Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au descoperit că somnul de după-amiază îmbunătăţeşte gândirea şi memoria oamenilor, creierul lucrând ca şi cum ar fi cu cinci ani mai tânăr, notează The Independent.
Echipa a studiat 3.000 de vârstnici din China, analizându-i pe cei care dormeau după-amiază. Participanţilor le-a fost oferită sarcina de a rezolva probleme de matematică şi de a desena conturul unei forme. Cercetătorii au descoperit că persoanele care dorm după prânz au avut performanţe mult mai bune faţă de cei care nu dormeau în timpul zilei.
În total, 60% dintre persoanele implicate în studiu dormeau după prânz, timpul de odihnă fiind în medie de 63 de minute.
Studiul sugerează că o oră este cea mai adecvată perioadă de timp pentru odihna din timpul zilei, persoanele care au dormit mai mult sau mai puţin au avut rezultate mult mai proaste în cadrul testelor.
Această concluzie, valabilă pentru vârstnici, nu poate fi însă generalizată pentru toate grupele de vârstă. Medicina tradiţională indiană, Ayurveda, explică acest aspect prin faptul că la vârsta a treia există o predominanţă a principiului VATA DOSHA, conform ciclurilor vieţii, iar somnul este cel mai bun remediu pentru armonizarea acestei influenţe.
Citiţi şi:
Somnul sănătos dublează abilitatea oamenilor de a-şi aminti lucruri pe care le-au uitat
Ştiinţa explorează somnul conştient yoghin
yogaesoteric
14 martie 2017
14 martie 2017
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu