..................................................................................................PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI SUNT ILEGALE ȘI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

Totalul afișărilor de pagină

vineri, 25 martie 2016

CE-TI SPUNE PARUL DESPRE STAREA TA DE SANATATE

de  la 24 Mar. 2016
Ce-ti spune parul despre starea ta de sanatate

Tuns scurt sau lasat lung, vopsit sau avand culoarea naturala, ne folosim parul ca pe un mod de a ne descrie. Dar pe langa aceasta functie importanta a sa, parul ne "spune" daca ceva nu este in regula cu noi.

Matreata nu este nociva! Ea este doar un semn ca parul ar trebui spalat mai bine sau cu un alt sampon. Matreata poate fi prezenta si daca ai un ten gras, daca esti expus stresului, esti supraponderal sau iti expui scalpul temperaturilor scazute. Pentru a preveni aparitia acesteia, incearca sa folosesti un sampon special si lasa-l 5 minute in par inainte sa te clatesti. Cautarea samponului ideal poate dura ceva timp, dar pana la urma il vei gasi.
Daca matreata are o tenta galbena, s-ar putea sa fie totusi ceva in neregula. Ar putea sa fie semnul dermatitei seboreice. 
Dermatita seboreica este o afectiune a pielii reprezentata prin cruste albicioase, unsuroase sau uscate si zone cutanate iritate si rosii. Aceasta apare sezonier si poate fi provocata de catre stres. Exista multe moduri in care poti trata dermatita, de la sampoane si medicamente, pana la cure cu legume (usturoi, de pilda). Incearca sa mananci mult usturoi (chiar daca poti enerva oamenii din jurul tau) si, incetul cu incetul, scalpul va reveni la normal.

Nu trebuie sa te panichezi cand vezi cate fire de par iti cad cand faci dus sau atunci cand te piepteni. Zilnic, pierzi intre 50 si 150 de fire de par. Aproape toate cele 100.000 de folicule de par produc mereu fire noi, deci nu este o problema. Totusi, daca ti se pare ca pierzi prea mult par, poti avea alopecie areata, o afectiune care se manifesta prin pierderea recurenta a parului, de obicei benigna. 
 
Alopecia areata face ca sistemul imunitar sa atace foliculele de par, provocand astfel caderea parului. Nu este nociva si nici contagioasa, dar te poate afecta psihic. Parul poate creste singur inapoi sau poate fi ajutat cu diferite medicamente, dar alopecia se poate intoarce oricand. 
 
Pe langa alopecia areata, exista si posibilitatea ca parul sa iti cada din cauza anemiei (lipsa fierului din organism), diabetului, sindromului ovarelor polichistice, a hipotiroidismului sau a stresului. Daca pierderea parului este provocata de stres, acesta va creste singur inapoi pe parcursul a 3-6 luni, daca reusesti sa-ti redobandesti echilibrul psihic. In cazul in care dureaza mai mult, se prea poate sa nu existe destule proteine in mancarea pe care o consumi. Pe langa un aport suplimentar de proteine, incearca sa dormi opt ore in fiecare noapte. 
 
Fragilitatea parului are mai multe cauze. Cea mai evidenta ar fi utilizarea instrumentelor de aranjat parul in mod repetitiv, fara nicio masura de protectie impotriva caldurii. Soarele poate si el sa afecteze starea de sanatate a parului. Este indicat sa porti o sapca sau o palarie atunci cand te expui la soare, pentru a preveni aceste schimbari nedorite. Incearca sa iti hidratezi parul cu diferite uleiuri in fiecare saptamana, mai ales iarna. Mentine-ti parul sanatos si printr-o dieta sanatoasa, bogata in omega 3, vitamina A si zinc. 
 
Exista oameni care au tendinta de a-si smulge parul fara sa isi dea seama atunci cand sunt stresati. Cercetatorii au explicat ca acest lucru (tic) se petrece deoarece atunci cand nu iti atingi propriile asteptari, smulgerea parului devine un mod de a-ti atenua frustrarea si nemultumirea. Smulgerea excesiva (patologica) a parului se numeste tricotilomanie. Tricotilomania este o boala cronica care consta in impulsul irepresibil de a-ti smulge parul din zonele cu pilozitate ale corpului. Aceasta maladie poate fi combatuta prin adoptarea unui program riguros de activitate, prin autocontrol (in special al nivelului de stres) sau, in ultima instanta, prin solicitarea ajutorului unui psiholog.
http://www.sanatatesistaredebine.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu