..................................................................................................PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI SUNT ILEGALE ȘI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

Totalul afișărilor de pagină

duminică, 21 octombrie 2018

Jackfruit – un fruct exotic ce poate înlocui cu succes carnea


Ați auzit de jackfruit? Originar din Asia de Sud Est, mai exact din India, este cel mai mare fruct care creşte într-un copac. Ceea ce însă l-a făcut vedetă este conținutul bogat în nutrienţi, datorită căruia poate înlocui cu succes carnea. Ba mai mult, are şi cam acelaşi gust dacă este gătit.
Jackfruit este singurul fruct care poate fi consumat necopt, copt, crud sau gătit. Sutele de seminţe din interior sunt foarte hrănitoare, conţin fier, potasiu, calciu şi proteine, iar pulpa, multă vitamina C. Este motivul pentru care a fost numit „fructul miracol”.
Când este consumat crud, gustul său este o combinaţie între ananas şi pară. Gătit, ai impresia că mănânci carne, iar textura este asemănătoare cu cea a fripturii de porc. Este folosit ca substitut al cărnii în farfuriile cu nachos şi tacos. În Asia, se prepară chipsuri din acest fruct, suc, curry, îngheţată sau se serveşte la grătar.
Potrivit Pinterest, căutările pentru reţete cu jackfruit au crescut cu 420%.
Un singur fruct poate cântări de la 4,5 kg la 45 kg. Copacii ajung până la 15 metri înălţime și produc în jur de 150 de fructe pe an.
Jackfruit se găseşte şi în Thailanda, Malaezia şi Bangladesh, unde este considerat fructul naţional.
În sudul Indiei, se numeşte „chakka pazham”, iar portughezii i-au adaptat numele la „jaca”.
În New York, fructul se vinde la preţul de 2,50 dolari/jumătate de kilogram.
Jackfruit este soluţia naturii de a combate anumite probleme grave de sănătate, datorită cantității semnificative de fitonutrienţi, izoflavone, lignani şi saponine. Luptând cu radicalii liberi din organism, ajută la prevenirea apariţiei celulelor canceroase.
Rețetă de jackfruit gătit cu quinoa
Ingrediente:
- 200 grame jackfruit crud sau conservat (pulpă de fruct)
- 70 grame quinoa
- 1 lingură ulei pentru gătit (floarea soarelui, sâmburi de struguri, măsline)
- 1 linguriță usturoi granulat
- ½ linguriță paprika afumată
- 1 vârf cuțit de piper cayenne
- 1 frunză de dafin
- sare după gust
- semințe crude și decojite de floarea soarelui pentru decorat
Preparare:Într-un vas se pune la fiert quinoa după ce a stat la înmuiat timp de 3-4 ore și a fost spălată bine în câteva ape (pentru înlăturarea saponinelor). Timpul de fierbere este 10-20 minute, în funcție de cât de mult s-a înmuiat.
Într-o tigaie non-aderentă se pune uleiul, se încinge și apoi se adaugă jackfruitul desfăcut și tăiat bucăți, se călește 1-2 minute, apoi se adaugă apă și se lasă la fiert timp de câteva minute până se înmoaie.
Cât timp fierbe jackfruitul se adaugă paprika afumată, frunza de dafin, usturoiul granulat, piperul cayenne și sarea. Timpul de fierbere este diferit, în funcție de cât este de copt sau nu fructul.
Când jackfruitul este gata, pe o farfurie se pune quinoa, apoi jackfruitul și deasupra se presară semințele de floarea soarelui.

Citiți și:

yogaesoteric
19 octombrie 2018

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu