucius a creat un adevărat curent în care se punea mare preţ pe respectarea regulilor de tot felul.
Cu mii de ani în urmă, alimentaţia, medicina, igiena mediului ambiant, activitatea fizică, mentală, viaţa sexuală disciplinată, fitoterapia, locuinţa, somnul şi odihna au fost teme discutate şi studiate îndelung de chinezi. Se spune că aceste discuţii au stat la baza informaţiilor din celebrul Tratat de medicină internă al Împăratului Galben (Huang Di Nei Ching), în care pentru prima dată este menţionată valoarea terapeutică a qigong-ului, prin care exerciţiile de respiraţie se îmbină cu meditaţia. Această lucrare este cea mai veche sinteză a tehnicilor folosite de împărat pentru menţinerea naturală a sănătăţii, pentru prevenirea şi tratarea bolilor. Este scris sub forma unui dialog între Împăratului Galben şi şase dintre miniştrii săi.
Ministrul său preferat, sfetnicul său de încredere, era Qi Bo, un daoist celebru, considerat părintele medicinei chineze. Ei au avut lungi conversaţii despre esenţa vieţii, nemurire, arta respiraţiei, cauzele apariţiei bolilor, modalităţile de prevenire, de tratare a acestora prin hrană și prin folosirea plantelor medicinale. Qi Bo a fost considerat părintele tratamentului prin masaj, deoarece a scris la vremea respectivă 10 lucrări pe această temă. El susţine că organismul are 14 meridiane principale şi secundare, iar pe aceste meridiane se află sute de puncte, strâns legate de organele interne şi de sistemul nervos central. Masarea lor adecvată, prin acupunctură, poate duce la efecte terapeutice benefice, creşterea imunităţii şi a vitalităţii întregului organism.
Împăratul Galben a fost primul care a studiat serios legătura dintre activitatea sexuală şi starea generală de sănătate. Se consulta deseori cu cei trei sfetnici de încredere pe probleme sexuale: Fata Simplă (Su Nu), Fata Misterioasă (Hsuan Nu) şi Fata Curcubeu (Tsai Nu). Este considerat autorul primei cărţi despre iubire: Notiţe despre sex.
Fata Simplă (Su Nu) era iubita preferată şi sfetnica sa de încredere în arta amorului. De la ea a învăţat arta activităţii sexuale disciplinate, secretele principiilor YIN şi YANG pentru menţinerea sănătăţii şi pentru longevitate. Discuţiile şi experienţele lor comune au fost notate în Tratatul clasic al Fetei simple (Su Nu Ching). Ei au atras atenţia asupra faptului că activitatea sexuală, ca şi alimentaţia, este o sabie cu două tăişuri şi au recomandat a se păstra echilibrul şi măsura.
Tradiţia spune că a întreţinut fuziuni amoroase în mod regulat, în conformitate cu principiile Tao pentru YIN şi YANG, cu cele 1.200 de tinere concubine pe care le avea la curte şi că ar fi avut 25 de copii, dintre care 14 au fost băieţi.
Extras din Tratatul Fetei Simple:
Împăratul Galben: „Am auzit că oamenii din Antichitate trăiau peste 200 de ani şi că oamenii din Antichitatea timpurie trăiau până la 120 de ani. Dar azi oamenii mor adesea înainte de a împlini 30 de ani. În zilele noastre, atât de puţini oameni sunt relaxaţi şi împăcaţi cu ei înşişi şi atâţia suferă de boli. Care este motivul?


Fata Simplă: „Motivul pentru care azi oamenii mor aşa de tineri este că ei nu cunosc secretele Tao.”
Acest scurt dialog are un remarcabil ecou în zilele noastre, deşi a fost purtat acum 5000 de ani. Dacă civilizaţia modernă este vinovată pentru sănătatea şubredă şi creşterea bolilor civilizaţiei moderne, atunci natura cu miracolele sale este leacul. Împăratul Galben a iubit natura, a respectat-o şi prin tot ce a făcut a pus bazele sistemului chinez de îngrijire naturală a sănătăţii.
Huang Di şi Lao Tze au fost singurii înţelepţi antici care au lăsat documente ale gândirii taoiste, care ghidează civilizaţia chineză de peste 5000 de ani. Acesta este motivul pentru care unii istorici chinezi denumesc taoismul Huang Lao Tao, „Calea Împăratului Galben şi a bătrânului maestru”.

yogaesoteric
7 aprilie 2017

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu