..................................................................................................PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI SUNT ILEGALE ȘI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 30 decembrie 2017

Se spune că... ce mănînci de Revelion îţi poate influenţa tot anul

              Autor: M.Ex., 29.12.2017

Trecerea în noul an e încărcată de superstiţii şi obiceiuri în toată lumea. Pe mesele de sărbătoare se pun bucate cu semnificaţii aparte, care să aducă noroc, sănătate şi bogăţie. La noi nu lipsesc friptura şi piftia făcute din carne de porc. Carnea de pasăre e evitată pentru că se spune că alungă norocul, dar sînt binevenite preparatele din diverse boabe (fasole, mazăre) pentru că tradiţia populară spune că înseamnă mulţi bani pentru anul ce vine. Aproape peste tot în lume se ciocneşte un pahar de şampanie la miezul nopţii, dar fiecare popor are tradiţiile lui culinare legate de mesele de Anul Nou. 

Spania: 12 struguri

Tradiţia spune că la miezul nopţii spaniolii trebuie să mănînce 12 boabe de struguri pentru dorinţele pe care şi le pun pentru fiecare lună a Anului Nou. O boabă de strugure dulce înseamnă o lună bună, iar o boabă de strugure acră semnifică o lună cu mai multe greutăţi.

Italia: linte şi carne de porc

Pînă şi italienii, fani ai dietelor uşoare, mediteraneene, pun pe masă de Revelion friptură de porc, despre care cred că le va aduce prosperitate în Anul Nou. În plus, nu lipseşte un fel de mîncare numit cotechino con lenticchie - o tocăniţă cu linte şi cîrnaţi - despre care spun că le aduce noroc.

Japonia: meniuri colorate

Niciun meniu de Revelion nu este mai colorat că al japonezilor. Mîncarea tradiţională se numeşte osechi şi cuprinde mai multe cutii cu bunătăţi. Fiecare fel de mîncare pus frumos în aceste recipiente simbolizează ceva. De pildă, kazunoko - un rulou din hering, înseamnă dorinţa de a avea copii în anul ce vine, kuro-mame - soia neagră înseamnă dorinţa pentru sănătate, în timp ce konbu - un fel de algă marina simbolizează veselia.

Germania: purceluşi din marţipan

Atît în Germania, cît şi în Austria carnea de porc este felul principal de mîncare în această perioadă, pentru că o carne bogată în grăsimi simbolizează bunăstarea şi abundenţa. Aşa că purceluşii au devenit un simbol al Anului Nou. Îi vei găsi chiar şi în formă de figurine de marţipan folosite ca decoraţiuni pe masa de Revelion.
Tot în Germania este obişnuit să laşi cîte puţin din fiecare fel gustat la masa de Revelion în farfurie la miezul nopţii. Se spune că asta îţi va aduce belşug în casă în următorul an.

Danemarca: prăjituri din marţipan şi farfurii sparte

La miezul nopţii, danezii obişnuiesc să mănînce o prăjitură făcută cu marţipan numită Kransekage.

Dulciurile norocoase

Sînt puţini aceia care nu gustă ceva dulce la mesele de Sărbători. Mai toate popoarele au tradiţii legate şi de acestea: În Italia se pregătesc nişte gogoşele numite chiacchiere, cu multă miere. şi în Olanda se mănîncă gogoşi de Anul Nou. Sînt numite ollie bollen şi au umpluturi cu mere, stafide şi coacăze.
În Grecia, prima zi din an este dedicată Sfîntului Vasile, iar prăjitură pe care o fac grecii în această zi este numită în cinstea sfîntului Vassilopita. În ea este ascunsă de fiecare dată o moneda din argint sau aur. Se spune că acela care o va găsi va avea noroc tot anul.
şi în Mexic există obiceiul ascunderii unor mici surprize în prăjitură de Anul Nou numită roşca de reyes. În Suedia şi Norvegia se pregăteşte o budincă de orez care are ascunsă înăuntrul ei o alună ce va aduce noroc celui care o găseşte.  
http://www.monitorulexpres.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu