luni, 19 decembrie 2016

Aparatul de chirurgie fotonică, invenţia doctorului Codruţ Rădută, este uimitor. S-ar putea economisi astfel anual o cisternă de sânge

 
În ciuda asediului guvernamental, managerial și mediatic la care este supus Spitalul Clinic CF 2 din 2010 încoace, doar-doar va ceda, doar-doar va fi prins în ofsaid sau va cădea la pace cu „pofticioșii” imobiliari (privați sau ministeriali), spitalul își vede de treaba și de sănătatea lui, cu dezinfectanți de înaltă clasă și cu performanțe așișderea, nemediatizate de nimeni și chiar trecute sub tăcere.

Vârful de lance al actualelor performanțe este chiar noul manager al spitalului, prof. univ. dr. Daniel Cochior, chirurg de talie mondială, așa cum rezultă din recunoașterile internaționale, inventator prodigios și salvator de vocație. Împreună cu profesorul Silviu Constantinoiu de la Spitalul Clinic Sf. Maria din București, a reușit să dea speranțe fără precedent bolnavilor de pancreas. Ceea ce au reuşit ei, pe un eşantion de 104 operaţii de pancreatită acută severă infectată (din peste 2.000 de internări cu diagnosticul de pancreatită), este mai mult decât spectaculos: reducerea mortalităţii de la 80% la 20%. De aceea, Daniel Cochior încearcă, de ani de zile, să deschidă un centru de chirurgie laparoscopică pancreatică chiar în spitalul CF 2, unde lucrează din 1999.

Din echipa de „comando” care-l susține în acest demers fac parte Denisa Popovici (profesor de kinetoterapie, președintele Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR), Bogdan Streza (șeful secției Urologie), Diana Ciuc (șefa Ambulatoriului de specialitate), Adrian Comănici (șeful secției Endocrinologie), Liliana Dobrescu (șefa secției Interne), Florin Guran (șeful secției Neurologie), Radu Leon (BFTR) etc.

Pentru realizarea acestui centru lipsește însă o semnătură, un acord al Ministerului Sănătății. Tergiversarea fără explicații a acestui acord se traduce în perpetuarea la scară națională a procentului de mortalitate de 80% la cazurile de pancreatită acută severă ceea ce, pe cale de consecință, înseamnă genocid sau complicitate la genocid din partea Ministerului Sănătății.

Profesorul Daniel Cochior nu este însă singurul reper de performanță al Spitalului CF 2. Foarte puțină lume știe, de pildă, că la Spitalul CF 2 se fac operații fotonice cu un aparat inventat de doctorul Codruț Răduță de la secția de urologie (condusă de doctorul Bogdan Streza). Aparatul e folosit în principal pentru operațiile de prostată, dar și la operațiile grele de rinichi, marele avantaj fiind precizia și eliminarea pierderii de sânge în timpul intervenției. Anul trecut, de pildă, un cunoscut medic de la Spitalul Fundeni și-a salvat o jumătate de rinichi operându-se la Spitalul CF 2, ceea ce nu s-ar fi putut realiza la spitalul unde este angajat.

Aparatul se numește Cvintall TM 120 și este un dispozitiv cu laser Thulium care, prin precizia şi prin funcţiile lui, ne-ar ajuta să „economisim”, numai în cazul operaţiilor de prostată, o cisternă de sânge în fiecare an. Aparatul reprezintă o premieră mondială în domeniul medicinei.

Cvintall TM 120 poate face incizii de mare precizie şi, în acelaşi timp, poate fragmenta pietrele formate la nivelul rinichilor. Dispozitivul a fost conceput cu precădere pentru afecţiunile urologice, însă se poate folosi în aproape toate ariile medicinei.

Invenţia este cu atât mai preţioasă cu cât în timpul operaţiei pierderile de sânge s-ar reduce considerabil.

Am calculat că doar la nivelul României, pacienţii operaţi de prostată pierd într-un an aproximativ o cisternă de sânge. În plus, fiecare astfel de procedură scurtează cu până la trei zile recuperarea postoperatorie în spital a pacientului”, a spus medicul urolog Codruţ Răduţă, inventatorul laserului.

Implementarea dispozitivul în sistemul sanitar românesc ar putea duce la economii serioase. Este vorba de circa 13,5 milioane de lei anual, numai în cazul operaţiilor de prostată.

O sumă deloc de neglijat, care ar putea fi folosită pentru a rezolva alte probleme cu care se confruntă sistemul sanitar, iar inventatorul garantează că în maximum 10 luni investiţia este amortizată. Deocamdată autorităţile române nu par foarte interesate.

Organismul de certificare din România ne-a spus că sunt foarte ocupaţi. Probabil în România se produc foarte multe dispozitive medicale şi sunt foarte ocupaţi cu aceste evaluări. Evaluarea unui astfel de produs durează între şase luni şi doi ani. (…) Şi atunci ne-am adresat unor alte organisme din străinătate, unde am găsit mai multă înţelegere şi în 3-4 luni am obținut certificatul”, a completat medicul.

Dispozitivul, produs în colaborare cu specialişti de la Institutul de Fizică Atomică, dar şi din străinătate, costă aproximativ 60.000 de euro, adică de două ori mai puţin decât preţul altor lasere similare existente pe piaţă la ora actuală. Medicii care operează cu Cvintall TM 120 sunt, în afară de Codruț Răduță, doctorul Bogdan Streza (șeful secției Urologie), Boris Batâr și Mihai Bucur.

Citiți și:
O genială invenţie românească ar putea transforma lumea! Maşina care poate merge 5.000 de kilometri cu numai trei litri de apă!
Uimitori români contemporani, înzestrați cu o excepțională creativitate, inventivitate și sclipiri de geniu


yogaesoteric
18 decembrie 2016

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu