Plăcintă
de dovleac, supă de dovleac, dovleac la cuptor, alegerile preparatelor
cu dovleac sunt nesfârşite şi, cu adevărat, delicioase!
Pe
lângă aroma şi gustul puternic, dovleacul are şi numeroase beneficii
pentru sănătate, cum ar fi ajutorul pe care îl oferă organismului în
lupta împotriva bolilor de inimă.
Aşadar, dacă încă nu l-ai luat în considerare, iată câteva motive pentru care ar trebui să începi să îl incluzi în dieta ta.
Îţi ascute vederea
O
porţie de piure de dovleac, de exemplu, conţine mai mult de 200% din
aportul zilnic necesar de vitamina A recomandat de specialişti, vitamină
care ajută la îmbunătăţirea vederii, în special în cazul persoanelor
care au probleme cu adaptarea vederii la întuneric sau lumină slabă.
Dovleacul
este, de asemenea, bogat în carotenoide, compuşii care îi oferă
culoarea portocalie, inclusiv beta-caroten, pe care organismul îl
transformă tot într-un tip de vitamina A, oferind o protecţie în plus
organismului.
Te ajută să slăbeşti
Dovleacul
este o sursă excelentă de fibre, dar are un conţinut extrem de scăzut
de calorii, oferindu-ţi astfel saţietate fără costul kilogramelor în
plus.
O dietă bogată în fibre ajută la
diminuarea poftei de mâncare, un studiu realizat în 2009 arătând faptul
că persoanele care au consumat o porţie mică de dovleac înainte de prânz
nu numai că au mâncat mai puţin, dar au reuşit să îşi menţină silueta
la nivelul dorit.
Are grijă de inima ta
Nucile
şi seminţele, inclusiv cele de dovleac sunt extrem de bogate în
produşii chimici pe bază de plante numiţi fitosteroli, recunoscuţi de
către medicii specialişti ca fiind benefici în reducerea colesterolului
„rău”, numit şi LDL.
Poate să reducă riscul de cancer
Potrivit
Institutului Naţional al Cancerului, la fel ca şi camarazii săi
portocalii morcovul şi cartoful dulce, dovleacul conţine beta-caroteni
antioxidanţi, benefici în prevenirea cancerului. Conform medicilor,
alimentele care conţin beta-caroteni par să ajute organismul în lupta cu
cancerul mult mai mult decât un supliment alimentar. De asemenea,
seminţele de dovleac au fost şi ele legate de rezultate benefice în
lupta cu anumite tipuri de cancer.
Are grijă de frumuseţea pielii tale
Aceeaşi
putere a antioxidanţilor care te protejează de cancer te ajută şi să-ţi
menţii frumuseţea pielii, prevenind apariţia ridurilor şi a petelor
care apar odată cu înaintarea în vârstă.
Te ajută să te antrenezi şi să scapi de febra musculară
Ați auzit vreodată că bananele sunt supranumite „batonul natural de energie”?
Ei bine, se pare că dovleacul ia acest titlu de acum înainte, deoarece
s-a descoperit faptul că o porţie de dovleac conţine de două ori mai
mult potasiu decât o banană.
De ce este
important acest mineral? Pe lângă energia pe care ne-o oferă, potasiul
ajută la restabilirea organismului după efort fizic, păstrând muşchii
funcţionali la nivel maxim chiar şi după finalizarea unui antrenament şi
scutindu-ne de durerile musculare de a doua zi.
Citiţi şi:
Cânepa – «drogul» care salvează vieți
Un binecunoscut condiment s-ar putea afla la baza tratării cancerului
yogaesoteric
15 februarie 2016
15 februarie 2016
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu