”Mă vindec de tot trecutul meu întunecat, de toate faptele și gândurile care m-au oprit să evoluez și care m-au îndepărtat de Lumină. Vreau să evoluez în iubire. Eu sunt iubire. Așa să fie!” (în sprijinul cititorului interesat)

Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 23 iunie 2018

Descoperire bulversantă: memoria noastră este activă datorită unui «virus antic», în care ne sunt înmagazinate toate amintirile, susțin neurologii



Aspecte uluitoare legate de modul în care funcționează memoria noastră au fost recent descoperite de o echipă internațională de cercetători. Potrivit celor de la Bigthink, se pare că memoria este un proces foarte sofisticat care implică mai multe sisteme ale creierului, până la un nivel molecular. În interiorul creierului, proteinele nu rămân mai mult de câteva minute la nivelul sinapselor. Și totuși, amintirile noastre se pot menține pe toată durata vieții.

Cercetători de la Universitatea din Utah, Universitatea din Copenhaga si Laboratorul de Biologie Moleculară MRC din Marea Britanie au observat ceva ciudat despre o proteină numită Arc, care este esențială pentru formarea memoriei pe termen lung. Ceea ce au descoperit a fost că această proteină are proprietăți foarte asemănătoare cu ale unui virus care infectează un organism gazdă. Constatările echipei au fost publicate în revista Cell.

Gena neuronală Arc este esențială pentru stocarea de lungă durată a informației din creierul mamiferelor și mediază diverse forme de plasticitate sinaptică. Puțin se știe despre faptul că Arc are o funcție moleculară și origini evolutive”, explică oamenii de știință.

Ca rezultat al studiului, cercetătorii cred că în urmă cu sute de milioane de ani, la fel ca orice alt virus, molecula Arc a pătruns în sistemul nostru și a evoluat fiind capabilă în prezent să ne păstreze amintirile pe tot parcursul vieții. Iată ce spune în acest sens profesorul de neurobiologie Jason Shepherd, de la Universitatea din Utah, care a condus acest proiect de cercetare și care și-a dedicat ultimii 15 ani pentru studierea acestei fascinante proteine: „La acea vreme, nu am știut prea multe despre funcția moleculară sau istoria evoluției lui Arc. Aproape că mi-am pierdut interesul pentru studierea proteinelor, ca să fiu cinstit, asta până când mi-am dat seama de importanța acesteia. Modul în care Arc se asamblează seamănă foarte mult cu modul în care funcționează retrovirusul HIV”, a declarat dr. Shepherd într-un comunicat de presă.

Cercetătorii au fost intrigați de ideea că o proteină se poate comporta ca un virus și poate servi drept platformă prin care neuronii comunică. Ce face Arc este să deschidă o fereastră prin care amintirile se pot solidifica în interiorul ei. Fără Arc, fereastra nu poate fi deschisă. Cercetări anterioare au arătat că proteina Arc este necesară pentru formarea memoriei pe termen lung. Într-un studiu, șoarecii care nu aveau Arc nu își puteau aminti un eveniment care s-a petrecut cu doar 24 de ore înainte.

Descoperirea este, fără îndoială, deosebit de interesantă. Totuși, acești cercetători par să rămână blocați în concepția materialistă despre viață potrivit căreia conștiința este un produs al creierului, iar proteina Arc este cauza memoriei. Cercetătorii care au ieșit din limitele acestei filozofii materialiste, au înțeles că fenomenul este exact invers: creierul este un instrument al conștiinței, iar proteina Arc este cel mult un instrument prin care avem acces la memoria unor evenimente trecute, aceasta nefiind pierdută, în realitate, niciodată; cu sau fără proteina Arc.


Citiți și:


yogaesoteric 
21 iunie 2018 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu