1 Unele dintre beneficiile pentru sănătate ale ardeiului iute sunt
aproape incredibile, iar reputaţia acestuia este în continuă creştere, în urma
cercetărilor medicale. Ardeiul iute poate contribui la distrugerea celulelor
canceroase din prostată, plămâni, pancreas şi poate opri un atac de cord în
maxim 30 de secunde.
Ardeiul iute face parte din familia capsicum şi este cunoscut sub denumirea de capsicum annuum (minimum).El ajută la stimularea metabolismului, prin acţiunea pe care o are asupra structurii venoase.
Beneficiile pentru
sănătate:
Nu este nimic mai uimitor decât efectele pe care ardeiul iute le are asupra sistemului circulator, cum ar fi alimentarea elementelor vitale din structura celulară a capilarelor, venelor, arterelor şi ajutorul oferit pentru echilibrarea tensiunii arteriale. De aceea, ardeiul iute este unul dintre cele mai potrivite remedii pentru hipertensiunea arterială, curăţă arterele şi contribuie la diminuarea valorilor colesterolului rău sau trigliceridelor.
Ardeiul iute face parte din familia capsicum şi este cunoscut sub denumirea de capsicum annuum (minimum).El ajută la stimularea metabolismului, prin acţiunea pe care o are asupra structurii venoase.
Nu este nimic mai uimitor decât efectele pe care ardeiul iute le are asupra sistemului circulator, cum ar fi alimentarea elementelor vitale din structura celulară a capilarelor, venelor, arterelor şi ajutorul oferit pentru echilibrarea tensiunii arteriale. De aceea, ardeiul iute este unul dintre cele mai potrivite remedii pentru hipertensiunea arterială, curăţă arterele şi contribuie la diminuarea valorilor colesterolului rău sau trigliceridelor.
Având în vedere că bolile cardiovasculare sunt
ucigaşul numărul unu la nivel mondial, proprietăţile ardeiului iute sunt
deosebit de importante.
Ardeiul iute este benefic atât pentru stomac cât
şi tractul intestinal, deoarece stimulează mişcarea peristalică a intestinului,
ajută la eliminarea fecalelor şi contribuie la reconstrucţia ţesutului din
stomac, facilitând vindecarea leziunilor stomacale şi ulcerelor intestinale.
Atunci când se consumă ardei iute, acesta declanează o senzaţie de căldură în
tot corpul, din acest motiv chiar a fost una dintre plantele recomandate în caz
de degerături. Usturător şi picant, ardeiul iute este adăugat în diverse feluri
gustoase de mâncare din întreaga lume. Iuţeala este determinată de o
concentraţie ridicată de capsaicină, studiată pentru utilizările ei pe scară
largă, de la reducerea efectelor durerii, beneficii cardiovasculare precum şi
capacitatea de a preveni apariţia cancerului. Capsaicina
are un rol esenţial în deschiderea şi drenarea pasajelor nazale congestionate.
În plus, alături de conţinutul ridicat de capsaicină, ardeiul roşu este o sursă
excelentă de vitamina A, prin concentraţia de carotenoizi pro-vitamina A,
inclusiv beta-caroten. Beta carotenul este nu doar un antioxidant puternic, ci
poate fi convertit în organism în vitamina A, un nutrient esenţial pentru
sănătatea tuturor ţesuturilor epiteliale (cele care căptuşesc toate cavităţile
corpului, inclusiv tractul respirator, gastro-intestinal şi tractul
reproductiv). Beta-carotenul poate fi util în reducerea simptomelor astmului,
osteoartritei şi artritei reumatoide. În plus, activitatea sa antioxidantă
contribuie la prevenirea daunelor radicalilor liberi care pot determina
ateroscleroza, cancer de colon, diabet zaharat şi alte complicaţii, cum ar fi
leziuni ale nervilor şi boli de inimă.
Lupta împotriva
inflamaţiei
Ardeiul iute
conţine capsaicină, care încălzeşte corpul şi este un inhibitor puternic al
substanţei P, o neuropeptidă asociată cu procesele inflamatorii. Cu cât este
mai iute un ardei, cu atât aconţine mai multă capsaicină. În prezent se
studiază efectele capsaicinei ca tratament pentru tulburările fibrelor nervoase
senzoriale, inclusiv dureri asociate cu artrita, psoriazis şi neuropatie
diabetică. Atunci când animalele injectate cu o substanţă care provoacă artrita
inflamatorie au fost hrănite cu alimente care conţineau capsaicină, debutul
artritei a fost întârziat şi inflamaţia a fost redusă în mod semnificativ.
Ameliorarea pe cale naturală a durerii
Ameliorarea pe cale naturală a durerii
Capsaicina
aplicată local, s-a demonstrat în urma studiilor, ar fi un tratament eficient
pentru durerile de cap şi cele provocate de osteoartrită. Multe din studiile
care se refereau la gestionarea durerii cauzate de neuropata diabetică, au
enumerat beneficiile aplicării locale a capsaicinei şi rolul ei în atenuarea
durerii asociate cu această condiţie. În urma unui studiu de amploare, pacienţi
cu psoriazis au folosit preparate topice care conţineau fie capsaicină, fie
placebo. Cei din prima categorie au raportat o îmbunătăţire semnificativă a
simptomelor. Principalul efect secundar ar fi resimţirea unei senzaţii de
arsură în zona aplicată.
Beneficii cardiovasculare
Beneficii cardiovasculare
Ardeiul roşu iute, s-a
dovedit a reduce nivelul colesterolului din sânge, a trigliceridelor şi
agregarea plachetară, crescând în acelaşi timp capacitatea organismului de a
dizolva fibrina, o substanţă cu rol important în formarea cheagurilor de sânge.
Oamenii care consumă din belşug ardeiul iute, au şanse mai mici de a face atac
de cord, accident vascular cerebral sau embolie pulmonară.
Ardeiul iute
ameliorează sinusurile congestionate
Capsaicina nu
reduce doar intensitatea durerii ci stimulează fluidizarea secreţiilor de mucus
din plămâni sau fosele nazale. Capsaicina este similară cu un compus care se
regăseşte în multe remedii pentru răceală, cu rol în ameliorarea congestiei
nazale, diferit fiind doar timpul de acţiune (capsaicina acţionează mult mai
repede). Un ceai cu ardei iute stimulează rapid scurgerea mucoaselor din
pasajele nazale, ameliorând nasul înfundat şi congestionat.
Stimulează imunitatea.
Stimulează imunitatea.
Ardeiul iute de culoare roşu aprins are un conţinut ridicat de
betacaroten sau provitamina A. Două linguriţe de ardei iute pisat, furnizează
47% din valoarea zilnică de vitamina A, cu rol important în lupta anti-infecţie
şi esenţială pentru sănătatea ţesuturilor epiteliale, inclusiv membranele
mucoase care acoperă pasajele nazale, plămânii, tractul intestinal şi cel
urinar. De asemenea, vitamina A este prima linie de apărare împotriva agenţilor
patogeni, invadatori.
Prevenirea ulcerului
gastric
Ardeiul iute are o reputaţie negativă şi nemeritată de a contribui la apariţia ulcerului gastric. Nu doar că ardeiul iute nu provoacă ulcerul gastric ci chiar poate ajuta la prevenirea acestuia prin distrugerea bacteriilor care pot fi ingerate, stimulând în acelaşi timp celulele mucoasei stomacului să secrete sucuri de protecţie, care împiedică formarea ulcerului. De fapt, consumul de ardei iute este asociat cu diminuarea riscului de ulcer gastric.
Ardeiul iute are o reputaţie negativă şi nemeritată de a contribui la apariţia ulcerului gastric. Nu doar că ardeiul iute nu provoacă ulcerul gastric ci chiar poate ajuta la prevenirea acestuia prin distrugerea bacteriilor care pot fi ingerate, stimulând în acelaşi timp celulele mucoasei stomacului să secrete sucuri de protecţie, care împiedică formarea ulcerului. De fapt, consumul de ardei iute este asociat cu diminuarea riscului de ulcer gastric.
Pierderea kilogramelor
Căldura care este resimţită de
către o persoană în urma consumului de ardei iute este energie care rezultă în
urma arderii caloriilor. Chiar şi ardeii roşii conţin substanţe care contribuie
la termogeneză şi la consumul de oxigen, chiar şi mai mult de 20 de minute după
ce sunt consumate.
2. Ţuica de prune, efecte asupra sănătăţii
Tradiţionala ţuică de prune era
odinioară folosită pentru vindecarea bolilor de inimă şi de stomac. Ţuica de
prună slabă conţine o anumită cantitate de vitamine A, B, C, D1 şi D2.
De altfel, ţuica de prune fiartă, nu
foarte fierbinte, consumată moderat, este, în ciuda celor crezute, benefică
funcţiilor hepatice, avide în anotimpul rece de vitamine şi săruri. Se
recomandă ţuica de prune slabă în dischinezii biliare, probleme de
decongestionare hepatică, constipaţii cauzate de factori alimentari.
Ţuica
este antianemic !
Cercetătorii germani au descoperit ca în extractele distilate de prună există 6 tipuri de substanţe cerute de celulele roşii sanguine, ce sunt rapid absorbite în stomac.
Cercetătorii germani au descoperit ca în extractele distilate de prună există 6 tipuri de substanţe cerute de celulele roşii sanguine, ce sunt rapid absorbite în stomac.
Aceste substanţe, prezente din abundenţă în ţuica, pot
creşte cu peste 120% viteza de producere a hemoglobinei si chiar a producerii
de hematii (celule rosii ale sangelui, care transporta oxigen). În plus, ţuica
de prune are un bogat conţinut în fier, nucleul metalic al hemoglobnei din
globulele roşii. Dar acest lucru nu
inseamna nici pe departe ca anemia se previne cu tuica, în lipsa unei
alimentatii corespunzatoare recomandate de medic. Dimpotriva, un
consum zilnic de tarie de pruna fara o alimentatie adecvata, poate avea efecte
nefaste chiar şi pentru un organism sanatos.
Enzima are rolul de a reduce depunerile de colesterol de
pe arteridele capilare coronariene, vasele
care aduc sangele la inimă.Este prezentă în alte 120 de medicamente naturiste
diferite,cu rol în prevenirea aterosclerozei si, implicit, a infarctului miocardic, medicamente care sunt
foarte scumpe în SUA, Canada şi Marea Britanie (depăşesc în medie 140 de dolari pentru o
cura de 45 de zile).Consumarea zilnica a 10 -
32 ml tuica de pruna este o eficienta metoda de a reduce probabilitatea de aparitie a unor boli de inimă datorate aterosclerozei.
Acest tip de profilaxie are un preţ
de 14.000 de ori mai mic decât în cazul
unei medicaţii naturiste cu extract de cactus, ambalat
în SUA.
Ai vazut ???
(primit pe net;C.M.)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu