Așa cum vinul se mai poate face uneori și din struguri, la
fel si brânza pe care o mănâncă românii se mai face și din lapte, dar mai rar
și numai de către țărani.
Vorbim de un experiment social interesant, perfect legal (din păcate) în care
industria agroalimentară mondială ne obișnuiește de ani buni cu alimente făcute
parțial sau total cu înlocuitori.
Cum experimentul cu înlocuirea de substanțe naturale din sucuri a reușit și astăzi bem sucuri carbogazoase în care doar apa mai este naturală, restul componentelor fiind artificiale, s-a trecut la faze experimentale mai evoluate… la nivel de brânză, carne etc… Care este oare miza acestui experiment? Evident o miză financiară și astăzi vom analiza cazul brânzei cauciuc din lapte de palmier.
Cum experimentul cu înlocuirea de substanțe naturale din sucuri a reușit și astăzi bem sucuri carbogazoase în care doar apa mai este naturală, restul componentelor fiind artificiale, s-a trecut la faze experimentale mai evoluate… la nivel de brânză, carne etc… Care este oare miza acestui experiment? Evident o miză financiară și astăzi vom analiza cazul brânzei cauciuc din lapte de palmier.
În România noastră frumoasă se comercializează anual circa
30 000 de tone de cașcaval și aproximativ 50 000 t de telemea. O mică parte din
brânză provine de la țărani și este realizată din lapte, dar cea mai mare parte
provine din industria agroalimentară mondială și aici apare problema.
Industria agroalimentară (cu mici excepții) a început acest experiment social de mulți ani, experiment social în cadrul legii, lege care permite realizarea de produse asemănătoare vizual cu brânza și cașcavalul dar care sunt realizate total sau parțial din uleiuri vegetale de soia și în special de palmier.
Industria agroalimentară (cu mici excepții) a început acest experiment social de mulți ani, experiment social în cadrul legii, lege care permite realizarea de produse asemănătoare vizual cu brânza și cașcavalul dar care sunt realizate total sau parțial din uleiuri vegetale de soia și în special de palmier.
Motivația pentru care industria face acest joc este una
financiară și tehnică. O brânză telemea din ulei vegetal poate sta luni și ani
de zile în raft fără să se strice, în timp ce o telemea din lapte după câteva
săptămâni își schimbă aspectul
comercial.
Din punct de vedere financiar uleiul vegetal, și în special
uleiul de palmier, se obține la prețuri așa de joase încât constituie o mană
cerească pentru industria agroalimentară a laptelui.
Ca să faci brânză din lapte ai nevoie de mult lapte iar
brânza ar avea un preț corect, evident mai ridicat decât prețul brânzei din
ulei vegetal (1 kilogram de brânză telemea = 7 kilograme de lapte, 1 kg de caș
= 9 kg de lapte, 1 kg de cașcaval = 12 kg de lapte, 1 kg de iaurt = 1 kg de
lapte, 1kg de unt = 22,50 kg lapte, 1kg de smântână = 26,3 kilograme de lapte).
Iată ce spun despre acest experiment social la scară
planetară câțiva oameni de bine care au înțeles șmecheria legală cu brânza de
palmier: „Din sărăcie și lipsă de informare, românii cumpără mai ales telemeaua
ieftină, care e făcută cu uleiuri vegetale. În schimb, micii producători români
din zone cu tradiție ca Bucovina, ori Satu Mare, sunt în pragul falimentului, pentru
că nu pot concura la preţ cu această telemea falsă” , a declarat, pentru EVZ,
Claudiu Frânc, președintele FCBR (Federația Crescătorilor de Bovine din
România).
„Este vorba de un ulei de palmier hidrogenat care, din punct
de vedere nutrițional, diferă drastic față de uleiul de palmier nehidrogenat.
Practic, este o margarină de generația întâi. Conține acizi grași care duc la
apariția bolilor cardiovasculare și a unor forme de cancer”, ne spune prof.
Dr. GHEORGHE MENCINICOPSCHI, specialist în nutriție.
„În
raionul de lactate ar trebui separate cele care conțin 100% lapte și cele care
au alte ingrediente, astfel încât consumatorul să fie corect informat.
Găsim la raion brânză cauciucată, făcută din uleiuri șimargarină” , mai spune
Claudiu Frânc.
„La unt, cam jumătate din grăsimea declarată este lactată,
iar cealaltă jumătate este substituită de grăsime vegetală. La brânză, 100%
este substituită.
Sunt multe probe în care grăsimea declarată lactată este
vegetală”, spune Anca Gavril, director laborator analize. „Deși TVA-ul este de 20% ( problema persistă de
mulți ani ) pentru toate produsele, cum vă explicați că se găsesc în magazine brânzeturi de proveniență incertă
care se vând cu prețul de 10 lei sau chiar mai puțin?! În mod cert acel produs
conține orice altceva numai lapte nu. În condițiile în care pentru 1 kilogram
de cașcaval este nevoie de 5,5-5,6
kilograme de lapte crud, care trebuie colectat, procesat și la care se aplică
și TVA, un astfel de produs nu poate ajunge pe rafturile marilor retaileri la
acest preț ridicol de doar câțiva lei”, spune de asemenea Claudiu Frânc.
„Produsele lactate ce conțin
grăsimi vegetale sunt dăunătoare sănătății, motiv pentru care ar trebui
etichetate la fel ca pachetele de țigări” spune ministrul bulgar al Agriculturii,
Miroslav Naydenov la forumul Clean
Food; el spunea că o mare parte din brânza din ulei de palmier din România vine
pe filieră bulgărească.
„Problema grăsimilor hidrogenate este că, asemeni unturii,
sunt puternic aterogene. Ele au efecte grave asupra vaselor de sânge”, susține
dr. Gheorghe Mencinicopschi. De
la săpun la brânză!
la săpun la brânză!
De ce să faci brânză din ulei de palmier? Pentru ca este cel
mai ieftin, cel mai productiv și evident cel mai chimizat ca producție, ulei
din lume!
Pentru a obține 10 tone de grăsime e nevoie de 1,2 hectare
de palmieri, 6 hectare de rapiță sau floarea soarelui si 8 hectare de măslini.
Dacă ar trebui sa asiguram rația calorica a 100 persoane timp de un an, am avea
nevoie de un singur hectar cu palmieri comparativ cu 3 hectare de porumb, 5 de
grâu, 6 de rapiță, 8 hectare de iarbă.
Așa s-a reușit în zona Pacificului înlocuirea completă a
pădurii tropicale cu plantații industriale extrem de chimizate de palmieri,
ceea ce înseamnă o adevărată catastrofa ecologică.
Sursă: agrointel.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu