marți, 24 martie 2015

Din darurile naturii: verdețuri de primăvară (II)

Loboda

de Crenguța Roșu
Adu primăvara în alimentaţia ta şi din nou vei fi plin de energie, proaspăt şi optimist.”
Primăvara este anotimpul reînnoirii, al renaşterii. Natura se trezeşte la viaţă şi odată cu ea şi organismul nostru, care trece prin diverse modificări datorită alimentaţiei sărace în vitamine şi minerale din timpul iernii. Primăvara este momentul propice pentru a elimina toxinele acumulate în organism, pentru a diminua valorile colesterolului şi a regla tranzitul intestinal. Urmând un calendar numai de ea ştiut, generoasă, natura îşi trimite pe rând solii: leurda, untişorul, urzicile, păpădia, ştevia, spanacul, loboda, salata, ceapa şi usturoiul verde – toate ne ajută din plin pentru a ne purifica și remineraliza organismul. Ele au un rol eficient şi în combaterea asteniei de primăvară, în întărirea sistemului imunitar cât şi în creşterea tonusului psihic.
Loboda este una dintre cele mai cunoscute verdeţuri de primăvară, deși ea este prea puţin folosită în raport cu proprietăţile sale terapeutice. Plantă anuală din familia Amarathaceae, rudă cu știrul, este puternică și nepretențioasă. Varianta de gradină (Atriplex hortensis) este un aliment tipic gastronomiei est-europene, fiind cunoscută și sub denumirea de spanac franțuzesc sau spanac nemțesc de munte. Așa cum atestă cercetările arheologice din nordul Europei (5300-3900 î.e.n.), loboda este una din cele mai vechi plante folosite de om ca aliment și medicament.
Utilizată încă de pe vremea dacilor, loboda este binecunoscută spațiului românesc rural, făcând deliciul ciorbelor de primăvară (cu un gust plăcut acrișor), intrând și în compoziția garniturilor, plăcintelor etc. Dar cel mai recomandat este să fie consumată în stare proaspătă, pentru a beneficia din plin de substanțele nutritive pe care le conține. În salate alături de măcriș, a cărui aciditate o domolește, împreună cu salată verde, spanac, leurdă, păpădie, loboda este un aliment delicios și totodată o sursă de sănătate.
Beneficiile consumului de lobodă
Loboda are remarcabile proprietăți remineralizante și revitalizante, asemănându-se oarecum cu spanacul.  Regăsim astfel în compoziția ei cantități semnificative de vitamina K ce fixează calciul, ajutând și la întărirea vaselor de sânge. Prezența acestei vitamine împiedică formarea cheagurilor de sânge și reduce astfel riscul apariției unor atacuri cerebrale.
Loboda se poate lăuda și cu un mare conținut de vitamina C, de trei ori mai mult decât spanacul și de două ori mai mult decât lămâia. 100 de grame de lobodă conțin 120-140 de mg de vitamina C. Se știe că vitamina C este un antioxidant puternic ce încetineşte procesul îmbătrânirii, favorizând procesul de regenerare celulară și întărind sistemul imunitar al organismului.
Chiar dacă este mai putin consumată decât ruda sa, spanacul, loboda conține mai multă provitamina A (caroten) decât acesta.
În lobodă găsim mult fier (aproximativ 10 miligrame de fier la 100 de grame), cât şi un nivel ridicat de calciu, riboflavină (vitamina B2), magneziu, potasiu, fenoli, o cantitate mare de proteine, fibre, carbohidraţi, dar şi antocianină – un flavonoid-pigment ce dă culoarea roşiatic-purpurie a frunzelor de lobodă. Antocianina este un antioxidant puternic ce are capacitatea de a proteja organismul împotriva radicalilor liberi, reducând riscul apariţiei cancerului. Este şi un agent cu proprietăţi analgezice, ameliorând efectele inflamaţiilor şi ale durerilor apărute în sistemul periferic şi nervos, și în plus protejează structura şi funcţionarea celulelor neuronale.
Datorită conţinutului bogat în fibre, loboda este recomandată pentru reglarea digestiei şi prevenirea constipaţiei. Prin reglarea tranzitului intestinal, este împiedicată apariţia hemoroizilor şi a cancerului de colon.
Proprietăţile diuretice cât şi efectul uşor laxativ conferă lobodei capacitatea de a curăţa sângele şi de a elimina toxinele din organism, fiind de ajutor persoanelor care suferă de anumite afecţiuni ale rinichilor, ciroză hepatică, sau hipertensiune. Grație acestor caracteristici, loboda este foarte indicată în curele de detoxifiere. În plus, datorită proprietăţilor sale mineralizante şi vitaminizante, ea poate fi folosită cu succes pentru a preveni sau trata astenia de primăvară.
Consumul regulat de lobodă este eficient în ameliorarea sau chiar tratarea acneei, astmului, chisturilor ovariene ori a alergiilor.
Sub formă de extract, sucuri, macerat din frunze sau preparate din seminţe, loboda poate fi utilizată în tratamentul afecţiunilor pulmonare, al durerilor de stomac și al gutei.

Sucul de lobodă poate fi folosit pentru tratarea tusei, a gâtului inflamat şi chiar a tumorilor apărute în această zonă.
Seminţele de lobodă amestecate cu vin, oţet, muştar se foloseau ca medicament vomitiv, pentru a ajuta organismul să elimine anumite substanţe toxice înainte ca ele să fie absorbite.
Loboda este utilizată și extern, sub formă de comprese sau cataplasme din frunze proaspete zdrobite, pentru a trata diferite afecţiuni ale pielii – în special leziuni purulente, pentru a grăbi colectarea puroiului – dar și pentru vindecarea rapidă a rănilor.
Sub formă de balsamuri, uleiuri şi unguente, loboda este indicată pentru tratamentul regiunilor inflamate, a celor care şi-au pierdut elasticitatea (scleroze), a celor întărite sau a zonelor în care s-a acumulat sânge. În plus, unguentele pe bază de lobodă scad senzaţia de mâncărime a pielii și ajută la hidratarea ei.
Contraindicaţii
Loboda conţine (ca şi spanacul) cantităţi destul de însemnate de acid oxalic. De aceea, consumul ei în cantităţi mari este contraindicat în unele cazuri de litiază renală.
Proprietăţile detoxifiante, antioxidante, acţiunea diuretică, depurativă, emolientă, calmantă, remineralizantă şi vitaminizantă fac din lobodă un adevărat concentrat de sănătate.

Unele reţete:

Salată de lobodă cu brânză:
- o legătură de lobodă roşie
- o legătură de lobodă verde
- câteva frunze mari de salată verde
- câteva felii subţiri de morcov
- telemea de capră

Se poate adăuga un sos preparat din: un căţel de usturoi, jumătate de linguriţă de muştar, ulei de măsline extravirgin, oţet balsamic, sare de mare.
Salată de lobodă cu ouă de prepeliţă:- o legătură de lobodă
- o legătură de leurdă
- 8 ouă de prepeliţă fierte
- o portocală curăţată de coajă şi pieliţe, tăiată cubuleţe
- o linguriţă de miere
- o linguriţă rasă de muştar cu boabe intregi
- ulei de măsline extravirgin
- sare şi piper

Salată de lobodă cu roşii şi ciuperci:
- lobodă
- roşii
- ciuperci proaspete
- ulei extravirgin de măsline sau ulei presat la rece de floarea soarelui
- suc de lămâie
- oregano, busuioc
- sare de mare, piper

Salată de lobodă cu avocado:- frunze de lobodă, de spanac, de salată verde şi de păpădie
- un avocado
- un castravete
- o legătură de ridichi
- o roşie
- ceapă verde
- suc de lămâie
- ulei extravirgin de măsline
- sare de mare

Salată de lobodă cu spanac şi tofu:
- câteva mâni de frunze de spanac
- o legătură de ştevie
- o legătură de lobodă
- o salată verde
- o legătură de ridichi
- o legătură de ceapă
- un gogoşar
- o cutie de brânză tofu
- ulei presat la rece de floarea soarelui
- zeamă de lămâie

Salată de lobodă cu brânză cu mucegai:- 4 legături de lobodă
- 2 legături de leurdă
- 1 legătură de păpădie sau o mână de frunze de rucola
- câteva nuci
- brânză cu mucegai albastru tăiată cubuleţe
- zeamă de lămâie
- ulei extravirgin de măsline
- sare de mare, piper

Salată de lobodă cu praz şi seminţe:
- câteva fire de praz tăiate foarte fin
- frunze de lobodă
- pătrunjel
- seminţe de dovleac
- zeamă de lămâie
- ulei presat la rece de floarea soarelui
- sare de mare

 
Citiți prima parte a articolului, despre urzici și grâușor (untișor).

yogaesoteric
23 martie 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu