DE CE
FOLOSEAU ANTICII VASE DE CUPRU?
Cuprul este capabil să distrugă bacteriile
și virușii
nedoriți. Este interesant că medicina ayurvedică
știa acest lucru încă de pe vremea când bacteriile erau o
noțiune necunoscută științei.
Ayurveda recomandă și
astăzi păstrarea apei de băut în vase de cupru.
Egiptenii antici foloseau ulcioare
și căldări de cupru pentru a
menține apa proaspătă. Chiar și în
prezent, pentru serviciul de
la Templul lui Shiva din orașul
indian Rameswaram se folosesc vase mari, din cupru, pentru a
depozita apa adusă din fluviul Gange, spre a-i fi oferită zeului
Shiva. Apa păstrată în felul acesta rămâne proaspătă ani la
rând.
Potrivit oamenilor de știință,
recipientele de cupru pot fi răspunsul în ceea ce
privește anihilarea bacteriei E-coli, care
trăiește în intestinul omului și al
tuturor animalelor cu sânge cald, producând îmbolnăviri grave.
Specialiștii britanici au efectuat cercetări
în acest sens, iar concluzia
experimentelor a fost aceea că ionii de cupru omoară această
bacterie periculoasă, performanță
nemaiîntâlnită la niciun alt metal, nici măcar la aur.
Un grup de cercetători de la Universitatea
din Southampton au pus apă conținând
bacterii E-coli în două vase: unul de oțel
inoxidabil și altul de cupru. Apoi au analizat zilnic
mostre de apă din cele două recipiente. Rezultatul experimentului
a fost acela că, în vasul de inox, la temperatura camerei,
bacteria E-coli s-a menținut
vie timp de luni de zile, în
timp ce vasul de cupru a omorât-o în câteva ore. Același
experiment, efectuat la 10°C, a dat următoarele rezultate: în
vasul de inox, bacteria a trăit 34 de zile, în timp ce în vasul de
alamă n-a supraviețuit
decât 4 zile.
Așadar,
dacă în spitale, restaurante, școli, grădinițe,
magazine etc. utilizăm recipiente de cupru pentru depozitarea
apei, putem elimina riscul infectării alimentelor cu această
bacterie periculoasă. E adevărat că în prezent, vasele de inox
sunt folosite aproape
exclusiv, atât în localurile publice, cât și
acasă, pentru că sunt mai frumoase, mai strălucitoare și
mai ușor de întreținut. Cu toate acestea, cuprul este un
material mult mai util și
mai sănătos, și aceasta nu numai pentru că omoară
bacteriile și virușii.
Acest metal s-a dovedit a avea mult mai multe
proprietăți benefice pentru corpul uman. Iată
câteva:
- Întărește
sistemul imunitar;
- Ajută organismul să utilizeze fierul din
sânge;
- Reduce acțiunea radicalilor liberi asupra
țesuturilor, prevenind astfel îmbătrânirea acestora;
- Menține
consistența și
sănătatea oaselor;
- Ajută la producerea unui pigment vital
al pielii, melanina; din acest motiv, apa de cupru este
recomandată celor care suferă de vitiligo;
- Ajută la funcționarea optimă a glandei tiroide;
- Accelerează digestia și
reduce aciditatea stomacală;
- Mărește
fertilitatea la femei;
- Și,
nu în ultimul rând, crește
potența! Cei interesați
sunt sfătuiți să facă ceea ce bărbații
indieni fac de mii de ani: să-și
cumpere o cană de cupru, s-o umple cu apă în fiecare seară, la culcare
și s-o bea dimineața,
imediat după trezire. Cuprul din această apă ajunge în celulele
corpului, unde este absorbit în aproximativ 45 de minute. De
aceea, este recomandat să nu se bea și să
nu se mănânce nimic în acest
interval.
Cuprul este un mineral indispensabil
organismului. El se găsește
în toate organele și
țesuturile: ficat, creier, inimă, rinichi,
mușchi. Lipsa acestui element poate da anemii
severe. De aceea, nu neglijați
alimentele care îl conțin
în cantități importante: stafidele, cerealele (în special
grâul), fasolea și mazărea. Dar, în același
timp, rețineți că
în ziua de azi, cerealele, legumele și
fructele cultivate intensiv au un conținut
mai scăzut de cupru decât cele crescute natural, din cauza solului
sărăcit în
minerale.
Atenție:
persoanele care iau suplimente cu zinc e bine să știe
că acesta împiedică buna absorbție a
cuprului provenit din alimente. De aceea, în special acestora li
se recomandă folosirea curentă a vaselor de cupru. De asemenea, o
alegere excelentă pentru oricine este instalația
sanitară cu țevi de cupru. Un pahar de apă băut în
fiecare dimineață direct de la robinet ne asigură că nu
vom suferi niciodată de deficiență de
cupru.
Vorbind despre avantaje, iată și
lista afecțiunilor și a
bolilor care pot fi prevenite
sau ameliorate în urma consumului de alimente cu cupru: alergiile,
chelia, leucemia, osteoporoza, ulcerul stomacal, artrita
reumatoidă.
În concluzie, cuprul este un mineral vital
pentru organismul nostru. Medicii recomandă ca măcar o dată la 2
ani să facem un set de analize, astfel încât lipsa acestuia să fie
sesizată din timp, deoarece, fără cupru, sănătatea noastră este în
pericol.
| ||
|
(C.M.)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu