Controversata procedură care prevede conceperea copiilor prin folosirea de material genetic de la 3 adulți a trecut cu succes testele preclinice realizate de oamenii de știință din Marea Britanie, urmând ca în perioada următoare procedura să fie reglementată de autoritățile din Regatul Unit.
Metoda constă în înlocuirea nucleului unui ovul bolnav al viitoarei mame cu mitocondriile prelevate dintr-un ovul sănătos, de la o altă femeie, noul ovul rezultat fiind ulterior fecundat în vitro și introdus în pântecele mamei. Mai exact, înseamnă că bebelușii vor moștenii gene de la un tată și de la două femei, procedura fiind cunoscută și sub numele de „copiii cu două mame”.
Prin eliminarea ADN-ul defect din ovulul viitoarei mame, oamenii de știință susțin că cei mici au șanse reduse de a mai dezvolta boli mitocondriale. Aceste rare afecțiuni, însă extrem de grave, tind să apară în copilărie și, uneori, se pot dovedi fatale înainte de maturitate.
Datorită faptului că fiecare celulă conține sute de mitocondrii și fiecare mitocondrie conține mai multe molecule de ADN, mutațiile survenite într-o singură moleculă nu au efect fenotipic. Dacă însă, în urma diviziunilor celulare, proporția de molecule de ADN mutante crește, producția de energie este afectată și apar manifestările clinice, care pot duce la encefalopatie, tulburări neuro-musculare, tulburări cardiace sau hepatice.
În luna februarie 2015, parlamentarii englezi au votat pentru cercetarea și dezvoltarea acestor tehnici de concepere a copiilor din trei părinți, în ciuda opoziției acerbe din partea bisericii catolice și a celorlalte culte religioase din insulă. Opozanții susțin că procedura este inutilă și iresponsabilă, iar cercetătorii se ascund în spatele unor boli pentru a-i justifica utilitatea.
De cealaltă parte, medicii se apară și spun că procedura care ar putea salva vieți nu ar trebui considerată un tabu, iar copilul va moșteni mai puțin de 1% din genele femeii donatoare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu