..................................................................................................PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI SUNT ILEGALE ȘI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 11 mai 2016

CINCI PASI SIMPLI PENTRU A RENUNTA LA FUMAT

de  la 05 mai. 2016
5 pasi simpli pentru a renunta la fumat
Regasita in toate produsele din tutun, nicotina reprezinta unul dintre cele mai periculoase droguri legale, disponibile si accesibile aproape oricui in lume.
In urma consumului de nicotina, te simti linistit, multumit si iti creste puterea de concentrare, insa cu cat fumezi mai mult, cu atat vei avea nevoie de mai multa nicotina pentru a te simti bine, devenid astfel dependent.

Fumatul zilnic reprezinta un obicei nociv ce afecteaza atat sanatatea ta, cat si pe a nefumatorilor din jurul tau. Consecintele acestei dependente sunt numeroase, iar marea majoritate a fumatorilor fie nu stiu caror riscuri se expun, fie considera ca ei vor fi ocoliti de toate problemele. Este important de stiut faptul ca fumatul poate determina aparitia cancerului pulmonar si pancreatic, emfizem pulmonar, astm si dinti ingalbeniti.

Motivul principal pentru care renuntarea la tigari pare extrem de dificila se datoreaza faptului ca, odata cu dependenta, fumatul a devenit o mare parte din viata ta. Astfel ca, simplul gest de a tine in mana o tigare si pufaitul acesteia ar putea sa te bucure si cel mai probabil deja fumezi ori de cate ori esti stresat, plictisit, nervos, consumi alcool, vorbesti la telefon sau te intalnesti cu prietenii. Fumatul zilnic de-a cursul anilor a devenit parte din rutina ta si, de multe ori, iti poti aprinde o tigara fara a te gandi la asta in prealabil.

Totusi, in cazul in care te afli in pragul deciziei de a renunta la fumat, trebuie sa fi constient de faptul ca ai nevoie de timp pentru a elibera dependenta de nicotina si ca tentatia de a te reapuca ar putea fi uneori mai puternica decat tine. Insa, perseverenta si constientizarea faptului ca poti avea nevoie de mai multe incercari pana cand vei renunta pentru totdeauna sunt atuurile tale.
Astfel ca, oricat de dependent de tigari ai fi si oricat de dificila ar parea trecerea la viata de nefumator, in continuare regasesti cei cinci pasi esentiali spre a scapa de aceasta dependenta.

1. Ia decizia de a renunta la fumat
Identifica motivele pentru care vrei sa renunti la fumat, accepta provocarea si ori de cate ori vrei sa iti aprinzi o alta tigare gandeste-te la felul in care acestea iti afecteaza sanatatea, aspectul fizic, stilul de viata si bugetul de cheltuieli.
Tigarile furnizeaza nicotina in tot organismul, iar renuntarea la fumat presupune si o perioada in care simptomele sevrajului nicotinic sunt resimtite. Printre acestea se regasesc anxietatea, depresia, dureri de cap, senzatii de tensiune si agitatie, probleme de concentrare, accentuarea poftelor alimentare, cresterea apetitului si cresterea in greutate.

2. Realizeaza un plan pentru a te lasa de fumat si urmeaza-l
Primul lucru ce trebuie scris in planul tau este data la care te vei lasa de fumat. Alege o zi importanta pentru tine, precum prima zi a lunii, o aniversare sau o sarbatoare si planific-o in asa fel incat aceasta sa nu fie stresanta sau plina de tentatii.
In al doilea rand scrie metoda aleasa, aici ai de ales intre a te lasa brusc de fumat la data stabilita si a reduce treptat numarul de tigari fumate zilnic pana cand vei ajunge la zero. In cazul in care optezi pentru a doua metoda, scrie cate tigari intentionezi sa fumezi in prima zi si redu numarul acestora la fiecare doua zile. De asemenea, te sfatuiesc ca in primele saptamani sa combini metoda aleasa cu medicatie si consiliere de specialitate.
In al treilea rand specifica in planul tau cum te vei descurca cu poftele alimentare si cu obiceiul de a duce constant mana cu tigarea la gura. Propunerea mea este ca in mod constant sa ai la indemana guma de mestecat sau gustari sanatoase si cu continut caloric scazut, precum stafide, floricele si alune. De asemenea, iti poti inhiba poftele cu ajutorul sportului, exercitiilor de yoga si al plimbarilor lungi.

3. Cere incurajarile familiei si prietenilor
Familia si prietenii pot fi un real sprijin in perioada in care te lasi de fumat deoarece ei iti pot distrage atentia, te pot antrena in diverse activitati, astfel incat tu vei avea din ce in ce mai putin timp sa te gandesti la viciul zilnic.

4. Evita factorii declansatori
Inainte de a renunta la fumat, studiaza-ti programul zilnic si determina perioadele cand esti cel mai tentat sa fumezi. Multe persoane asociaza diferite situatii sau momente cu fumatul, precum cafeaua de dimineata, rezolvarea unei probleme dificile, sfarsitul programului de lucru ori paharul de vin de dupa cina. Si cum nu poti evita la infinit stresul sau fumatorii din jurul tau, te sfatuiesc ca in acele momente sa apelezi la tehnici precum respiratia profunda, exercitiile fizice sau urcatul catorva etaje pe scari pentru a elimina tensiunea acumulata si dorinta de a inhala nicotina.

5. Rasfata-te
Economiseste in prima perioada banii ce ii cheltuiai pe tigari si ofera-ti mici placeri din acestia, precum haine noi, tratamente faciale, cine in oras. Continua sa te rasfeti in acest mod chiar si la cateva luni dupa ce te-ai lasat de fumat. Astfel de gesturi iti vor spori ambitia de a nu recidiva si iti vor reaminti constant de perioada in care nu iti permiteai astefel de recompense.
http://www.sanatatesistaredebine.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu