miercuri, 14 august 2013

Poate cineva are nevoie

Nota: revin asupra acestui articol, astăzi 24 nov.2013 pentru a face o completare. Utilizarea castanelor, așa cum se propune în articolul de mai jos, probabil, are efectele pe care le menționează autoarea. Pentru comoditate, eu am făcut un fel de tinctură de castane (castane zdrobite, puse într-un vas de sticlă - colorată, dacă se poate - peste care se pune alcool medicinal sau tuică ,,frunte”, atât cât să treacă cu 1-2 degete peste castane. Lăsați 14 zile, dar nu uitați ca măcar odată pe zi, în acest răstimp, să întoarceți vasul invers, pentru o cât mi bună amestecare). Cu lichidul rezultat, fricționați locurile dureroase și afectate de artroză, răceală, nevralgie etc. La mine a avut efect nesperat. Sunt curios să aflu ce rezultate a dat în cazul dv. C.M.  

Acum doi ani, din cauza curentului, am facut o nevralgie dureroasa la tibia piciorului drept, care n-a vrut sa cedeze la absolut nimic din tot ce am incercat... Am facut rost de o patura din par de camila pe care o infasuram in jurul piciorului, indiferent de anotimp, si cu care dormeam chiar si in toiul verii, pentru ca noaptea durerea devenea de-a dreptul insuportabila.
Toamna, cand fructele castanilor din curtea casei au inceput sa se coaca si sa cada, a venit la mine o ruda apropiata care m-a rugat s-o las sa le culeaga. Mirata, am intrebat-o la ce-i folosesc? Mi-a raspuns ca le curata de coaja, le maruntea miezul intr-un mixer si umplea, apoi, cu el niste perne. I-am cerut si eu o perna cu castane si am pus-o, automat, pe locul
nevralgiei care ma chinuia de-atata amar de vreme. Si miracolul s-a produs!
Durerile au disparut intr-o clipa! Am mai tinut perna si in urmatoarele 2-3 nopti pe picior, dar nevralgia trecuse definitiv. 
Câteva zile mai târziu, am relatat aceasta intâmplare unor prieteni pe care i-am intalnit la o nunta.
Prin luna iunie a anului urmator, unul dintre cei prezenti m-a sunat vrând sa-mi spuna ceva "de necrezut". Locuia intr-un bloc mare, in care chiriasii nu se cunosteau intre ei, dar remarcase o femeie tânara care de la o zi la alta mergea tot mai greu, târându-si dupa ea un picior. "Am oprit-o",
povestea cunostinta mea, "si am aflat ca din cauza  curentului facuse o nevralgie cumplita, care nu cedase cu toate injectiile pe care i le facea zilnic doctorul, ba dimpotriva, mersul ei era din ce in ce mai chinuitor".
Amintindu-si de perna cu castane despre care povestisem la masa, amicul meu a procurat 3 kg de castane, le-a maruntit miezul, a umplut cu el o perna mare, i-a dus-o tinerei, spunand: "V-am adus sanatate!". Si, realmente, a doua zi, femeia se simtea deja mai bine, iar in zilele urmatoare, pozitia corpului a revenit la normal. Peste câtva timp, s-a intâmplat la fel si cu seful sotului meu, diriginte pe un santier de constructii. Suferea de doi ani de o nevralgie faciala, care ii cuprinsese si o parte a urechii, si care ii provoca dureri cumplite. Era, fireste, sub tratament medical, dar pentru ca medicamentele nu aveau nici un efect, doctorul i-a propus o operatie sub ureche, la mijlocul gâtului, acolo unde se unesc fasciculele de nervi. Sotul meu i-a spus insa povestea cu castanele si i-a adus o perna pe care o aveam in camara. In patru zile, durerile au disparut fara urma.
 
VERONICA MIHAES - str. Lupului nr. 4, Fagaras
(primit pe net)
--------------------------------------------------------------
Legat de proprietățile castanelor și ghindei, iată ce am găsit :

Castanele si ghinda

Leacurile padurii: Castanele si ghinda
In nemarginita ei bunatate pentru toate fapturile vii, mama natura are grija si de bietele vietuitoare ale padurii, pe care iarna le ameninta cu foamete si inghet. Exact acum, cand oamenii strang ultima recolta din gradini si livezi, pregatindu-se sa o depoziteze in hambare, arborii din paduri isi scutura roadele singuri, spre bucuria salbaticiunilor. Alunele, ghinda, castanele, jirul, scorusele - toate se gasesc din abundenta in luna octombrie, prin lizierele si luminisurile atinse de aripa toamnei. Si, cum in marea farmacie a naturii darurile de hrana sunt si daruri de sanatate, fructele padurii reprezinta, si ele, leacuri adesea miraculoase, pe care toamna ni le aduce in dar.

Castanele Salbatice
Aparent, banalele castane, pe care le gasim la vremea aceasta prin mai toate parcurile oraselor, ascund sub coaja lor maronie substante vindecatoare foarte puternice. Ele reduc durerea si inflamatia, protejeaza vasele de sange, opresc hemoragiile, stimuleaza circulatia sanguina. Mai mult, in ultimii ani, ele au devenit o pretioasa materie prima pentru industria de cosmetice si unguente, deoarece, folosite extern, au efecte benefice asupra pielii si a circulatiei periferice.
Recoltarea se face foarte usor, prin simpla lor culegere de pe jos. Se usuca in strat gros (10-15 cm), in locuri caldute si bine aerisite, vreme de trei saptamani, dupa care pot fi puse la pastrare in saculeti de panza ori de hartie sau pot fi preparate imediat.
Faina de castane: castanele uscate se piseaza cu tot cu coaja in piua, pana se maruntesc suficient pentru a fi macinate in masina electrica de cafea, dupa care se cern cat mai fin. Praful alb-galbui care rezulta, adica faina de castane, va fi folosit apoi intern si extern pentru urmatoarele afectiuni:

Hemoroizi, hemoroizi sangeranzi - se iau zilnic, pe stomacul gol, 3-4 lingurite de faina de castane. Planta se tine sub limba vreme de 5-10 minute, dupa care se inghite cu apa. O cura dureaza 2-6 saptamani, in functie de gravitatea afectiunii, si are un efect extraodinar si asupra venelor, vindecand o serie intreaga de boli pentru care farmacia moderna inca nu a descoperit medicamente.

Varice, flebita, afectiuni ale venelor in general - se face tratamentul intern de la hemoroizi si, in plus, se aplica o cataplasma cu faina de castane preparata astfel: la patru linguri de faina de castane se adauga iaurt proaspat, amestecandu-se incontinuu, asa incat sa se formeze o pasta groasa. Aceasta pasta se aplica cu un tifon pe locul afectat, dupa care se acopera cu o folie de nylon si se leaga (dar fara a strange deloc). Se tine 1-2 ore. Tratamentul se repeta zilnic sau o data la doua zile, vreme de o luna.

Leacurile padurii: Castanele si ghinda
Tromboflebita, tromboze - se pun intr-un borcan patruzeci de castane proaspat culese si bine zdrobite (cu tot cu coaja), peste care se adauga alcool alimentar de 80 de grade cat sa le acopere si sa ramana deasupra o pelicula de lichid de 2-3 degete. Se inchide borcanul si se lasa continutul sa se macereze vreme de 20 de zile, dupa care se filtreaza. Se administreaza o lingurita din aceasta tinctura de patru ori pe zi, vreme de o luna.

Prostatita, adenom de prostata - se administreaza tinctura obtinuta dupa metoda de mai sus, cate 4 lingurite pe zi, in cure de 2-3 luni. Coaja si miezul castanelor au principii active antiinflamatoare puternice, care actioneaza asupra prostatei.

Reumatism - se fac spalaturi cu zeama obtinuta dupa fierberea a 5 maini de castane in 5 litri de apa, pana lichidul scade la jumatate. Baile vor fi cat mai fierbinti posibil. Procedura se repeta o data la doua zile.
O credinta populara spune ca cei care poarta in buzunare castane sunt feriti de dureri reumatice, de dureri de sale (lombosciatica) si de intepeneli (nevralgii, intinderi de muschi). Multi oameni care au incercat acest procedeu, mai degraba magic decat medical, au declarat ca au obtinut rezultate excelente.

Castanele Comestibile

Leacurile padurii: Castanele si ghinda
Au fost aduse pe teritoriul tarii noastre odata cu primele legiuni romane care au ocupat Dacia, iar de atunci, castanul comestibil a fost aclimatizat si cultivat mai ales in zona de vest a tarii. Mai tarziu, prin secolul al Xiv-lea, castanii comestibili au fost intens plantati in jurul manastirilor din Oltenia si Moldova, iar cu ocazia aceasta, fructele lor au intrat in retetele vestitelor leacurile monahale, ocupand printre acestea un loc de cinste. Cu ele se tratau reumatismul si degeraturile, problemele digestive si intestinale, diferitele boli ale batranetii. Nu in ultimul rand, castanele au fost folosite ca hrana usoara si extrem de hranitoare pentru convalescenti, bogatia lor de minerale si de vitamine (greu degradabile in procesul prepararii) fiind un excelent sprijin pentru o vindecare rapida.
Culegerea castanelor comestibile se face de la sfarsitul lui septembrie si pana la inceputul lui noiembrie. Pentru uz intern, se folosesc fructele proaspete. Pentru utilizari externe, sunt foarte eficiente si castanele uscate (uscarea se face la fel ca la castanele salbatice).
Pireul de castane: este unul dintre putinele produse prelucrate termic care pastreaza, in mare parte, vitaminele fructului proaspat. Reteta: se spala bine castanele cu tot cu coaja, dupa care se pun in apa clocotita, unde se lasa sa fiarba la foc mediu, vreme de 45 de minute (nu mai mult, pentru a nu iesi taninurile din coaja, care dau un gust neplacut). Se scot castanele din apa clocotita si se cojesc cat sunt calde, dupa care se piseaza cu o furculita sau se zdrobesc cu un batator din lemn. Iata in continuare cateva indicatii terapeutice pentru acest remediu:

Hemoroizi, varice, tromboflebita - se consuma cate o farfurie de piure de castane, indulcit cu miere si aromatizat cu coaja de lamaie rasa, inainte de micul dejun si de cina. Se face o cura de cateva saptamani. Acest preparat stimuleaza tranzitul intestinal, are efecte antiinflamatoare si tonice vasculare.

Boli cronice de rinichi - vitaminele din miezul castanelor, precum si anumite principii din coaja au efecte stimulente asupra activitatii renale si impiedica formarea calculilor. Se consuma cate o farfurie de pireu de castane inainte de fiecare masa, in cure de minimum doua sapta-mani.

Indigestie, diaree - trezeci de castane comestibile (proaspete sau uscate) se piseaza si se pun sa fiarba la foc mic in trei cani de apa, pana cand scad la o treime. Zeama foarte concentrata rezultata se bea intr-o doza unica.

Convalescenta, perioada de crestere la copii - se consuma o combinatie de pireu de castane si branza de vaci (in proportii egale), indulcite cu miere. Este o hrana usor digerabila si foarte energizanta.

Degeraturi, dureri reumatice care se agraveaza la frig - cinci mani de castane se fierb cu trei litri de apa pana cand scad la jumatate. Se filtreaza decoctul rezultat, cu care se fac spalaturi cat mai calde posibil pe locurile afectate. Aplicatia dureaza 10-15 minute si se repeta zilnic, pana la completa vindecare.

Ghinda

Leacurile padurii: Castanele si ghinda
Acum, in octombrie, frumoasele fructe ale stejarilor, cu palariutele lor asezate pe crestet, formeaza un adevarat covor in padurile de deal si de campie sau in preajma arborilor solitari. In urma cu un secol, ghindele erau considerate o adevarata bogatie, culeasa cu grija, pentru a fi folosita ca medicament pentru oameni si ca aliment pentru animale, pe perioada iernii. Ele erau, totodata, si obiecte de veneratie magica. Astfel, se credea ca ghindele contin in ele o tainica esenta a vigorii stejarului, capabila sa redea puterile celor bolnavi sau obositi, sa prelungeasca tineretea si sa aduca noroc si prosperitate. Ghinda se administra uscata si pisata, sub forma de decoct, plamadita in vin sau sub forma unei "cafele" .

Preparate din ghinda
Pulberea de ghinda - se culeg ghindele si se lasa sa se usuce intr-un loc calduros si bine ventilat, in strat de 2-3 degete grosime, timp de 3-4 saptamani. Dupa ce s-au uscat, se macina cu rasnita electrica de cafea sau se piseaza in piua, iar din pulberea obtinuta se administreaza cate 3-4 lingurite pe zi.
Cafeaua de ghinda - pe o tava incinsa se prajesc, vreme de un sfert de ora, ghinde si seminte de naut (in proportia 2:1), amestecandu-le mereu, asa incat sa nu se rumeneasca prea tare. Se macina si se obtine o pulbere maronie - cafeaua de ghinda. Se pun la o jumatate de cana de apa (150 ml) 1-3 lingurite din aceasta pulbere, dupa care se mai lasa se fiarba 2-3 minute. Se consuma calda. Iata in continuare cateva indicatii terapeutice:

Diaree, dizenterie - se iau 3-4 lingurite de pulbere de ghinda pe zi, pe stomacul gol. Planta se tine sub limba vreme de cateva minute, dupa care se inghite cu apa. In cazurile grave, doza se poate mari pana la 10 lingurite pe zi, acest leac vegetal avand o toxicitate foarte scazuta.

Adjuvant in hemoragii interne - se administreaza pe stomacul gol 2-3 lingurite de pulbere de ghinda, foarte fin macinata. Daca hemoragia este puternica, se fierb 6 lingurite de pulbere de ghinda intr-o cana de apa, vreme de doua minute, dupa care se filtreaza si se consuma pe stomacul gol, in doza unica.

Colita de fermentatie, enterita - se beau 2-3 cani de cafea de ghinda pe zi. Acest preparat nu se va indulci si va fi baut intotdeauna pe stomacul gol, inainte de masa.

Ulcer, gastrita - se administreaza cate 1 lingurita de pulbere de ghinda de 2-3 ori pe zi, intre mese sau atunci cand apar dureri (dar intotdeauna pe stomacul gol). Acest remediu are efecte antiacide, calmante gastrice si cicatrizante.

Debilitate, anemie - se face o cura de o luna, timp in care se administreaza in fiecare zi cate 3 lingurite rase de pulbere de ghinda. Pentru a nu aparea constipatia, se administreaza concomitent si tarate de grau, miere, fructe proaspete.
Surmenaj, dureri de cap pe fond de oboseala - se bea o cafea de ghinda (obtinuta din 2-4 lingurite la o cana de apa) indulcita cu miere. Are un efect energizant oarecum asemanator cu cel al cafelei clasice, dar fara sa mai apara acea accentuare a oboselii, resimtita dupa trecerea efectului cofeinei. 
C.M.

10 comentarii:

  1. Multumesc din suflet!
    Chiar este ceea ce aveam nevoie pentru mama care sufera de nevralgie faciala, pentru mine are sufar de insuficienta venoasa severa ( doua operatii deja!)si pentru sotul meu care are hemoroizi in gradul 4 de dezvoltare!Deci, titlul la fel de potrivit ca si continutul extraordinar de util!Multa sanatate si prosperitate.Cu stima, David Liliana-Gabriela

    RăspundețiȘtergere
  2. Legat de perna cu castane.. dupa ce le-am cules le curat coaja, le maruntesc si fac o perna ? fara sa le usuc inainte?
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. PERNA DE CASTANE: castanele trebuie să fie uscate (la soare, pe calorifer sau pe sobă, dar nu în cuptor) Ideea este ca ele să se usuce încet pentru ca substanțele volatile să nu se piardă. După aceasta le puteți decoji iar miezul (care, oricum este destul de tare) se trece prin mașina de tocat carne, după care, printr-o râșniță de cafea (direct nu se poate deoarece s-ar distruge râșnița). Discutând cu diverși....utilizatori, mis-a spus că, pentru o utilizare îndelungată, puteți folosi castane întregi intriduse într-un săculet lung de cca 50 cm. și lat de cca 20 cm, pe care l-ați compartimentat în lung (prin coasere), în 4,5,6 rânduri paralele suficient să intre o castană. Veți avea deci mai multe șiruri paralele de castane.Când aveți timp (mai ales noaptea) le țineți aproape de locul dureros)

      Ștergere
  3. Bună ziua! Mă înteresează să prepar un unguent cu castane pentru varice.Am citit mai multe opţiuni, dar nu am înţeles dacă e nevoie să usuc castanele sau nu.Şi ce înseamnă să decojeşti castanele, le înlături coaja verde cu ţepi sau şi pe cea maro?Vă mulţumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Castanele utilizate trebuie să nu fie necoapte sau umede (din diverse motive). Important este să nu aibă prea multă apă în conținut. Deci, dacă după ce le-ați cules, le-ați înlăturat coaja verde - țepoasă, le lăsați câteva zile la uscat (răsfirate dar nu neapărat la soare), le puteți procesa: decojiți castanele de coaja maro și folosiți doar miazul alb. Nu cred, totuși, că dacă folosiți și coaja maro, depreciați produsul (numai că, zdrobirea va fi mai geroaie). Opiniez că grăsimea utilizată, pentru obținerea cremei, ar trebui să fie unt clarificat, osânză sau ulei virgin de măsline. Succes! C.M.

      Ștergere
  4. o fi bun si pentru dureri de spate?

    RăspundețiȘtergere
  5. e bun oare acest remediu si pentru dureri puternice de spate?

    RăspundețiȘtergere
  6. o fi bun si pentru dureri de spate?

    RăspundețiȘtergere