..................................................................................................PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI SUNT ILEGALE ȘI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

Totalul afișărilor de pagină

duminică, 12 iunie 2016

CUM SA CRESTI INCREDEREA COPIILOR IN EI INSISI?

de  la 03 Iun. 2016
Cum sa cresti increderea copiilor in ei insisi?
Fericire, obiceiuri sanatoase, succes. Sunt calitati pe care orice parinte si le doreste pentru copilul sau. Stii insa care este secretul care se afla in spatele acestora? Increderea in ei insisi.
Increderea de sine reprezinta pasaportul pe viata al sanatatii mintale si al implinirii sociale a copilului. Este piatra de temelie in obtinerea unei stari generale de bine si a succesului ca adult.
Indiferent de varsta, felul in care te raportezi la propria persoana dicteaza modul in care actionezi.
Daca stai putin si te gandesti, probabil recunosti faptul ca situatiile in care ti-ai depasit limitele de-a lungul timpului, au coincis cu momentele in care increderea in propria persoana era la cote mari.
Acelasi lucru se intampla si in cazul copiilor, singura diferenta fiind ca rolul parintilor la varste fragede este esential in crearea imaginii de sine. Atunci cand cred in ei, copiii sunt capabili de rezultate spectaculoase, indeplinind sarcini sau asumandu-si riscuri.
Un aspect important este complimentarea cu moderatie in scopul motivarii. Copiii isi dau seama cand adultii exagereaza cu laudele si dezvolta in timp mecanisme care ii fac sa actioneze altfel decat te astepti.
Iata cateva lucruri de care trebuie sa tii cont pentru a creste increderea de sine a copiilor:
1. Renunta la nevoia personala de a fi in control
Este firesc sa vrei sa eviti eventualele neplaceri prin care ar putea trece copilul tau, de la a face greseli si a suporta consecintele, pana la felul in care relationeaza cu ceilalti, insa atunci cand intervii si incerci tu sa rezolvi problema pentru el, nu ii faci o favoare.
Copiii au nevoie sa stie ca este in regula atunci cand esueaza sau cand gresesc, asa cum este normal sa resimta uneori tristete, furie sau anxietate.
Doar in felul acesta invata sa depaseasca obstacolele fara a se baza pe faptul ca vei fi tu acolo si le vei indeparta din calea lor.
Un lucru foarte important pentru orice copil este sa stie ca se poate face orice fara a se teme de reactia pe care ar putea-o avea parintii lui atunci cand greseste.
Fii un exemplu pentru ei si incearca sa nu te judeci nici pe tine prea aspru atunci cand gresesti. In felul acesta ii vei face si pe ei sa se simta mult mai bine atunci cand o fac.
2. Sustine-l in activitatile care ii fac placere
Incearca sa il pui in fata unor activitati cat mai variate si incurajeaza-l atunci cand descopera ceva ce iubeste cu adevarat sa faca.
Copiii care au o pasiune, indiferent ca este vorba despre gatit sau jucat fotbal, se simt mandri de ceea ce fac si pot dezvolta abilitati deosebite prin intermediul lor.
Hobby-urile ciudate pot fi in mod particular de ajutor mai ales pentru aceia care se integreaza mai greu la scoala. 
Fii insa maleabil si creativ atunci cand vine vorba de imbinarea celor doua medii. Daca copilului tau ii place sa deseneze, dar cei mai multi dintre baietii din clasa sunt pasionati de sport, incurajeaza-l sa combine sportul cu desenul, astfel incat sa poata fii impreuna cu grupul de prieteni.
3. Incurajeaza-l sa ia decizii
Atunci cand copilul tau primeste sansa de a lua propriile decizii inca de mic, va castiga incredere in capacitatea sa de a judeca.
Desigur, de cele mai multe ori este posibil sa fie luat de val, insa atunci cand ai prea mult control asupra lui se simte coplesit.
Ofera-i doua sau trei optiuni din care sa aleaga si sustine-l indiferent daca  consideri ca este alegerea potrivita sau nu.
Cel mai important lucru este sa fii alaturi de el atunci cand va trebui sa suporte consecintele propriilor decizii, bune sau rele.
4. Apreciaza efortul, nu rezultatele
Ofera-i o parere pozitiva in legatura cu o decizie pe care a luat-o sau cu o activitate pe care a desfasurat-o. 
Cel mai important lucru pentru un copil este sa simta ca efortul pe care il face este apreciat. In felul acesta ii vei distrage de la a isi analiza prea mult propriile rezultate in comparatie cu ale celorlalti, asa cum se intampla deoseori.
Nu este sanatos sa te raportezi la copilul tau in functie de rezultatele pe care le are, in functie de cat de priceput sau inteligent este, ci prin prisma energiei si a dorintei pe care le-a investit in lucrurile care ii fac placere.
Lectia trebuie sa fie aceea ca, atunci cand muncesti pentru ceva, sunt sanse mari sa il poti obtine.
5. Nu exagera cu laudele
Orice copil are nevoie sa simta ca este apreciat de catre parintii lui. Acest lucru il poate face sa isi depaseasca mai usor propriile limite si sa castige incredere in propria persoana.
Cu toate acestea, evita sa il lauzi pentru orice si incearca sa o faci doar in situatiile in care conteaza pentru el mai mult decat pentru tine.
Atunci cand complimentarea devine rutina, atitudinea copilului se schimba. Ori va dezvolta cu timpul un sentiment de superioritate fata de ceilalti, ori va considera ca trebuie sa faca diferite lucruri doar pentru a fi laudat de catre ceilalti, punand pret pe rezultat si mai putin pe felul in care este obtinut.
In locul laudelor in exces, poti il poti face sa inteleaga de ce merita apreciat pentru ceea ce a realizat.
6. Adreseaza-i-te pe nume
Incearca sa faci acest lucru mai ales atunci cand initiezi contactul vizual si cel tactil, pentru ca este o foarte buna metoda de a ii transmite copilului ca este special.
Gandeste-te cat de rar se intampla acest lucru in cazul adultilor, si cat de mult inseamna pentru fiecare o astfel de abordare.
Initiand o conversatie prin folosirea numelui interlocutorului deschide adesea usi, elimina bariere si creeaza o conexiune reala cu persoana in cauza.
Cu timpul, copii asociaza felul si momentul in care ii strigi pe nume cu mesajul pe care vrei sa il transmiti si cu comportamentul pe care ti-l doresti din partea lor. De cele mai multe ori, parintii aleg sa strige copiii pe nume atunci cand ii cearta sau ii atentioneaza, iar acest lucru are o influenta majora asupra lor.
Spune-i pe nume de fiecare data cand realizeaza ceva deosebit si renunta la folosirea diminutivelor pentru fiecare moment de tandrete.
Trateaza-ti copilul ca pe un viitor adult.
7. Incurajeaza-l sa isi exprime sentimentele
Este unul dintre cele mai importante aspecte care contribuie la cresterea unui copil cu o stima de sine corespunzatoare.
Un copil care stie ca gaseste in parinte acel prieten dispus sa il asculte si sa il inteleaga, va fi un copil sanatos din punct de vedere emotional.
Mai mult, o atitudine deschisa a parintilor inca din primii ani, va crea o legatura solida pe tot parcursul vietii, ferindu-l in acest fel pe viiitorul adolescent de o varietate de neplaceri si situatii periculoase la care il expune ascunderea unor anumite probleme.
Pe de alta parte, exprimarea sentimentelor nu presupune numai destainuirea, ci si capacitatea de control a emotiilor si sentimentelor.
Un dezechilibru din acest punct de vedere poate produce probleme care pot afecta profund sanatatea pshica a persoanei in cauza.
Un parinte care isi trateaza copilul cu indiferenta sau, si mai rau, care reactioneaza violent atunci cand acesta incearca sa ii spuna ce simte, il determina sa isi piarda atat increderea in propria persoana, cat si in cei din jurul lui.
Asigura-l de faptul ca il iubesti neconditionat, chiar si atunci cand greseste.
8. Fii parte din gasca lui
Acest lucru nu inseamna sa il sufoci cu prezenta, ci sa il asiguri de faptul ca lumile voastre nu sunt atat de diferite si ca poti fi prietenul lui cel mai bun.
Fii constient de faptul ca nu esti singura persoana care ii influenteaza nivelul stimei de sine, insa esti cea mai importanta.
Organizeaza o petrecere acasa si invita-i prietenii. Astfel, ii vei putea intalni si vei putea observa felul in care relationeaza unii cu altii.
Daca observi vreo situatie in care unul dintre ei are un comportament nepotrivit, foloseste acest lucru ca pe o lectie despre ce nu este bine sa faca.
http://www.sanatatesistaredebine.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu