joi, 10 noiembrie 2016

Un tribunal din Chile opreşte vaccinările în masă aplicate fetiţelor de şcoală

Vaccinul HPV – 10 ani de controverse în Chile și în întreaga lume

 
Deși vaccinul HPV nu este inclus în schema de vaccinări obligatorii, guvernul chilian aplică un program intensiv de vaccinări în masă ale fetițelor din școli cu vaccinul HPV, lucru care de altfel s-a încercat a se face și la noi cu câțiva ani în urmă. Acest program a fost acum oprit de justiția din Chile. Decizia instanţei a stârnit isterie în lumea medicală controlată de guvernul chilian. 
Carmen Casillo, ministrul Sănătăţii din Chile, afirmă: „Este un vaccin fără riscuri. Acum este gratuit, dar cândva doar cei cu bani şi-l permiteau. Vrem ca mamele şi taţii să aibă încredere în calitatea vaccinului”.
Însă mama unei fetiţe vaccinate contrazice spusele ministrului: „În prima zi a avut dureri de cap, ameţeli, vomă. După un an au apărut alte simptome, cum ar fi vederea dublă”.
Dr. Roberto del Aguila, reprezentant OMS în Chile, a declarat: „Cei care afirmă că vaccinul provoacă probleme cerebrale şi afecţiuni neurologice sau de comportament nu au adus nicio dovadă în acest sens. Reafirmăm faptul că este un vaccin sigur”.
În ciuda asigurărilor furnizate de autorități, oamenii sunt reticenți: „Fata mea este în clasa V-a şi nu vreau să fie vaccinată, atâta vreme cât nu avem informaţii complete despre vaccin”, spune un alt părinte.
Decizia instanţei a stârnit controverse aprinse în Chile – tabăra progresistă pro-vaccinare, care controlează mass-media și televiziunile principale devenind de-a dreptul isterică. Cealaltă tabără se manifestă mai ales în mediul online, neavând acces la posturile de televiziune. În dispută a intervenit şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii care susține 100% vaccinarea, indiferent de decizia justiției. Prin reprezentanţii din Chile, OMS încearcă să liniştească spiritele: „Cancerul cervical, provocat în aproape toate cazurile de virusul papiloma uman, omoară anual sute de mii de femei”, susțin experții OMS.
Vaccin HPV: 10 ani de controverse în Chile
În ciuda eforturilor puternice pe care comunitatea științifică internațională și autoritatea de sănătate din Chile le face pentru a apăra programul de vaccinare obligatorie împotriva papilomavirusului uman (HPV), zeci de familii din Chile cred că această inoculare a fost responsabilă pentru deteriorarea sănătății fiicelor lor.
Încă de la început, în urmă cu 10 de ani, vaccinurile Gardasil și Cervarix au fost contestate în lume pentru posibilele efecte adverse.
La câteva zile după o a doua doză de vaccin împotriva papilomavirusului uman (HPV), Antonia (care avea în acel moment 11 ani), a început să aibă dureri de cap severe. Zilele treceau și mama sa, Elisabeta, a crezut inițial că acestea sunt efectele normale ale inoculării vaccinului, însă în loc să scadă în intensitate și apoi să dispară, simptomele au crescut treptat și au apărut și altele: s-a alăturat oboseala, roșeața pielii și picioarele foarte obosite. În noiembrie 2015, la două luni de la injectare, familia a solicitat spitalizarea fetei din cauza unor dureri de cap severe, a vărsăturilor, a oboselii și a durerilor musculare. Medicii de la spitalul Sotero del Rio care au consultat-o pe Antonia au constatat o reacție autoimună a organismului declanșată de vaccinul HPV.
Mama fetei a mărturisit publicației Publimetro că a doua doză de vaccin a marcat definitiv viața fiicei sale. „Viața Antoniei a fost complet diferită înainte de vaccin față de cum este în prezent. Ea practica atletismul, patinajul artistic și dansul. Aceste sporturi erau pasiunea ei. Acum simte multă slăbiciune, dureri de picioare, oboseală extremă și dificultăți de respirație.” A fost diagnosticată cu tahicardie ortostatică posturală având cauze necunoscute. Acum fata nu mai poate face sport sau alte activități care i-ar putea intensifica tahicardia, i s-a interzis chiar şi mersul pe jos.
Aproximativ 100 de persoane de la ONG-uri locale au defilat prin centrul capitalei Santiago de Chile pentru a cere vaccinarea obligatorie cu Gardasil și Cervarix, ambele vaccinuri fiind aprobate de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Pan American Health Organization and Drugs (PAHO) din 2014, parte a programului Național de Imunizare al ministerului Sănătății (NIP).
Familiile lui Stephanie, Javiera, Catalina, Kimberly, Valentina, Nahara, Claudia și alte 60 de familii ale căror fete au avut de suferit s-au grupat în rețele sociale care denunță în mod public statul Chile pentru efectele adverse grave ale vaccinului și declară că fiicele lor vor suferi pe viață din cauza acestor vaccinuri care le-au fost injectate.
Cazuri similare s-au înregistrat și în alte locuri de pe glob. O adolescentă din Spania, Rachel, a fost vaccinată când avea vârsta de 14 de ani. În anul 2009, ea a suferit convulsii și a ajuns în incapacitatea de a merge. A rămas internată la terapie intensivă, devenind unul dintre primele cazuri semnalate în Europa de mass-media. Alicia Chapel, mama sa, care se luptă de 7 ani pentru a i se face dreptate în acest caz, este convinsă că boala fiicei sale s-a datorat vaccinării.
Președintele Asociației celor Afectaţi de Vaccinul Papilomavirus Uman (AAVP) din Spania a asigurat Publimetro că autoritățile „nu au vrut să recunoască efectele negative cauzate de vaccinuri, efecte de multe ori incapacitante”.
Aici, în Spania, a fost creat un grup de experți. S-a concluzionat că vaccinul nu a fost cauza bolii. Cu toate acestea, după ce a studiat cazurile, Agenția Europeană pentru Medicamente, în ciuda concluziei că infirmitatea nu a fost cauzată de vaccin, a schimbat fișa de date a acestor vaccinuri, incluzând și ceea ce s-a petrecut cu fiica mea”, a declarat Chapel.
În ciuda apărării puternice pe care Autoritatea de Sănătate din Chile a făcut-o în jurul utilizării acestor vaccinuri, Institutul de Sănătate Publică (ISP) a emis în rețeaua de servicii o broșură de informare pentru recunoașterea profesională a existenței experiențelor și efectelor adverse ale vaccinului, efecte care au fost raportate în mod spontan „în timpul perioadei post-aprobare a vaccinului Gardasil utilizat”, dar clarifică faptul că nu este într-adevăr posibil să se estimeze frecvența acestora sau „relația de cauzalitate cu expunerea la vaccin”.
Printre efectele menționate se numără: tulburări ale sistemului nervos, sindromul Guillain-Barre, sincopă (leșin), mișcări tonico-clorice (rigiditate musculară a corpului și zdruncinături repetate ale brațelor și picioarelor), tulburări ale sistemului imunitar, encefalomielita diseminată acută (de scurtă durată, dar cu atac intens de inflamație la nivelul creierului).
Pompilio Martinez, absolvent al Facultății de Medicină a Universității Naționale din Columbia și fost cercetător la Institutul Național de Sănătate din Bogota, spune că este esențială utilizarea vaccinului în condiții de siguranță și consideră că vaccinarea „a generat o epidemie de evenimente adverse care au fost aproape inexistente anterior, în cazul fetelor de la 9 la 16 ani”.
Această epidemie post-vaccinare a apărut ori de câte ori s-a trecut la imunizarea cu acest vaccin, în special în Columbia, SUA, Irlanda, Danemarca, Australia, Brazilia, Chile, Mexic, India, Japonia, Africa de Sud și în alte țări”, a declarat el într-o conversație cu Publimetro.
Dedicat în prezent unor studii biomedicale, el dezminte afirmațiile celor care exclud existența unor „studii serioase împotriva Gardasil şi Cervarix”. Martinez a citat pentru Publimetro mai mult de 10 studii de cercetare efectuate în SUA, Mexic, Columbia și Danemarca.
Martinez a afirmat că cele mai sensibile la efectele adverse sunt acele fete „cu antecedente de astm alergic, rinită alergică, intoleranță la gluten sau fetele care suferă de imunodeficiență nediagnosticată”.
Nicio autoritate nu a avertizat de pericolele acestui vaccin, deși fișa de date (prospectul) le menționează pe scurt. De asemenea, nu a protejat fetele cu fond imunologic predispozant”, a spus Martinez care a criticat modul în care s-a făcut imunizarea, invocând totodată principiul precauției medicale care afirmă: „în primul rând, nu face rău” (Primum non nocere).
Controverse la nivel mondial: 268 de decese în SUA după vaccinare
Sistemul de Raportare al Vaccinurilor (VAERS) din SUA a detaliat în notificările sale din baza de date 45.483 reacții adverse asociate cu Gardasil și Cervarix. Dintre acestea, 5.814 au fost severe, 4.230 au necesitat spitalizare și 268 s-au încheiat cu decese.
Agenția spaniolă pentru medicamente și produse de sănătate (AEMPS) a înregistrat 45.222 notificări ale efectelor adverse în Europa: 10.156 boli ale sistemului nervos, 3.560 afecțiuni ale aparatului locomotor și 1.807 ale țesutului conjunctiv și vascular. Conform AEMPS, până în decembrie 2015 au fost înregistrate în Spania 3.266 notificări, 43% dintre ele cu criterii de gravitate, și anume, „în situații care provoacă moartea, sau care pot pune în pericol viața și necesită spitalizarea bolnavului sau prelungirea spitalizării”.
Jurnalul Medical Danez (Danish Medical Journal) a publicat în aprilie 2015 o anchetă a dr. Louise Brinth, cu aproximativ 53 de cazuri legate de intoleranța ortostatică și de disautonomia generalizată. Studiul a identificat efecte „suspectate de a fi efecte secundare ale vaccinării”.
Potrivit publicației, „Concluzia principală a fost că există un grad ridicat de coerență a simptomelor de care suferă acești pacienţi cu experiența post-vaccinare”. Cele mai frecvente reacții au fost durerile de cap, simptomele de disautonomie, oboseala excesivă, disfuncția cognitivă și dureri pe scară largă de natură neuropatică. Brinth a avertizat existența unui „model recunoscut de simptome” legate de efectele secundare suspectate, dar cu toate acestea a ajuns la concluzia că rezultatele „nu confirmă sau infirmă o relație cauzală cu vaccinul”, dar a sugerat că sunt necesare „investigații suplimentare în scopul de a clarifica fiziopatologia simptomelor apărute în experiența post-vaccinare”.
Autoritățile sanitare din Japonia și India au fost primele care au suspendat obligativitatea vaccinării cu Gardasil și Cervarix, vaccinuri produse de multinaționalele Merck Sharp & Dohme și, respectiv, GlaxoSmithKline. Unul dintre argumentele aduse în Japonia a fost un studiu realizat în anul 2015 de către Ministerul Sănătății care a investigat vaccinarea a 1.739 de copii. Din acest total, 186 au spus că au suferit reacții adverse, cum ar fi dureri de cap, oboseală și slăbiciune musculară, în timp ce 135 au acuzat probleme grave care interferează cu activitățile lor de zi cu zi, și chiar au raportat că și-au pierdut capacitatea de a merge pe jos.
Apărare puternică a vaccinului
Miguel OʼRyan, fost președinte al Societății Chiliene de Boli Infecţioase şi membru al Comitetului consultativ pentru Strategiile de Vaccinuri și Imunizare (CAVEI), a declarat pentru Metro că agenția a propus Ministerului Sănătății ca pentru aceste medicamente „să se facă o evaluare aprofundată a informațiilor disponibile privind boala”. 
Istoria acestui vaccin, din trecut și de acum, garantează siguranța vaccinului după 10 ani de utilizare”, a spus el.
Specialistul a asociat potențialele cazuri de efecte adverse „cu informații înșelătoare, cu cazuri anecdotice și cu o acumulare de date izolate care sugerează că vaccinul este asociat cu aceste evenimente”. Aceste concluzii sunt confirmate de „analiza științifică a numărului de fete vaccinate comparativ cu numărul de fete nevaccinate, prin care se compară efectele și informațiile disponibile”. El a adăugat: „Îndoiala a apărut doar în unele țări, cum ar fi a noastră, sau unele excentrice, ca Japonia”.
OʼRyan a susținut că efectele adverse raportate pe scară largă par „foarte curioase și rare” și că ele posedă „componente psihosomatice foarte clare”, de asemenea, că oamenii „tind să le interpreteze și să le asocieze cu efectele adverse pe care le poate avea un anume produs”. 
Este necesar să se studieze aceste cazuri și să se facă o evaluare pentru a determina modul în care aceste efecte sunt similare sau nu”, a mai spus el.
Antonio Rojas, şef al Spitalului de Pediatrie de la Universitatea din Chile, susține poziția comunității științifice, conduse în străinătate de către OMS și PAHO, și în Chile de către Colegiul Medical, Ministerul Sănătății și de Societatea Chiliană de Imunologie. El exclude categoric posibilele efecte adverse ale vaccinului. „Există studii serioase și concludente cu privire la această patologie de până acum”, a spus el.
Rojas consideră că simptomele și suferințele fetelor imunizate pot avea un grad ridicat de coincidență cu data la care au fost vaccinate. „Ar putea fi cu zile înainte sau după ce au fost în contact cu virusurile, care nu au nimic de a face cu vaccinul.” El a adăugat: „Ele pot fi asociate circumstanțial vaccinului, dar nu este ceva care să poată fi atribuit cu certitudine lui”.
Avantajul de a studia efectele inoculării este că, atunci când vaccinul este aplicat la milioane de oameni, ca în prezent, s-ar putea vedea o modificare a incidenței anumitor efecte, care s-au petrecut cu o anumită frecvență înainte de vaccinarea masivă. Ceva ce nu se observă în acest caz”, a spus el.
Vaccinul cel mai controversat care produce boli
Peste 100 de milioane de doze au fost injectate în lume și s-au primit următoarele notificări nefaste și cazuri de la punerea pe piață:
Europa 
TOTAL notificări – 45.222 
Boli ale sistemului nervos – 10.156 
Tulburări musculo - scheletice – 6.051 au 
Confirmat cazuri de reacții adverse – 13.915 cazuri 
Sursă: AEMPS
Statele Unite 
Reacții indezirabile – 45.483 
Reacții adverse grave – 5.814 
Spitalizări – 4.230 
Decese – 268 
Sursă: VAERS
Japonia 
Total chestionați – 1.739 
Efecte adverse – 186 
Probleme severe – 135 
Sursă: Ministerul Sănătății, Muncii și Bunăstării din Japonia

yogaesoteric
9 noiembrie 2016

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu