sâmbătă, 21 ianuarie 2017

Probleme din Sănătate: pacienţii de hepatită cronică, transplantul de plămâni, cum îşi bate joc de propriii clienţi o multinaţională pharma


DCNEWS: Bolnavii de hepatită, lăsați fără medicamente 
Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice (APAH-RO) a transmis un semnal de alarmă privind încetarea contractului cost-volum care viza tratamentul cu interferon free pentru pacienții cu hepatită cronică C.

Având în vedere ultimele declarații ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) privind contractul cost-volum pentru tratamentul cu interferon free pentru pacienții cu hepatită cronică C, considerăm necesar ca situația să fie clarificată”, transmite APAH-RO.
Potrivit reglementărilor în vigoare, în termen de «10 zile lucrătoare de la încetarea perioadei de valabilitate a contractelor cost-volum/ cost-volum-rezultat, […] pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate www.cnas.ro se publică anunțul de reluare a procesului de negociere pe indicațiile/ariile terapeutice aferente medicamentelor pentru care au fost încheiate contracte de tip cost-volum/ cost-volum-rezultat». Acest anunț nu este publicat nici până la această oră, iar reprezentanții CNAS transmit mesaje contradictorii fără a clarifica procedurile pe care le au în vedere pentru continuarea asigurării tratamentului pentru un număr cât mai mare de pacienți diagnosticați cu hepatită cronică C”, se arată în comunicat.

Întrebările Asociației pentru Ministerul Sănătății
În vederea informării corecte a pacienților diagnosticați cu hepatită cronică C, solicităm reprezentanților Ministerului Sănătății și ai CNAS să facă precizările necesare privind următoarele chestiuni:
• Care sunt procedurile avute în vedere și care este orizontul de timp pentru reluarea procesului de negociere în vederea încheierii unui nou contract cost-volum?
• Care este perioada de timp estimată pentru încheierea negocierilor, respectiv pentru accesarea terapiei de către pacienți?
• Ce s-a întâmplat cu sumele la care se făcea referire ca fiind destinate pacienților cu hepatită cronică C (suplimentarea bugetului CNAS în urma rectificării bugetare din august 2016 prin rectificarea bugetară se vor asigura credite de angajament în valoare de 868,422 milioane lei, măsură ce va face posibilă extinderea tratamentului fără interferon al Hepatitei C pentru încă 10.000 de persoane)?

Voiculescu, scandal transplant plămâni. Un medic l-a dat de gol pe ministru

Dr. Narcis Copcă, managerul Spitalului Sfânta Maria, l-a atacat crunt pe fostul ministru al sănătății Vlad Voiculescu, în direct, la Antena 3, în ceea ce privește scandalul transplantului pulmonar. Fostul Ministru al Sănătății a recunoscut că nu prea se pricepea la această chestiune, dar voia să facă toate verificările care se impuneau.

Managerul Narcis Copcă a spus că bolnavii de plămâni care sunt înscriși pe liste pentru transplant așteaptă foarte mult pentru a pleca în străinătate, la operație.
De cealaltă parte, fostul ministru Vlad Voiculescu susținea că statul român și-a asumat răspunderea ca atunci când sunt organele necesare, iar transplantul nu se poate face la noi în țară, bolnavii să meargă în străinătate.
Corpul de control al ministrului a finalizat controlul pentru Agenţia Naţională de Transplant şi elaborează raportul, care va fi gata în şapte zile de acum încolo. Avem suspiciuni serioase că Spitalul Clinic «Sfânta Maria» a fost acreditat sub presiune politică, iar faptul că acum vedem atacuri dintr-o parte a eşichierului politic ne dă un indiciu despre ce presiuni politice vorbim”, declara fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.

Narcis Copcă, managerul Spitalului Sfânta Maria, reacție:

Este incredibilă neștiința acestui domn privind procedurile de transplant, costuri, precum și bunacuviință. I-am făcut o invitație scrisă, bărbătească, domnului ministru Voiculescu să vină și să rezolve problema. A zis că nu se pricepe la sistemul de sănătate și a trimis trei doctorițe, una din Craiova, una din Târgu Mureș și una din Iași, care iarăși nu știu cât se pricep la transplantul pulmonar. Uitați-vă despre ce prostii vorbim”, a zis Narcis Copcă.
Luni [21 noiembrie 2016 – n.n.], pneumologia de la Sfânta Maria, despre care ministrul Voiculescu spune că nu există, iarăși o minciună groaznică, a trecut pe listă încă două persoane care vor fi transplantate pulmonar. Faptul că printr-un abuz în funcție, dânsul a tăiat, fără nicio explicație, Spitalul Sfânta Maria de la plata asiguraților… a dus la consecințe deosebit de grave însemnând trei aspecte: decesuri, agravarea stării de sănătate a celorlalți pacienți, iar al treilea aspect este distrugerea centrului de transplant multiorgan”, a mai zis managerul Spitalului Sfânta Maria la Antena 3, în emisiunea Oanei Zamfir.

El nu are experiență medicală, nu înțelege ce se întâmplă în sistem, spune că noi nu suntem acreditați legal când guvernul a acreditat acest spital… Minte cu nerușinare când spune că a trimis Corpul de Control. Minte când spune că acum un an s-au făcut presiuni politice când noi am depus dosarul acum șapte luni”, a subliniat Dr. Narcis Copcă.

Mai mult, managerul Spitalului Sfânta Maria, Narcis Copcă, îl acuza pe Vlad Voiculescu că se făcea vinovat, indirect, de moartea unui pacient aflat pe lista de aşteptare a unităţii sanitare.
Conducerea spitalului Sf Maria a anunțat că îi va face plângere penală ministrului Sănătății la momentul respectiv, Vlad Voiculescu, pentru că nu se poate face transplant pulmonar în România. Acuzația ar fi de abuz în serviciu.

Managerul spitalului, Narcis Copcă, spune că s-ar face presiuni din partea ministrului Sănătății (la vremea respectivă) și că acesta ar trimite controale ilegale la instituția medicală pe care el o conduce.

Miza lui Voiculescu în scandalul transplantului pulmonar în România. Acuzațiile pacienților

Ministrul Vlad Voiculescu a refuzat să deblocheze suma necesară pentru realizarea primului transplant de plămâni din istoria României.

Transplantul pulmonar nu poate funcționa încă din cauze birocratice, din lipsa alocării fondurilor necesare pentru operațiile propriu-zise. În aceste condiții, românii sunt nevoiți să se adreseze unor clinici din străinătate pentru acest gen de transplant.
În context, Asociația Transplantaților din România transmite că în secunda în care se acreditează primul transplant pulmonar, conform legii, nu mai ai voie să trimiți la spitalele din străinătate care înghit o groază de bani. Din comunicatul de presă transmis de ATR se înțelege că Vlad Voiculescu, prin faptul că nu lasă să se facă transplantul pulmonar în România, ar putea face jocul spitalelor din străinătate.

Deoarece discuțiile în media au luat amploare cu privire la transplantul pulmonar și efectuarea acestuia în România, iar redacțiile de presă ne contactează pentru un punct de vedere, considerăm că este cazul să facem cunoscută opinia asociației cu privire la acest subiect.
ATR grupează și reprezintă pacienți cu toate tipurile de transplant, cu arie de acoperire națională, iar asociația este implicată activ în promovarea și susținerea acestei ramuri de vârf a medicinei.
Trebuie să precizăm, că din momentul în care o unitate spitalicească din țara noastră a efectuat un transplant pulmonar, legea interzice finanțarea de către statul român a operațiilor de transplant pulmonar, dar și a monitorizării pacienților post transplant, în exteriorul țării
”, transmite Asociația Transplantaților din România.
Susținem de mai mulți ani necesitatea creării unui centru 
de transplant pulmonar în țara noastră din următoarele considerente:
- creșterea accesului la transplant pulmonar;
- accesul rapid la monitorizare și tratament în situații de urgență medicală a pacienților transplantați;
- scăderea costurilor atât ca transplant, cât și ca monitorizare;
- fructificarea experienței acumulate de medicii pneumologi din țara noastră.
Cu privire la acreditarea și efectuarea de transplant pulmonar la spitalul Sfânta Maria, pacienții sunt interesați de următoarele aspecte:
- dotarea blocului operator și a secției de ATI;
- condițiile de îngrijire spitalicească, recuperare și monitorizare;
- existența completă a corpului medical pe segmentele: operator, ATI, recuperare și monitorizare.
În acest context, așteptăm cu mult interes concluziile corpului de control al Ministerului Sănătății, poziția Agenției Naționale de Transplant și decizia Ministrului Sănătății
”, mai transmite Asociația.

Vlad Voiculescu a precizat că a avut o întâlnire cu reprezentanți ai ANT și cu patru specialiști de la Eurotransplant, care proveneau de la centre din Olanda, Austria, Germania, Belgia, context în care s-a stabilit să fie realizat un audit în luna decembrie la Spitalul „Sfânta Maria”, dar și la un alt centru care se află „în competiție” cu acesta și care, la rândul său, dorește să facă acest tip de transplant. Potrivit acestuia, scopul este de a se asigura o opinie obiectivă asupra întregii situații, precum și de a avea recomandări pentru ca România să aibă un centru la standarde europene în domeniu sau un plan despre cum ar putea fi dezvoltat în perioada imediat următoare.

Am decis să nu începem activitatea la acest centru în interesul pacientului român și nu în defavoarea lui”, a explicat ministrul Sănătății la momentul respectiv.
El a spus că, în prezent, pe lista de așteptare pentru transplant pulmonar la Viena se află 5 pacienți români.
Un transplant pulmonar la Viena costă în jur la 120.000 de euro, asta include zborul cu avionul. De la Sfânta Maria am primit o primă cerere pentru decontare care era undeva la 110.000 sau 120.000 de euro după care am rugat o justificare a costurilor, răspunsul dumnealor a venit nu în cuvinte, ci în alte cifre. Dintr-odată costa 80.000 de euro. (…) În acest moment sunt 5 pacienți pe lista de așteptare la Viena la AKH. (…) În general, durata medie de așteptare pentru un transplant pentru plămâni la Viena este de circa 12 luni. Este valabil pentru majoritatea centrelor”, a afirmat demnitarul.

Vlad Voiculescu a explicat că nu există în privința transplantului pulmonar „o exclusivitate” la clinica AKH Viena, iar pacienții pot să aibă mai multe oferte și de la alte clinici din străinătate. „Există 5-6 clinici în Europa la care se poate apela”, a arătat ministrul.

Vasile Astărăstoae: Sistemul de Sănătate și țara lui Urmuz
Ultimele declarații ale fostului prim tehnocrat al țării, Dacian Cioloș, și ale comunicatorilor PNL – USR cu privire la majorările salariale în Sănătate m-au convins că într-adevăr România este țara lui Urmuz, țara absurdului.

Domnul prim-ministru Dacian Cioloș, după ce a văzut că afirmațiile privind deficitul bugetar indus de creșterile salariale nu pot fi susținute cu argumente, mai ales că viitorul buget nu este nici măcar schițat, a venit cu o nouă constatare: potrivit domniei sale, dacă ar fi fost acceptate aceste majorări, nu s-ar mai fi putut aloca 4 – 5% din PIB pentru investiții. Un asemenea argument i-ar putea influența pe unii dacă realitatea nu l-ar fi contrazis. În momentul în care a preluat funcția de prim-ministru, în programul de guvernare și în buget era specificat că în 2016 vor fi cheltuite pentru investiții sume corespunzătoare a 4% din PIB. Când a trecut un an de zile și când mai aveam o lună până la încheierea anului bugetar se observa că doar 1,3 – 1,6% din PIB au mers în investiții. Cu alte cuvinte bugetul se închidea cu excedent. Mai mult, aflam cu uimire că Ministerul Sănătății urma să returneze o sumă de 200 – 500 milioane (încă nu era precizat) la bugetul central deoarece nu a vrut să risipească acești bani pe proiecte care nu erau prioritare sau nu erau bine fundamentate (declarația domnului Vlad Voiculescu). Numai acest excedent ar fi acoperit pe 6 – 8 luni majorările salariale din Sănătate.

Mult mai absurzi (comici dacă nu ar fi tragică situația) erau comunicatorii USR – PNL. Despre USR nu avem prea mult de comentat. Ei repetau precum papagalii cele susținute de domnul prim-ministru Dacian Cioloș. De altfel, și programul lor nu cuprindea elemente de substanță în privința Sănătății. Când îi ascultai, tindeai să îi dai dreptate lui Varujan Vosganian care le-a recomandat ca înainte de a salva România să salveze limba română pe care o siluiesc în mod constant cu accent englezesc sau franțuzesc. 

În schimb PNL-ul venea cu argumente proprii. În primul rând, au atacat legea la Curtea Constituțională din cauză că numărul de voturi exprimate ar fi fost cu 5 mai multe decât prezența în sală. Nu știu de unde au ajuns la această concluzie, dar e ridicol ca sub conducerea Robertei Anastase cei care au numărat cu o sută de voturi în plus să devină deodată atât de exigenți. Al doilea lor argument era că legea a fost votată de PSD - ALDE și în aceste condiții nu era bună. Vor veni ei cu o lege a salarizării unice și atunci vor rezolva și problemele celor din Sănătate. Potrivit acestora trebuia întâi să vedem ce inechități există în sistemul bugetar, să rezolvăm aceste inechități după care se vor majora și salariile în Sănătate. Ridicolul ajunge la sublim atunci când se contraziceau sau când contraziceau însăși programul de guvernare adoptat. L-am văzut pe domnul Bușoi cum explica că salariile medicilor se vor dubla, dar nu de la 1 august 2017, ci până în anul 2020. Pe cine să mai credem? 

Culmea absurdului am observat-o la un parlamentar care ne spunea că medicii și asistentele medicale pot să mai aștepte deoarece prezenta lege reprezintă o mită electorală pe care medicii trebuiau să o respingă și că până pe 11 decembrie guvernul și PNL-ul trebuiau să vină cu o lege a salarizării unice. O întrebare simplă: cine putea discuta și putea adopta o asemenea lege încât ea să devină funcțională în 2017? Cu alte cuvinte suntem luați de proşti și cred ei că putem fi manipulați. Același parlamentar își manifesta îngrijorarea că vom pune în pericol unitățile medicale private deoarece dacă se majorează salariile în sistemul public medicii vor migra din sistemul privat în sistemul public. La asemenea absurditate nu avem ce comenta. 

În concluzie, domnului prim-ministru și celor de la PNL - USR le putem spune următoarele:
1. Da, legea PSD - ALDE este o lege care a fost promovată din rațiuni electorale, dar fiind adoptată ea trebuia pusă în practică atât timp cât era foarte clar că poate fi susținută de buget.
2. Poate pentru ei și pentru anumite categorii timpul nu conta. Pentru personalul din Sistemul de Sănătate care trăiește în aceste zile și are nevoi în aceste zile, majorarea salariilor era un lucru important să se petreacă în prezent și nu până în anul 2020.

P.S.: Nu am văzut asemenea vânzoleală când s-au mărit pe ascuns salariile altor categorii profesionale. În acele situații PNL - USR nici nu auziseră de Curtea Constituțională. De ce acum? Poate pentru că e vorba de Sănătate și Educație, declarate domenii prioritare? Declarate pentru că a declara nu te costă nimic.

Puterea.ro: Dacian Cioloş: „Caut în România spitalul în care să pot să am încredere”
Fostul premier Dacian Cioloş a declarat, în cadrul unei emisiuni la TVR, că el caută în România spitalul în care poate să aibă încredere, asumându-şi întotdeauna un risc când se internează.

Sigur, caut spitalul în care să pot să am încredere. (…) L-am găsit, sigur că îmi asum şi eu întotdeauna un risc, dar oriunde te duci la un spital îţi asumi un risc, important este să reducem acele riscuri care nu pot fi asumate de pacienţi şi trebuie asumate de stat sau de cei care gestionează spitalul respectiv. (…)”, a afirmat D. Cioloş, în cadrul unei emisiuni la TVR 1, întrebat dacă ar avea încredere să se interneze într-un spital din România.

Chestionat dacă după un an de zile a reuşit „să mai taie din capetele caracatiţei mafiote din sănătate”, premierul a susţinut că în sănătate sunt probleme pentru că legislaţia permite.

Nu ştiu dacă pot să afirm că avem o caracatiţă mafiotă sau dacă asta caracterizează tot sistemul de sănătate, pentru că ar însemna să arunc un blam asupra celor mulţi care vor să îşi facă treaba. Acolo unde sunt probleme, măsurile pe care le luăm pentru a transparentiza procesul de decizie (…) tocmai de asta (sunt probleme – n.n.), pentru că se poate face, pentru că legislaţia permite sau interpretarea legislaţiei permite, pentru că sunt unii oameni care închid ochii la anumite ilegalităţi care se fac, pentru că există ambiguitate în procesul decizional”, a completat fostul premier Dacian Cioloş.

Cătălin Tolontan: MĂRTURII ȘI DOCUMENTE DINTR-O MULTINAȚIONALĂ PHARMA: „FIRMA NOASTRĂ ÎNȘALĂ BOLNAVII SĂRACI DIN ROMÂNIA!” 
Mii de bătrâni dependenți de oxigen sunt executați silit de Air Liquide Vitalaire, filiala din România a liderului mondial de aparate de aer. Un insider a oferit ziarului numeroase facturi contrafăcute. Reprezentanții firmei se declară „șocați” și spun că „vom verifica”.

„– Vreau să vă arăt cum firma Vitalaire escrochează pacienții și face evaziune fiscală!
– Pe ce vă bazați?
– Eu sunt cel care a falsificat actele!

Coordonator care a plecat din Vitalaire și s-a decis să vorbească.

Reprezentanța din România a corporației franceze Air Liquide Vitalaire are sediul în Iași. Ea derulează contracte cu toate cele 42 de Case de Asigurări de Sănătate județene. Potrivit mărturiilor din interior, firma îi țintește pentru a-i executa în instanță pe bolnavii cei mai vulnerabili: are aproape 3.000 de procese împotriva clienților-pacienți!

Deși există nesfârșite plângeri de la oameni, niciuna dintre autoritățile sanitare nu i-a ascultat pe pacienți!

Firma susține că „cei de la Casa de Asigurări poartă responsabilitatea pentru acest număr uriaș de procese”.

Ziarul e în posesia documentelor de dublă contabilitate ale Vitalaire și începe publicarea lor.

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan și Raed Krishan 

„– Vitalaire ne-a impus să plătim 2.300 de lei pentru o restanță de câteva sute de lei!
– Cum ați ajuns să închiriați un aparat medical de la Vitalaire?
– Tatăl meu, tractorist de meserie, era cardiac și avea insuficiență respiratorie. Era obligat să folosească un concentrator de oxigen. Vitalaire ni l-a închiriat. Și apoi ne-a dat în judecată.
– Ce ați făcut?
– Ce puteam face? Am plătit! Sunt niște mafioți!
– Cum se simte acum tatăl dumneavoastră?
–Sper că mai bine decât aici. A murit.


E una dintre miile de voci pe care statul român n-a vrut să le audă.
Bărbatul se numește Viorel Grigore și e băiatul lui Anghel Ciufu, din Lehliu Gară, județul Călărași. Ciufu a folosit un aparat Vitalaire în anii 2013-2014. S-a stins la 61 de ani.

O afacere construită pe executarea discretă a pacienților
SC Air Liquide Vitalaire România SRL, după numele complet al firmei, este bine cunoscută în lumea medicală. Dar e aproape neștiută în spațiul public. Pentru că, deși numeroși pacienți au reclamat ani de zile la autoritățile medicale și la Protecția Consumatorului, ei au fost ignorați. Astfel s-a asigurat discreția afacerii.

Ei vând sau închiriază aparate de oxigen pentru pacienții cu astm, cancer, silicoză, boli severe de plămâni, apnee.

Ne adresăm bolnavilor cu suferințe foarte grave. Pentru clienții noștri, oxigenul este de neînlocuit. Speranța de viață a scăzut la câteva luni acum, dar asta din cauza Casei de Sănătate”, spune directorul general al firmei Lucian Bentu, într-o lungă discuție cu jurnaliștii Gazetei.

Au sediul în Iași și contracte cu toate Casele Județene de Sănătate.
Avem înțelegeri cu 42 de Case de Sănătate. Și mă puteți cita: da, îi acționăm pe pacienții datori în judecată, dar din cauza celor de la CAS!”, spune avocatul firmei, Dragoș Bobu, care îl însoțește la interviu pe directorul Bentu.

Multinaționala are în lume vânzări de 10% din PIB-ul României
Vitalaire este filiala din România a grupului Air Liquide, liderul mondial în domeniul gazelor pentru industrie, sănătate și mediu. Corporația cu sediul în Franța atinge, în toată lumea, vânzări de 16,4 miliarde de euro în 2015, o sumă egală cu 10% din Produsul Intern Brut al României! Majoritatea business-ului Air Liquide e în industrie, însă dispozitivele din sănătate, grupate în brandul Vitalaire, cresc vertiginos.

Noi nu prea apărem în media. Este prima oară când dau un interviu”, spune directorul Bentu. Oamenii din interior spun că anonimatul are un scop calculat la rece.

Noi, reprezentanța Air Liquide Vitalaire din România, ne-am transformat, în tăcere, într-o afacere bazată pe executarea silită a oamenilor amărâți, neștiutori și, de multe ori, muribunzi!”, afirmă un fost coordonator al Vitalaire, sursă a Gazetei.

După o lungă perioadă în care a lucrat cot la cot cu ceilalți la coordonarea a ceea ce el numește „un sistem de fraudare a oamenilor fără apărare prin întocmirea de documente false”, un angajat important al Vitalaire decide să vorbească. Omul a plecat din firmă, după ani de zile în care a ocupat poziții vitale și a avut acces extins la informațiile interne. El spune că dispozitivele medicale sunt foarte bune, însă afacerea se bazează pe executarea silită a mii de oameni neajutorați.

„Nu expediam facturile, tocmai pentru ca oamenii să adune datorii!”

– De ce afirmați că afacerea Vitalaire se bazează pe executarea în tribunal a bolnavilor?
– Pentru că asta ni se spunea să facem! Deși prin contracte ne angajăm să trimitem facturile lunare către pacienți, noi suntem antrenați să nu îi avertizăm, tocmai pentru ca bolnavii să adune datorii. Abia atunci îi dăm în judecată.
– De ce abia atunci?
– Pentru că în anii de întârziere curg penalitățile.
– Cât sunt de mari?
– Penalitățile sunt de aproape 40% pe an!
– Dar bolnavii nu protestează?
– Foarte puțini. Majoritatea se conformează. Gândiți-vă, vorbim despre oameni grav bolnavi și fără posibilități. Suferinzi care nu se mai pot deplasa, care nu au acces la informație, care nu au avut probleme cu justiția în viața lor și se sperie.
– Despre câte procese vorbim?
– Nu știu, informația aceasta nu o aveam noi, ci doar șefii, dar sunt mai multe decât își poate imagina cineva.

„Da, am intentat aproape 3.000 de procese pacienților”

Gazeta a centralizat, folosind portalul termene.ro, procesele intentate de Vitalaire.
Ziarul a verificat apoi un număr semnificativ de procese direct pe portalurile justiției și prin dialog om la om cu bolnavii. Sau cu urmașii lor. Pentru că și sursa, și directorul companiei au dreptate atunci când afirmă că mulți dintre clienții Vitalaire sunt cazuri disperate. E o listă nesfârșită de oameni care s-au stins în câteva luni sau, maximum, într-un an, doi după semnarea contractului. Acum, potrivit șefilor firmei, s-a redus speranța de viață, pentru că cei de la CAS le decontează oxigenul doar pacienților aflați în stadiul 4 în anumite boli.
Apoi, în pasul următor, am confruntat cu oficialii firmei numărul de procese, rezultat din sursele publice. L-au confirmat!

Avem aproape 3.000 de procese”, spun cei doi oficiali intervievați de gsp.

Acțiunile în instanță împotriva clienților-pacienți sunt derulate prin casa de avocatură din Iași a lui Dragoș Bobu, prietenul directorului general Lucian Bentu.

Este o situație nemaiîntâlnită în domeniul sanitar din România: o firmă să acționeze în judecată aproape 3.000 de pacienți!

Da, și noi am întrebat în jur și n-am mai găsit o astfel de cifră așa cum avem la Vitalaire, dar există explicații”, spune Bobu.

Integral aici.


Citiți și:
Cum s-a implementat metoda de crimă în masă ce funcționează acum în spitale
Un șoc pentru România. Medici ahtiați și bolnavi după bani au făcut teste pentru medicamente experimentale pe pacienți bolnavi psihic
Aparatul de chirurgie fotonică, invenţia doctorului Codruţ Răduță, este uimitor. S-ar putea economisi astfel anual o cisternă de sânge

yogaesoteric
20 ianuarie 2017



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu