Roşiile
de pe tarabe arată impecabil, dar au tot mai puţine calităţi nutritive.
Cercetătorii
ştiinţifici atrag atenţia că pot fi chiar dăunătoare sănătăţii.
Şi,culmea,
cele mai periculoase sunt roşiile care au invadat, în acest
sezon, pieţele: cele cu moţ, fără codiţă, de mărime medie.
După
o iarnă grea şi lungă, când am mâncat numai roşii de import, de cele mai
multe ori fără gust şi miros, iată că a venit şi vremea tomatelor
autohtone. Sunt pline tarabele în pieţe cu maldăre de roşii cu moţ.
Frumoase şi gustoase. Şi, ce ne atrage cel
mai mult, româneşti! Din grădinile ţăranilor noştri. Adică,
gândim noi, naturale şi pline de vitamine.
Ei bine, nu mai e demult aşa, întrucât, pentru a face bani
mulţi şi cât mai repede, ţăranii stropesc legumele cu tot felul de
substanţe care să le stimuleze creşterea şi care să le facă aspectuoase.Din păcate
însă, aspectul ia locul calităţilor nutritive.
Cele mai "la modă" soluţii sunt ETREL (o substanţă care coace roşia forţat) şi 2.4 D (un erbicid care stimulează activitatea hormonală). "Din dorinţa de a câştiga bani rapid, producătorii folosesc tot felul de substanţe şi tehnici ca tomatele să se coacă urgent. Astfel de substanţe folosite în exces, după ureche, fac mai mult rău legumelor, care îşi pierd din calităţile nutritive", ne-a declarat Floarea.Burniche, cercetător ştiinţific în cadrul Staţiunii de Cercetare Experimentală din Buzău.
Potrivit acesteia, roşiile cu moţ sunt cele mai periculoase, "pentru că sunt tratate cu mult ETREL, moţul fiind chiar o malformaţie a fructului. Acesta ascunde, de altfel, mult erbicid. Din această cauză nici nu au codiţe, pentru că sunt arse", a adăugat Floarea Burniche.Prin urmare, specialiştii ne recomandă să cumpărăm roşii pe ciorchine verde, "pentru că sunt cel mai puţin tratate. Când codiţele sunt uscate, înseamnă că roşiile au fost stimulate cu prea multă substanţă", a încheiat Floarea Burniche.
Cele mai "la modă" soluţii sunt ETREL (o substanţă care coace roşia forţat) şi 2.4 D (un erbicid care stimulează activitatea hormonală). "Din dorinţa de a câştiga bani rapid, producătorii folosesc tot felul de substanţe şi tehnici ca tomatele să se coacă urgent. Astfel de substanţe folosite în exces, după ureche, fac mai mult rău legumelor, care îşi pierd din calităţile nutritive", ne-a declarat Floarea.Burniche, cercetător ştiinţific în cadrul Staţiunii de Cercetare Experimentală din Buzău.
Potrivit acesteia, roşiile cu moţ sunt cele mai periculoase, "pentru că sunt tratate cu mult ETREL, moţul fiind chiar o malformaţie a fructului. Acesta ascunde, de altfel, mult erbicid. Din această cauză nici nu au codiţe, pentru că sunt arse", a adăugat Floarea Burniche.Prin urmare, specialiştii ne recomandă să cumpărăm roşii pe ciorchine verde, "pentru că sunt cel mai puţin tratate. Când codiţele sunt uscate, înseamnă că roşiile au fost stimulate cu prea multă substanţă", a încheiat Floarea Burniche.
Si acum, cateva probleme de actualitate. Pietele sunt invadate de tomate asa zis "romanesti" (de fapt tot hibrizi F1 din import, lemnosi), la care se adauga stimularea cu hormoni sintetici in exces. Nu insist asupra efectelor nocive ale hormonilor sintetici asupra sanatatii. Aceste tomate se recunosc usor: Sunt "tuguiate", iar daca sunt taiate transversal, nu au seminte sau au numai rudimente de seminte, prezinta goluri, iar gustul este neplacut dulceag, nespecific tomatelor traditionale. Am sesizat Protectia Consumatorului in urma cu cativa ani, fara nici un rezultat. Astfel de tomate ar trebui interzise la consum, iar pentru a nu se mai ajunge in aceasta situatie, producatorii ar trebui avertizati ca o astfel de marfa nu va fi primita la vanzare. Ei nu vor sa piarda nici o floare, si stimuleaza prin cufundarea inflorescentei in stimulent (Tomaset, Tomafix, etc.) in concentratie mare. Stimularea se face in concentratii slabe si numai cand este nebulozitate si frig. Cel mai sensibil in aceste conditii este polenul, care isi pierde germinatia, iar in absenta acestuia, stimulentul determina cresterea ovarului in afara fecundarii, si de aici lipsa semintelor la fructele stimulate. Nenorocirea este ca se stimuleaza chiar si cand sunt conditii optime, pentru ca au indus consumatorilor ideea ca acestea sunt rosiile romanesti. Am intrebat o taranca de ce face asa ceva, si mi-a raspuns sincer, ca altfel nu le vinde. Oare nu se intreaba nimeni de ce rosiile din Turcia, Spania, etc. nu au o astfel de forma ? Nimanui nu i se pare ceva suspect? Deci, daca doriti sa avem rosii romanesti, sprijiniti cercetarea ! In speranta ca cineva va lua in seama cele semnalate de mine, va mulțumesc anticipat.
arh Andreea Aluchi
mobil 0745681184
fax 0344144184
mobil 0745681184
fax 0344144184
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu